Clicky

Tehnici de Finisare

Baiț, lazură sau vopsea?!

La BIFE SIM 2016, am cunoscut o mulțime de oameni interesanți. Printre ei și o pereche de tineri din Ovidiu, Constanța. Au început prin a ne mulțumi că suntem și în spațiul online, pentru că au de unde afla tot felul de informații legate de lemn. Sunt tineri întreprinzători care au un mic atelier de tâmplărie și din ceea ce au zis, se pare că le-am răspuns la multe întrebări și chiar au aflat multe altele despre lemn. Și pentru că tot au ajuns la noi, tânărul m-a rugat să-i răspund la o întrebare. Care este diferența dintre baiț, lazură și vopsea?

Poate și alte persoane ar dori să știe care sunt diferențele dintre aceste materiale pentru colorarea lemnului, așa că voi răspunde încă o dată la această întrebare.

Baițul este numele generic dat soluțiilor transparente pentru colorarea lemnului. Este adaptarea cuvântului german „beize”, care înseamnă „pată”. Foarte multe cuvinte tehnice provin din limba germană, considerată limba tehnicii la acea vreme.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: amonnproficolor.com

Baițul este soluția obținută prin:

 • dizolvarea coloranților solizi în apă sau în solvenți organici

sau

 • diluarea cu apă sau solvenți organici a concentratelor de culoare lichide, până la intensitatea dorită.

Cu ele se colorează lemnul astfel încât fibra lemnului să fie vizibilă, chiar pusă în valoare. Amănunte privind tipurile de baiț și metodele de aplicare găsiți aici.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: organicnaturalpaint.co.uk

Lazura sau lazur, este numele dat unor materiale pentru colorarea lemnului la exterior. Termenul vine tot din germană și definește un material care colorează lemnul, dar oferă și protecție la exterior. Sunt acele soluții de colorare semitransparente, denumite uneori și impregnanți pentru exterior, care au în componență coloranți, rășini și aditivi rezistenți la acțiunea radiației UV, a intemperiilor, a mucegaiurilor și ciupercilor și uneori, a insectelor.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: shop.pontarolo.com

Deci, lazura nu este un baiț simplu, un amestec de apă și colorant, ci un produs mai complex, care colorează și protejează lemnul folosit la exterior. Finisajul poate fi făcut numai cu lazură, sau cu lazură și materiale peliculogene rezistente la exterior.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: casadelcoloreconselvana.it

Vopseaua este materialul colorant opac care acoperă total lemnul și îl și protejează, având calități peliculogene. Se mai numește și email și este un lac care are în compoziție paste colorante opacizante. Vopseaua are toate caracteristicile obișnuite ale unui lac – grad de luciu (gloss), rezistențe fizice, rezistențe mecanice, etc.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: en.pebeo.com

Este folosită pentru a colora și proteja lemnul, dar și plăcile derivate din lemn, furniruite sau nu. Există vopsele pentru interior și pentru exterior, în funcție de bazele și pastele colorante folosite la obținerea lor.

materiale pentru colorarea lemnului
sursa foto: zainpro.com

În concluzie, baițul, lazura și vopseaua sunt materiale pentru colorarea lemnului și a plăcilor derivate din lemn. Diferența dintre ele este dată de transparență, consistență și uneori, de domeniul unde sunt folosite.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

76 comentarii

Adaugă un comentariu

 • Dacaamungard inițial colorat cu vopsească apa , pot folosi latura peste deoarece a a cam degradat după 3 ani ? Va mulțumesc .

  • Cel mai indicat pentru garduri sunt impregnantii cerati. Ei coloreaza si protejeaza lemnul fara a forma o pelicula care crapa in timp (unele chiar destul de repede).
   In cazul in care ati dat vopsea ar trebui sa folositi tot o vopsea pe baza de apa. Slefuiti insa putin inainte pentru a avea aderenta. Daca a fost destul de bine „spalata” de vreme si a cam fost indepartata, puteti folosi impregnanti cerati sau alte tipuri de lazuri.

 • Sarutmana, am taiat un dud si am facut doua scaune cu spatar rustice, o masa si o banca (busteni practic). Cum ar fi cel mai bine sa le protejez impotriva vremii si a insectelor? Ar trebui sa le las sa se usuce intai? Trebuie sa dau si peste coaja cu ceva? Va multumesc 🙂

  • Buna seara,
   In mod normal ar fi trebuit lasat la uscat inainte de lucra ceva cu el. Il puteti lasa la uscat si acum, dar vor aparea crapaturi. E bine sa lasati coaja pe el pentru a impiedica iesirea rapida a apei. Daca puteti, tineti obiectele la o temperatura cat mai constanta (beci ar fi ideal), ferite de lumina puternica a soarelui. Impotriva insectelor si mucegaiului puteti aplica substante insectofungicide. Ar trebui sa se gaseasca la magazinele DIY. Acum, fiind inca ud, va absorbi putin, dar tot va fi protejat.
   Daca doriti il puteti proteja cu ceara sau ulei de in, dar nu cu lacuri. Lacurile fac pelicula si acum, cand lemnul este inca ud, se misca si pelicula crapa. Ceara si uleiul lasa lemnul sa se miste si impiedica iesirea rapida a apei (care duce intotdeauna la crapaturi).
   Toate cele bune!

 • Baițul este numele generic dat soluțiilor transparente pentru colorarea lemnului.

  Daca este transparenta cum se mai coloreaza?

  • Transparent nu inseamna incolor. Aplicand un bait pe lemn se coloreaza lemnul fara a-l acoperi, fibra lui se vede. Dupa uscare se aplica lac si rezulta un finisaj colorat transparent.

   • Buna ziua, asa este, nu am fost atent .Pe lemn se poate da ianitne de vopisre cu ulei de masina?
    multumesc

    • Numai daca aplicati tot vopsea pe baza de ulei si numai daca nu ati aplicat o cantitate mare de ulei. Daca lemnul absoarbe mult ulei vara, cand este foarte cald, uleiul se dilata si tinde saiasa afara, impingand si stratul de vopsea de deasupra.

 • Saru-mâna! Sunt îngrozit de o situație, un magazin de specialitate mi-a recomandat ecolazura extra de la Köber cod ig8289 pe stejar închis pentru ceva obiecte de exterior (scaune, băncuțe, mese) si pentru o protecție și mai buna mi-a recomandat si ecolacul de parchet parkettlack tot de la Köber cod L8301WL ținând cont ca obiectele vor sta numai si numai afara și vor fi utilizate ca atare. După aplicarea a celor 3 straturi de lazura pe lemnul uscat și finisat culoarea era foarte foarte frumoasa și după 8 ore i-am aplicat 3 straturi de ecolac pentru parchet conform instrucțiunilor de pe cutie la interval de doua ore. La 12 ore după m-am îngrozit sa văd ca lacul se exfoliaza la o apăsare mai pronunțată cu unghia devenind realmente albicios și inestetic. Am fost la magazin și s-au scuzat ca ecolacul trebuia dat direct pe lemn, nu peste lazura, adică sunt incompatibile. Pe ecolac scrie ca se aplica pe suprafețe lemnoase și nelacuite sau deja acoperite. (Ce înseamnă deja acoperite) Nici nu stiu ce sa fac in situația de fata, pentru ce este conceput acest lac? Scrie ca suprafața poate fi supusa unui trafic ușor peste 8 ore și a traficului normal peste 3 zile. Am sa îl mai las 3 zile dar cred ca îl las degeaba și soluția bănuiesc ca este îndepărtarea lacului cu hârtie abraziva și totodata se curată și lazura pentru ca am încercat de proba. In speranța ca am ajutat cu ceva ca alții sa numai procedeze ca mine și sa meargă pe varianta simpla fără N straturi protectoare ca uite ce se întâmpla. Am ignorat varianta Sadolin (cei mai buni pe domeniu protecție si culoare lemn) din cauza costurilor și am mers pe cea medie, m-a costat și mai mult ca a trebuit sa iau si ecolacul, am pierdut și bani și munca. Toate bune!

  • Imi pare rau ca ati trecut printr-o astfel de experienta. Lacul de parchet nu este recomandat la exterior pentru ca este dur si are elasticitatea redusa. Daca ramaneati la lazura era suficient. Lacul nu adera la stratul de lazura, se desprinde si intre cele 2 straturi intra aer, din cauza aceasta se albeste. Situatia nu se va ameliora in timp, de aceea va recomand sa indepartati stratul de lac prin slefuire. Trebuie indepartat total, pentru ca altfel tot ce veti da deasupra se va exfolia. Folositi lazura si nu dati straturi multe. Multe straturi nu inseamna protectie ci un strat gros care crapa mai repede. Cel mai bine este ca finisajul sa fie ingrijit an de an. Sunt variante de intretinere care va ajuta sa prelungiti mult viata obiectelor tinute afara.
   Este bine sa nu ignorati produsele de calitate, chiar daca vin la pachet cu un pret mare.

 • Buna ziua,

  Imi puteti spune va rog, ce este recomandat pentru mobila de bucatarie din lemn masiv, vopsire sau baituire?

  Va multumesc

  • Asta depinde de ce vreti dumneavoastra, pentru ca exista produse rezistente pentru orice tip de finisare.
   Daca faceti baituire si se aplica apoi lacuri transparente va bucurati de frumusetea lemnului, pentru ca baitul va scoate in evidenta desenul lemnului colorandu-l iar finisajul transparent va da rezistenta si va lasa sa se vada fibra lemnul.
   Cu vopsea acoperiti lemnul si dupa arerea mea, este pacat. In general, mobila de bucatarie vopsita este facuta din MDF nu din lemn masiv. Se poate aplica un finisaj opac, dar in strat subtire. Este modul in care se fac unele finisari rustice. Lemnul (mai ales cel de brad) este acoperit cu un strat de culoare alba, crem sau gri. Daca se aplica si patine efectul este si mai frumos.
   Mai multe despre mobila de bucatarie puteti gasi in link-ul de mai jos.
   http://www.revistadinlemn.ro/2017/03/27/sugestii-pentru-un-mobilier-de-bucatarie-rezistent/
   Toate cele bune!

 • Buna Ziua

  Eu doresc sa colorez si sa protejez niste ferestre si am tot citit articolele dumneavoastra dar nu am inteles foarte bine ordinea operatiilor:

  1 Grunduire
  2. Bait
  3. Lazura
  4. Lac

  Intreb deoarece am gasit lazura aceasta: https://www.dedeman.ro/sibiu/ecolasure-extra-kober-wenge-0-75l/p/5007480 si la specificatii tehnice scrie ca „Necesita grunduire prealabila: Da”.

  Din cate am inteles pentru culoare trebuie sa ma decid intre bait si lazura si pentru exterior este de preferat lazura (in sensul ca ambele coloreaza lemnul).

  In concluzie ma intereseaza oridinea corecta a operatiilor de colorare si protejare necesare pentru niste fereste din lemn.

  • Un ciclu obisnuit de finisare transparenta inseamna bait (solutia care coloreaza lemnul), grund (solutie transparenta asemanatoare lacului care se prinde foarte bine de lemn si se slefuieste usor) si lac (transparent si el, cu proprietati superficiale: rezistenta la zgariere, tuseu placut, grad de luciu, etc).
   Lazura este un fel de lac colorat pentru exterior. Verificati daca produsul cumparat este culoarea pe care o doriti. Daca vreti ca ferestrele sa fie colorate in profunzime, trebuie sa aplicati in prim strat de colorant pentru exterior (este foarte important sa fie rezistent la actiunea soarelui). Dupa uscare aplicati grundul recomandat de producatorul lazurii si in final lazura.
   Daca considerati ca este suficienta culoarea lazuri, atunci aplicati 1-2 straturi de grund, dupa care aplicati lazura.
   Este bine sa respectati indicatiile producatorului. El stie cel mai bine cum trebuie aplicate produsele.
   Succes!

   • Multumesc frumos de raspuns eu ininte sa citesc raspunsul acesta asociam Lazura cu Baitul si nu cu Lacul. Colorarea in profunzime sper ca am inteles corect va referiti la Bait. Ca si conculuzie eu am inteles ca am urmatoarele optiuni (cu respectarea indicatiilor producatorului):

    Toate variantele sunt pentru exterior.

    Varianta 1:
    a) 1-2-3 straturi de Grund (+slefuire)
    b) 1-2 starturi de Lazura
    In varianta aceasta Lazura este cea care da culoarea

    Varianta 2
    a) 1-2 straturi Bait („colorare in profunzime”) – pe varianta aceasta Baitul coloreaza lemnul
    b) 1-2 straturi de Grund (+slefuire)
    c) 1-2 straturi de Lac (lac transparent)

    Varianta 3
    a) 1-2 starturi de Bait („colorare in profunzime”) – pe varianta aceasta Baitul coloreaza lemnul
    b) 1-2 straturi de Grund (+slefuire)
    b) 1-2 starturi de Lazura (acuma daca si Lazura este colorata va acoperi culoarea baitului , daca este transparenta sa va comporta ca si un Lac transparent)

    Eu doresc sa va intreb deasemenea care dintre variante le-ati alege dumneavoastra pentru ferestre de lemn expuse la soare/radiatii, diferente de temperatura de la -30C – +40C, apa/ploaie/zapada. Imi doresc sa aibe un aspect placut si sa fie rezistente in timp precum ferestrele acoperite cu vopsea pe baza de ceva ulei ma gandesc.

    Deasemenea ce mi-ati recomanda oare sa aleg produse pe baza de apa sau de solvent sau de etc.

    Va multumesc frumos!

    • Eu as merge pe ultima varianta, cu conditia ca baitul aplicat ca prin strat (un strat este suficient) sa fie rezistent la exterior (puteti gasi astfel de produse in comert si cu denumirea de impregnanti).
     Lazura nu este ca o vopsea care acopera total. Este un lac colorat transparent. Faptul ca este colorat este foarte bine, pentru ca pigmentii din interior il fac mai rezistent in timp comparativ cu lacul transparent incolor.
     Acum se folosesc foarte mult produsele pe baza de apa. Ele sunt produse de ultima generatie. Sunt produsele foosite de toate fabricile mari care fac ferestre din lemn de tipul termopan.
     Succes!

 • Buna ziua,

  Va scriu acest mesaj in speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns util.

  In urma cu putin timp am achizitionat lemn de terasa rasinos, tratat maro, impregnat impotriva insectelor si ciupercilor – in ideea de a-l folosi la constructia unui gard.

  In momentul de fata, doresc sa vopsesc lemnul in culoarea alb, dar vopseaua alba pentru lemn, de exterior, nu prinde (banuiesc ca asta se intampla din cauza faptului ca lemnul este tratat).

  Ma puteti ajuta cu un sfat / o informatie cu privire la ceea ce trebuie sa folosesc pentru a putea vopsi lemnul in culoarea alb (cat mai opac)?

  Va multumesc tare mult!
  Constantin

  • Buna ziua,
   Daca lemnul este, asa cum spuneti, pentru terasa si este tratat in autoclave, este destul de greu sa mai prinda ceva deasupra. Puteti incerca sa-l slefuiti putin (cu un burete abraziv grosier). Daca merge slefuit, adica se vede cum fibra lemnului este ridicata si se activeaza atunci se poate aplica vopseaua alba dupa ce slefuiti suprafata.Daca la slefuire nu se intampla nimic, lemnul ramanand neschimbat, atunci lemnul nu mai permite alt fel de finisare.
   Exista si posibilitatea ca vopseaua alba sa fie incompatibila cu ce este dat pe lemn (se vede de parca straturile s-ar respinde, ca uleiul si apa) si atunci trebuie sa folositi o vopsea de alta natura. Adica, daca ati folosit o vopsea pe baza de apa incercati una pe solvent, sau daca este pe baza de ulei, incercati apa sau solvent.
   Pentru vopsit in alb pentru exterior cel mai simplu este de folosit vopseaua alchidica (veche vopsea de ulei).Trebuie sa scrie vopsea mata pe ea si nici atunci nu sunteti sigur ca este destul de mata. Dar este obligatoriu ca straturile, in caz ca lemnul a fost vopsit inainte, sa fie compatibile.
   Toate cele bune!

 • BUna ziua
  Am nevoie de un sfat. Am un gard din lemn de pin destul de mare (L de 90 m, H de 1,80m – fata/spate) care primul an dupa ce il dau cu grund+lac incolor se exfoliaza partial (pe lemnul de sustinere a scandurilor in prima faza).
  Deja l-am dat de 2- 3 ori in 7 ani si pare inutil efortul de a-l intretine. Sta vara in soare dar si in vant ploaie etc. in restul anului.
  Acum e scorojit partial dupa 2 ani (o parte a lui) si jupuit total dupa 4 ani (partea pe care n-am mai avut putere sa o termin acum 2 ani)
  Va rog sa-mi recomandati un produs care sa aiba garantie ca nu se exfoliaza la soare + intemperii macar 5 ani – sau 10 sau 15…
  Cu recunostinta
  Marilena

  • Buna ziua,
   Trebuie sa folositi produse care nu fac pelicula, adica ceara (impregnanti cerati) sau ulei. Din pacate aceste produse nu vor impiedica lacul deja existent sa nu se mai exfolieze. Ar trebui sa-l curatati total si sa dati cu impregnant cerat sau cu ulei, sau sa aplicati unde deja lacul nu mai este acum, urmand sa continuati la anul cand se duce si restul de lac.
   Ceara si uleiul sunt mai putin rezistente in timp comparativ cu lacul, dar au avantajul ca nu fac pelicula. Ele sunt „spalate” in timp de ploaie si in functie de cantitatea aplicata initial, ar trebui sa mai aplicati un strat dupa 2-3 ani (daca considerati ca este nevoie).
   Toate cele bune!

   • Buna ziua. Am un gard acuma facutsi as vrea sa l dau cu impregnantii cerati. Exista si pe culoarea alba? Imi puteti da un nume de produs? Multumesc

    • Buna ziua. Exista si culoarea alba, dar culoarea nu acopera fibra asa cum o face o vopsea. Din acest motiv culoarea alba este mai mult culoarea untului, nu este acel alb de hartie.
     Pentru astfel de produse este bine sa apelati la furnizori de lacuri si vopsele pentru lemn. Veti primi si indicatiile necesare pentru aplicare si intretinere.
     Toate cele bune.

     • Buna ziua! Am cumparat recent o casuta de gradina. Am tratat lemnul pana acum cu ulei de in sicativat. Pot folosi in continuare lazura? Multumesc si numai bine!

     • Pentru a putea sa aplicati lazura, trebuie sa fie tot pe baza de ulei, sau sa fi trecut mai mult timp de cand ati aplicat uleiul si a fost „spalat” de ploaie. Altfel nu are aderenta. Daca lemnul este foarte imbibat in ulei este posibil ca nici un alt material pe care il aplicati deasupra sa nu aiba aderenta.
      Toate cele bune!

 • Buna seara . Va rog sa-mi spuneti daca o suprafata de 100 m2 de lemn (brad) vopsita cu Trilak sau Trinat (cred ca lac pt exterior) culoarea Palisandru , se poate vopsi cu vopsea tot marca Trilak .

  Suprafata este in interior .

  Multumesc

  • Buna ziua,
   Nu marca este importanta, cat natura vopselei. Daca lacul a fost pentru exterior, atunci s-ar putea si fi fost pe baza de apa. In acest caz se poate aplica un strat de vopsea deasupra. Trebuie insa sa curatati suprafata (stearsa cu carpa cu apa si detergent pentru a indeparta murdaria acumulata in timp) si sa slefuiti usor pentru ca stratul de vopsea sa aiba aderenta.
   Toate cele bune!

 • Sarut mana! Multumesc pentru raspuns. Lemnul nu este imbibat cu ulei de in. Si eu cred ca trebuie folosita lazura pe baza de ulei. Imi puteti recomanda ce anume sa folosesc. Multam fain pentru raspuns! Noapte blanda!

 • Buna ziua,
  Am gasit o multime de lucruri interesante printre articolele Dumneavoastra. Imi puteti da Va rog un sfat, am un dulap din pin care sta la balcon,…nu este inca vopsit cu nimic dar ar fi necesar. Cum as putea sa ii dau culoare dar sa nu isi piarda nuanta. Din cite am citit, pinul necesita o altfel de tratare ca sa nu isi schimbe culoarea. Multumesc.

  • Buna ziua.
   Inteleg ca vreti sa protejati dulapul, fara a schimba culoarea naturala a pinului. Ideea este ca pinul isi schimba culoarea foarte repede (imediat dupa taiere), mai ales daca sta in lumina directa (afara). Deja si-a schimbat culoarea si continua procesul cu fiecare zi care trece (va deveni din ce in ce mai inchis la culoare – galben-maroniu). Din pacate, lemnul care sta afara nu poate fi protejat cu lacuri total transparente. Ele trebuie sa contine o cantitate de pigment. Astfel de produse schimba putin culoarea lemnului dar nu sunt ca vopselele, sa acopere lemnul. Fibra lemnului continua sa se vada. Cautati in comert lazuri transparente si luati culoarea pin (sau ceva asemanator: douglas, rasinoase).
   Succes!

 • Buna ,as dori o indicatie cum sa protejez o structura exterioara din lemn de rasinoase pentru un balcon si as vrea sa stiu cu ce produs sa il dau sa il protejez cel mai bine lemnul nu este finisat . Multumesc mult.

  • Buna seara,
   Folositi lazura sau ceara hidrodiluabila colorata pentru exterior. Nu folositi produse total transparente (trebuie sa contina putin pigment) si nici foarte lucioase pentru a avea rezistenta in timp. Recomandate sunt produsele care nu fac pelicula (cum este ceara) pentru ca cele care fac pelicula, daca aceasta se fisureaza in timp, se cojeste si arata urat.
   Toate cele bune.

 • Bunăseara. Am cumpărat o lazură de la Kaufland și este prea închisă la culoare. Se poate interveni pentru o culoare mai deschisă ? Mulțumiri anticipate.

  • Buna seara,
   Daca este pe baza de apa puteti dilua cu apa, dar nu mai mult de 10%. Dezavantajul este ca va ridica mai mult fibra lemnului si suprafata va fi mai rugoasa.
   Cel mai bine este sa luati un lac incolor pentru exterior, din aceeasi gama (aceeasi marca) si sa faceti amestecul dintre cele 2 in proportia care sa duca la culoarea dorita.
   Daca nu exista lac incolor puteti cauta culori dechise din aceeasi gama (pin, douglas, etc) pentru a face amestecul.
   Toate cele bune.

   • Mulțumesc mult petru sfaturi și dacă nu vă supărați, voi avea în vedere, în continuare, acest loc de unde o persoană răbdătoare ajută pe cei mai puțin inițiați. Vă mulțumesc încă odată.

 • Sarut mana… am si eu o intrebare. Am facut rafturi pentru o camara, sunt de lemn de brad si sunt finisate. Acum cu ce ar fi cel mai indicat sa le dau pentru a le proteja mai bine si sa fie si frumoase? Eu as vrea culoarea mahon sau ceva apropiat…. multumesc mult….

  • Buna seara,
   Ce inseamna sunt finisate, au deja dat bait sau lac? Daca da, atunci trebuie sa dati cu ceva compatibil cu straturile de dedesupt. Cel mai simplu ar fi sa luati o lazura pe baza de apa culoarea mahon. Asa nu veti ava probleme indiferent cu ce este finisat ( in afara de ceara si ulei).
   Toate cele bune.

 • Buna ziua,

  Va rog mult sa ma ajutati la urmatoarea dilema: am cumparat recent o casuta de gradina din lemn de pin; nu pare sa fi fost acoperita cu nici un strat protector. Avand in vedere ca o vom amplasa in gradina in plin soare, ce tratament ar trebui aplicat lemnului? Vrem sa pastram pe cat posibil aspectul si culoarea naturala a lemnului, fara a-l colora. Este obligatoriu si un tratament impotriva albastririi lemnului?

  • Buna seara,
   Va recomand impregnant cerat sau lazura. Din pcatate, pentru a rezista cat mai bine, trebuie sa aiba putina culoare. Pigmentii sunt cei care sunt rezistenti la radiatia UV. Pureti cumpara lazura culoare pin sau brad (orice rasinos). Culoarea este asemanatoare lemnului, are transparenta, dar este si protejat. Impotriv albastrelii (mucegaiul aslbastru – specific lemnului) sunt substanti speciale insecto-fungicide. Inainte erau adaugate astfel de substante in impregnanti sau lazuri. Din cauza noilor cerinte ale CE acum se vand separat. Atat lazurile si cerurile, cat si solutiile insecto-fungicide se gasesc in magazinele de bricolaj sau in cele de profil.
   O solutie de tratare naturala a lemnului gasiti aici.
   Toate cele bune.

   • Buna ziua,

    Multumesc foarte mult. Totusi daca folosesc produse de ex. Kreidezeit, este cazul sa dau intai cu ulei de grunduit si apoi cu lazura, sau folosesc doar lazura?

    O zi frumoasa,
    Lucian Berar

    • Buna ziua,
     Din cate stiu este suficient sa aplicati lazura, dar cel mai bine este sa vorbiti cu cei de la Naturalpaint (naturalpaint.ro) care distribuie aceste produse. In site-ul lor exista si fisele tehnice ale produselor (inclusiv lazura), unde puteti gasi indicatii tehnice.
     Toate cele bune.

 • Buna ziua,

  Bazandu-ma pe experienta dvs., va rog frumos sa ma ajutati cu 3 raspunsuri la urmatoarele intrebari:
  1. ce produs sa folosesc pentru protejarea unui blat de masa din lemn de stejar vechi de 100 ani caruia nu vreau sa ii stirbesc din frumusete?
  2. ce produs similar exista pe piata romaneasca pentru: https://www.amazon.com/Rust-Oleum-260165-Touch-Polyurethane-Quart/dp/B00714ZOOA. As vrea sa finisez cu un astfel de produs mobila vopsita cu chalk paint Annie Sloan, utilizata in bai (umezeala).
  3. care este produsul echivalent pe piata romaneasca pentru Mineral Spirits?

  Va multumesc din suflet pentru timpul alocat si pentru ca existati!
  Toate cele bune,

  • Buna ziua,
   1. Va recomand ulei: Danish oil, ulei de tung sau uleiuri naturale (ex.Kreidezeit de la Naturalpaint).
   2. Pare a fi un acrilpoliuretanic hidrodiluabil. Din link nu-mi dau seama. Ar fi bine totusi sa folositi un lac tot de la Annie Sloan. Vopselele sunt cretoase, speciale si ar trebui ca ce dati deasupra sa aiba aderenta. Din cate stiu au si ei un lac destul de dur. Oricum ar trebui un lac hidrodiluabil dur. Incercati unul de parchet, Puteti folosi si uleiuri dure pentru parchet.
   3. Mineral Spirit este un solvent obtinut prin distilarea petrolului. La noi, pe vremuri, se chema Petrosin si era folosit si pentru spalarea parchetului. Nu stiu daca mai exista sub acest nume. Se mai intalneste ca terebentina sau diluant sintetic pentru vopselele pe baza de ulei.
   Toate cele bune.

   • Buna ziua,
    Am facut o casa din lemn de brad,nu am inchis-o in interior pentru a se usca,insa nu am dat unele coji de pe lemn.Dupa 3 luni am dorit sa fac un tratament la lemn insa am avut surpriza sa aud sub coji carii.
    Am decojit cojile existente,am curatar cariile care aparusera si am dat un prim strat cu ulei de in.
    V-as ruga sa ma sfatuiti cum as putea sa protejez cat mai bine si mai de lunga durata lemnul deoarece o sa-l inchid cu vat sirigips.
    Va multumesc.

    • Buna ziua. Ar trebui sa vedeti daca nu au ramas larve in lemn, pentru ca sunt foarte rezistente si traiesc ani de zile in lemn. Despre cari gasiti mai multe informatii aici. Este bine sa-l tratati inainte de a-l acoperi. In articol gasiti cate ceva si despre tratamente. Solutiile le gasiti de vanzare si pe net, atat pentru prevenire cat si pentru lemn atacat de cari.
     Toate cele bune.

 • Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat : am construit o mansarda din lemn de brad, cumparat din comert si as dori sa-l vopsesc in alb.Trebuie sa-l dau cu un grund si apoi cu vopsea ? Ce ma sfatuiti?

  • Buna ziua,
   Ca sa fie lemnul fin si placut la atingere, ar trebui sa slefuiti dupa ce aplicati primul strat. Daca folositi un grund, acesta va adera mai bine la lemn, va acoperi mai bine lemnul si se va slefui mai usor. Dupa slefuire puteti aplica un strat de vopsea. Sunt insa si produse (in general cele DIY) care se pot aplica strat peste strat fara probleme si se poate face si slefuirea intre straturi. Cand va hotarati asupra unei vopsele cititi intotdeauna recomandarile si modul de lucru. De obicei, daca are nevoie de un grund inainte, acest lucru este trecut pe eticheta.
   Succes!

 • Buna ziua!As dori sa intreb cu ce sa incep.Am un gard din lemn(uscat)nerindeluit si nu stiu cu ce sa-l dau,nu as vrea sa ajung la o culoare de cires,roscat.cu recunostinta va multumesc.Ce ám de facut ?

  • Buna ziua,
   Puteti aplica impregnant cerat in culoare cires (in puteti gasi la magazinele de bricolaj) sau bait (impregnant) pentru exterior cires dupa care ulei pentru exterior. Dupa parerea mea sunt cele mai bune variante pentru un gard. Varianta cu lac este mai riscanta. S-ar putea ca lacul sa crape din cauza miscarilor lemnului si sa se scorojeasca. Ca se il refaceti trebuie sa-l curatati total. Uleiul sau ceara, chiar daca sunt in timp „spalate” de ploi, pentru a reface finisajul este suficient aplicarea unui alt strat.Daca folositi baituri aveti grija sa fie pentru exterior. Colorantii normali nu rezista afara.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  1.Cu ce sa protejez treptele unei scari de stejar astfel incat sa ramana culoarea (aspectul) cat mai apropiata de cea naturala? (ce etape de lucru se impun?)
  2. Cu ce pot proteja peretii unui hambar (scandura de brad) si sa ramana la aspect cat mai apropiat de aspectul natural. O parte din scanduri sunt inegrite : se poate inlatura negreala?
  Multumesc,

  • Buna ziua,
   1. Un lac destul de dur si care nu schimba culoarea lemnului este lacul acrilic pe baza de solvent. Este catalizat 20-25%. Un lac mai dur este cel poliuretanic, cu catalizare, 100%, dar culoarea lemnului va vira putin spre galben. Etapele ar fi: slefuirea in alb, grunduire (un strat de grund este suficient), slefuirea intre straturi pentru a indeparta fibra ridicata si lacuirea. Va recomand sa nu aplicati straturi groase si sa nu folositi lac lucios, pentru ca este mult mai usor de intretinut si eventualele zgarieturi sunt mult mai putin vizibile.
   2. Negreala de pe scanduri este mucegai. Il puteti indeparta cu hipoclorit de sodiu (inalbitor de rufe). Alte solutii gasiti aici. Protectia poate fi facuta cu ulei de in (sicativat ca sa se usuce mai repede) sau cu impregnant hidrodiluabil cerat. Puteti folosi si lac pentru exterior, dar veti pierde din aspectul natural. Protectia cu ulei si ceara este mai putin rezistenta in timp si trebuie improspatat din cand in cand (1-2 ani, in functie de cat de „spalat” de ploaie este hambarul).
   Toate cele bune!

 • buna ziua,
  cum recomandati sa se trateze lemnul de la niste ferestre termopan montate cu 10 ani in urma, care sunt expuse la soare, temperaturi ( -25C pana la +50C), vant, zapada, etc)? Au avut o pelicula care s-a exfoliat, cu propietati elastice si semi-transparente. Daca puteti sa imi indicati niste produse profesioniste, eventual si marca sau locul de achizitie, nu ma deranjeaza.
  va multumesc anticipat.

  • Buna seara,
   Cele mai bune solutii folosite acum pentru lemnul la exterior sunt lacurile pe baza de apa pentru exterior. Toate firmele care vand lacuri si vopsele pentru lemn au astfel de produse. Finisajele facute cu aceste lacuri sunt garantate intre 5 si 10 ani, bineinteles cele care rezista mai mult sunt mai scumpe. Problema cu aceasta rezistenta este ca dupa timpul recomandt incep sa apara fisurile, aproape invizibile, care daca nu sunt „tratate” se extind si lacul se exfoliaza. In cazul acestor finisaje se recomanda o intretinere a ferestrelor la 3-4 ani. Adica ferestrele se sterg cu carpa uda pentru a indeparta murdaria, se slefuiesc usor pentru ca lacul sa aiba o aderenta mai buna si se aplica cu pensula un strat de lac din cel folosit initial. Un alt mod de a prelungi viata finisajului este ca maca r o data la 2 ani, inainte de anotimpul rece, sa se stearga rama ferestrei cu o carpa cu ulei de in (sau alt ulei de intretinere). Ploile, zapada, vantul vor „manca” din stratul de ulei lasand lacul intact.
   Toate cele bune!

   • buna ziua,
    cum recomandati sa se trateze lemnul de la niste ferestre termopan montate cu 10 ani in urma, care sunt expuse la soare, temperaturi ( -25C pana la +50C), vant, zapada, etc)? Au avut o pelicula care s-a exfoliat, cu propietati elastice si semi-transparente. Daca puteti sa imi indicati niste produse profesioniste, eventual si marca sau locul de achizitie, nu ma deranjeaza.
    va multumesc anticipat.

    • Va multumesc pentru sfaturi. Am intalnit o solutie de intretinere asemanatoare cu descrierea dvs, formata din 2 substante, unde de curatare, alta de intretinere-hidrofoba (Set de întreţinere pentru ferestre – Sikkens). Analizand mai atent lemnul deteriorat, am constatat ca este mai degradat acolo unde a batut mai mult soarele (nu au fost plasele de tantari). Lemnul, molid, ferit de plasele de tantari (rulouri) este foarte putin deteriorat, desi plasele de tantari au stat ridicate tot timpul in anotimpul rece (din octombrie-aprilie). Deci contrar asteptarilor mele, nu frigul si zapada le-a deteriorat, ci soarele si caldura. In acest caz trebuie sa ma gandesc sa le protejez primavara-vara.

     • Daca a fost deteriorat mai mult de soare inseamna ca lacul nu a avut rezistenta foarte buna la UV. Este bine sa aplicati lacuri pentru exterior semitransparente, au rezistenta mult mai mare. Daca ati luat kit-ul de intretinere de la Sikkens, puteti lua lacul tot de la ei, au produse bune. Lacurile trebuie sa contine obligatoriu absorberi UV. Este ca la cremele de protectie pentru piele. Soarele este foarte agresiv si ar ajuta mult daca ati avea copertine.
      Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  Am un gard exterior, din scanduri, in zona Berceni.
  Ar trebui sa il dau cu grund antiinsecte si apoi cu lazura sau sunt alte solutii ?
  Multumesc mult

  • Buna seara,
   Cred ca nu are rost sa tratati gardul antiinsecte. Este dificil si costisitor. Dupa parerea mea aplicati o lazura in culoarea dorita, impregnant cerat hidrodiluabil sau ulei de in. Acum regimul biocidelor (substantele care ataca insectele) este destul de strict si nu prea mai gasiti lazuri care sa aiba si substantele acestea incluse, asa cum era pana acum cativa ani.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Am achizitionat un dulapior impregnat cu bait de culoare inchisa, bruna, (cred ca se numeste „venghe””teak african” culoarea) si doresc sa deschid culoarea, mai apropiata de restul mobilierului care este „stejar auriu”. Cum pot face acest lucru? Multumesc.

  • Buna seara.
   Era mai simplu invers. 🙂 Ar trebui sa indepartati tot finisajul si sa refinisati. Adica sa aplicati decapant, sa-l lasati un timp sa actioneze dupa care se ndepartati lacul cu o racleta. Dupa aceea stergeti cu o carpa cu diluant suprafata pentru a indeparta din colorant. Va fi greu sa ajungeti la o colorare uniforma. Daca vreti sa indepartati de tot slefuiti pana ajungeti la lemn. Dupa aceea aplicati culoarea dorita, lasati sa se usuce si aplicati lacul. Este destul de laborios.
   Nu stiu care este parerea dumneavoastra despre finisajele de tipul distress sau shabby chic. Daca va plac eu v-as sfatui sa aplicati un strat de vopsea intr-o culoare dechisa (alb crem, gri deschis, etc). Lasati sa se usuce dupa care slefuiti muchiile si pe unde mai considerati. Aplicarea o faceti cu pensula fara sa doriti o aplicare perfecta. Asa veti obtine un dulapior interesant deschis la culoare cu mult mai putin efort.
   Succes!

   • Buna ziua, am o intrebare:)

    Am o masa pe care am vopsit-o cu vopseaua acrilica Borma Wachs efectul de creta (stilul shabby chic). Aceasta masa va sta in baie ca si suport pentru lavoar. Cu ce fel de lac pot sa o dau avand in vedere ca o sa fie umiditate si apa destula pe ea…

    Mi sa recomandat un lac de yacht dar este alchidic..se poate folosii un lac pe baza de ulei daca am ca si baza vopsea acrilica?

    Multumesc mult de ajutor.:)

    • Buna ziua,
     Daca masa va sta in baie este obligatoriu sa o protejati. Impotriva umiditatii puteti folosi ceara transparenta. Daca vreti sa aiba si rezistenta mecanica atunci trebuie sa aplicati un lac cu o duritate mai mare (poliuretanic, acrilic cu intarire). Cel mai bine este sa luati de la Borma Wachs lacul recomandat de ei pentru aplicare peste vopsea acrilica. Asa veti fi sigura si de aderenta si de rezistenta in mediul cu umiditate ridicata.
     Toate cele bune!

 • Buna Ziua . Vreau sa schimb culoare rustica de toate usile interioare din lemn de brad la casa noastra, care au culoare deschisa, dar ma trebuie o vopsea speciala care sa mearga peste lac existent Nitrocelulozic, si sa le fac la o noanta de maro inchis de nuc. Existe o vapsea speciala pt asta? Este foarte grau si costisitor sa slefuiesti usile ca sa indepartezi lacul existent si sa aplici dupa altul nou…. de asta caut o vapsea care sa mearga peste un lac Nitrocelulozic… existe ceva? va multumesc mult

  • Buna seara.
   Folositi vopsele nitrocelulozice. Exista si in magazinele de specialitate (nitroemail). Sau puteti comanda culoarea la un distribuitor de materiale de finisare. De obicei acestia au masini de facut culori si puteti gasi o culoare care sa vi se potriveasca. Trebuie sa ii cereti sa faca culoarea in baza nitrocelulozica. Fiind o culoare mai inchisa nu vor fi probleme. La culori deschise pot aparea probleme din cauza culorii galbuie a lacului nitrocelulozic.
   Toate cele bune!

 • Bună am de făcut un raft din lemn într un beci (pivnită) cu ce îmi recomandati să dau cu bait sau lac lemnul mai respiră daca dau cu lac ?se poate exfolia lacul? Vă multumesc anticipat

  • Buna ziua,
   Baitul numai coloreaza lemnul nu-l protejeaza. Lacul este cel care face pelicula si protejeaza. Daca vreti sa fie rezistent la actiuni mecanice (lovituri, zgarieturi) atunci folositi lac. Nu va fi problema cu lemnul daca este bine uscat. Este modul in care se face finisarea oricarui mobilier. Daca nu aveti astfel de cerinte de rezistenta eu as opta pentru finisare cu ulei sau ceara. Puteti folosi ceara pentru lemn sau pentru mobila sau ulei de in. Lemnul este protejat impotriva umiditatii si chiar daca exista variatii dimensionale din cauza umiditatii finisajul nu pateste nimic.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua! Observ ca stapaniti foarte bine acest domeniu asa ca va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate. Am un shop online unde vand jucarii tip kendama, probabil ca ati auzit de ele si din cauza faptului ca modelele pe care le comand ajung sa fie vandute si de alti comercianti, neavand control asupra designului, doresc sa le vopsesc in tara. Marea problema este ca nu stiu ce tip de vopsea sa folosesc. Pe langa vopseaua colorata pe care o gasim in mai multe variante am nevoie si de ultimul strat de vopsea „sticky” sau „rubber” care face ca bila kendamei sa nu fie alunecoasa. Intrebarea este: aveti idee sub ce denumire gasim la noi aceste doua tipuri de vopsea si unde o putem gasi? Va multumesc!

  • Buna seara.
   Aveti nevoie de o vopsea foarte elastica si rezistenta in acelasi timp, cu foarte buna aderenta. Cred ca cea mai buna ar fi vopseaua de tip clor-cauciuc, dar nu stiu daca se mai fabrica. La nivel de CE sunt probleme cu produsele ca u clor in compozitie. Vopselele hidrodiluabile, adiva dispersiile acrilice in apa unt, de asemenea, elastice. Trebuie avut insa grija cu la aderenta. Daca nu este bine slefuit inainte pentru a crea o aderenta buna, stratul de vopsea se deslipeste la lovituri puternice, dupa care se jupoaie ca o piele arsa de soare. Inca o idee: vopselele mate sunt mai putin alunecoase decat cele lucioase.
   Toate cele bune!

 • Pentru o casa in zona de munte care are ultimul etaj alcatuit din birne la exterior as dori sa reconditionez lemnul care cred ca are o vechime de 70 de ani. Pot sa aplic o vopsea de exterior direct pe suprafata lemnului sau trebuiesc alte etape si materiale ? Unele birne au si crapaturi. Aproximativ 100 metri patrati. As aprecia mult o suggestie.

  • Buna seara. Este bine sa verificati si sa slefuiti inainte lemnul (cu hartie cu granulatia 150-180 sau bureti abrazivi medii). Dupa aceea puteti aplica vopseaua. Vopseaua trebuie sa fie rezistenta la exteruior. Crapaturile pot fi chituite cu chit de lemn, dar eu le-as lasa asa pentru ca au mai mult farmec. Daca au rezistat pana acum inseamna ca nu afecteaza rezistenta.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,peste 2 luni voi fi un fericit tatic de baietel.
  Pregatirile pentru bebe sunt in plina desfasurare,acum sunt la partea pattut pentru bebe
  Detin un patut din lemn, trebuie reconstruit.
  Am slefuit cu banda abraziva 80 dupa 150 a iesit foarte bine, probabil avea lac pe baza de apa.
  Acum vreau sa l vopsesc alb mat. Am cumparat de la Oskar Aqua Matt vopsea pe baza de apa,alb contemporan.
  Este corect:
  1 mana grund pentru lemn pe baza de apa de la Oskar
  2-2 maini vopsea Aqua Matt.
  Dupa ce aplic prima mana de grund trebuie slufuit?
  Sau intre cele 2 maini de vopsea?
  Ce penson recomandati pentru aplicarea vopselei? Multumesc.

  • Buna seara.
   Felicitari si sa va bucurati din plin de noua postura.
   Revenind la patut: slefuirea trebuie facuta dupa aplicarea si uscarea stratului de grund. Se face mult mai usor comparativ cu slefuirea vopselei si ajuta la obtinerea unui strat de vopsea cu tuseu placut. Produsele fiind pe baza de apa vor ridica fibra lemnului asa ca, dupa aplicarea grundului, suprafata nu va mai fi la fel de fina ca inainte. Slefuiti cu hartie abraziva 280 sau 320 sau cu bureti abrazivi fini. Cumparati o pensula buna pentru a nu lasa par si a fi suficient de groasa incat sa permita o aplicare cat mai buna a vopselei. Puteti folosi si pensule de plastic, dar de buna calitate. Daca modelul permite puteti folosi si trafalet. Exista unii mici foarte buni pentru astfel de aplicati.
   Succes!

[index]
[index]