Finisare DIY Tehnici de Finisare

Defecte de finisare – Crăpături în peliculă

Uneori, după uscarea completă a lacului, se pot observa mici crăpături în peliculă. Este un defect de finisare care poate avea diverse cauze. Din păcate, pentru a rezolva problema stratul crăpat trebuie îndepărtat prin șlefuire și aplicat unul nou.

crapaturi lac

Care sunt cauzele care pot determina apariția defectului.

Grosimea stratului aplicat. În fișele tehnice și în tehnologii se specifică de obicei ce gramaj trebuie aplicat pe fiecare strat. Când stratul aplicat este foarte gros se creează tensiuni în peliculă care duc la apariția crăpăturilor. Tot în fișă este specificat numărul de straturi de produs care poate fi aplicat. Un număr mai mare decât cel recomandat duce la o peliculă groasă care poate crăpa în timp. Uneori, când se constată apariția defectului, se șlefuiește ușor pelicula și se mai aplică un strat. Nu este cea mai bună soluție pentru că că astfel stratul de lac devine mai gros și crește riscul de crăpare. Se recomandă șlefuire energică astfel încât să se îndepărteze cât mai mult din stratul cu probleme. Cantitatea totală maximă aplicată nu trebuie să depășească 400-450 g/mp. La cantități mai mari există riscul apariției crăpăturilor.

Temperatura și umiditatea, combinate cu folosirea unui material rigid. Variațiile mari de umiditate duc la variații dimensionale ale lemnului masiv. Dacă lacul nu este suficient de elastic sau stratul este prea gros, pot apărea crăpături în zonele de îmbinare și în lungul fibrei. Când se lucrează cu lemn masiv este bine să se folosească produse mai elastice, cu mai puțin umplutor și mai multă rășină. Sunt produse mai scumpe, dar costurile cu remedierea în cazul apariției crăpăturilor sunt infinit mai ridicate.

O vantitate mai mare de catalizator decât cea recomandată. În cazul produselor cu catalizare, crăpăturile pot apărea dacă se adaugă o cantitate mai mare de catalizator decât cea recomandată. Catalizatorul nu este un produs elastic și când cantitatea de catalizator adăugată crește, pelicula devine casantă.

Folosirea unui lac cu pot-life expirat. Pot-life-ul amestecului dintre lac și catalizator este specificat în fișa tehnică. După acest timp materialul nu se întărește instantaneu. Continuă să rămână fluid o perioadă și lasă senzația că poate fi folosit. În realitate, lacul își pierde proprietățile, iar pelicula rezultată poate crăpa.

barnizadoencolabomueble.com

Aplicarea unui nou strat de material înainte ca stratul anterior să fie complet uscat. În cazul în care se face aplicarea „ud pe ud”, stratul următor se aplică după evaporarea solventului, adică după 30-45 minute de la aplicare.

Incompatibilitate între straturile de finisaj. Dacă se refinisează sau se împrospătează un obiect de mobilier, trebuie verificată compatibilitatea dintre materialele folosite. Dacă straturile nu sunt compatibile apar crăpăturile. Uneori acest lucru poate fi un avantaj. Efectul crackle sau screpolante, cum se mai numește, se bazează pe incompatibilitatea a două straturi succesive de material.

screpolante krackele

Combinarea cu unele substanțe din straturile anterioare sau din substrat (lemn, MDF) poate duce la crăpături

Sunt lacuri finale unde în fișa tehnică se menționează că nu se poate aplica mai mult de un strat. Există substanțe în interiorul lacului, de obicei ceruri, care dau un aspect foarte plăcut peliculei finale, dar nu acceptă un alt strat deasupra. Atunci când apar defecte, șlefuirea trebuie facută foarte bine înainte de a se aplica din nou stratul de lac final.

Uneori apar crăpături pe canturile MDF-ului.  Se întâmplă atunci când există incompatibilitate între substanțele din MDF și lac. De aceea se recomandă  șlefuirea canturilor și suprafețelor frezate și protejarea cu materiale speciale de izolare.

În general, crăpăturile apărute din cauza variației dimensionale a lemnului sunt în dreptul îmbinărilor sau în lungul fibrei, paralel cu aceasta. Când lacul este de vină, crăpăturile sunt sub forma de rețea. De exemplu, dacă lacul hidrodiluabil îngheață își pierde proprietățile. După dezghețare, el nu mai poate fi folosit. Dacă este folosit, după uscare apar crăpături în formă de stea, asemănătoare cu crăpăturile apărute pe oglinzi sau sticlă atunci când cade o bilă sau un obiect similar pe ele.

Sper să considerați utile informațiile. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde. Iar dacă v-ați confruntat cu alte probleme, încercați să identificați cauza cu ajutorul link-urilor de mai jos spre alte defecte de finisare.

Coaja de portocală

Bule de aer. Înțepături în peliculă

Cratere/Ochi de pește (fish eye)

Scurgeri de lac

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian