Specii lemn

Arinul, un lemn frumos cu foarte multe utilizări

Am văzut nu de mult la prietenul nostru Nicu Ivănescu – cred că vi-l amintiți, cel cu căsuța de lemn de la Valea Zânelor – câteva fotografii cu o scară făcută dintr-un lemn pe care nu reușeam să-l identific. L-am întrebat ce lemn este și mi-a spus că este arin. Nici despre copac nu știam cine știe ce. Cunoștințele mele se reduceau la faptul că poate fi găsit pe malurile râurilor, dar despre lemnul de arin, în afară că există, nu stiam nimic. Așa că am început să mă documentez și am aflat lucruri chiar interesante.

lemnul de arin
https://www.facebook.com/xylino.ro/

Sunt multe specii de arin răspândite peste tot în lume. Cel ce se găsește natural în toată Europa, nord-vestul Asiei și nordul Africii este Alnus glutinosa, cunoscut și sub numele de arinul negru sau arinul european. Este specia care crește și la noi.

Arinul (sau aninul, este același lucru) preferă solurile umede și lumina, fiind întâlnit în mlaștini, pe malurile râurilor sau la marginile pădurilor. Este un copac pionier, așezându-se în locuri unde nu există alți copaci. În timp apar și alte specii, formand împreună o pădure. Din păcate, în pădure arinul nu rezistă. Copacii pe care îi face să se așeze lângă el îi aduc sfârșitul. Fiind mare iubitor de lumină ajunge să piardă ramurile inferioare, rămânând numai cu o coroană mică în vârf, iar lăstarii ce ies din semințe mor din lipsă de lumină. Din fericire semințele sunt ușoare și pot fi purtate de vânt și o lună, așa că ajung la distanțe mari.

lemnul de arin
sursa foto: en.wikipedia.org

Copacul crește până la 20-30 m, rar mai înalt de atât. La tinerețe are trunchiul drept și înalt, cu coaja gri verzuie și netedă și crengi subțiri ce nu formează coroană. La maturitate formează o coroană arcuită cu ramuri strâmbe, iar coaja se închide la culoare și crapă. Este plantat pentru stabilizarea malurilor râurilor si pentru a controla inundațiile. Frunzele sunt bogate în azot iar cele care cad pe pământ și se descompun reprezintă un îngrășământ foarte bun pentru copacii din jur (nuc, brad sau plop).

lemnul de arin
sursa foto: https://www.facebook.com/xylino.ro/

Arinul poate trăi până la 160 de ani, dar e bine să fie tăiat până la 60-70 de ani pentru că după această vârstă începe să formeze inimă de putregai. Lemnul de arin tânar are culoarea mai deschisă, galben-roșiatică, dar pe măsură ce se maturizează culoarea se închide, devenind mai roșiatică. Are fibra delicată și uniformă, dreaptă sau răsucită, în funcție de condițiile în care s-a dezvoltat, inele anuale sunt puțin vizibile iar porii sunt mici și răspândiți în tot inelul anual.

lemnul de arin

surso foto: rarewoodsandveneersLemnul de arin este un lemn moale care nu este recomandat ca lemn de rezistență în construcții. Totuși sunt date care arată că a fost folosit la fundația multor catedrale mediaevale și chiar la construcția pilonilor podului Rialto din Veneția. Și asta pentru că este foarte rezistent sub apă. Este un paradox, pentru că deasupra pământului rezistența lui la putrezire este scăzută și după taiere, trebuie debitat repede în scânduri și pus la uscat. În apă însă se pare că este în elementul lui, rezistența lui fiind considerabilă.

O altă calitate este rezistența la temperatură ridicată. Această proprietate, combinată cu rezistența la umiditate, îl face foarte bun pentru construcția saunelor. O proprietate importanta – conductivitatea termică redusă – îl face foarte potrivit pentru băncile sau fotoliile de relaxare din saună.

lemnul de arin
sursa foto: esaunashop.com

Lemnul de arin este folosit pentru obținerea hârtiei și cartonului, a plăcilor fibrolemnoase, la fabricarea mobilei, ferestrelor, jucăriilor, creioanelor, bolurilor și platourilor. Rumegușul de arin este folosit la afumarea peștelui și a cărnii, având o aromă fructată foarte plăcută. Coaja, florile și fructele sunt foarte bogate în taninuri, fiind folosite la obținerea coloranților naturali. Tot ele se folosesc și în medicina naturistă, împotriva hemoragiilor sau a altor boli.

În mobilă se folosește atât cheresteaua cât și furnirul. Este un lemn moale și flexibil, care se lucrează usor atât manual cât și cu scule, se șlefuiește frumos și se colorează uniform. Se pot ob,ine diverse piese de mobilier și pentru că toată documentarea despre arin a pornit de la Nicu, mai jos sunt două dintre lucrările realizate de el cu lemn de arin.

lemnul de arin
sursa foto: https://www.facebook.com/xylino.ro/
lemnul de arin
sursa foto: https://www.facebook.com/xylino.ro/

Fiind moale se sculptează ușor, fiind folosit la obținerea lingurilor decorative.

lemnul de arin
sursa foto: bloguluiflorica.blogspot.com

Se foloseste și la obținerea bolurilor, farfuriilor și platourilor din lemn.

lemnul de arin
sursa foto: giftpoint.ro

Nu știu ce impresie v-a făcut vouă, dar pe mine arinul chiar m-a impresionat. Îl vedeam ca un copac decorativ de pe malul râurilor, fără să mă gândesc că poate avea atât de multe utilizări. Iar lemnul de arin mi se pare chiar frumos.

lemnul de arin
sursa foto: auracabinetry.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

9 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • buna seara ,
    doamna Mihaela,
    am mai corespondat cu dvs vizavi de subiectul formaldehida/parchet, la momentul respectiv eram la acest capitol, raspunsul dvs ma ajutat,

    acum as avea nevoie de inca o parare de la dvs, si anume vizavi de capitolul usi de interior,
    am achizitionat in casa pentru bai si camara trei usi de hdf in culoarea stejar, iar pentru dormitoare si sufragerie trei usi de lemn masiv, stejar, usile de lemn fiind netratate cu nimic , doar slefuite, culoarea celor sase usi fiind aproximativ asemanatoare, dupa indelungi cercetari am luat hotararea sa dau pe usile de lemn cu ulei de in fiert (eco) nediluat cu nimic, pe criteriul ca lacul indiferent de care foloseam avea emanatii de substante toxice, am dat numai tocurile cu uleiul in discutie si am constatat ca s-au inchis foarte mult la culoare , acum seamana mai mult cu un lemn de nuc, un maro inchis fiind o diferenta mare fata de usa care inca nu am dat-o cu ulei, intrebarea pentru dvs ar fi care este solutia sa redau culoarea tocului si cu ce sa tratez usile astfel incat sa si pastreze culoarea naturala, sa nu fie toxic, eventual as prefera tot un ulei, daca mi puteti recomanda un produs/furnizor anume.
    exista posibilitatea sa se mai deschida in timp, eventual dupa ce se usuca definitiv, produsul achizitionat este ”paint eco”, producator „linum color ltd” din Letonia, recomandat ca fiind incolor.

    • Buna ziua!
      In momentul cand se aplica ulei pe lemn, acesta se va inchide la culoare. Diferenta este de la un lemn uscat la un lemn ud (atunci cand se trece cu carpa uda peste lemnul uscat, neprotejat cu alte substante). Inteleg ca la dumneavoastra schimbarea este foarte mare, ceea ce ma face sa cred ca ati folosit un ulei pentru exterior care are si un continut de pigment.
      Ca sa redati culoarea initiala a lemnului ar trebui sa spalati lemnul cu terebentina, white spirit (petrosin) sau diluant universal. Daca lemnul nu revine la culoare inseamna ca a obsorbit foarte mult si trebuie sa-l slefuiti pentru a indeparta stratul superficial imbibat cu ulei.
      Este greu sa pastrati culoarea initiala a lemnului fara sa folositi lacuri. Exista lac acrilic pentru efect natural, care pastreaza aproape neschimbat aspectul lemnului, dar nu este un produs bio. Incercati cu ulei de in pentru interior, foarte pur sau cu ulei mineral.
      O alta varianta ar fi sa decolorati lemnul cu apa oxigenata (perhidrol) si dupa uscare sa aplicati ulei. Uleiul va inchide lemnul la culoare, dar diferenta aparuta la decolorare va compensa.
      Toate cele bune!

      • buna seara,
        va multumesc pentru raspuns,
        uleiul mineral este sigur din punct de vedere al toxicitatii , il pot folosi la tratarea usii la camera copilului ?

        • Buna seara!
          Uleiul mineral este cel mai sigur din punct de vedere al toxicitatii. Este uleiul folosit pentru finisarea tocatoarelor de bucatarie, al bolurilor sau altor obiecte din lemn folosite in bucatarie.
          Toate cele bune!

  • Buna seara. Am lemn de Arin și as vrea sa Execut o scara interioară. Ce mă sfătuiți??? Se folosește pentru scari interioară. Grosimea este de 5 cm și umiditatea este 11. Va mulțumesc mult!!

    • Buna ziua
      Puteti face scara din lemn de arin. Nicu Ivanescu, cel despre care vorbesc la inceputul articolului, a facut o astfel de scara intr-o casa cu aspect rustic si se comporta foarte bine. Arinul este si un lemn frumos, asa ca veti castiga si la nivel estetic.
      Umiditatea este in regula pentru interior (8-12%).
      Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian