Tehnici prelucrare lemn

Am tăiat nucul. Cum îl usuc să nu crape?

Am primit aceeași întrebare, de la 2 persoane diferite, în decurs de 2 luni. Asta m-a convins că un articol despre uscarea naturală a lemnului “acasă”, cu mijloacele obișnuite dintr-o gospodărie, poate fi interesant pentru multă lume. Dar înainte de toate trebuie să știți că nucul, în România, este specie protejată si este nevoie de aprobare pentru a fi tăiat. Aprobarea este necesară și pentru cel din propria curte.

Nucul este un lemn de esență tare. Uscarea unui astfel de lemn dă naștere unor tensiuni foarte mari în interiorul lui, care pot genera crăpături.

uscarea naturală a lemnului
sursa foto: wood-database.com

De aceea trebuie respectate câteva reguli.

Advertisement
  • Trunchiul trebuie transformat în scânduri cât mai repede după ce copacul a fost tăiat. Grosimea scândurii este variabilă și depinde de ce urmează să se obțină din ea.
  • Aveți în vedere că prin uscare dimensiunile scândurii scad. Tăiați scândurile puțin mai mari decât dimensiunile de care aveți nevoie.
uscarea naturală a lemnului
sursa foto: lumberjocks.com
  • Pentru a nu crăpa, capetele scândurii se sigilează cu parafină, uleiuri speciale sau un grund diluat. Acest lucru va încetini ieșirea umidității din lemn și va reduce riscul apariției crăpăturilor.
uscarea naturală a lemnului
sursa foto: wood-database.com
  • În funcție de momentul tăierii, umiditatea din interiorul copacului poate ajunge și la 200% (primăvara). Ea trebuie îndepărtată lent pentru a nu apărea tensiuni în interiorul lemnului.
  • Coaja nu se îndepărtează în timpul uscării. Ea funcționează ca un izolator, încetinind ieșirea umidității și reducând tensiunile.
  • Dacă sunt zone atacate de insecte sau mucegaiuri, ele trebuie îndepărtate pentru a nu contamina și restul lemnului.
  • Scândurile sunt așezate în stivă, la o distanță de 30-40 cm de sol. Între scânduri se pun stinghii din lemn, de 8/10 sau 10/10 cm, perpendicular pe scândură. Acestea permit circulația aerului la nivelul fiecărei scânduri. Pe stivă se pune o greutate, destul de mare (100-200 kg), pentru ca lemnul să nu se deformeze în timpul perioadei de uscare.
uscarea naturală a lemnului
sursa foto: mountainheardwoodworks.com
  • Se recomandă ca stiva să fie făcută la adapost, sub un șopron sau chiar într-un hambar. Poate fi folosit și beciul, pentru că are temperatura și umiditatea constante. Foarte important este să existe ventilație pentru a favoriza uscarea. Pentru a amplifica mișcarea aerului se poate folosi un ventilator. Dacă nu există posibilitatea ca stiva să se facă la adăpost, trebuie acoperită (cu table, plexiglas sau alte materiale care o pot proteja).
uscarea naturală a lemnului
sursa foto: forum.woodenboat.com
  • Uscarea naturală a lemnului are loc lent și depinde de grosimea scândurii. Este necesar câte un an pentru fiecare 2,5 cm (1 inch) grosime. Unii specialiști spun că este necesar un an pentru fiecare inch plus încă unul. Adică o scândură de 2 inch are nevoie de 2+1=3 ani, una de 3 inch de 3+1=4 ani și așa mai departe.
  • Procesul de uscare naturală se oprește în momentul în care lemnul a ajuns la echilibru. Umiditatea de echilibru depinde de umiditatea mediului ambiant. La noi, umiditatea de echilibru este în jur de 12%. Dacă se dorește scăderea umidității sub această valoare este nevoie ca lemnul să fie dus într-o incintă încălzită.
  • Umiditatea de echilibru se determină prin măsurarea umidității interne a cherestelei. Aceasta este atinsă când mai multe măsurători consecutive arată aceeași valoare.
uscarea naturală a lemnului
sursa foto: bizator.com
  • Pentru a obține rezultate bune la uscarea naturală a lemnului de esență tare trebuie să nu tăiați copaci tineri, să evitați cât mai mult nodurile, iar lemnul să nu aibă defecte de creștere.

Sunt convinsă că respectând aceste recomandări, se va obține cherestea de foarte bună calitate.

Bineînțeles că există și posibilitatea ca uscarea să se facă forțat, în uscătoare speciale. În acest caz timpul de uscare este redus simțitor.

Dacă lemnul nu este bine uscat urmările pot fi foarte neplăcute. Lemnul poate crăpa sau se poate curba, obiectul confecționat dintr-un astfel de lemn fiind total compromis. Mai multe informații privind umiditatea de echilibru puteți afla și aici.

Advertisement

33 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Citesc cu mare atenție și distribui fiecare postate , îmi place si sper sa nu va opriți din a posta … Dacă se poate alrticole cu finisarea lemnului . Mulțumesc

    • Eu va multumesc. Promit ca am sa scriu cat mai multe articole despre finisare. 🙂 Daca sunteti interesat de un subiect anume va rog sa-mi spuneti. Imi va face placere sa-l dezvolt intr-un articol.

  • Bună ziua, foarte interesant subiectul și actual în cea ce ma privește. Urmeaza sa tai un nuc și as dorii sa știu dacă lemnul se poate usca și sub forma de buștean?
    Multumesc

    • Buna ziua. Fiind lemn de esenta tare, la uscare apar tensiuni mari in interior. De aceea, este aproape imposibil de uscat fara sa apara crapaturi. El trebuie “feliat” imediat dupa taiere, asa se mai reduc tensiunile. Conteaza si ce umiditate are in momentul taierii. Toamna si iarna, umiditatea interioara este mai redusa si tensiunile sunt mai mici. Si varsta copacului conteaza. Cand este tanar crapa mai usor. Depinde si ce vreti sa faceti cu el. In trecut, la tara, oamenii taiau salcamii (esenta tare, foarte dur) si-i foloseau imediat la structurile de rezistenta ale caselor. In timp apareau crapaturi in interiorul stalpilor si al grinzilor, dar nu erau deranjante.
      Va doresc succes!

  • Foarte folositor articolul, ca si sumar e bine sa
    – taiem copacul in perioada de repaus al lemnului adica toamna si iarna,
    – dupa taiere este cel mai indicat sa l debitam la grosimea dorita plus o toleranta care va scadea in procesul de uscare,
    – nu se va decoji de coaja
    – dupa debitare se va stivui in stiva cu distantatoare de 5-10cm iar la capatul va fi “izolat” cu parafina sau un grund diluat.
    – timp de uscare pt fiecare 2,5 cm=1an + 1 an pt echilibrarea umiditatii interioare in toata suprafata lemnului. pt o posta de 10cm grosime timpul minim de uscare conform specialistilor este de 4+1=5ani

  • Buna ziua,
    Daca am taiat nucul sambata, in cat timp trebuie “feliat”?
    2 saptamani e prea mult sa stea in gradina?
    Multumesc.
    O zi buna.

    • Cu cat il feliati mai repede cu atat mai bine. Faptul ca l-ati taiat in perioada asta este bine, continutul de apa este mai mic. Este bine sa va grabiti cu debitarea in scanduri, pentru ca recomandarea este sa fie facuta imediat dupa taiere. Sigillati apoi capetele scandurilor cu parafina.
      Succes!

    • Este o unitate de masuta anglo-saxona asa ca denumirea originala este INCH,pronuntata in romaneste ca “inci”.In germana,inch-ul e denumit “zoll”.In romaneste si inch si zoll sunt neologisme si se folosesc in functie de imprejurari.

    • Buna ziua.
      Din pacate nu prea pot sa va ajut. Fabricile vechi de furnire au disparut (vezi Furnimob de la Constanta), iar cele noi sunt putine (Rariwood, langa Arad) si putin interesate de astfel de colaborari. Am sa ma interesaz si daca gasesc ceva va anunt.
      Toate cele bune!

      • Buna ziua. Va rog sa imi recomandați in Cluj unde sa duc trunchiul de nuc pt a fii tăiat corespunzător. As dori sa fac mese din el neprelucrate doar lăcuite sau cu rășină polimerica. Ce părere aveți despre folosirea rășini? Pt contact Oana 0742038131. Multumesc.

  • Buna seara,
    Gasesc o sursa inepuizabila de articole interesante pe site-ul dvs. si va multumesc pentru asta!
    Va scriu, insa, si cu o rugaminte, aceea de a ma indruma.
    Acum doua saptamani mi-am insusit, din magazia de lemne, un trunchi de salcam pe care am incercat sa il transform intr-un obiect decorativ. Imediat ce l-am scos din magazie l-am decojit si l-am adus “la bloc”pentru a-l vopsi.
    Mare insa mi-a fost mirarea cand am constatat ca lemnul a crapat de sus pana jos si nu prea il mai pot folosi asa cum planuiam.
    Cum nu am posibilitatea de a aplica un proces complex de uscare a lemnului vreau sa va intreb daca este o alta actiune “de apartament” pe care o pot efectua pentru a impiedica deteriorarea (craparea) lemnului dupa decojire.
    Ar trebui sa aplic imediat o anumta solutie/ un anumit material sau pur si simplu ar trebui sa ii dau timp pentru o uscare naturala?
    Va multumesc pentru timpul acordat!

    • Buna ziua.
      Probabil a fost o diferenta mare de umiditate intre magazie di apartament. Probabil ca lemnul nu era taiat de mult si avea inca un continut mare de apa. Mai ales daca afost taiat de curand, in plina perioada de vegetatie. Apa a iesit mult mai repede iar lipsa cojii a jutat. Astfel au aparut tensiunile si lemnul a crapat.
      Salcamul este un lemn foarte dur si tensiunile care apar sunt mult mai mari comparativ cu alte esente. Ar fi trebuit sa-l lasati cu coaja, uscarea ar fi fost mai lenta. Puteti sa incercati sigilarea capetelor de fibra (sectiunile perpendiculare pe bustean) cu o solutie de aracet (aracet dizolvat in apa in proportie de 10-20%), cu parafina sau un un strat foarte subtire de lac (lacul foarte diluat). Asa apa iese mai incet si aveti sanse sa nu crape. Conteaza insa foarte mult si in ce perioada a fost taiat copacul.
      Va multumesc si eu pentru aprecieri.
      Toate cele bune!

  • Buna seara,
    Am primit un bustean de nuc cu coaja pe el care a stat depozitat int-o magazie vreme de 2 ani. Am reusit sa-l feliez la grosime de 5 cm. Intentionez sa construiesc un blat acoperit cu rasina epoxidica. Daca este acoperit integral in epoxi, mai exita pericolul craparii, curbarii lemnului ?

  • Se taie cand nu mai este vegetatie, pana in inghiet. Se feliaza si se depoziteaza la plus 5 grade, altfel de la inghet crapa…pe timpul verii trebuie tinut la racoare ( max 20 grade ).

  • Buna ziua, Apreciez informatiile postate si citesc cu placere. As avea nevoie de un sfat, daca este posibil. Am un cires taiat, 2 butuci de aproximativ 1,5m lungime si 15-20cm grosime. Dorinta mea este sa ii prelucrez la strung, bol de cereale etc, dar crapa la scurt timp dupa ce incep prelucrarea. Ma puteti indruma spre o metoda de uscare care sa ma ajute sa scapt de aceasta problema? Multumesc, Horatiu

    • Buna ziua!
      Va multumim pentru aprecieri.
      Ciresul este un lemn care nu dezvolta tensiuni foarte mari. Totusi, daca continutul de apa este mare (depinde de perioada de taiere), fiind si nefeliat, tensiunile apar. Ar trebui sa-i acoperiti capetele cu parafina sau un grund pe baza de apa diluat. Asta va incetini iesirea umiditatii. Recomandarea este sa-l lasati cu coaja, dar exista si riscul sa existe insecte sub coaja care sa patrunda in lemn. Nu-l lasati in soare si tineti-l in spatii foarte bine ventilate. Ar fi bine daca ati avea o magazie sau un beci bine ventilat.
      Exista metode de a grabi iesirea apei din lemnul verde sau de a-l stabiliza, dar sunt greu de aplicat la bucati mari de lemn. Gasiti cateva astfel de metode in link-ul de mai jos.
      Sper sa va fi fost de folos.
      Toate cele bune!
      https://www.revistadinlemn.ro/2018/06/13/stabilizarea-lemnului-verde-pentru-evitarea-craparii/

      • Va multumesc mult pentru raspuns. Bustenii cu coaja si sanatosi dar din pacat au stat mult in soare. Am sa acopar capetele si voi folosi garajul pentru depozitare, doar ca nu cred ca este suficient de ventilat. Voi incerca. Multumesc

        • Nu inchideti garajul ermetic. Lasati tot timpul o fereastra sau usa deshisa. Asa, schimbul de aer se va face (chiar daca mai incet) si lemnul se va usca. In acest caz, un curent foarte puternic nici nu este recomandat.
          Toate cele bune!

  • Buna seara !
    Foarte complexe si utile articolele dvs !
    As avea o rugaminte daca ma puteti ajuta cu un sfat .
    In urma cu 2 saptamani am taiat un nuc si am l-am feliat la 8 cm grosime in scopul de a realiza blaturi de masa. In prezent se afla la uscare naturala in hambar, la sipca, avand pe capeti aplicat aracet. Mentionez ca la debitare s-a putut observa ca lemnul contine f multa apa. Intrebarea este cum ar trebui sa procedez pentru o uscare fortata astfel incat sa nu existe pierderi?
    ( uscare naturala aproximativ 1 an si dupa uscator sau il pot baga acuma la un aburitor – pt culoare – si apoi la uscator )
    Multumesc ?

Casarbor-noua colecție de case de vacanță

Categorii

Abonează-te la newsletter