Finisare DIY

Ce sunt patinele de învechire a lemnului

Una din pasiunile mele legate de lemn este învechirea lui artificială cu ajutorul materialelor de finisare și a tehnicilor de pregătire a lemnului în alb. Dar cred că acest lucru nu mai este o surpriză pentru nimeni. Lemnul se îmbătrânește cel mai simplu folosind patinele de învechire. Dar ce sunt aceste patine? Care este natura lor și cum pot fi folosite pentru un aspect cât mai credibil?

sursa foto: revistadinlemn.ro
sursa foto: revistadinlemn.ro

Patinele de învechire sunt soluții de colorare cu ajutorul cărora se reproduc efectele trecerii timpului asupra mobilei sau a altor obiecte din lemn. În mod normal, odată cu trecerea timpului, pe suprafața finisajului se depun impurități iar culoarea lacului se închide ușor, se îngălbenește, din cauza radiației UV. Dacă se compară o mobilă veche cu una nouă se observă apariția unor zgârieturi, a loviturilor, locuri unde se așează cu predilecție praful și murdăria. Culoarea mobilei vechi nu mai este aprinsă, vie. Ea devine mai stinsă și asta tot din cauza murdăriei și a radiației UV.

lada zestre sec.17 sursa foto: undolock.com
lada zestre sec.17
sursa foto: undolock.com

Când se dorește obținerea unui obiect din lemn antichizat se folosc patine de învechire. Se recomandă aplicarea lor peste grund. Dacă se aplică direct pe lemn există riscul să intre în profunzime și să nu mai poată fi îndepărtate, alterându-se efectul.

sursa foto: caseeinterni.blogspot.com
sursa foto: caseeinterni.blogspot.com

Spre deosebire de baițuri, nu toată cantitatea aplicată rămâne pe obiect. După aplicare, se șlefuiește sau se șterge, îndepărtându-se în mare parte. Există o tehnică de îndepărtare a surplusului. Patina trebuie să rămână în loviturile, zgârieturile și semnele făcute la pregătirea în alb. Dacă lemnul are pori, patina îi va marca, va intra în pori. De asemenea, ea trebuie să rămână și pe toată suprafața dar în cantitate foarte mică, în așa fel încât să sugereze murdăria depusă în timp.

sursa foto: vernicishabby.com
sursa foto: vernicishabby.com

Patinele pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Ele pot fi aplicate cu pensula, cu buretele sau cu pistolul, iar surplusul se îndepărtează prin șlefuire cu hârtie de șlefuit sau lână de oțel sau se șterge cu cârpa. Uneori este nevoie să se aplice o cantitate foarte mică de patină. În acest caz se recomandă folosirea pistoalelor speciale. Peste patină se aplică întotdeauna un strat de lac pentru a proteja efectul.

sursa foto: vernicishabby.com
sursa foto: vernicishabby.com

Patinele sunt de diverse culori: nuc închis, nuc roșcat, alb, gri, verde, albastru, roșu, portocaliu, auriu, argintiu, bronz,etc. Important este ca aceste culori să dea un aspect cât mai natural și mai credibil mobilei. De asemenea, culoarea patinei trebuie să fie în armonie cu restul finisajului, nimic nu trebuie să pară forțat, exagerat.

sursa foto: cuteport.com
sursa foto: cuteport.com

Se pot folosi patine de mai multe culori pe același obiect. Cel mai ușor de îndepărtat este atunci când fiecare patină se aplică pe un alt strat de grund (patinele sunt separate de straturi de grund). Metoda dă și profunzime, efectul fiind de straturi succesive de mizerie depuse în timp. Pot fi însă aplicate și pe același strat de grund, efectul fiind însă puțin diferit.

sursa foto: revistadinlemn.ro
sursa foto: revistadinlemn.ro

Pentru a folosi cât mai corect patinele de învechire și a obține produse cât mai naturale este nevoie de experiență sau de un talent anume. Este destul de greu de obținut obiecte credibile de prima dată. Cel mai bine se învață “furând” tehnica de aplicare, de ștergere și de șlefuire, de la cineva cu experiență.

Patinele de învechire produc un efect vizual foarte puternic. Folosirea lor corectă pe o mobilă cu un model bine ales, poate da timpul înapoi cu zeci, chiar sute de ani.

sursa foto: dovetailsvintage.co.uk
sursa foto: dovetailsvintage.co.uk

Categorii

Abonează-te la newsletter