Deco&Design

Trendul pentru 2017 – Întoarcerea la lemn

Știam despre acest tendință în ceea ce privește mobila și amenajările interioare încă de anul trecut, dar eram curioasă să văd ce recomandă si designerii. Din tot ce am văzut, întoarcerea la lemn nu înseamnă mobilă greoaie din lemn sculptat sau amenajări rustice unde lemnul este peste tot, chiar și acolo unde nu-și găsește rostul. Este vorba despre ideea de lemn, despre frumusețea lui naturală, despre textură, despre lemn natur sau culori naturale, despre forme naturale. Și despre combinarea lui cu celelalte materiale – metal, piatra, sticla, stofe – într-o armonie deplină, fie că decorul este clasic, modern sau vintage.

Propunerile designerilor și ale producătorilor de mobilă pentru 2017 sunt cât se poate de interesante. Lemnul este folosit pentru amenajarea întregii locuinte, fie ca este o casă impresionantă sau un mic apartament. Este vorba dspre mobilă, dar și de pardoseli, pereți, scări, polițe. Pentru a vă face o idee despre aceste amenajări iată câteva exemple:

  • living modern și minimalist, cu pardoseala din lemn într-o culoare naturală deschisă, în combinație perfectă cu polițele și măsuțele simple.
întoarcerea la lemn
sursa foto: diamondvogel.com
  • tot living, de data aceasta spre rustic, care respectă un alt trend al anului și anume gadget free, când toate electronicele – televizor, instalație de sunet, etc – sunt ascunse în dulapuri.
întoarcerea la lemn
sursa foto: landsdowneboards.co.za
  • dormitor cu mobilier cu influență japoneză, simplu și sobru, cu un perete decorat cu panori furniruite neregulate, luminate din spate.
întoarcerea la lemn
sursa foto: freshdesignpedia.com
  • amenajarea unui dormitor într-un apartament gen garsonieră, astfel încât să permită folosirea restului spațiului pentru living. Dormitorul este pur și simplu construit în interiorul apartamentului, cu panouri din lemn, dând acestuia un aspect foarte tineresc.
întoarcerea la lemn
sursa foto: interiorzine.com

Vechea mobilă de baie din panori derivate din lemn, finisată opac, albă dar și foarte colorată uneori, este înlocuită cu mobila din lemn natur

sursa foto: studio-mcgee.com

sau colorată în culori naturale și discret patinată, cu blat din marmură, combinație foarte apreciată anul acesta.

întoarcerea la lemn
sursa foto: cityfarmhouse.com

Si la bucătărie apare mobila simpla, finisată natur, infrumusețată de imperfecțiunile coloristice ale lemnului.

întoarcerea la lemn
sursa foto: hgtv.ca

Combinația lemului natur cu marmura, albă sau neagră, este atât practică cât și foarte reușită.

întoarcerea la lemn
sursa foto: dailydreamdecor.com

Se poartă lemnul texturat, structurat, cu crăpături și noduri lăsate la vedere, atât la blaturile de mese, cât și la pardoseli.

întoarcerea la lemn
sursa foto: notifix.info
întoarcerea la lemn
sursa foto: culturesouthwest.org.uk

Finisajele nu sunt elaborate, nu se aplică strat gros de lac pentru că textura lemnului trebuie simțită. Protejarea lemnului se face cu lacuri fără luciu, care dau un aspect cât mai natural.
Este folosit lemnul cât mai aproape de forma lui naturală, cu cât mai puține intervenții.

întoarcerea la lemn
sursa foto: archiproducts.com
întoarcerea la lemn
sursa foto: casa-suarez.com

Aspectul de „scândură de gater” este și el apreciat, urmând aceeași idee de aspect cât mai natural.

întoarcerea la lemn
sursa foto: casa-suarez.com

Tendința de întoarcere la lemn se vede și la mobilierul de birou. Au apărut picioarele din lemn la scaunele de birou

întoarcerea la lemn
sursa foto: choicefurniture.ca

și amenajări cu lemn pentru depozitări de „office”.

întoarcerea la lemn
sursa foto: decoist.com

Întoarcerea la lemn este, după părerea mea, foarte vizibilă și la noi. Tot mai mulți descoperă frumusețea naturală a lemnului și își doresc să aibă măcar o parte din mobilă sau din amenajările casei din lemn. Am înțeles cu toții că lemnul nu trebuie să însemne neapărat mobilă grea și finisaj lucios. Se poate decor minimalist, se poate aspect natural, se poate mobilă simplă. Și toate aceastea cu lemn și din lemn, pentru că anul acesta el este regele.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian