Diverse

Sculpturile din lemn recuperat din apă ale lui Jeffro Uitto

Sunt mai mulți artiști care lucrează cu lemn recuperat din apă, transformându-l în sculpturi originale. Dar cel care m-a impresionat în mod deosebit a fost Jeffro Uitto, un tânăr sculptor american. În magazinul său din Tokeland, Washington – Knock on Wood – lemnul recuperat din apă capătă din nou viață primind o a doua șansă.

lemn recuperat din apă

Forme naturale din lemn purtat de apă

Încă din liceu Uitto meșterea tot felul de obiecte folosind materialul său favorit, lemnul. Interesant este ca el nu procura acel lemn de la vreun gater sau un loc unde se exploata sau prelucra lemnul, ci folosea doar bucăți de lemn recuperat din împrejurimi. Fiecare creangă, rădăcină, bucată de lemn era salvată și curățată urmând să fie folosită pentru a construi ceva.

Și acum Jeffro face cam același lucru. Adună resturi de lemn spălate de ape, bătute de vânt și ploi și le aduce în atelierul său din magazin unde sunt pregătite pentru noua lor viață. Multe din sculele pe care Uitto le folosește pentru a modela lemnul conform imaginației sale sunt făcute chiar de artist.

Formele naturale ale lemnului găsit îi dau lui Jeffro ideea pentru următoarea lucrare. Apoi, cu proiectul foarte clar în minte, pleacă după următoarea bucată de lemn care trebuie să se potrivească perfect. Uneori durează luni, chiar ani, până când sculptura capătă forma finală.

Toate lucrările care părăsesc atelierul său sunt tratate cu aceeași grijă și atenție, fie ca este o piesă de mobilier, o sculptură sau un obiect care va decora un colț de casă. Ca orice artist, Uitto reinterpretează ideea de mobilă rezultând obiecte utile cu multă încărcătură artistică.

Jeffro nu lucrează doar în atelier. De multe ori clienții săi i-au cerut să realizeze proiecte mari, deosebite, în diverse locuri din lume. Astfel au apărut sculpturi impresionante, de mari dimensiuni, pe plajele din Hawaii sau în Alaska. Și iată cum lemnul recuperat din apă se întoarce de multe ori lângă aceeași apă, lăudându-se parcă cu noua sa viață.

lemn recuperat din apă

lemn recuperat din apă

lemn recuperat din apă

lemn recuperat din apă

Arta incredibila a lui Jeffro Uitto a devenit atât de cunoscută încât artistul este asaltat cu cereri de a călători în diverse locuri din lume pentru a crea sculpturi deosebite adaptate locului respectiv.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian