Deco&Design

Bețișoare din lemn pentru cafea și artă

Sunt forme de artă atât de uimitoare încât e imposibil să nu te întrebi cum a apărut ideea. O astfel de artă este cea făcută de Jonathan Brilliant, din Raleigh, Carolina de Nord. El realizează sculpturi imense din bețișoare de lemn pentu cafea pe care le asamblează fără adeziv. Cum face acest lucru? Pur și simplu le asamblează ca pe o țesătură.

bețișoare din lemn

Candelabrul din bețișoare de cafea

Probabil cei mai mulți dintre noi nici nu ne gândim la bețișorul cu care am amestecat cafeaua. Odată ce și-a îndeplinit sarcina este aruncat fără să ne fi atras atenția nici măcar o clipă. Cu astfel de bețișoare din lemn, Brilliant a realizat adevărate instalații de artă spațială. Numărul de bețișoare folosite pentru fiecare lucrare este de ordinul zecilor de mii.

Probabil cea mai spectaculoasă lucrare a sa este cea făcută în 2007 în Sumter, Carolina de Sud. Este realizată pe două niveluri în jurul unui candelabru, ceea ce o face să pară un imens abajur. Brilliant a produs o piesă sculpturală care începe la etaj, coboară peste balcon și rămâne suspendată în jurul candelabrului. Când lumina este aprinsă efectul pe care îl fac cele peste 60.000 de bețișoare din lemn țesute împreună este impresionant.

Pentru realizarea întregii lucrări au fost necesare doar 14 zile. Totul a fost făcut prin împletirea manuală a bețișoarelor din lemn fără a folosi adeziv sau instrumente de lucru. Întreaga structură s-a bazat doar pe rezistența la tracțiune a bețișoarelor folosite.

Lucrarea a rămas montată în spațiul respectiv o perioadă de 6 luni după care a fost demontată, iar materialele au fost donate unei școli locale.

bețișoare din lemn

bețișoare din lemn

bețișoare din lemn

coperta 1
Este clar însă că artistul nu s-a oprit la doar 60.000 de bețișoare. Una din lucrări finalizată în 2016 și intitulată The Stir City Piece pune împreună peste 70.000 de bețișoare, 4.500 de pahare de cafea puse unele în altele, cabluri de aluminiu, espresso și apă. Lucrarea este expusă la The Taubman Museum of Art.
bețișoare din lemn
bețișoare din lemn

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian