Real Time Web Analytics
Din Producție Din vorbă în vorbă DIY

De ce se tratează lemnul cu silicat de sodiu

silicat de sodiu

Lemnul este unul din materialele care ne-a însoțit în evoluția noastră din cele mai vechi timpuri. Din păcate, din cauza unei rezistențe mai scăzute la fact0ri externi, multe dintre monumentele și construcțiile din lemn făcute de-a lungul timpului s-au deteriorat sau au fost distruse. Rezistența scăzută la foc și la atacul unor insecte, putrezirea în timp, sunt cauze care au dus la dispariția unor construcții și care au făcut specialiștii să se gândescă mereu la modalități de a mări rezistența lemnului. Una dintre ele este impregnarea lui cu silicat de sodiu, un compus anorganic obținut din nisip și sodă caustică.

silicat de sodiu
sursa foto: ehow.co.uk

Obținerea unui lemn foarte dur prin impregnare cu substanțe minerale nu este ceva nou. Cel mai cunoscut exempu este Pădurea de Piatră din Arizona, SUA, despre care am scris cu ceva timp în urmă. Așa, pe scurt, povestea este următoarea. În urmă cu milioane de ani în Arizona erau păduri întinse de pin. În urma unei catastrofe arbori întregi, foarte înalți și cu trunchiuri groase au ajuns la pământ. Apele încărcate de săruri au trecut prin și peste ei, înlocuind o parte din materialul lemnos cu săruri care s-au așezat perfect în structura internă a lemnului. Practic, aspectul lemnului a rămas neschimbat, el devenind însă…de piatră. În secțiune se văd inelele anuale și alte structuri specifice lemnului.

silicat de sodiu
sursa foto: fodors.com

Un alt exemplu de lemn durificat natural sunt stâlpii de susținere ai clădirilor din Veneția. Venetia a fost construită ca o fortăreață împotriva atacurilor barbare. Fiind însă în lagună, pe teren mlăștinos, arhitecții au fost nevoiți să găsească soluții pentru construcții durabile. Și așa au ajuns să construiască pe piloni de lemn. Se spune că Basilica Santa Maria della Salute a fost construită pe mai mult de un milion de piloni din lemn. În timp, datorită sărurilor din apă, aceștia s-au pietrificat, susținând în continuare fără probleme clădirile.

silicat de sodiu
sursa foto: ownwoodenhouse.com

Amestecul dintre nisip și sodă (leșie) e cunoscut încă din anii 1800 când era folosit ca detergent și mai târziu, în anii 1900, pentru a conserva ouăle. Silicatul de sodiu, cunoscut si ca apă de sticlă, este folosit la impregnarea lemnului pentru a-i crește rezistența la putrezire, dar și la foc și atacul insectelor.

Industrial, lemnul este tratat în autoclave cu soluție de silicat, sub presiune sau în vid, astfel încât impregnarea să se facă cât mai în profunzime. Presiunea poate ajunge la 6-7 atm. După impregnare lemnul este încălzit la 44-45 grd.C pentru ca apa să se evapore și să rămână sărurile. Practic, fibra interioară a lemnului rămâne învăluita într-o pojghiță de sticlă transparentă, ceea ce o face mult mai rezistentă la foc, tot felul de gândaci și la putrezire.

silicat de sodiu
sursa foto: kopperspc.eu

Tratarea lemnului cu silicat îl face mult mai dur. Studiile au arătat că un lemn tratat ajunge să fie cu 40% mai dur decât unul netratat . Astfel, lemnul de pin tratat ajunge să aibă duritatea asemănătoare stejarului.

Există astfel de substanțe cu care se poate trata lemnul manual, fără a fi nevoie de autoclave. Ele pot fi aplicate cu pensula sau prin pulverizare. Bineînțeles că rezultatele nu vor fi la fel ca atunci când lemnul este impregnat și substanța ajunge adânc în interior, dar tot asigură protecție. Sunt folosite soluțiile de silicat 40%. Pentru protecția la foc se folosesc solutii 40% atăt de silicat de sodiu cât și de potasiu. Un astfel de lemn tratat nu va fi total ignifug ci va arde mai greu.

silicat de sodiu
sursa foto: timbersil.files.woordpress.com

Tratarea cu apa de sticlă protejează lemnul împotriva umidității fiind recomandată pentru lemnul folosit la deckuri. Tot ca protecție la umiditate se tratează și pipele. Căldura dezvoltată în interiorul pipei transformă filmul de silicat într-o pojghiță dură care impiedică pătrunderea apei.

silicat de sodiu
sursa foto: pipesmagazine.com

Lemnul tratat cu silicat folosit în construcții este foarte rezistent la atacul insectelor, chiar și al carilor, insecte foarte agresive și rezistente. Marele avantaj al tratării cu silicat este că nu este toxic ca celelalte substanțe (derivate din arsenic) folosite frecvent ca variantă pentru protejarea lemnului.

Silicatul de sodiu are și alte utilizari. El este folosit în industria automoto pentru diverse reparații, ca adeziv, în acvacultură, la conservarea alimentelor (ouale tratate cu silicat rezistă 9 luni), protecție la incendiu, tratarea betonului, obținerea materialelor refractare, la consolidarea pereților în foraje. Este produsul care tinde tot mai mult să ia locul substanțelor toxice pentru tratarea lemnului.

silicat de sodiu
sursa foto: keywordsuggest.org

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai. In prezent lucreaza la CesBrands si se ocupa de distributia produselor de finisare POLISTUC.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Se poate trata astfel lemnul si printr-o imersie obisnuita intr-o cuva cu solutie? In lipsa conditiilor de realizare a presiunilor mari/vidului. Care ar fi o durata recomandata pentru o astfel de “imbaiere”. VA MULTUMESC

  • Nu am incercat, dar ma gandesc ca daca se poate aplica cu pensula, nu ar fi nici o problema pentru imersie. Cred ca lemnul poate fi lasat 24 de ore intr-o cuva cu solutie. Va absorbi cu atat mai multa solutie cu cat va fi mai uscat. Dupa aceea trebuie lasat din nou la uscat. Repet, este doar o parere, nu am incercat niciodata. Dar ma gandesc ca nu are ce sa strice. Aveti grija la uscare. Nu fortati pentru ca apar tensiuni si lemnul poate crapa.
   Succes!

  • Daca tratamentul s-a facut industrial, in autoclave, cum este lemnul pentru deck-uri vandut de magazinele specializate, el poate fi acoperit cu lazuri sau lacuri pentru exterior. Daca tratamentul se face acasa, cu pensula, colorarea ar trebui facuta inaintea tratarii cu silicat, iar peste silicat nu se mai aplica nimic, acesta tinand loc de protectie.
   Toate cele bune.

Autori

Abonează-te la newsletter