Idei de meșterit

Să bricolăm ceasuri din lemn!

În trecut pendulele, ceasurile de birou sau ca obiect de decor, erau adevărate opere de artă, foarte elaborate și apreciate. Erau obiecte care arătau bunăstarea, starea socială, apartenența la grupul celor privilegiați. Nu era un simpu ceas care arăta ora ceaiului sau momentul unei întâlniri importante ci o adevărată bijuterie, un obiect făcut cu multă migală și care, uneori, era chiar piesa de rezistență a încăperii. Ceasurile din lemn erau făcute din esențe rare, cu intarzii, sculpturi sau decorațiuni cu foiță de aur sau pietre prețioase.

ceasurile din lemn
sursa foto: mrclock.co.uk

În zilele noastre, datorită mecanismului simplu, ceasul a devenit ceva banal, fiind de multe ori parte a altor obiecte – telefon, televizor, radio, etc. Mecanismul poate fi montat cu ușurință pe o bucată de lemn și așa, combinând talentul cu îndemânarea, ne putem face propriile ceasuri decorative. Iată câteva idei foarte simple dar care pot personaliza foarte plăcut locuința.

Puteți obține foarte ușor și foarte simplu un ceas pentru bucătărie pornind de la un tocător rotund din lemn, un mecanism de ceas si o fâșie de piele. Faceți în mijlocul tocătorului o gaură care să permită montarea limbilor ceasului pe o parte a tocătorului, iar pe cealaltă parte prindeți restul mecanismului. De o parte și de alta a tocătorului, în dreptul limbilor, pe lățime, prindeți fâșia de piele cu 2 șuruburi mici și ..gata ceasul.

ceasurile din lemn
sursa foto: sounusual.com

Ceasurile din lemn din „felii” de crengi sau chiar de trunchi sau ramuri mai groase sunt originale și la fel de simplu de făcut, mai ales cand este vorba de o singură felie. Important este să o găsiți undeva, că după aceea este la fel ca la tocătorul din lemn. Este bine să protejați cu lac bucata de lemn pentru ca schimbul de umiditate să se facă mai încet.

ceasurile din lemn
sursa foto: 1pay.com

Bucățile de crengi se pot lipii pe o bucată de carton mai gros. Cu cât sunt lipite mai haotic cu atât ceasul devine mai interesant. Și aici este bine să protejați la final cu un strat de lac.

ceasurile din lemn
sursa foto: furniturevisit.org

Ceasuri interesante se pot obține din lemn recuperat sau chiar obiecte vechi din lemn, recuperate. De exemplu, o bucată de ușă veche poate fi suportul perfect pentru ceas. Cifrele se găsesc și ele în orice magazin DIY.

ceasurile din lemn
sursa foto: onecrazyhouse.com

Și din scânduri vechi puteți face un cadru de ceas. Le tăiați la dimensiune, le puneți una langă alta și le prindeți pe spate cu alte 2 scânduri puse perpendicular pe primele. Scândurile pot fi lăsate exact asa cum au fost ele îmbătrânite de vreme. Se aplică totuși, pentru protecție, un lac cu grad de luciu scazut.

ceasurile din lemn
sursa foto: press-my-cards.com

Sau pot fi finisate. Cu un finisaj alb spălat simplu,

ceasurile din lemn
sursa foto: etsy.com

sau alb patinat, ușor îmbătrânit cu ajutorul finisajului, cu o pată de culoare pe una din scânduri, se obtin ceasuri care vor atrage cu siguranță atenția. Iar cifrele pot fi desenate.

ceasurile din lemn
sursa foto: aftcra.com

Dacă vreți să-l faceti si mai deosebit, puneți scânduri de diverse dimensiuni, neegale.

ceasurile din lemn
sursa foto: etsy.com

Dacă aveți talent la desen, puteți desena pe o bucată de placaj animăluțe, dupa care le traforați. Pe ele se pot monta mecanismul ceasului și sistemul de prindere și ați obținut ceasuri pentru camera copiilor.

ceasurile din lemn
sursa foto: lushlee.com

Bineînțeles că se pot face și ceasuri mai elaborate. Totul ține de imaginația, priceperea și fantezia voastra. Dar 1-2 exemple care să vă inspire tot am să vă dau. 🙂

ceasurile din lemn
sursa foto: instructable.com
ceasurile din lemn
sursa foto: item.rakutin.co.jp

Nu știu dacă o să începeți de mâine să faceți ceasuri din lemn dar o dorință acolo, cât de mică, sunt sigură că v-am transmis. Vă urez succes și aștept fotografii cu primele realizări. Nu trebuie să fie perfecte, important este să fie făcute de voi.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian