Panouri

Finisarea panourilor din lemn masiv îmbinat

Nu întotdeauna se poate face mobila dintr-o singură bucată de lemn masiv. Mai ales dacă mobila este de dimensiuni mai mari. Soluția poate veni de la panourile obținute din lemn masiv îmbinat, numite covor de masiv. Este vorba de fâșii înguste de lemn a căror îmbinare se face atât în lungime, cât și pe lățime.

sursa foto: plus.google.com
sursa foto: plus.google.com
Cum se obțin panourile din lemn masiv

Pentru a prelungi elementele de lemn masiv se poate face îmbinare în dinți sau îmbinare dreaptă. Elementele se pregătesc la capete, se încleiează, de obicei cu adeziv la rece și se țin în prese. În cazul îmbinării pe lățime, elementele pe care s-a aplicat adeziv sunt puse unul langă altul, după care sunt puse în presă, la rece, până la întărirea adezivului. După ce sunt scoase din presă panourile sunt șlefuite pentru a îndepărta surplusul de adeziv și pentru a fi calibrate.

Aceste panouri din lemn masiv îmbinat sunt o variantă de lemn masiv foarte folosită în industrie. Din cauza alăturării mai multor bucăți de lemn care se pot comporta diferit, în timpul finisarii pot apărea unele probleme. În cele ce urmează veți găsi câteva sfaturi pentru obținerea unor finisaje fără defecte.

sursa foto: arsap.fordaq.com
sursa foto: arsap.fordaq.com
Colorarea panourilor de masiv

La colorarea covorului pot apărea pete din cauza absorbției diferite. Bucățile de cherestea provin din trunchiuri diferite și au densități diferite. În timpul colorării, baițul este absorbit în mod diferit rezultând o colorare neuniformă. Absorbția baițului scoate în evidență și îmbinările în dinți.

Pentru a reduce absorbția se pot folosi baițuri pe bază de solvent rapid care se evaporă repede, iar baițul nu se duce în profunzimea lemnului. Este o metodă la îndemână, dar din ce în ce mai greu de utilizat din cauza cerințelor de mediu legate de emisia de compuși organici volatili (COV).

Pentru a elimina problema COV-urilor se pot folosi baițurile hidrodiluabile. Este știut însă că baițurile hidrodiluabile se absorb în profunzime, punând în evidență desenul lemnului. În cazul unui covor de masiv care absoarbe diferit nu este cea mai bună variantă. De aceea este bine ca baițurile să fie diluate cu un amestec de apă și rășină specială care reduce absorbția, obținându-se astfel o colorare uniformă.

Tot pentru un aspect uniform colorarea se poate face cu grund colorat, cu recomandarea de a controla foarte bine cantitatea de colorant din grund și grosimea stratului aplicat pentru ca finisajul să nu aibă aspect de plastic.

Un alt inconvenient al folosirii panourilor din lemn masiv îmbinat este discontinuitatea desenului. Dacă la lemnul masiv colorarea este făcută în așa fel încât să scoată în evidență desenul natural al lemnului, în cazul panourilor se alege de obicei o colorare discretă, uniformizantă.

Dacă soluția de colorare nu este compatibilă cu adezivul folosit la încleiere, în lungul îmbinării apare a linie fină albă. Defectul nu este foarte frecvent pentru că adezivii folosiți de obicei la încleiere sunt compatibili cu majoritatea soluțiilor de colorare. Pentru cazurile rare când nu există compatibilitate se recomandă folosirea unui izolator înainte de colorarea panoului.

sursa foto: woodpan.com
sursa foto: woodpan.com
sursa foto: glopan.com
sursa foto: glopan.com
Defecte ce pot apărea după lăcuire

În urma aplicării materialelor peliculogene pot apărea găuri fine de-a lungul liniilor de lipire. Defectul seamănă cu căderea în pori a finisajului și apare din cauza cantității mici de adeziv aplicată. Pentru a se evita apariția găurilor adezivul se aplică în exces. Când elementele de masiv sunt strânse în presă pentru a forma panoul excesul trebuie să iasă în afară. Acest exces este îndepărtat prin șlefuire.

Dacă totuși defectul apare, înainte de începerea finisării panourile se chituiesc cu un chit compatibil cu soluția de colorare și grundul ce urmează a fi aplicat. Dacă totuși găurile fine au fost observate la finalul finisării se poate încerca remedierea folosind chituri de retuș de aceeași culoare cu panourile. Soluția este valabilă pentru defecte foarte mici, altfel chitul mai mult va înrăutății situația.

sursa foto: korturk.com
sursa foto: korturk.com

Panourile de masiv sunt o soluție foarte bună pentru mobila din masiv. Sunt stabile, se prelucrează ușor, iar dacă sunt respectate câteva reguli finisajul poate fi foarte reușit.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ce solutii recomandati pentru finisajul unui panou de lemn masiv utilizat ca blat de bucatarie. Noi nu recomandam lemnul masiv pentru aceasta parte, dar se insista si sunt cereri foarte multe. Nu am stiinta de o solutie viabila, care pe termen mediu – 2-3 ani sa nu prezinte deformari in cazul bucatariilor utilizate real. Nu ma refer aici la bucatarii muzeu, unde nu se gateste, ci la cele care au chiuveta si plitele sau cuptorul utilizate zilnic, frecvent.

    • Inteleg ca este vorba despre blat de masa din lemn dintr-o bucatarie functionala. Un acest caz trebuie sa folositi un lac poliuretanic mai dur si cu rezistenta mare la zgariere (cum este lacul de parchet). Chiar si asa, clientii trebuie sa stie ca nu pot taia direct cu cutitul pe blat fara sa ramana semne. Lacul aplicat cu pistolul, fara tehnologii speciale, are limite. Ati fi putut obtine o rezistenta foarte mare daca se aplica un lac cu intarire in UV, dar pentru el va trebuie linie UV. Recomandarea mea este sa folositi lac poliuretanic cu catalizare 100% dar sa va informati clientii despre modul de utilizare al blatului (fara taieri directe). Lacul rezista fara probleme si la umiditatea dintr-o bucatarie functionala si la lichide calde fierbinti (oale fierbinti). Cum lemnul folosit este stejarul (asa banuiesc 🙂 ) blatul va avea o rezistenta buna in timp. Sper ca am inteles bine intrebarea. Succes!

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian