Bricolaj Forestier

O idee neobișnuită cu fierăstrăul-panglică Wood-Mizer: pergolă cu acoperiș verde în grădină

Fierăstraiele-panglică Wood-Mizer pot fi utile nu numai în afacerile de debitare a lemnului. Oamenii creează o mulțime de proiecte interesante din lemn, pe care îl taie singuri la fierăstraie-panglică Wood-Mizer.

De exemplu, Jeremy Harper. Acesta este un bărbat care este obișnuit să scoată ceva din nimic. Timp de 20 de ani a lucrat ca arboricultor, ocupație care l-a purtat peste tot în Marea Britanie pentru îndepărtarea copacilor și gardurilor vii nedorite, adesea dând o nouă destinație potențialelor deșeuri de materiale și oferindu-le o nouă viață.

Dar s-a surprins chiar și pe sine cu un proiect de construire a unei pergole cu verdeață în grădina casei familiei sale.

Ideea mi-a venit dintr-o călătorie prin Norvegia și Islanda, unde eu și soția mea am văzut destul de multe structuri cu acoperiș verde pe șoproane și clădiri comerciale”, a spus el. „Mi-a dat ideea că vreau și eu una acasă.”

Într-adevăr acoperișurile verzi sunt foarte populare în Europa de Nord și Germania. Mai multe centre de cercetare sunt angajate pe dezvoltări în domeniul grădinilor pe acoperișuri încă din anii ’70. S-a dovedit că astfel de design-uri prezintă mai multe avantaje ecologice, importante în special pentru orașe. Acoperișurile verzi acumulează apă curată de ploaie, împiedicând-o să se amestece cu apele uzate și reducând astfel solicitarea de la nivelul sistemelor de canalizare. Ele protejează împotriva zgomotului în sensul că solul absoarbe zgomotele de frecvență joasă, în timp ce plantele – pe cele de înaltă frecvență. În plus, curăță aerul și protejează clădirile împotriva supraîncălzirii, reducând costurile cu aerul condiționat. În final, arată pur și simplu frumos!

Deși construcția de acoperișuri verzi este mai scumpă decât cea a acoperișurilor normale, aceste costuri sunt compensate complet pe parcursul duratei de viață utilă – cu mult mai lungă decât cea a acoperișurilor normale, deoarece grădinile protejează structura acoperișului de influențele climatice.

Există acoperișuri verzi intensive și extensive. Cele intensive sunt mai mult ca niște grădini, pe care cresc copaci reali, care necesită un strat destul de adânc de sol pentru rădăcini. De regulă aceste acoperișuri sunt deschise publicului și în ele lucrează grădinari profesioniști. Și cele extensive sunt foarte ieftine în ceea ce privește costurile de exploatare. Stratul de sol este subțire, în el sunt sădite cele mai simple plante, iarbă de șoaldină sau chiar iarbă. Singurul lucru de care au nevoie este să se adauge fertilizatoare speciale nelichide o dată pe an în sol. Aceste acoperișuri pot fi admirate de la distanță, nu sunt deschise pentru vizitare.

Un astfel de acoperiș extensiv și-a propus Jeremy Harper să construiască. De la idee până la începerea construcției a trecut foarte puțin.

A fost prima mea încercare de a crea ceva de genul acesta în grădină și am făcut spațiu prin îndepărtarea echipamentelor de joacă ale nepoților, pentru că sunt deja adulți, apoi am pus pe hârtie câteva dimensiuni, în mare. M-am gândit ce mărime vroiam și m-am decis pe 8” x 8” (circa 20 cm x 20 cm) montanții și 4” x 2” (circa 10 cm x 5 cm) grinzile transversale.”

A fost contractat pe o unitate industrială demolată pentru curățarea și păstrarea copacilor rămași și ca să îndepărteze orice suprafață împădurită rămasă de care nu mai era nevoie. A rămas un gard viu de Leylandii și, în loc să îl taie ca lemn pentru foc, s-a decis să îl prelucreze la mărimea necesară pentru pergolă.

Am vrut ceva de efect, așa că am mers pe cele mai mari prisme posibil și totul a fost selectat din trunchiurile cele mai mari. Grinzile le-am tăiat din ce a rămas.”

Deasupra structurii se află acoperișul verde, cu plante sălbatice, care a explodat în culori într-o primăvară englezească umedă și caldă.

Soția a găsit un stand de prezentare într-un centru de articole pentru grădină și am mers pe plante precum cimbru, rozmarin și chiar căpșuni.

Am pus blocuri de lemn în jurul acoperișului ca să evităm să călcăm pe plante și apoi am aruncat un amestec de flori sălbatice pe pământ. Nu mă așteptam să răsară peste măsură, dar a produs un amestec chiar foarte colorat și până acum a mers cu maci, albăstrele și margarete mai ales .”

Jeremy spune că a avut norocul să aibă materialele la dispoziție și uneltele potrivite pentru lucrare. Taie cu regularitate lemn pentru clienți – creând mărimi la comandă, adecvate pentru utilizare în construcții, mobilier și prelucrare pe strung. Folosește un fierăstrău-panglică mobil Wood-Mizer LT40 pe care l-a cumpărat la mâna a doua în urmă cu aproape cinci ani.

Am considerat că LT40 era cam cel mai mare pe care îl puteam cumpăra și pe care ni-l permiteam pentru lucru”, a spus.

Am reușit să tăiem cu el piese masive de lemn – un lemn cu care n-ai fi crezut vreodată că s-ar putea descurca. Avem lucrări la scară variată, de la lucrări mici de curățat de crengi până la defrișat zone întregi, așa că am cumpărat LT40 ca să oferim un serviciu de debitat lemnul și să fim mai proactivi în ceea ce privește lucrările pe care le putem executa. Părea întotdeauna că e modelul potrivit pe care să îl alegem și nu m-a dezamăgit. Avem câteva amintiri memorabile de debitat lemnul cu el.”

Acum are o structură permanentă în grădină care să-i amintească de acele momente.

LT40 este adăpostit într-un hambar peste drum de casa lui Jeremy. Afacerea lui deține cinci macarale pentru mutat lemnul la amplasamente, dar spune că pentru acest proiect special nu și-a ușurat munca.

pergola proiect

Am mutat totul cu mâna!” a spus el. „Din partea de lemn a lucrării, montanții au fost cei mai grei, dar pietrișul pe care a trebuit să îl cărăm sus pe scară ca să îl depunem pe acoperiș a fost cea mai laborioasă parte.

Ca să tăiem tot lemnul nu a durat de fapt prea mult pentru că știam ce vrem. Cel mai rău lucru pe care poți să îl faci la tăiat e să stai pe gânduri; deci îți faci mai întâi lista cu ce ai de tăiat, după care îți vezi liniștit de lucrare.”

La început am vrut montanții perfect drepți, dar până la urmă am mers pe un cant netivit ca să nu arate prea prelucrat. Decizia care a durat cel mai mult a fost ce formă să dăm la capetele grinzilor. Am încercat o mulțime de opțiuni diferite până ce ne-am oprit la cea pe care o avem.”

Stâlpii verticali sunt îngropați în pământ și asigurați în sol. Ei poartă greutatea structurii care vine în cruce cu grinzile.

Pe grinzi sunt așezate scânduri de un inch formând baza acoperișului verde, impermeabilizată cu material de căptușit piscine și apoi protejată cu un strat geotextil care să mențină  acoperișul impermeabil.

Apoi Jeremy a așezat pietrișul greu – saci de piatră de 30 mm proiectată ca să îmbunătățească drenajul și apoi a acoperit cu o barieră de rădăcini peste care a așezat un strat de covor vegetal care să ajute la retenția umezelii. Acoperișul verde crește fizic într-un amestec de compost din așchii de lemn și un strat de sol vegetal cernut.

Pentru îmbunătățirea drenajului, de căptușeală sunt lipite puncte de drenaj pentru acoperișuri plane, iar scurgerea este dusă pe lanțuri și udă plantele de la nivelul pământului.

În locul unui pavaj în plăci de curți interioare, Jeremy a apelat din nou la fierăstrăul-panglică și a tăiat secțiuni rotunde de Leylandii pentru a complementa aspectul natural al structurii.

Rezultatul final nu doar că este impresionant, dar este și ceva de care se poate bucura întreaga familie – fie când se relaxează dedesubt, fie la grădinărit deasupra.

„Eu nu sunt grădinar – soția se pricepe foarte bine la asta – dar am devenit și eu puțin grădinar cu acoperișul meu verde și văd că am avut succes. De obicei petrec câteva ore acolo sus, la sfârșit de săptămână, și încerc să fac mereu fotografii ca să văd cum se modifică de la un anotimp la altul.”

Faptul că a avut materialul principal disponibil și fierăstrăul-panglică LT40 pentru tăierea lemnului a permis ca proiectul să fie cu o foarte mare eficiență a costurilor.

Ne relatează Jeremy: „Am calculat cât ar costa să construiesc structura din stejar verde și am ajuns la aproape £3,000. Tot ce ne-a costat pe noi a fost puțin combustibil și timpul.”

„Sunt absolut încântat că e mai bun decât am crezut că va fi.” Se pare că și cei de la Wood-Mizer au fost de aceeași părere pentru că Jeremy a înscris pergola în concursul pentru proiecte ale clienților Wood-Mizer 2015 și a câștigat locul trei!

Conform Ben Pike, Eve Communications

 

 Pergola d-lui Jeremy Harper cu acoperiș verde a câștigat locul trei la concursul Wood-Mizer „MY PROJECT” 2015 din Europa

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian