Deco&Design Panouri

Ce ai alege pentru bucătăria ta: PAL, MDF sau lemn?

Un prieten își amenajează apartamentul și discutăm destul de mult despre materiale pe care vrea să le folosească. Acum este rândul bucătăriei și unul dintre factorii importanți pe care trebuie să-i ia în considerare este bugetul. M-am gândit să prezint puțin variantele pentru a-i face mai ușoară alegerea. Așadar, mobila de bucătărie din PAL, MDF sau lemn?

Mobila de bucătărie poate fi realizată din lemn masiv, panouri furniruite, MDF sau PAL.

Mobila din PAL are avantajul unui preț accesibil. Există o ofertă foarte bogată de PAL care imită esențele lemnoase, piatra, marmura și este în diverse culori, așa că poate fi “asortat” ușor cu decorul. Este simplu de făcut și de adaptat unui spațiu atipic. Nu excelează însă la personalitate, panourile sunt plane, fără posibilitatea de fi prelucrate mecanic pe suprafață și mai are un cusur: mirosul specific, înțepător și cam neplăcut, emanat de aceste plăci și care persistă destul de mult în timp.

1/photo bucătărie PAL

Mobila din lemn masiv, pentru cei pasionați de lemn, este un vis. Există mobilă “de serie”,  dar și posibilitatea de a o face la comandă. Sunt firme de design care se ocupă atât de proiect, cât și de execuție. Lucrul cu lemnul este infinit mai ofertant pentru un designer, atât din perspectiva alegerii esențelor, a combinațiilor care se pot face, cât și din cea a designului și personalizării locului mult mai bine. (photo 2, 3)

PAL, MDF sau lemn
2, 3

În cazul folosirii lemnului apare și problema finisării lui. Cum mediul din bucătărie este destul de agresiv, cu multă umiditate, materiale de curățare agresive, abur, este foarte important ca materialele de finisare să fie rezistente la astfel de condiții. În plus, lemnul trebuie foarte bine “sigilat” cu aceste materiale, eliminând orice posibilitate ca apa să ajungă la lemn. Uneori lemnul este combinat cu panori furniruite. Avantajul folosirii panourilor este, pe lângă stabilitatea dimensională, reducerea costurilor.

Mobila din MDF se situează calitativ între cea din PAL și cea din masiv. Mobila de bucătărie din MDF nu este atât de scumpă ca mobila de masiv, dar poate fi finisată în așa fel încât să semene cu ea. Se pot face prelucrări mecanice ale plăcilor de MDF ca să arate ca cele făcute pe masiv. Finisajul va contribui și el la iluzia de lemn masiv. Un grund colorat aplicat ca prim strat va ascunde culoarea și structura MDF-ului. Apoi, se pot folosi materiale sau tehnici în așa fel încât mobila să pară mai veche sau mai prețioasă, aparținând unui stil sau altuia. Important este ca materialele folosite să fie în armonie, iar totul să pară cât mai natural.

bucătărie MDF
4/bucătărie MDF

MDF-ul se poate finisa și modern, în diferite culori, uni sau combinate. Este un material ofertant, ușor de finisat și stabil dimensional. Și în cazul lui este absolut necesară folosirea materialelor de finisare rezistente la condițiile din bucătării.

PAL, MDF sau lemn
5/bucătărie MDF finisat lucios

De multe ori ne gândim să realizăm mobila de bucatarie combinând lemn, MDF și PAL. Iar combinațiile dintre dulapurile din lemn sau MDF vopsit și blatul din lemn, colorat sau natur sunt după parerea mea, cele mai reușite. (photo 6, 7, 8)

mobila de bucatarie
6, 7, 8/bucătării din MDF sau PAL în combinație cu blat din lemn

Sper ca informațiile să vă fie de folos!

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • buna ziua. Mi-a placut articolul. Sunt de acord cu tot ce ati spus. Mai putin cu faptul ca mobilierul din pal are miros intepator. Va invitam pe la noi sa le mirosim impreuna, debitam zilnic peste 100 foi de pal. Ar trebui sa nu mai stam in hala de productie de miros daca ar fi asa. Toate placile sunt produse de concerne multinationale care respecta standardele UE .
    Mult succes cu educarea consumatorilor. Astept cu interes urmatoarele articole

    • Multumesc pentru aprecieri. Am considerat intotdeauna ca PAL-ul este o alternativa la mobilierul din lemn masiv. Mai ales ca vorbim tot despre un derivat din lemn. Va felicit pentru decizia de a lucra cu PAL de calitate, cu emisie foarte scazuta de formaldehida. Mult succes si dumneavoastra.

Casarbor-noua colecție de case de vacanță

Categorii

Abonează-te la newsletter