Diverse

Grădinița transparentă

În Guastalla, regiunea Regio Calabria, Italia, există o grădiniță puțin spus interesantă. A fost construită pe ruinele a două școli distruse de cutremurul din 2012, după proiectul casei de arhitectură Mario Cucinella (MCA). Grădinița transparentă este o reproducere, într-o formă naivă, a burții balenei din povestea lui Pinocchio. În același timp este o construcție ecologică, durabilă și integrată total în natura înconjurătoare.

O clădire luminoasă, ecologică și autonomă

Imobilul este în cea mai mare parte transparent, suprafețele vitrate fiind întrerupte la intervale regulate de cadre din lemn de mari dimensiuni, curbe asemănătoare valurilor, decupate astfel încât să permită pătrunderea luminii naturale. Totul este astfel gândit încât, atunci când se privește de la un capăt la altul al clădirii, succesiunea cadrelor din lemn creează iluzia unei peșteri fără sfârșit.

Cum spuneam, grădinița este ecologica dar si autonoma. Este construită în totalitate din materiale naturale și/sau reciclate. Pe acoperișul gradiniței se află un sistem fotovoltaic care generează energie și unul pentru recuperarea apei de ploaie. Energia este folosită pentru obținerea apei calde necesare încălzirii spațiului. Apa de ploaie se folosește la baie și pentru irigarea spațiilor verzi exterioare. Sistemul de încălzire este reprezentat printr-un sistem de conducte care trec prin pardoseală. Grădinița a fost izolata fonic și termic folosindu-se tehnicile cele mai moderne.

arhitectura gradinita
sursa: inhabitat.com
arhitectura
sursa: inhabitat.com

 

Frapant este că totul a fost realizat în doar 6 luni, cu un cost de 1650 euro/mp. Grădinița poate găzdui până la 120 de copii. Toți acești copii sunt sub 3 ani.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian