Deco&Design

Sablarea ca artă

De curând am vorbit despre sablare ca metodă de structurare a lemnului. Era vorba despre tehnologie, industrie, despre modalități de prelucrare industrială a lemnului. Tot despre sablare va fi vorba și acum, dar despre sablarea ca artă. Am să vă prezint un artist francez care folosește sablarea pentru a face obiecte minunate din dantelă de lemn.

detaliu

Dantela din lemn

Pascal Oudet este un francez care, datorită instruirii sale ca inginer, reușește să îmbine tehnica cu arta, rezultând obiecte de o finețe și o delicatețe aparte. Oudet a început drumul sau în lumea artei după încheierea studiilor de inginerie. Inspirat de efectele naturii asupra texturii lemnului și a pietrei el începe să caute soluții pentru a reproduce aceste efecte.

Oudet începe lucrările pe strung, unde face toate strunjirile necesare pentru a obține forma dorită. Apoi, cu ajutorul sablării îndepărtează lemnul timpuriu rezultând  un material transparent, ca o dantelă apretată. Materialul este ca o istorie a copacului deoarece inele anuale devin foarte vizibile, ca niște riduri pe fața unui senior.

Artistul foloseste lemn din zona Grenoble, acolo unde traieste si lucreaza. Lucrările sale pornesc initial ca un proiect clar după care totul evoluează, obiectul pune stăpânire pe proiect, dezvoltându-se după legi proprii. Imaginația conduce instrumentele rezultând în final opera de artă de o finețe remarcabilă.

 Pascal spune că a găsit o parte din sursa sa de inspirație în păduri și pietre. Soarele, ploaia, înghețul acționează asupra suprafeței lemnului dezvăluind structura lui internă. El lucrează cu aceste caracteristici, încercând prin diferite tratamente de suprafață să dezvăluie caracterul lemnului. Alege foarte atent lemnul din care creează piese foarte subțiri care, prin sablare, se transformă în dantelă.

Pregătirea sa ca inginer îl ajută să folosească și alte tehnologii pentru a-și desăvârși opera. Folosește tehnica arderii lemnului sau a decolorării lui prin oxigenare. Astfel obține culori și texturi speciale. De asemenea, colorează lemnul pentru a obține lucrări cu personalitate, impresionante obiecte din dantelă din lemn.

diabolo

oudet41a1

10622746_517307925071449_9222803044651969368_n
76ff5eaa276132efcd4e0ef1951e7d12
slow-turning-pascal-oudet
Lucrările lui Pascal Oudet au fost prezente în expoziții din întreaga lume. Ele fac parte din numeroase colecții particulare, dar și din colecțiile unor muzee de renume ca Muzeul de Arta și Design din New York.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian