Deco&Design

Cuverturi și covoare din resturi de lemn

V-ați gândit vreodată că vă puteți înveli cu…lemn? Designerul german Elisa Trozyk ne demonstrează că acest lucru este posibil. Colecția sa Wooden Textiles (textile din lemn) conține o serie de cuverturi, pături, fețe de masă și covoare confecționate din 50% lemn și 50% material textil.

accordioncollection3

Deșeurile de furnir de la un atelier de mobilă ce se desființa au declanșat ideea

Elisa Trozyk a studiat designul textilelor la Berlin, iar după absolvire a plecat pentru un master la Londra. Aici a descoperit un atelier de mobilă care urma sa oprească producția și care avea deșeuri de lemn rezultate în urma lucrului cu furnirul. Așa a apărut ideea de a folosi resturile de lemn într-un mod total neobișnuit.

Pentru a fost păturile și cuverturile, Elisa taie din deșeurile recuperate, cu ajutorul laserului, bucăți minuscule de lemn în formă triunghiulară. Acestea sunt apoi îmbinate cât mai artistic și prinse pe suprafața unui material textil, de obicei bumbac.

Colecția Wooden Textiles arată cum lemnul, un material dur și rigid, poate căpăta fluiditate atunci când este combinat cu materialul textil. De asemenea, proprietățile lemnului se transmit către materialul textil, conferindu-i forță și flexibilitate.

Micile bucăți de lemn sunt prinse cu grijă pe țesătură, construindu-se treptat un material hidrid care poate sta întins perfect pe suprafețe plane sau se poate mula pe o mobilă luând forme dintre cele mai interesante. Întâlnirea dintre flexibilitate țesăturii și rigiditate lemnului dă naștere unor forme neobișnuite, mișcătoare și curgătoare.

Lemnul folosit este de cireș și arțar, natur sau vopsit. Bucățile de lemn sunt prinse treptat pe suportul textil, dând naștere unor desene interesante și atrăgătoare.

catalogue-wooden-textiles-2012

Wooden-textiles-by-elisa-strozyk-yatzer_2

miss-maple-3

lea-peckre-&-elisa-strozyk2

Elisa Trozyk, prin colecția Wooden Textiles, este o deschizătoare de drumuri. Ea reușește să depășească modul în care percepem în mod obișnuit materialele și să le dea noi dimensiuni și întrebuințări. Ea îmbină în mod armonios materiale noi cu cele recuperate, flexibilitatea cu rigiditatea. Materialul inventat de ea devine din ce în ce mai apreciat, Trozyk fiind invitată să creeze și alte produse textile la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată că ar putea fi făcute din lemn.

(sursa: elisastrozyk.de)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian