Art&Craft

O lume de basm pictată pe lemn

Nu încetez de a mă bucura de existența acestei reviste. Este legătura mea cu lumea lemnului și cu oamenii frumoși care, într-un fel sau altul, au legătură cu lemnul. Printre aceștia se află și Brîndușa Panc, pentru care pictura pe lemn este marea bucurie a vieții. A descoperit-o din întâmplare și i-a transformat viața într-un basm populat cu flori, păsări, personaje din povești, corăbii și cufere fermecate. Dar mai bine vă spun povestea.

pictura pe lemn

Brîndușa a fost profesoară de engleză și multă vreme a locuit și predat în Timișoara. Acum locuiește la Dumbrăvița, lângă Timișoara, unde soțul său are un atelier de mobilă și unde ea pictează în colțul preferat din bucătărie. S-au străduit să doteze micul atelier cu cele necesare, dar consideră ca este departe de ceea ce și-ar dori. Însă chiar şi în aceste condiţii modeste, au iesit lucrări foarte frumoase de aici.

pictura pe lemn

Încă din copilarie, Brîndușei i-a plăcut să deseneze iar mai târziu, ca adult, meșterea prin tot felul de tehnici, mici obiecte care transformau locuința într-un cămin cald și primitor. În urmă cu aproape 3 ani,într-una din nopți, neputănd respira din cauza unei gripe ce o sâcâia de ceva vreme, s-a ridicat și a început să picteze pe o bucată de lemn pe care a găsit-o la îndemână. Și așa și-a descoperit pasiunea vieții, cea care-i aduce astăzi cea mai mare bucurie.

Acum pictează tot felul de obiecte din lemn, noi sau vechi, făcute sau recondiționate de soțul ei.

pictura pe lemn

Ii plac mult obiectele vechi din lemn pe care oamenii le aduc pentru a fi recondiționate. Se gândește la câte întâmplări au fost martore, la câte povești ar putea spune. Și are o mare bucurie atunci când le poate da un nou chip, cu care să se întoarcă pentru a-și continua povestea.

pictura pe lemn

Are o mulțime de teme preferate. Natura este o sursă constantă de inspirație. Pictează cu mare plăcere flori și păsări.

pictura pe lemn

Se bucură enorm când trebuie să picteze ceva adresat celor mici. Adoră poveștile și-i place să transpună pe lemn personaje pe care le visa încă din copilărie. O idee care i-a plăcut foarte mult și i-a dat viață cu mare bucurie a fost pictarea unor cufere, a unor cutii personalizate, în care părinții să păstreze amintiri legate de copiii lor. Aceste cufere urmează să fie făcute cadou copiilor cu ocazia majoratului. Nu-i așa că și vouă vă place ideea?

pictura pe lemn

A altă temă preferată este J.R.R.Tolkien, al cărui fani împătimiți sunt toți membri familiei. Cuferele pictate cu imagini din cărțile lui stau mărturie.

pictura pe lemn

Teme preferate sunt și căminul, dragostea, citatele celebre.  Îi place să picteze căsuţe dincolo de ferestrele cărora se întrevede un crâmpei de viaţă de familie fericită, bucuria unei vieți mai simple, liniştită și plină de iubire.

pictura pe lemn

Poveştile de dragoste, în special cele care se văd pe faţa unor bătrâni, care au trecut prin viaţă împreună, prin bune şi rele şi au reşit să-şi păstreze vie dragostea, i se par cel mai romantic lucru.

pictura pe lemn

Îi place să scrie citate celebre pe lemn și crede că este important să ne îmbogățim viața cu cuvinte care inspiră.

pictura pe lemn

Plăcerea de a bricola, de a transforma obiecte, nu a dispărut niciodată. De exemplu, dintr-un vechi tambur de lemn pe care au fost înfășurate cabluri electrice, a făcut o masa și o placă pentru a scrie meniul în propria bucătărie,

pictura pe lemn

iar dintr-o cutie de conserve cu ceva elemente din lemn au ieșit o căsuță ciupercă decorativă superbă.

pictura pe lemn

Fie că e vorba de un tablou de lemn, de o piesă de mobilier pictată sau de un obiect pe care l-a meşterit, fiecare pictură pe care o face este absolut unicat şi este făcută în întregime cu mâna liberă, inclusiv inscripţiile, fără vreun şablon. Face cu plăcere picturi personalizate şi, la cerere, picteaza chiar şi modele pe care le-a mai pictat deja, dar fiecare lucrare are individualitatea ei şi poate fi cel mult asemănătoare cu alta, niciodată identică. Iar singura fiinţă martora la apariția acestor minunății este pisica, domnişoara Tilly, care inspectează cu maximum de interes orice lucrare 🙂

pictura pe lemn

Cunoașterea limbii engleze a ajutat-o ca pictura ei să depășească granițele țării. Are fani în multe colțuri ale lumii, iar acest lucru îi confirmă faptul că este pe drumul bun. Cu toate că la început a pictat numai pentru plăcerea proprie sau pentru prieteni, în timp a început să lucreze și pentru alții, făcând lucrări personalizate. Acum primește comenzi și le expediază atât în țară cât și în străinătate și ne asigură că pune mult suflet în ceea ce face şi iși dorește să aducă bucurie tuturor celor care cumpără produse marca Brîndușa Art.

pictura pe lemn

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

7 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian