Tehnici de Finisare

Fondo-finitura sau lacul universal

Termenul de fondo-finitura este importat din Italia. Este format din cuvântul fondo, care înseamnă grund și finitura, care înseamnă lac. Deci, în traducere, grund-lac. Termenul românesc pentru un astfel de produs este lac universal, dar așa de bine a prins varianta italiană, că de lac universal nu prea mai știe nimeni în industrie.

Așa cum sugerează și denumirea, fondo-finitura este un produs folosit la finisarea lemnului atât ca grund cât și ca lac. Pare un produs miraculos care, aplicat strat peste strat, rezolvă problemele fără să fie nevoie să tot schimbi produsele cu care lucrezi. Este modul în care se face finisarea pentru proiectele DIY, unde un singur produs este aplicat în mai multe straturi, pentru a proteja și lăcui obiectul dorit. Atunci de ce nu se folosesc numai astfel de produse și în industrie și se continuă cu folosirea de materiale diferite? De ce ar dori oamenii să-și complice viața? La aceste întrebări mi-am propus să răspund în cele ce urmează.

sursa foto: diynetwork.com
sursa foto: diynetwork.com
De ce a fost nevoie de un lac universal

Produsele de tip fondo-finitura au apărut din nevoia unor tehnologii mai simple, fără a schimba mereu materialele din pistoalele de pulverizare, pompe și alte utilaje. Cu ele se poate lucra până la obținerea produsului finit, aplicând straturi succesive de material. Pot fi de orice natură, nitrocelulozice, poliuretanice, acrilice, pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Sunt folosite atât ca grund cât și ca lac, fiind practic un produs hidrid care preia din proprietățile ambelor materiale.

Pentru a înțelege mai bine de unde pot apărea problemele la folosirea unui astfel de material, vă reamintesc la ce folosesc grundul și lacul. Grundul este folosit pentru ca pelicula de lac să se prindă foarte bine de suportul lemnos și să asigure o suprafață consistentă ce poate fi șlefuită pentru îndepărtarea asperităților și asigurarea unui suport perfect pentru lacul final. Lacul este aplicat peste grund și dă peliculei, pe lângă aspect și tușeu plăcut, rezistență la zgâriere, la șocuri mecanice și la pătări.

Care sunt plusurile și minusurile lacului universal

Pentru ca un produs fondo-finitura să fie folosit ca grund, el trebuie să poată fi șlefuit cu ușurință. Asta înseamnă că rezistența la zgâriere și la șocuri mecanice nu trebuie să fie foarte mare. Cum el este folosit și ca lac, trebuie să aibă rezistență la zgâriere, ceea ce va face mai dificilă șlefuirea lui în calitate de grund. Și de aici apar „slăbiciunile” materialului: în calitate de grund se șlefuiește mai greu, iar în cea de lac are o rezistență mai scăzută la zgâriere.

La proiectele DIY, cel care începe să „meșterească” ceva, are timpul necesar să lucreze la obiect până la obținerea rezultatului dorit. Obiectul obținut nu trebuie manipulat de mai multe persoane, ambalat, transportat, ținut prin depozite, până ajunge la client, așa că riscul apariției zgârieturilor și loviturilor pe peliculă este redus. În industrie însă, tehnologiile au timpi ce trebuie respectați, iar produsele trebuie să îndeplinească anumite condiții de calitate. Ele sunt manipulate de mai multe ori, sunt ambalate și transportate spre diverși clienți, unde sunt din nou manipulate și depozitate. Drumul până la clientul final este lung, iar riscurile ca suprafețele să aibă de suferit sunt mai mari.

Nu vreau să înțelegeți că este o recomandare de a nu folosi astfel de produse. Pentru că, așa cum am spus deja, ele au și avantaje. Utilizarea lor pe aparatura de specialitate este mai simplă, reduc pierderile cauzate de schimbările de material de la o etapă la alta, elimină greșelile cauzate de confuzii. Trebuie doar să se cântărească foarte bine care sunt avantajele și dezavantajele folosirii lor, iar alegerea să se facă în cunoștință de cauză.

sursa foto: graco.com
sursa foto: graco.com

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian