Fabricare case din lemn

Arca lui Noe într-un parc de distracții

Această replică după Arca lui Noe a devenit cea mai mare construcție cu cadru din cherestea, realizată cu tehnologii moderne de prelucrare a lemnului.

Ark-Encounter_press_07

Având lungimea de 155 m, lățimea de 26 m și înălțimea de 28 m, construirea Arcei lui Noe a fost finalizată la 7 iulie 2016! Societatea Colorado Timberframe a fost cea care, în mod absolut unic, a reușit să proiecteze și să construiască un cadru din cherestea de dimensiuni atât de mari, folosind un mic gater cu bandă și o mașină cu comandă numerică.

Ark-Encounter_press_06

Proiectul Arcei lui Noe este deja recunoscut drept cea mai mare structură din lemn cu cadru din cherestea: pentru construcția sa au fost necesari 7.300 de metri cubi de cherestea. Lung cât un teren și jumătate de fotbal, această Arcă de proporții biblice este egală cu 500 de semiremorci standard și cuprinde trei niveluri de expoziție, precum și un restaurant cu 1600 de scaune pe puntea superioară. La capacitate maximă, Arca poate găzdui 10.000 de vizitatori, deși organizatorii intenționează să stabilească o limită de 3.000 în interior, atunci când Arca este deschisă publicului.

Ark-Encounter_press_05

Proiectul de 100 de milioane de dolari a durat cam un an și jumătate. Pentru a respecta termenele de construcție, Colorado Timberframe și-a angajat ajutoare și a trecut la un program de lucru în trei schimburi, 6 zile pe săptămână, timp de un an întreg. 25 de angajați au lucrat în atelierul din Denver, realizând toate elementele de construcție, în vreme ce 10 lucrători se aflau pe șantier, pentru instalarea cadrului de cherestea în Kentucky, alături de 75 de meșteșugari Amish, angajați pentru a ajuta la asamblare.

Ark-Encounter_press_04

Pentru a realiza această construcție unică, au fost vitale două tehnologii moderne de prelucrare a lemnului. În primul rând, gaterul cu bandă LT15, care este cel mai mic gater produs de această companie. Gaterul debitează grinzi de 60 cm x 60 cm și având lungimea de 12 m, necesare pentru structura complexă. Apoi, cheresteaua a trecut prin mașina CNC K2I Hundegger. Aceasta a efectuat toate lucrările de îmbinare cu caneluri și cu dibluri, precum și perforări și șanțuri, orice tip de nișe sau crestături, necesare pentru a îngloba fie cuplajele din lemn, fie plăcuțele de oțel. Încă un gater mobil Wood-Mizer LT40 a funcționat doar pe șantier, pentru a ajusta cheresteaua la dimensiunile corespunzătoare, în cazul în care acest lucru era necesar.

Ark-Encounter_press_01

Ark-Encounter_press_03

Unul dintre cele mai impresionante aspecte referitoare la cherestea în cadrul arcei este reprezentat de buștenii cu lungimea de 15 m care acoperă centrul, mulți dintre aceștia având diametrul de 1 m la bază. 30% dintre acești bușteni sunt din molizi Engelmann recuperați, care fuseseră distruși de gândaci invazivi, rămânând uscați.

Ark-Encounter_press_02

Parcul de distracții Ark Encounter a fost deschis publicului la data de 7 iulie 2016, în Williamstown, Kentucky, SUA. Se estimează că peste un milion de persoane îl vor vizita în primul an.

2-arkencounter_painting

web6

Material furnizat de www.woodmizer.ro

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian