Art&Craft Deco&Design

Artă din lemn de foc stivuit

Am menționat la un moment dat, într-o postare pe Facebook, despre această pasiune a unora de a face artă cu lemn de foc. De curând am descoperit unul dintre acești adevărați artiști. Este vorba despre Gary Tillman, un fermier de 84 de ani din Monarch, Montana. El însă nu se consideră un artist și spune că face aceste minunate mozaicuri din lemn de foc pentru bucuria nepoților săi.

54ebf0c819885_-_gary-tallman-600

Tablouri efemere cu lemn de foc

Gary a început să stivuiască lemnul întruchipând diverse animale, păsări, munți, copaci în urmă cu 7 ani. Lemnul îl taie singur din pădurea ce se află în apropierea fermei sale. Pentru a forma imaginile se folosește de culoarea diferitelor specii de lemn. El spune că în pădure găsește toate culorile, cu excepția negrului. Din păcate, în pădurea din vecinătate nu există abanos așa că este nevoit să se descurce fără negru sau să coloreze lemnul când are nevoie de culoare închisă.

Soția lui Tillman, Marilyn, spune că există o mulțime de culori în lemnul tăiat, dar oamenii nu le observă. Soțul ei este o persoană care vede frumusețea în tot felul de lucruri. Mozaicurile artistice din lemn de foc sunt deja o tradiție în familia Tillman. Primul mozaic a fost făcut cu 7 ani în urmă și de atunci, în fiecare an, este făcut un altul pentru că cel dinainte este consumat pe timpul iernii.

Cu toate că depune ceva efort pentru a le realiza, Gary vede lucrările sale mai mult ca pe o distracție și i destindere personală decât ca pe o formă de artă. De altfel a și refuzat o ofertă de a face o astfel de lucrare permanenta în piața din fața Muzeului de artă din Great Falls, Montana. Tillman spune că este chiar jenat de atenția pe care i-o dau oamenii pentru că el face aceste lucrări pentru bucuria lui și a soției lui și pentru a trimite fotografii cu stiva de lemne nepoților lor.  Marilyn Tillman spune că amândurora le place să admire lucrurile frumoase și interesante de pe pământ și că, din fericire, sunt o mulțime astfel de lucruri.

Pentru a crea o stivă artistică de lemne Tillman are nevoie de aproximativ 20 de ore de muncă efectivă. Și asta fără să fie socotit timpul pentru realizarea schiței și cel pentru tăierea și sortarea lemnului în funcție de culori. Aproape în toate mozaicurile sale apar bufnițe, fiind păsările care populează pădurile din Little Belt Mountains unde se află ferma.

Owl_wood_pile_copy

54ebf0ca524ca_-_wood-mosaic-600

wood%20art4

54ebf0c8b0027_-_wood-owl-600

Viața fiecărei lucrări este mai scurtă de un an. În fiecare iarnă lemnul de foc stivuit cu atâta talent și răbdare este consumat urmând ca în primăvară să înceapă un nou proiect, la fel de efemer.

(sursa: womansday.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian