Specii lemn

Palisandrul, lemnul de trandafir

Ideea de a scrie despre palisandru mi-a venit când cineva a întrebat dacă știm unde poate găsi lemn de trandafir. Avea nevoie de el pentru intarsii. Așa că am început să mă informez. Subiectul este foarte ofertant și am aflat multe lucruri interesante. Drept urmare, voi vorbi în continuare despre lemnul de palisandru cunoscut și sub numele de lemn de trandafir.

Palisandru în engleză este „rosewood”, de unde și traducerea „lemn de trandafir”. Numele vine de la faptul că, proaspăt tăiat, are un miros dulceag, asemănător trandafirului, care durează câteva zile.

lemnul de palisandru
Trunchi palisandru
sursa foto: blackmagic.com.au

Spre deosebire de speciile tratate până acum – stejarul, salcâmul, cireșul, nucul, ulmul – palisandru este un lemn exotic pe care nu-l găsim în pădurile noastre. Sub numele de palisandru se găsesc în jur de 300 de specii răspândite în toată lumea. În comun au mirosul dulceag și culoarea deosebita. Asta nu înseamnă că toate speciile au aceeași culoare. Ele sunt diferite, dar toate au tenta de roșiatic care se combină cu brun, portocaliu, bordo sau negru. Este un lemn tare și foarte prețios, având un luciu natural mătăsos. Din cauza frumuseții lui a fost exploatat din greu de-a lungul timpului. De aceea, acum toate speciile sunt mai mult sau mai puțin protejate, tăierea lor fiind restricționată.

Cele mai cunoscute specii de palisandru sunt cele din genul Dalbergia. Am ales 5 dintre ele pentru a vedea diferențele de culoare si de dispunere a porilor. Dalbergia nigra este palisandrul brazilian. Se găsește în Brazilia și din cauza tăierilor masive, este specie protejată încă din 1998. Culoarea variază de la maro-roșcat până la roșu închis și negru. Porii mari și rotunzi sunt dispuși uniform în tot inelul anual.

lemnul de palisandru
Palisandru brazilian
sursa foto: wood-database.com

Dalbergia maritima este palisandrul de Madagascar, cunoscut și sub numele de „bois de rose” (lemn de trandafir, în franceză). Culoarea este mai aprinsă, mai roșie, iar porii rotunzi, nu atât de mari și răspândiți în inelul anual.

lemnul de palisandru
Bois-de-rose
sursa foto: wood-database.com

Dalbergia retusa este palisandrul din America Centrala și se mai numește și cocobolo. Mulți îl consideră cea mai frumoasă și mai spectaculoasă specie exotică, având un curcubeu de culori: portocaliu, roșu, bordo, maro, negru. Porii sunt asemănători palisandrului brazilian.

lemnul de palisandru
Cocobolo
sursa foto: wood-database.com

Dalbergia latifoglia este palisandrul indian. Culoarea este mai potolita, mai maronie, porii fiind mici, rotunzi și deși.

lemnul de palisandru
Palisandru indian
sursa foto: wood-database.com

Ultimul din această selecție este Dalbergia oliveri si este palisandrul care se găsește în zona de SE a Asiei (Burmese). Culoarea este maro roșcat deschis iar porii rotunzi, mari și mai rari.

lemnul de palisandru
Palisandru SE Asia (Burmese)
sursa foto: wood-database.com

Lemnul de palisandru este un lemn prețios, foarte scump, folosit încă din trecut la obținerea mobilei de lux.

lemnul de palisandru
Dulap stil colonial sec.17
sursa foto: onlinegalleries.com

Tot în trecut era folosit la obținerea ceasurilor,

lemnul de palisandru
Ceas sec.19
sursa foto: 1stdibs.com

a truselor de voiaj  sau a cutiilor pentru bijuterii.

 lemnul de palisandru
Cutie bijuterii stil victorian
sursa foto: onlinegalleries.com

În prezent, mobila făcută din palisandru este foarte scumpă și destul de rară.

lemnul de palisandru
Dulap modern
sursa foto: midcenturyhome.co.uk

Din palisandru se fac și obiecte de lux precum stilouri, pipe,

 Entry-level Tobacco Pipe Solid Wood Smoking Pipe Rosewood Weed Pipe for smoking Weed With
Pipa palisandru
sursa foto: aliexpress.com

jocuri de șah.

lemnul de palisandru
Piese sah
sursa foto: commons.wikipedia.org

Desenul foarte vizibil si colorat, în care poți vedea una lângă alta culori precum portocaliu, negru, maro și roșu, îl face foarte apreciat și ca parchet sau pardoseli.

lemnul de palisandru
Pardoseala din cocobolo
sursa foto: diamondtropicalhardwood.com

A fost și este folosit la placarea pereților și casetarea tavanelor unor temple, palate sau alte clădiri importante.

lemnul de palisandru
Tavan palisandru la Templul Rameshwara din Keladi, India
sursa foto: interiordesignassist.wordpress.com

Una din utilizările importante ale palisandrului este pentru obținerea instrumentelor muzicale. Se folosește la obținerea chitărilor clasice și electrice

lemnul de palisandru
Chitara palisandru indian
sursa foto: santacruzguitarcompany.com

și a unor instrumente de suflat precum fagotul sau clarinetul.

lemnul de palisandru
Clarinet
sursa foto: aliexpress.com

Palisandrul este folosit atât ca lemn masiv

lemnul de palisandru
Palisandru indian masiv
sursa foto: woodworkerssource.com

cât și ca furnir

Entry-level Tobacco Pipe Solid Wood Smoking Pipe Rosewood Weed Pipe for smoking Weed With
Furnir palisandru
sursa foto: picclick.ca

și se sculptează și se strunjește ușor.

lemnul de palisandru
Bol cocobolo
sursa foto: wood-database.com

Datorită culorii speciale este folosit la obținerea intarsiilor.

lemnul de palisandru
Intarsie

Culoarea aceasta specială a făcut să existe coloranți în nuanța palisandru, astfel încât există mobilă din diverse esențe, băițuită palisandru, ceea ce induce de multe ori în eroare. Un element de identificare pentru mobila din palisandru este existența unei variații mari de culori pe suprafața aceleiași piese de mobilier, mai mult, aceleiași bucăți de lemn. Mobilele în culoare palisandru sunt uniforme și chiar dacă lemnul folosit are un desen mai special, baițul nu poate reproduce nuanțele culorii naturale a lemnului de palisandru.

lemnul de palisandru
Mobila colorata palisandru
sursa foto: dwyerforestry.com

Lemnul de palisandru poate fi identificat și bătând în el. Sunetul rezultat este clar, curat, fără „zgomot”.

Exploatarea masivă timp de secole a făcut ca, în multe părți din lume, palisandrul să ajungă aproape de dispariție. Acest lucru a determinat CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție) să pună sub protecție toate speciile de palisandru, exploatarea lor fiind restricționată.

lemnul de palisandru
Plantatie palisandru
sursa foto: truplantation.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ne-ati putea impartasi cateva informatii despre lemnul de par si cel de mimoza(arborele de matase) ?
    Am intrat in posesia unui trunchi de par, care a fost taiat exact cand a implinit 100 de ani, pe motiv ca nu-i placea noului proprietar.Din pacate nu am reusit sa”salvez” decat o parte cu lungimea de 90 cm.Nu am vazut niciodata un trunchi de par atat de gros– dupa taierea la gater m-am ales cu 19 bucati cu dimensiunea de 90X50X4-5 cm(lungimeXlatimeXgrosime).
    Deasemeni de curand am intrat in posesia unui trunchi de mimoza de 1,6 mteri lungime si 30 cm diametru(iarasi cred ca se vad destul de greu astfel de grosimi la aceasta specie), care are o fibra superba dupa parerea mea.
    Meseria mea nu are nici o legatura cu lemnul, dar incerc sa acumulez continuu informatii, iar ceea ce fac este doar la nivel de hobby.
    Va multumesc !

    • Promit ca foarte curand (probabil saptamana viitoare) va fi un articol despre lemnul de par. Pentru arborele de matase va trebui sa ma mai documentez, dar va veni si el cat de curand.
      Toate cele bune.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian