Forestier Utilaje producție case lemn

Idee de afaceri din Țara Galilor – căsuțe de lemn ModuLog pentru glamping-uri

Pentru gestionarea profitabilă a terenului de pădure deținut, o echipă galeză tată-fiu producătoare de structuri din lemn a realizat cabane modulare construite cu lemnul provenit de la copacii deținuți în proprietate, demonstrând modul în care gestionarea cu grijă a zonei forestiere încurajează căi inovatoare de conservare profitabilă a pădurilor.

Ce nu fac John și Leigh Price cu zona lor forestieră? Atelierul lor de lucru și cei 10 acri de teren galez împădurit din apropierea Builth Wells nu constituie doar punctul lor de lucru, ci este și destinație pentru cursuri și conferințe pe tema gestionării zonelor forestiere, excursii organizate de școli și, în curând, va deveni un loc unde oamenii își vor putea petrece vacanțele în cabane de „glamping” adăpostite peste tot în terenul de pădure. John și Leigh își gestionează proiectele de construire și renovare a structurilor din lemn în atelierul propriu; proiectele trecute au inclus renovări la castelul Windsor.

După 25 de ani de muncă în calitate de dulgher, John Price a deschis firma Smithfield Joinery în anul 2000, și fiul său, Leigh, i s-a alăturat după îndeplinirea stagiului militar. Cu șapte ani în urmă au implementat un plan de gestionare a zonelor forestiere pentru terenul deținut în proprietate. Voiau ca terenul forestier să se poată întreține singur – să fie frumos și utilizabil în același timp. Aceasta a necesitat luarea în calcul a viitorului zonei împădurite, modul în care va fi utilizată și cum va fi întreținută.
Proprietarii anteriori doborâseră toți stejarii și lăsaseră coniferele. Astfel, John și Leigh au colaborat cu Comisia Forestieră (Forestry Commission) și au conceput o strategie de replantare care a presupus să lase în picioare jumătate din coniferele existente și să replanteze printre ele specii native. „Coniferele mai mari au protejat butașii mici împotriva vântului, așa că au crescut chiar foarte repede”, spune Leigh.

Cum au început să construiască module din bușteni – căsuțele ModuLog

În timp ce se gândeau cum să valorifice profitabil frumusețea naturală a zonei împădurite, au decis să amplaseze căbănuțe de-a lungul potecilor de pădure și să le închirieze.
„Am vrut ceva care să se îmbine cu pădurea” își amintește Leigh. „Și am vrut să valorificăm „deșeurile” de materiale de la fierăstrăul nostru panglică”. În loc să cumpere cabane, s-au gândit să proiecteze căsuțe de „glamping” (glamour + camping) pentru cei care doresc să campeze cu ceva mai multe facilități decât în mod obișnuit.
Cu ajutorul unui arhitect, și-au proiectat propriile căsuțe de „glamping”, făcându-le durabile și versatile pentru utilizări variate: birouri de grădină, case de vară, studiouri de creație, cabane de pescuit și altele. Așa a început noua lor activitate comercială – ModuLog.
constructie casute de busteni glamping

Căsuțe moduLog echipate cu tot ce este necesar

„Sunt construite să dureze 20–30 de ani fără să le mai faci nimic altceva”, explică Leigh. „Totul este construit conform standardelor de reglementare pentru construcții. Deci, primești o structură solidă, construită ca să dureze și care poate fi utilizată în orice condiții meteo.”
Căsuțele de lemn sunt modulare – pot fi combinate în numeroase moduri. Exteriorul și interiorul pot fi personalizate cu ușurință, deși structura de bază rămâne aceeași. Mobilierul interior se transformă în paturi și au locuri de depozitare la interior. Chicineta permite prepararea alimentelor la interior și este mobilă, pentru gătit afară pe vreme frumoasă. Căsuțele pot fi racordate la rețele electrice sau pot fi gata echipate cu un kit solar care furnizează o cantitate suficientă de curent electric pentru un TV, calculator și necesități de electricitate de bază.

Izolația din lână de oaie procurată local, introdusă în tavane, podea și pereți mențin căsuțele calde pe timp de iarnă și izolația reflectorizantă din acoperiș ajută la menținerea lor răcoroase pe timp de vară. Plasa care le acoperă complet la exterior ține la distanță insectele și animalele dăunătoare.
„Lemnul pe care îl folosim este lemnul pe care l-am avut în pădurea proprie”, spune Leigh. Toate elementele exterioare din lemn sunt prelucrate din copaci crescuți pe proprietatea lor sau procurate din surse locale – uși din stejar, tocuri de ferestre, placări cu cedru roșu vestic și lemn de brad Douglas – debitate și prelucrate în atelier.
„Pentru exterior, am vrut să arate ca un morman de bușteni, așa că folosim bușteni de la prima tăiere”, explică Leigh. „Avem și alte opțiuni pentru acoperișuri – bușteni îmbinați, scânduri cu muchii teșite și iarbă artificială. Ne place aspectul de buștean pentru că pe ele vor crește mușchi și licheni. Oamenii ne întreabă cum de nu intră apa la interior, dar de fapt e numai pentru aspect, toate elementele de impermeabilitate sunt dedesubt.”

Debitarea lemnului pentru construcția căsuțelor 

„Selectăm numai câțiva copaci pe care să-i doborâm o dată”, spune Leigh. „Vom instala cabane din bușteni și căsuțe de „glamping” pe terenul de pădure, așa că vrem să arate în continuare ca o pădure.”
Odată copacii doborâți, aceștia sunt apoi debitați pe un fierăstrău-panglică LT40 de la Wood-Mizer în cherestea la dimensiuni exacte, necesară pentru finalizarea proiectului. Fierăstrăul-panglică este echipat cu brațe hidraulice de încărcat buștenii și funcții pentru poziționarea cu ușurință a buștenilor grei, așa că John se poate concentra pe tăierea scândurilor și a grinzilor de care are nevoie.

„Atât timp cât știi ce faci, poți tăia lemnul la orice mărimi diferite vrei”, spune Leigh. „Te hotărăști ce vrei, iei bușteanul pe care îl vrei și tai cheresteaua pe care o vrei. Să cumperi cherestea gata prelucrată este mult mai scump față de folosirea lemnului propriu. Facem o economie de circa 20% la cheresteaua de exterior și de 100% pe jumătățile de bușteni pe care le folosim la acoperișuri pentru că le tăiem pe toate chiar noi.”
Mulțumită faptului că fierăstrăul-panglică e pe roți, John și Leigh îl pot lua cu ei la lucrări de tăiat cherestea pentru clienți care au bușteni la fața locului.

Căsuțe de lemn personalizate

Oamenii întreabă adesea la ce pot folosi căsuțele modulog. Răspunsul standard al lui Leigh este – „Le puteți folosi pentru orice vreți! Le puteți proiecta astfel încât să se potrivească nevoilor proprii. Nu vin gata făcute, la mărime și design universale.” În ciuda varietății utilizărilor, toate solicitările de informații par să aibă un singur scop – o conectare îndeaproape cu natura. „Cu toată sticla montată, poți sta pur și simplu să privești natura de afară”, ne împărtășește Leigh. „Ultima pe care am făcut-o a fost un birou pentru un scriitor; stă înăuntru și își scrie toate cărțile.”
După primirea solicitării inițiale pentru o cotație de preț, Leigh lucrează la personalizarea designului propus, pliat pe nevoile, preferințele și bugetul clientului.
casute de lemn glamping
„Tocmai pentru că sunt modulare, putem planifica oricât de multe secțiuni (module) vor fi necesare și dacă se dorește să aibă ferestre mari sau ferestre mici”, spune Leigh.
La atelier, clienții pot vizita căsuțele moduLog în mărime naturală și, în etapa de planificare, Leigh folosește versiuni de modele la scară ale căsuțelor pentru a demonstra variatele configurații posibile. Ajută clienții să vadă practic dispunerea în spațiu și cum va arăta proiectul final.
Odată proiectul final construit, acesta vine sub forma unui kit modular care poate fi transportat într-un pachet plat. De obicei, cabanele modulog finite sunt construite la fața locului, iar căsuțele mai mici pot fi livrate în forma finală pe o remorcă.

Cursuri de gestionare a zonelor forestiere, de la debitarea lemnului la construirea cu lemn

„Gestionarea zonelor de pădure este foarte importantă, mai ales pentru noi, pentru că folosim foarte mult lemn. Nu costă mult să plantezi copaci și să-i îngrijești,” spune Leigh. „Și vei avea beneficii financiare în viitor.”
John și Leigh oferă trei cursuri care acoperă întregul proces de gestionare a zonelor împădurite, debitarea și prelucrarea lemnului și construirea de structuri folosind lemnul respectiv.
„Oamenii vin aici și învață de la plantare la debitare și tot ceea ce intră în producția lemnului, apoi la ce poți folosi lemnul respectiv”, spune Leigh. „A fost ideea tatălui meu să împărtășim altora experiența și cunoștințele lui, iar ei să le poată transmite mai departe. Școlile aduc copiii aici, așa că avem un loc unde copiii pot veni să învețe despre copaci și plantarea, creșterea, doborârea și prelucrarea lor la fierăstraie-panglică și pot vedea proiectul finit executat în atelierul de dulgherie,” spune Leigh. „Totul este despre transferul cunoștințelor și experienței către generațiile viitoare.”
Autor: Jacob Mooney

Interviu video și tur producție ModuLog:

Mai multe povești de succes și idei de business legate de producția de cherestea găsiți la – www.woodmizer.ro

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian