Tehnici de Finisare Uși Ferestre

Ce sunt ferestrele termopan și care sunt cerințele pentru un finisaj rezistent

Sunt motive serioase care ne obligă să schimbăm ferestrele. Nu cred să existe cineva care schimbă ferestrele de la casă sau apartament doar datorită modei sau pentru că s-a plictisit de ele. De obicei există un motiv foarte serios care determină această acțiune: izolația termică și fonică sau deteriorarea iremediabilă a vechilor ferestre. Dacă tot trebuie să le schimbăm, cel puțin să fim cât mai bine informați și să alegem varianta cea mai bună pentru noi.

sursa foto: finewoodworking.com
sursa foto: finewoodworking.com
Tipuri de ferestre

Există patru posibilități de alegere: PVC, lemn, aluminiu și combinație aluminiu-lemn. Cele mai rezistente sunt cele de aluminiu, iar cele mai puțin rezistente, cele din PVC. Atât cele din PVC cât și cele din aluminiu pot avea aplicate folii care să imite lemnul.

Nu intru în detalii referitor la ferestrele din PVC și aluminiu, pentru că nu sunt un specialist în astfel de materiale și nu vreau să greșesc. În ceea ce privește lemnul pot să vă dau informații suplimentare.

Ferestre din lemn tip termopan

Ferestrele din lemn se pot face din diverse esențe – rășinoase, stejar, mahon. Lemnul folosit poate fi masiv sau stratificat. Cele dintr-o singură bucată de lemn masiv sunt din ce în ce mai puțin folosite din cauza instabilității lemnului. Ferestrele din lemn stratificat sunt mult mai stabile, variația lemnului în funcție de umiditate fiind foarte mică.

Problema la ferestre este lungimea elementelor. Variația dimensională poate duce la curbarea sau torsionarea acestor elemente. Lemnul stratificat elimina defectele din lemnul masiv, iar prin stratificare se obține un derivat din lemn rezistent și mult mai stabil. Stratificarea contribuie și la izolarea termică și fonică, straturile de lemn cu fibra așezată pe lung, dar diferit îngreunând traversarea lemnului.

Termenul termopan se referă la sticla ferestrei, nu la timpul de material folosit pentru construcția ramei sau la soluția constructivă. Termopanul este acel sandwich din 2 sau 3 straturi de sticlă, cu spații fără aer între ele sau umplute cu gaze ce împiedică traversarea, astfel încât să fie asigurată izolarea fonică și termică. Fereastra termopan este doar cea care are o astfel de sticlă prinsă în ramă.

Fereastra trebuie construită în așa fel încât apa să nu băltească. Lăcrimarele trebuie să fie inclinate sub un anumit unghi. Condiția ca fereastra să reziste cât mai mult în timp este tocmai această soluție constructivă care îndepărtează apa.

sursa foto: ecohabitar.org
sursa foto: ecohabitar.org
Finisarea ferestrelor pentru a rezista cât mai bine în timp

Pentru a finisa ramele ferestrelor se folosesc materiale speciale rezistente la condițiile atmosferice și radiația UV. Cu cât radiația solară străbate mai ușor finisajul, ca atât acesta va fi mai puțin rezistent în timp. Pornind de aici, cele mai rezistente rame sunt cele vopsite, unde fibra lemnului este complet acoperită, iar cel mai puțin rezistente sunt cele acoperite cu finisaj transparent. În cazul finisajului transparent, cele mai puțin rezistente sunt ferestrele lucioase complet transparente, iar cel mai rezistente sunt cele mate, semitransparente.

Rezistenta materialelor de finisare pentru ferestrele din lemn variază între 3-4 ani și 10 ani, uneori chiar 12-15 ani. Asta nu înseamnă că după 10 ani trebuie să le schimbați. Acesta este timpul după care este posibil să apară primele fisuri. Pentru a prelungi viața ferestrelor este bine ca o dată la 2 ani să se facă o întreținere a lor. Adică să se spele și să se aplice, cu cârpa sau prin pulverizare (spray), un ulei de întreținere (se găsește aproape în toate magazinele de profil). Intemperiile vor mânca din acest strat, iar finisajul va fi protejat.

Rezistența în timp a finisajului depinde foarte mult de condițiile atmosferice. Astfel, la aceeași casă, ferestrele din partea mai bătută de ploi și vânt vor rezista mai puțin decât cele din zona mai protejată. De aceea, foarte greu se obține un act de garanție de la producătorii de lacuri și vopsele. Și dacă se obține până la urmă, este o adevărată carte, cu instrucțiuni privind soluțiilor constructive ale ferestrelor și tehnologia de finisare.

Dacă nu pot fi recuperate și ferestrele caselor vechi pot fi schimbate cu ferestre termopan cu rame din lemn. Sunt firme care reproduc întocmai ferestrele originale, chiar dacă există arce, ferestre duble sau alte detalii constructive. Așa că nu există nici o scuză pentru ca vechile clădiri să fie mutilate.

sursa foto: hendslidingdoors.com
sursa foto: hendslidingdoors.com

Sper că aceste câteva indicații să vă ajute atunci când veți dori sau veți fi nevoiți să schimbați ferestrele. Cel puțin, nu porniți de la zero în această acțiune.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • S-au strecurat cateva erori destul de grave in articolo dar cele mai flagrante sunt in paragraful de jos:

    „După cum se știe, lemnul masiv are variații dimensionale în funcție de condițiile atmosferice (temperatură și umezeală) iar, la dimensiuni mari, se poate curba. Lemnul stratificat nu are astfel de probleme. El se obține din straturi de cherestea dispuse perpendicular unul pe celalalt și încleiate între ele. Se obține astfel un derivat din lemn foarte rezistent și stabil în timp.”

    Lemnul variaza in dimensiuni doar datorita umiditatii. Temperatura nu il afecteaza daca umiditatea ramane constanta. Variatia in dimensiuni devine o problema la imbinarile care nu au fost realizate luand in considerare acest aspect. Curbarea se intampla cand imbinarile nu au fost gandite corect, cand exista variatii mari intre umiditatea din interiorul casei si cea din exterior si cand lemnul folosit nu a fost ales, condistionat, taiat sau finisat corespunzator folosirii pentru tamplarie.

    Profilele de lemn stratificat nu rezolva complet problemele de mai sus dar ajuta simtitor la stabilitatea dimesionala. In plus cum se poate vedea si din pozele din articol spre deosebire de plywood profilele stratificate pentru tamplarie au toate straturile de lemn cu fibra in aceeasi directie. Nu este corecta afirmatia ca „se obtine din straturi de cherestea dispuse perpendicular unul pe celalalt și încleiate între ele” .

    • Multumesc pentru precizari. In legatura cu variatia dimensionala a lemnului eu m-am referit la conditiile atmosferice spunand „temperatura si umezeala”. Chiar dumneavoastra spuneti ca temperatura nu afecteaza daca umiditatea ramane constanta. Deci, impreuna, temperatura si umiditatea, pot produce variatia dimensionala a lemnului.
      In legatura cu profilele pentru tamplarie din lemn stratificat, aveti dreptate si am sa fac modificarea necesara.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian