Finisare DIY

Cu ce protejăm lemnul folosit la exterior

Pentru că se apropie vremea frumoasă și a început deja preocuparea pentru aranjarea teraselor și a grădinilor, cred că este o idee bună să vedem cum se poate proteja lemnul folosit la exterior.

charwell-picnic-table-garden-bench

Lemnul folosit la obținerea mobilierului de gradină, căsuțele din lemn, terasele, chioșcurile, mobilierul urban din lemn, trebuie finisat. În acest caz nu este vorba de estetică, ca în cazul mobilei, ci în primul rând, de rezistența la acțiunea razelor soarelui și a intemperiilor.

În principiu, orice specie de lemn poate fi folosită la exterior. Sunt însă anumite specii care, prin conținutul ridicat de taninuri, sunt mai rezistente la acțiunea intemperiilor sau a radiației solare.

O specie foarte mult folosită la producerea mobilierului de grădină, a piscinelor, teraselor exterioare este TECK-ul, un lemn exotic, foarte taninos. De altfel, din lemnul de teck se extrage un ulei care se folosește pentru protejarea altor specii lemnoase.

Teakterrasse3zu4
Cel mai taninos lemn autohton, cu utilizări la exterior, dar și în structurile de rezistență ale caselor, este SALCÂMUL. Este un lemn foarte dur, atât de dur încât poate strica, uneori chiar rupe, cuțitele în timpul proceselor de prelucrare mecanică. Este și foarte taninos, ceea ce-l face să reziste foarte bine la exterior, chiar fără o protecție deosebită.

lemn de salcam

Un prieten mi-a aratat o bucată de lemn de salcâm care stătuse afară, neprotejat, mai mult de 10 ani. Era ușor înnegrit și părea mucegăit. Răzuind-l foarte puțin cu cuțitul a ajuns imediat la lemnul curat și sănătos.

Taninurile conținute de salcâm îl fac sa aibă o fumusețe aparte. El poate avea irizații verzi, portocalii și chiar violet. Este mult folosit pentru mobilierul de gradină, dar și pentru terase.

O altă specie folosită la exterior este STEJARUL. Este și el taninos, dar nu ca salcâmul.

Astfel de lemne sunt frumoase prin natura lor și nu au nevoie de finisaje speciale pentru a fi puse în evidență. Dimpotrivă, este bine ca finisajul sa fie discret, axat în special pe protecție. Materialele care se pretează la un astfel de finisaj sunt uleiurile și cerurile speciale, cu rezistență la exterior.

Uleiurile sunt absorbite în lemn, mărind rezistența la acțiunea apei. Dau lemnului acel aspect de “ud” care scoate în evidență desenul natural. Uleiul nu face peliculă, aspectul final al lemnului fiind foarte natural. Multă vreme s-au folosit uleiurile sintetice, cele care au ca solvent derivați de petrol. Datorită dorinței generale de protejare a mediului, dar și pentru un mediu de lucru cât mai sigur, au fost dezvoltate uleiuri hidrodiluabile, cu proprietăți de protecție foarte bune.

Se pot folosi și cerurile tot pentru un aspect natural al finisajului. Există ceruri pe solvent, dar și hidrodiluabile. Pot fi transparente incolore sau ușor colorate. Cele total incolore sunt cele care protejează cel mai puțin lemnul împotriva acțiunii radiațiilor UV. Dacă se adaugă pigmenți de colorare în ceară, rezistența crește.
Cerurile sunt foarte variate și pot fi aplicate prin imersie, periere sau pulverizare. Se pot aplica unul sau mai multe straturi. Finisarea cu ceară are avantajul că, pe lângă rezistența la apă, conferă un aspect și tușeu mătăsos foarte plăcut.

Finisajul cu ulei sau ceară se poate folosi pentru mobilierul de gradină, terase, pavimente, sageacuri, sau alte astfel de structuri din lemn.

8 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua,

  ce parerere aveti despre lazuri? ce sunt , de fapt, aceste lazuri? sunt lacuri? sunt vopseluri?
  Cat de bine protejeaza lemnul? In ce situatii se folosesc?

  Multumesc frumos!

  • Buna seara,
   Am scris un articol despre diferenta dintre lazura, bait si vopsea. Il gasiti aici. Sper sa va raspunda la toate intrebarile.
   Toate cele bune!

  • Buna ziua!
   Astereala nu este expusa intemperiilor, de aceea nu este nevoie de tratament pentru exterior.
   Lemnul trebuie tratat cu solutii impotriva carilor si a focului (solutii de ignifugare).
   Trebuie folosit lemn uscat (8-12%). Un lemn cu umiditate mare favorizeaza aparitia carilor.
   Daca lemnul ramane “la vedere” se poate trata ca orice lemn folosit la interior.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,
  Am un car de lemn foarte vechi. L-am spalat cu apa, cu presiune, acum arata ca si nou. Cu ce pot sa-l protejez, avand in vedere ca o sa fie in aer liber tot timpul (ploaie, soare, vant, caldura, inghet, zapada)?

  • Buna ziua.
   Eu as alege un ulei sau o lazura pe baza de ulei pentru exterior. Uleiul aste absorbit in profunzime si face lemnul foarte rezistent la umiditate. Nu face pelicula, deci nu este afectat de ciclurile inghet-dezghet sau de variatia dimensionala a lemnului din cauza variatiei umiditatii exterioare. In plus, da un aspect rustic ceea ce este foarte potrivit pentru un car vechi.
   Singurul dezavantaj este rezistenta mai redusa in timp comparativ cu lacurile pentru ecterior. Asta inceamna ca la 2-3 ani va trebui sa refaceti finisajul. Se face insa foarte simplu, aplicand inca un strat de ulei. Un indiciu ca este nevoie sa reimprospatati finisajul este aspectul uscat al lemnului. In timp ploile “spala” uleiul si lemnul pierde acel luciu matasos pe care il da uleiul.
   Uleiuri sau lazuri pentru exterior puteti gasi si in magazinul Iscusit.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din
   domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista
   tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

  • Buna seara.
   Problemele de la exterior sunt, in mare, intemperiile si actiunea razelor UV. Uleiul de in rezista foarte bine la umiditate, dar are probleme cu radiatia UV a soarelui. Pentru a fi rezistent trebuie sa contina o cantitate cat de mica de pigmenti, adica trebuie sa fie putin colorat. El ramane in continuare transparent, dar are o usoara tenta de culoare, Asa sunt lazurile pe baza de ulei pe care le gasiti in comert. Uleiul total transparent nu rezista in timp.
   Uleiul de teck de exemplu, este ulei de in colorat in culoarea lemnului de teak.
   Exista si uleiuri sintetice facute special pentru exterior. Sunt continute in produsele pe baza de ulei pentru exterior.
   In concluzie, puteti folosi uleiul de in la exterior daca este putin colorat.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter