Bricolaj Cum Să... Tehnici de Finisare

Marmorat, penelat și alte efecte speciale

Despre antichizare și despre materialele cu ajutorul cărora ducem mobilele zeci de ani înapoi în timp am vorbit cu mai multe ocazii. Există însă materiale și tehnici cu ajutorul cărora se pot realiza și alte efecte speciale pe lemn. Probabil că vă veți întreba de ce este nevoie de astfel de efecte când lemnul natural este atât de frumos. Cu siguranță, în multe cazuri aveți dreptate. Dar există și specii lemnoase mai puțin spectaculoase, dar mai ieftine din care, cu un finisaj reușit, se pot obține piese de mobilier de calitate. Este cazul finisării Arte povera, dar și al finisajelor prezentate în continuare.

efecte speciale
efect marmorat
Efect marmorat

Așa cum sugerează și numele, finisajul încearcă să imite aspectul marmurei. Se mai numește și rădăcină de nuc pentru că, alegând bine culorile, se poate reproduce aspectul furnirului obținut din rădăcină de nuc, un furnir cu aspect deosebit.

Realizarea efectului nu presupune o tehnologie complicata. Se alege o culoare opacă de fundal peste care se se aplică, prin tamponare, alte culori. Tamponarea se face cu burete sau hârtie mototolită (un șervețel de hârtie, de exemplu). Soluțiile de colorare folosite sunt cu uscare rapidă, pe bază de acetonă. Se pot folosi mai multe culori, tamponând succesiv cu fiecare culoare în parte.

Când se folosesc doar două culori – cea de fond și însă una – se poate aplica un grund colorat ca fond, peste care, după uscare, se aplică un baiț pe bază de solvent din cealaltă culoare. După uscarea celui de-al doilea strat se tamponează cu o hârtie îmbibată în acetonă. La final tot efectul se protejează cu lac transparent.

efecte speciale
efect penelat
Efect penelat

Finisajul arată ca și când materialele de finisare ar fi fost aplicate cu pensula, iar dârele lăsate de pensulă încă se văd. Realizarea este foarte simplă. Se aplică un strat de culoare destul de consistent, este lăsat să se zvânte puțin pentru a deveni mai vâscos, după care se fac urmele care sugerează pensularea cu ajutorul unui pieptene. Pieptenii pot fi cu dinții mai subțiri sau mai groși, în funcție de cât de accentuat vrem să fie efectul.

Pentru a fi și mai vizibil, după ce se usucă total stratul pieptănat se aplică un alt strat de vopsea de altă culoare. După uscare, vopseaua este șlefuită astfel încât să se îndepărteze din culoare în zonele înalte ale efectului, exact ca la metoda de învechire distress. Diferența dintre culori va accentua efectul de penelare. Peste efect se aplică un strat de lac transparent pentru a-l proteja.

efecte speciale
patinare cu patina albastra
Patine pentru efecte speciale

Despre patine am vorbit în nenumărate rânduri când a fost vorba despre îmbătrânirea artificială a lemnului. Patinele nu sunt însă doar pentru îmbătrânire artificială.

Exista patine colorate cu ajutorul cărora  se pot obține efecte speciale foarte plăcute și interesante. De multe ori, folosirea acestor patine este un mod de a integra mobilierul în decorul casei. Culorile patinelor pot fi cât mai diverse și mai deosebite: albastru, portocaliu, mov, roz, verde, turcoaz, etc. Patinele colorate se aplică de obicei peste un grund sau un lac colorat opac, mai rar peste grund transparent. Pentru a fixa patina, se aplica întotdeauna deasupra un strat de lac transparent.

O categorie speciala de patine colorate sunt patinele metalizate, categorie în care intra cele aurii, argintii sau bronz. Dar nu sunt singurele culori metalizate care se pot folosi. Ca și în cazul patinelor colorate și cele metalizate se găsesc într-o gamă variată de culori. Mobilele și obiectele din lemn pe care se aplică patinele metalizate devin „prețioase”, dau senzația de lux. Și ele trebuie fixate cu un strat final de lac transparent.

efecte speciale
patinare cu patina aurie

Porii lemnului de foioase pot crea desene deosebite. De multe ori însă, fără un finisaj corespunzător, desen nu este foarte vizibil și se pierde. Pentru a-l pune în evidență sunt folosite patine care marchează porii. Sunt patine formulate special pentru a „cădea” în pori și a-i marca. Pot fi aplicate cu cârpa sau cu pistolul, după care se îndepărtează surplusul prin ștergere sau șlefuire cu lână de oțel. Marcarea porilor se poate face pe lemn în culoarea naturală, lemn băițuit sau lemn colorat opac.

Pentru a fi îndepărta cu ușurință, se recomandă aplicarea patinei pe un strat de grund, chiar și în cazul lemnului necolorat. La final – stratul de lac transparent pentru fixare.

efecte speciale
marcare pori
efecte speciale
marcare pori

Lemnul utilizat și designul ales par de multe ori suficiente pentru a obține un obiect care să impresioneze, să atragă privirile. Folosind însă anumite materiale și tehnici de finisare se obțin efecte speciale ce pot adăuga un plus de valoare și dau o șansă în plus lemnului mai puțin valoros sau plăcilor derivate din lemn.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian