Tehnici prelucrare lemn

Îmbinări ale lemnului – Episodul 1 – Fără lianți sau prinderi mecanice

Așa cum vă povesteam săptămâna trecută; am început să studiez intens despre prelucrarea lemnului și transformarea lui în piese de mobilier sau decorațiuni. Și cum nu știam aproape nimic despre subiect, am pornit de la zero. Pentru cineva care suferă de “sindromul compleționistului”, decizia a fost una foarte greșită!

Cantitatea de informații pe acest subiect, disponibilă pe internet, este colosală. Astfel că voi încerca să fac un rezumat/introducere în 3 episoade a tehnicilor uzuale de îmbinare folosite în lucrul cu lemul.

Astăzi vă voi prezenta câteva dintre metodele de prindere cel mai des întâlnite care nu necesită lianți sau îmbinări mecanice (cuie, șuruburi, platbande etc)

Advertisement

16021299271a3a2d0fcbfc23470ff6cc

Voi clarifica (din “capul locului”) că nu consider folosirea penelor din lemn un șiretlic ci o metodă aprobată de a asigura îmbinarea a doua (sau mai multe) elemente. Mai sus puteți observa cea mai simplă metoda de îmbinare finală. Subliniez FINALĂ, pentru că nu se mai pot despinde fără distrugerea piesei.

Dacă piesa de lemn se vrea a fi folosită temporar atunci ar trebui folosite îmbinări fără pană (sau pana cu acces din exterior) pentru a putea fi ulterior demontate. (addendum: sau clei solubil în apă, dar despre asta vă povestesc în episodul următor)

Advertisement

Iar dacă măiestria și sculele vă permit puteți încerca niște modele mai complicate folosind tehnici mai complexe.

52df76f01d8fab6309254997fd5071b5

d9ebbd56430ce3c90fd357cd26c4d748

Advertisement

Îmi veți spune că ultimul scaun se prinde cu 3 suruburi (este un mic compromis pe care-l accept în acest articol) și că am uitat de prinderea de baza în “coadă de rândunică”. Sunt curios ce puteți adauga dumneavoastră la acest articol pentru viitorii cititori ai Revistei Din Lemn.

Advertisement

Categorii

Abonează-te la newsletter