Bricolaj Deco&Design

Accesoriile pentru mobilier fac diferența

Sunt convinsă că nu doar femeile știu că accesoriile pot face diferența între o ținută banală și una de efect. O bluză sau o cămașă simplă, o culoare ternă, pot fi scoase din anonimat cu ajutorul unor accesorii bine alese și de calitate. La fel se întâmplă și cu mobila sau alte obiecte din lemn sau din plăci derivate din lemn. O mobilă simplă din MDF vopsit sau o ușă dreaptă furniruită vor  căpăta personalitate prin alegerea inspirată a accesoriilor.

Accesoriile folosite în industria lemnului sunt foarte variate. Există mânere și butoni pentru sertare, balamale și clanțe pentru uși de acces sau ușițe de mobilă, dar și diverse dispozitive sofisticate cu ajutorul cărora spațiile greu accesibile ale dulapurilor nu mai sunt atât de „inabordabile”, sertarele se pot deschide printr-o simplă apăsare pe fața sertarului sau interioarele dulapurilor pot fi mai bine organizate.

accesorii
sursa foto: beaverkitchen.co.nz

Mânerele, butonii, clanțele și dispozitivele de închidere sunt cele mai vizibile. Ele pot face ca o banală ușă cu ramă să pară că aparține unei mobile vechi sau dimpotrivă, este parte dintr-o mobilă modernă.

accesorii
sursa foto: egyptianmuseumcairo.org

Există o gamă atât de variată, o ofertă atât de diversificată, încât uneori îți trebuie zile să te hotărăști ce merge cel mai bine cu noua ta mobilă. De la formele cât mai diverse, la culori moderne și materiale inovatoare, totul este gândit să se potrivească cât mai bine cu mobila și să o personalizeze.

accesorii
sursa foto: shabbyfair.de

Este bine de știut însă că nu orice mobilă poate fi transformată din nouă în veche și invers numai prin simpla schimbare a feroneriei. Este o metodă care merge foarte bine în cazul panourilor simple, al finisajelor clasice, fără elemente care poziționează deja mobila într-un curent sau în altul. În astfel de cazuri alegerea unor accesorii care să fie nepotrivite cu designul sau finisajul transformă într-adevăr mobila, dar nu în sensul bun al ideii de schimbare.

Accesorii sunt și balamalele, ghidajele pentru sertare, sistemele moderne de închidere-deschidere sau cele care permit organizarea dulapurilor și sertarelor. Calitatea mobilierului depinde și de ele nu numai de prelucrarea și îmbinarea lemnului și finisarea suprafețelor. Alegerea lor poate face mobilierul mult mai funcțional și din fericire, există o ofertă foarte bogată de astfel de sisteme și accesorii.

accesorii
sursa foto: houzz.com

Cele mai spectaculoase mi se par cele care fac posibil accesul în spațiile strâmte sau greu accesibile. Poate și pentru că am un astfel de spațiu la mobila de bucătărie și atunci când am făcut mobila nu am știut de ele sau poate oferta existentă pe piață nu era atât de modernă și diversificată ca acum. Mi se pare incredibil cât de usor aș fi putut ajunge la obiectele depozitate acolo folosind un astfel de accesoriu și cât de greu, aproape imposibil, îmi este acum.

accesorii
sursa foto: wellborn.com

Cei care urmăresc postările revistei știu că îmi place mult mobila cu aspect vechi, dar și cea cu aspect rustic. Zilele trecute a fost publicată o postare cu câteva sfaturi legate de finisarea acestui tip de mobilier. Am să mai adaug acum unul, legat însă de accesorii. Sertarele mobilei rustice nu au nevoie de ghidaje speciale. O mobilă rustică trebuie să aibă sertar pus direct în lăcașul lui. O deschidere simplă, prin alunecare, a unui astfel de sertar nu se potrivește deloc cu genul acesta de mobilier. Este important să „auzi” lemnul atunci când deschizi sertarul.

accesorii
sursa foto: woodlandcrekfurniture.com

Lumea accesoriilor este foarte vastă și diversificată. Pot găsi ceea ce doresc atât cei cu cele mai sofisticate cerințe în ceea ce privește designul, dar și cei care vor sisteme și soluții pentru un mobilier cât mai funcțional și ergonomic. Firmele care le distribuie oferă și consultanță pentru a face mai ușoară alegerea. Consultanța nu se oprește la cea din magazine, la clientul final care dorește să dea un look nou mobilei schimbându-i butonii. Ea continuă cu partenerii de afaceri, este un serviciu complex, oferit în relația „business to business”, care ajută producătorii de mobilă să facă cele mai bune alegeri, atât din punct de vedere estetică și funcționalitate, cât și preț.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian