Deco&Design

O pată de culoare într-un decor clasic

Am să intru în subiectul acestui articol povestindu-vă o întâmplare din anul 2001. Veți înțelege imediat care este legătura. Lucram atunci cu o mare fabrică de mobilă din Focșani care avea un client important din SUA. Reprezentantul clientului, un american foarte simpatic, a venit la mine la scurt timp după atacul asupra Turnurilor Gemene din 11 septembrie și mi-a spus că are nevoie 12 culori foarte vii, foarte puternice. Culorile aveau nume de genul “red lipstik”, “red tomato” sau “green froggy”. Asta ca să vă faceți o idee despre ce gen de culori era vorba. L-am întrebat dacă firma chiar are de gând să comande mobilă astfel colorată. Mi-a răspuns că au în plan o colecție de mic mobilier viu colorat. L-am întrebat dacă este convins că mobila, din lemn masiv, cu design clasic, dar colorată foarte aprins, va avea succes. Răspunsul lui a fost că americanii au nevoie în casa lor de o pată de culoare care să le ridice moralul.

sursa foto: architectureartdesign.com
sursa foto: architectureartdesign.com

În primul moment mi s-a părut o idee, dacă nu absurdă, măcar exagerată. Ce legătura poate exista între moralul căzut al oamenilor și o măsuță de culoarea unui ruj roșu aprins? Toată perioada de pregătire a mostrelor am fost sceptică și mă gândeam că s-ar putea să muncim degeaba. Mi-a spus la un moment dat că mostrele au fost aprobate și a dat prima comandă. Era vorba de sute de litri de lac pe lună din fiecare culoare. Nu mi-a venit să cred. Am lucrat așa mai bine de 2 ani, timp în care a fost vândut un număr impresionant de astfel de obiecte de mic mobilier.

Am rămas de atunci cu convingerea că, indiferent de stilul în care este aranjată camera, o pată de culoare reprezentată, de exemplu, de o măsuță viu colorată va aduce cu ea o notă de optimism, de speranță și chiar de veselie.

În ultima vreme această practică a amestecului de stiluri este destul de frecventă. Am prezentat și noi un astfel de amestec, dar dintre mobila modernă și o piesă veche din lemn, încărcată de amintiri. De data aceasta am să vă arăt cum se poate impleti într-un mod fericit stilul clasic cu cel modern, reprezentat de o pată de culoare.

O măsuță roz aprins într-o cameră cu canapele, pereți și bibliotecă în tonuri de gri nu pare să se potrivească foarte bine. Și totuși…

sursa foto: forum.amrhaled.net
sursa foto: forum.amrhaled.net

Ce credeți că s-ar potrivi cel mai bine într-o cameră “cuminte”, luminoasă, cu parchet clasic, storuri și o canapea clasică? Exact, un birou roz.

sursa foto: bhg.com
sursa foto: bhg.com

Iar masa rotundă din lemn masiv și picior sculptat capătă un aer nostim înconjurată de scaune viu colorate din lemn curbat.

sursa foto:idesignarch.com
sursa foto: idesignarch.com

Tot scaunele înveselesc și această bucătărie rustică, cu grinzi antichizate din lemn, masă din stejar masiv și dulapuri din lemn recuperat.

sursa foto: 79ideas.org
sursa foto: 79ideas.org

De data aceasta tapițeria scaunelor este cea care aduce pata de culoare. În ciuda diferenței dintre culoarea clasică a mobilei și cea neconvențională a tapițeriei, nu-i așa că se potrivesc foarte bine?

sursa foto: wordpress.com
sursa foto: wordpress.com

O fereastră colorată într-un galben viu, cu siguranță nu va trece neobservată,

sursa foto: elleinterior.se
sursa foto: elleinterior.se

….dar nici ușa roșie sau indigo de la intrare.

sursa foto: bereathmyheart.net
sursa foto: bereathmyheart.net
sursa foto: creategirl.blogspot.com
sursa foto: creategirl.blogspot.com

Nu știu dacă clientul american al fabricii din Focșani a găsit această rețetă simplă a fericirii, a speranței, sau a împrumutat-o de la alții. Dar știu că atunci am învățat ceva de la ei și mă bucur că acum am putut împărți acest lucru cu voi.

Categorii

Abonează-te la newsletter