Clicky

Finisare DIY Tehnici de Finisare

Finisarea lemnului cu ceară – când merge și când nu

finisarea cu ceară

Când am scris despre finisarea lemnului cu uleiuri naturale, planul inițial a fost să tratez cele 2 finisaje, ceară și ulei, împreună. Mi-am dat însă seama că, în ciuda faptului că par foarte asemănătoare, sunt diferite și numai dezvoltându-le pe fiecare în parte pot face o prezentare corectă și cuprinzătoare. Finisarea cu ceară a lemnului este cunoscută și folosită de multă vreme. Sunt situații când este bine să se folosească ceara și altele când nu este recomandată. Cred ar trebui să cunoașteți aceste situații în momentul când faceți alegerea.

finisarea cu ceară
Intretinere mobila
sursa foto: popularwoodworking.com

Cerurile care se folosesc acum sunt amestecuri de ceruri naturale și artificiale dizolvate în solvent. În trecut era folosită ceara de albine. Acum, ceara ca atare, este folosită foarte rar.

finisarea cu ceară
Ceara albine
sursa foto: homebase.co.uk

Se folosește însă în amestecuri. O altă ceară naturală folosită este ceara de carnauba, un palmier din Brazilia.

finisarea cu ceară
Ceara de carnauba
sursa foto: axminster.co.uk

Aceasta este mult mai dură și este folosită pentru obținerea lumânărilor decorative si a produselor de lustruire pentru mașini. Se folosește în amestec cu ceara de albine ca produse naturale pentru finisarea lemnului.

finisarea cu ceară
Ceara amestec albine+carnauba
sursa foto: beekind.co.uk

Produsele care se găsesc în mod obișnuit sunt amestecuri de ceruri naturale cu parafine rezultate în urma procesului de distilare a petrolului. Ele sunt atât în formă solidă, mai greu de aplicat, fiind uneori nevoie de metode speciale de aplicare,

finisarea cu ceară
Aplicare ceara solida
sursa foto: perinnialstl.org

sau sub formă de pastă, aplicarea fiind în acest caz mult mai simplă.

Contrar a ceea ce mulți cred, ceara nu este o bună alegere atunci când este vorba despre protejarea lemnului. Dintre materialele folosite are cea mai scăzută putere de protecție atât la apă cât și la acțiuni mecanice, termice și chimice. Este adevărat, ceara a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru protejarea lemnului, dar la vremea aceea nu exista altă alternativă. Între timp au apărut lacurile, întâi cele nitrocelulozice, apoi cele poliuretanice, acrilice, etc, care au protejat mult mai bine lemnul. Și uleiurile protejează mai bine lemnul decât o face ceara. Atenție, este vorba de lemnul natur, netratat cu altceva înainte de ceruire!

finisarea cu ceară
Aplicare ceara direct pe lemn
sursa foto: diynetwork.com

Ceara aplicata pe lemn nu formează peliculă, cum fac lacurile si nici nu intră foarte bine în lemn, ca uleiurile. Fără peliculă, rezistența la acțiuni mecanice este foarte redusă. Și rezistența la temperatură este scăzută. În general, amestecul de ceruri folosite pentru finisare se înmoaie în jurul temperaturii de 140 grd.C. La această temperatură, chiar și o ceașcă cu cafea fierbinte va lăsa urme pe o masă finisată cu ceară.

finisarea cu ceară
Pete pe mobila cerata
sursa foto: dummies.com

Cerurile sunt dizolvate în solvenți. În trecut solventul folosit era terebentina. Acum se folosește toluen sau white spirit. Fiind solubile în solvenți sunt foarte vulnerabile atunci când alcoolul – un solvent recunoscut – vine în contact cu suprafața ceruită. Și acest lucru se poate întâmpla oricând, prin simpla vărsare a unui pahar cu….pălincă, să zicem.

Totuși, există anumite finisaje speciale care se realizează cu ceară direct pe lemnul natural. Sunt, în general, finisajele rustice (de exemplu, finisajele rustice franțuzești) realizate pe lemn mai dur, rezistent, de tipul stejarului, al frasinului sau pinului. De altfel, lemnul dur se pretează mult mai bine la ceruire.

finisarea cu ceară
Aplicare ceara solida
sursa foto: popularwoodworking.com

Când eram mică stăteam într-un apartament care avea pe jos parchet din stejar masiv. Mi-amintesc că în fiecare an, vara, înainte de a pleca în concediu la mare, părinții mei îl spălau cu “petrosin” (white spirit), după care îl ceruiau și-l lustruiau. Se păstra foarte bine până vara următoare. Drept e că era protejat cu covoare și nu prea aveam voie încălțați în casă.

finisarea cu ceară
Parchet vechi
sursa foto: archiexpo.com

Aplicarea cerurilor se face cu cârpa de bumbac sau cu pensule

finisarea cu ceară
Pensula pentru ceara
sursa foto: amazon.com

și perii.

finisarea cu ceară
Perie aplicare ceara (finisare rustica)
sursa foto: thefurnitureconnoisseures.com

Se recomandă aplicarea unui strat subțire. Dacă mai este necesar se aplică încă un strat subțire după uscarea primului. De fapt, regula la aplicarea cerii este: mai puțin înseamnă mai mult. Chiar dacă se aplică un întreg tub de ceară, el va fi îndepărtat la lustruire, iar cantitatea rămasă va fi la fel ca atunci când s-a aplicat un strat subțire. De aceea trebuie aplicate straturi subțiri care sunt lăsate să se usuce, după care suprafața este lustruită cu cârpa de bumbac sau lână de oțel foarte fină, dacă suportul este mai rugos (mobilă rustică, lemn recuperat, structurat, etc).

Spre deosebire de aplicarea direct pe lemn, ceara este o foarte bună variantă pentru aplicare peste un strat de lac, pentru împrospătarea mobilei vechi sau pentru efectul de îmbătrânire al mobilei.

Aplicând peste lac un strat de ceară care apoi este lustruită, mobilierul capătă un tușeu foarte plăcut și un luciu natural foarte frumos. În plus, orice mică zgârietură sau imperfecțiune este rezolvată folosind ceara ca strat final.

finisarea cu ceară
Ceruire mobila finisata
sursa foto: familyhandyman.com

Dacă avem piese vechi de mobilier, sau pardoseli vechi, o variantă de împrospătare a finisajului este ceruirea. De fapt, majoritatea produselor de îngrijire a mobilei și parchetului (de tipul Pronto) au în compoziție ceruri. Ceara se aplică după ce mobila (pardoseala) a fost curățată foarte bine, după care se lustruiește.

finisarea cu ceară
Podea ceruita
sursa foto: woodbebeautiful.co.uk

Ceara se folosește și pentru îmbătrânirea artificială a mobilei. Se folosește în general ceara colorată iar alegerea nuanței sau a culorii se face astfel încât efectul să fie cât mai credibil, cât mai natural.

antichizare

Acest efect cu ceară arată foarte bine pe mobilier finisat opac, în diverse culori. Ceara se aplică ca de obicei cu cârpa, după care este șters surplusul și se face lustruirea. În locurile greu accesibile va rămâne mai multă ceară ceea ce va da un efect de patinare.

finisarea cu ceară
Finisare antichizata
sursa foto: lilyfieldlife.com

De reținut este că peste ceară nu mai poate fi aplicat nici un altfel de finisaj, nici măcar ulei. De aceea, dacă se dorește refinisarea unei mobile care a fost curățată ani de zile cu Pronto, trebuie mai întâi să se îndepărteze stratul de ceară acumulat. Altfel lacul nu va prinde și va aluneca pe stratul de finisaj existent.

O altă recomandare este aceea de a nu aplica ceară peste finisaje hidrodiluabile. Există riscul ca solvenții din amestec sa atace în mod iremediabil stratul de lac.

În concluzie, finisarea cu ceară este foarte utilă atunci când ceara se aplică peste un alt strat de finisaj sau când ajută la obținerea finisajelor antichizate. Nu este recomandabil să se aplice direct pe lemn pentru că protecția este foarte redusă iar peste ceară nu se mai poate aplica nimic altceva.

finisarea cu ceară

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

21 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Excelent articol! multumesc frumos pentru informatii!

  As dori sa intreb, daca eu cumpar, sa zicem, un dulap, fabricat din lemn de molid finisat numai cu ceara, pentru ca nu am buget pentru finisaje mai bune, dar , mai tarziu, incerc sa ii aplic eu o ceara cumparata din comert (marca Borma Waschs) sau o culoare cretata aceeasi marca Borma, ce trebuie sa fac?

  Multumesc!

  • Daca trece mai mult timp pana sa faceti receruirea, ar trebui sa slefuiti usor suprafata cu hartie abraziva cu granulatia 280 sau 320 sau cu bureti abrazivi fini, pentru a indeparta impuritatile si murdaria adunata in timp, dupa care ceruiti fara probleme. Se poate aplica ceara peste ceara. Nu puteti aplica insa lac sau vopsea peste ceara pentru ca nu are aderenta. Culoarea cretata, daca nu este si ea pe baza de ceara sau nu va spune producatorul ca poate fi data peste ceara, nu riscati pentru ca nu va avea aderenta si mai mult stricati. Ca sa aplicati o vopsea normala, ar trebui sa indepartati cat mai bine ceara prin slefuiri repetate si spalare cu diluant.
   Va multumesc si eu pentru aprecieri.
   Toate cele bune!

 • Sa inteleg ca ceara pe baza de apa din comert nu este o solutie asa buna pentru un gard din scandura netratata si nefinisata?

  • Buna ziua,
   Este mai putin buna comparativ cu un ulei pentru exterior, dar poate fi folosita. Va trebui sa reimprospatati finisajul anual (maximum la 2), pentru ca ceara, pentru ca nu intra adanc in lemn, asa cum face uleiul, este “spalata” mai repede de ploi de pe suprafata lemnului. Pentru gard insa este o varianta mai buna decat lacul, pentru ca, in cazul aparitiei crapaturilor in lemn, lacul crapa si el si se scorojeste, pe cand ceara, nefacand pelicula, nu se vede urat.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  Multumim pentru articol.

  O intrebare, pot aplica ceara pe un lemn care in prealabil a beneficiat de tratament cu sapun? Intreb in ideea in care, inteleg ca oricum peste acea suprafata mai greu de aplicat lac si nu-mi ramane decat ulei sau ceara. Va multumesc,

  • Buna ziua,
   In general, peste tratamentul cu sapun se da tot sapun. Ceara este un material de amestec, cel putin cea care se gaseste in comert. S-ar putea sa aiba solventi sau alte substante care sa atace stratul de sapun sau sa existe incompatibilitate intre cele doua straturi. In plus, ceara schimba culoarea lemnului spre deosebire de sapun.
   Toate cele bune!

 • Buna seara! Ce recomandați pentru finisarea unei suprafețe din furnir folosite in cadrul unui instrument de percuție ce se atinge/lovește cu mana? Mulțumesc anticipat!

  • Buna seara,
   Incerc sa gandesc logic, pentru ca nu am mai lucrat cu instrumente de percutie. Am colaborat in trecut cu o fabrica de instrumente muzicale, dar era vorba despre finisarea chitarelor si a altor instrumente cu coarde. In cazul dumneavoastra cred ca lacul ar trebui sa fie elastic pentru a nu se sparge in timp din cauza socurilor mecanice. Cred ca cel mai potrivit este un lac hidrodiluabil monocomponent. Este elastic iar moleculele monomerului sunt foarte bine angrenate in interiorul peliculei (daca se deslipeste de pe stratul inferior se ia ca o piele). Sper ca sugestia sa va fie de ajutor.
   Toate cele bune!

 • Bun ziua!
  Ce-mi recomandati va rog pentru protejarea unui blat de bucatarie realizat din fag (are 4cm si este imbinat in dinti).
  A fost dat cu lac pe baza de apa (3 straturi).
  Initiam l-am gandit sa-l acopar cu rasina epoxidica dar devenea prea lucios. M-am gandit apoi sa il dau cu ceara insa dupa ce am citit articolul nu mai sunt asa sigur.
  Multumesc!

  • Buna ziua,
   Ceara nu este o solutie pentru un blat de bucatarie, pentru ca este putin rezistenta, atat mecanic cat si la temperaturi ridicate. Daca doriti o rezistenta mecanica ridicata puteti aplica peste lacul deja dat un strat de lac pe baza de apa pentru parchet. Se aplica usor (cu trafaletul) si nu veti avea problme de incompatibilitate. Inainte de aplicare slefuiti usor stratul existent pentru a avea aderenta. Lacul pentru parchet se gaseste si cu grade de luciu mai scazute, chiar foarte mate (total fara luciu, grad de luciu sub 10).
   Din punctul meu de vedere o protectie pentru un astfel de blat ar fi fost uleiul. Aspectul este foarte natural si este protejat la apa, insa protectia la actiuni mecanice este mai mica.
   Toate cele bune!

 • Fara sa fi citit instructiuni de vreundeva, am tratat cu ceara cu ani in urma (vreo 12) o planseta de bucatarie din brad, pentru framantat si intins aluat, si-un tocator din fag. Ceara curata de albine, aplicata cu panza de sac, dar, in loc de aplicare solida, topita cu suflanta cu aer cald, asa incat in timpul aplicarii ceara era lichida, si suprafata lemnului se incalzea binisor.

  Ambele, si tocatorul si planseta, au prins destula folosire pana in prezent. Tocatorul e folosit in mod frecvent pentru branze mucegaite, planseta cre’ c-a si uitat toate prajiturile ce-au fost preparate pe ea. Cu toate astea, pe ambele ceara rezista, materialul fiind vizibil hidrofug si fagul cel putin in mod vizibil mai rezistent la cutit decat lemne de fag netratate in vreun fel, sau tratate cu ulei.

  Gandeala mea, desi n-am stat sa ma uit la microscop: cum ceara la aplicare era lichida, desi fara solvent, si lemnul binisor incalzit, la racirea lemnului ceara a intrat in profunzime, macar cateva fractiuni bune de milimetru, in lemn, umpland golurile care altfel ar contine aer. Aia face ca ceara sa nu dispara de la uzura, si sa tina porii lemnului bine inchisi, stratul de ceara ducandu-se doar odata cu uzarea lemnului in care e prinsa ceara. Daca asta e fenomenul, m-as astepta ca si la un gard, o suprafata de mobila sau alte suprafete mai expuse ceara solida, fara solvent, aplicata in stare topita, cu incalzirea suprafetei, sa dea un finisaj destul de rezistent in timp.

  • Buna ziua,
   @Gandeala@ dumneavoastra a fost foarte buna. Intr-adevar se foloseste ceara naturala de albine topita pentru a finisa lemnul. Lemnul astfel finisat se comporta bine in timp si este protejat impotriva umiditatii. Problema apare atunci cand intervine temperatura. Finisajul cu ceara nu este rezistent daca pe acel lemn vor fi puse obiecte fierbinti. De exemplu nu se recomanda un astfel de finisaj pentru boluri din lemn in care poate fi pusa supa fierbinte. Pentru gard e o solutie foarte buna, la fel ca finisarea cu ulei. Trebuie reimprospatat din cand in cand, dar se comporta bine.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,

  Pentru nevoile proprii, am confectionat o lada din scanduri de brad geluite, fara slefuire ulterioara, mecanica sau cu glaspapir. Scandurile aveau multe noduri, din care o parte au cazut la debitare, iar altele la asamblare. Pentru umplerea golurilor si indreptarea suprafetei am gasit in comert un fel de chit-cutit, de genul celui folosit la indreptarea elementelor de caroserie auto. Nu este ceea ce am vazut pe YouTube (cu eticheta in engleza sau germana), dar sper sa mearga. Timpul de uscare 3-5 ore. Ulterior, am vrut ca, pentru finisarea lemnului natur (nebaituit), sa frec scandurile cu o ceara colorata, asa cum vazusem pe un filmulet de pe acelasi site. Ceara din film arata ca unsoarea consistenta (vasilina). In comert n-am gasit asa ceva, doar ulei de in si lac incolor. In situatia prezentata, ce ma sfatuiti sa fac ? Sa cumpar ceara , la cutie, de pe eBay ?

  PS. Lada o voi folosi la interior,in conditii de temperatura si umiditate normale, iar ceruirea este necesara din ratiuni estetice dar si pentru eliminarea rugozitatii lemnului de brad, care nu a fost smirgheluit.

  • Buna ziua.
   Cu ceara nu puteti elimina rugozitatea lemnului. Ceara pe care ati vazut-o in film este probabil o solutie abraziva care are si ceara inglobata. Este un fel de polish. Lada trebuie slefuita pentru a arata bine, altfel o sa va zgariati continuu in ea. Nu este foarte greu sa faceti slefuirea. Cu bureti abrazivi fini puteti inlatura aceste rugozitati, dupa care aplicati ceara pentru protectie, pe care o gasiti in orice magazin de bricolaj (ceara pentru lemn). Cumparand aceea ceara pe eBay veti face, dupa parerea mea, aceeasi munca (frecatul cu ceara este echivalentul slefuirii in alb pe care v-am recomandat-o) iar rezultatul s-ar putea sa va dezamageasca.
   In ceea ce priveste nodurile cazatoare, daca ele au fost mari, umplerea golurilor ramase cu chit nu va arata foarte bine (vor fi niste pete mari, uniforme, fara aspect de lemn). De obicei aceste noduri se umplu cu crengi. Practic in gol se introduce fortat o bucata de creanga de dimensiunile golului, dupa care se taie sa fie la nivel cu suprafata lemnului si se slefuieste. Pentru a nu “scadea”, creanga trebuie sa fie cat mai uscata, iar pentru siguranta se poate pune intai adeziv pe ea si apoi se baga in golul nodului.
   Chiturile se folosesc de obicei pentru a umple crapaturile din noduri sau din lemn. Tamplarii isi fac de multe ori chiturile singuri amestecand praf de lemn (nu rumegus) cu aracet sau lac nitrocelulozic. Amestecul se pune in fisura, se lasa sa se intareasca, dupa care se slefuieste.
   Sper ca informatiile sa va fie de folos.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din
   domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista
   tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua. Va felicit pentru rabdarea si atentia acordata noua. Am si eu o intrebare. Am vopsit un dulap din brad cu vopsea acrilica si ulterior l-am pictat cu acelasi tip de vopsea. Mi-ar placea sa-l protejez dupa tot acest efort. Intrebarea mea este cu ce? Lac, ulei sau ceara? Lac am folosit in interiorul sertarelor si are un luciu care parca nu l-as vrea pe toata suprafata lui, chiar daca e pe baza de apa. Oare un ulei sau ceva, care sa nu-mi stearga vopseaua exista? Va multumesc.

  • Buna ziua.
   Puteti folosi lacul cu care ati dat in interior, dar cu un grad de luciu mai scazut (intre 10 si 30 gloss). Lacurile, indiferent de natura, pot avea gradele de luciu intre 0 si 100. Intre 0 si 30 sunt lacuri mate. De exemplu, despre lacul cu grad de luciu 10 spunem ca are efect natural.
   Eu as incerca insa cu ceara incolora. Proiejeaza bine si are un tuseu foarte placut. Aplicati ceara cu carpa si intindeti bine sa nu ramana exces. Lasati sa se usuce pana a doua zi si lustruiti. Puteti aplica si 2 sau 3 straturi pentru o protectie mai buna. Lasati sa se usuce intre straturi (min 8 ore). Lustruiti doar la final. Lustruirea o puteti face cu carpa moale de bumbac.
   Succes!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua! Parchet nou pus si frecat cu partea abraziva a buretelui de vase si detergent ce se mai poate face? schimbat sau exista ceva sa il refac ? Multumesc!

  • Buna ziua.
   Depinde de parchet. Daca parchetul este laminat, desenul lemnului este o imagine imprimata, nu lemn adevarat. Cu buretele ati distrus desenul si nu puteti sa-l mai refaceti. Ar trebui schimbata placa distrusa.
   Daca este parchet stratificat, dusumea sau parchet lamelar ar trebui sa gasiti un bait in culoare asemnatatoare si un lac trasparent dur (sau vopsea, in functie de cum a fost finisat parchetul) si se poate repara strict pe locul distrus. Este bine sa apelati la cineva cu experienta.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorii

Abonează-te la newsletter