Tehnici de Finisare

Idei pentru o finisare reușită a mobilei din MDF

Un material care se folosește foarte mult, în ultimii ani, pentru fabricarea mobilei, mai ales pentru cea de baie și de bucătărie, este MDF-ul. Sunt fabrici care folosesc în producție numai plăcile din MDF, pe care le prelucrează și le finisează în tot felul de culori. Alegerea acestui material nu este tocmai rea. Este derivat din lemn, omogen și ușor de prelucrat mecanic. Cu un finisaj bine ales, se pot obține mobile deosebite, care pot “păcăli” un necunoscător, făcându-l să creadă că sunt din lemn masiv. Așa “păcălesc” și eu musafirii cu mobila de bucătărie făcută cu mulți ani în urmă.  De aceea m-am gândit ca poate v-ar interesa ce cred eu că este important cand se finisează MDF.

plăcile din MDF
Mobila buc
sursa foto: revistadinlemn.ro

Cum spuneam, plăcile din MDF sunt obținute, ca și plăcile din PAL, din lemn. Sunt însă mai dense și mai omogene.

plăcile din MDF
comparatie intre pal si mdf
sursa foto: addected2decorating.com

Pe scurt, ele sunt obținute prin presarea la cald a unui material obținut în urma îndepărtării parțiale a ligninei din lemn, pulverizat apoi cu un adeziv. Adevizii folosiți sunt, de obicei, ureoformaldehidici (urelit) și acest lucru înseamnă emisie de formaldehidă, acel miros persistent de mobilă nouă. Pentru a nu avea probleme de emisii, vă recomand să vă documentați atunci când cumpărați plăcile de MDF și să nu mergeți numai pe criteriul prețului. În ultimii ani, datorită restricțiilor impuse privind emisia de formaldehidă, au început să se folosească în producție adaosuri de materiale care reduc emisia de formaldehidă (captatori de formaldehidă liberă), sau chiar să fie înlocuiți adezivi ureoformaldehidici cu altii care nu conțin formaldehida. Într-adevăr, MDF-ul obținut cu astfel de materiale este mai scump, dar evitați astfel problemele pe care le puteți avea cu clienții din cauza mirosului.

Advertisement
MDF frezat sursa foto: baskerdoor.com
MDF frezat
sursa foto: baskerdoor.com

O altă problemă pe care o pot avea plăcile de MDF este porozitatea. Uneori, MDF-ul de slabă calitate, mai ieftin, poate avea pori minusculi, invizibili cu ochiul liber, dar care apar ca mici înțepături în peliculă sau mici bule de aer prinse în pelicula (este aerul care iese din placă și nu mai poate ieși din peliculă). Aceste defecte sunt răspândite pe toată suprafața, nefiind însă uniformă. Finisarea MDF-ului se face de obicei cu grund alb, bulele devenind și mai vizibile. Pentru a evita o astfel de problemă este bine să se folosească ca prim strat un izolator. Acesta va crea un strat protector si va sigila placa de MDF, impiedicând aerul să iasă din pori. Este o operație care vă poate scăpa de multe probleme ulterioare.

plăcile din MDF
Puncte in pelicula
sursa foto: woodweb.com

Izolatorul este bine să se folosescă și în cazul în care placa de MDF este prelucrată mecanic, rezultând diverse modele. De fapt, aceste frezări fac mobila din MDF să semene cu cea din lemn. Se pot reproduce astfel ușițele cu tăblie, ramele, coroanele și postamentele dulapurilor.

plăcile din MDF
Frezare MDF sursa foto; familyhandyman.com

Finisat cu produse pigmentate, patinate cu produse bine alese și într-un mod credibil, poate fi alegerea perfectă pentru o bucătărie cu aspect “vintage”.

Advertisement
plăcile din MDF
Mobila MDF
sursa foto: autohaus-fleisher.com

Dar prin prelucrarea plăcilor se ajunge în straturile interioare, unde MDF-ul nu are duritatea de la suprafață. Zona frezată este mai scămoșată și absoarbe mai mult material. Fibra scămoșată, acoperită cu grund, va face mai dificilă șlefuirea și uneori va fi nevoie să se aplice o cantitate mai mare de grund pentru a obține o finisare de calitate. Problema se rezolvă prin aplicarea unui strat de izolator.

plăcile din MDF
Usa frezata
sursa foto: homenk.com

Zonele frezate trebuie șlefuite întotdeauna înainte de aplicarea materialului de finisare. Șlefuirea se poate face cu hârtie abrazivă cu granulația 180-220 sau cu bureți abrazivi medii. Se reduce astfel absorbția în profunzime și ridicarea fibrei.

Șlefuirea între straturi este foarte importantă pentru un finisaj de calitate, mai ales dacă este lucios. Se face cu hârtie abrazivă cu granulația 280-320 pentru finisaje mate și peste 400, în cazul finisajelor lucioase. Luciul amplifică orice defect de suprafață, iar micile rizuri apărute în urma șlefuirii cu o hârtie abrazivă cu granulație mai mică se vor vedea ca niște zgârieturi pe suprafața mobilei.

Advertisement

Verificați întotdeauna culoarea mostrei înainte de aplicare. Este mult mai greu de reparat după. Verificați și cât de bine acoperă vopseaua. Dacă veți fi nevoiți să aplicați 2-3 straturi pentru o acoperire bună, culoarea finală va fi mai închisă. De multe ori este mai bine să cumpărați o vopsea puțin mai scumpă, dar care are un conținut mai mare de pastă în compoziție si acoperă mult mai bine fără să fie nevoie de mai multe treceri (la aplicarea cu pistolul), sau chiar mai multe straturi. Oferta aflată acum pe piață are conținutul de paste colorate între 20 și 30%. Este bine să întrebați înainte și să alegeți varianta care vi se potrivește.

plăcile din MDF
Usa mdf finisata
sursa foto: craftinginthe rain.com

Pentru a obține un finisaj de calitate nu este suficient să folosiți un produs bun. Condițiile de lucru, diluantul, folosirea unui alt catalizator decât cel recomandat, pot modifica simțitor aspectul peliculei. Intr-un mediu cu praf va fi imposibil să obțineți mobilă lucioasă frumoasă fără să polișați suprafața pentru a îndepărta impuritățile prinse în peliculă.

plăcile din MDF
Praf in pelicula,
sursa foto: en.wikipedia.com

Diluantul ales greșit poate face ca pelicula să se usuce prea repede, înainte să se așeze bine sau să iasă aerul prin în interior. Apare astfel coaja de portocală sau aspectul rugos.

Advertisement
plăcile din MDF
pelicula coaja de portocala
sursa foto: forums.shoryuken.com

Un catalizator nepotrivit poate schimba foarte mult gradul de luciu, făcând dintr-un lac lucios, unul mat.

plăcile din MDF
Mobila MDF finisata lucios
sursa foto: aliexpress.com

Sper ca aceste câteva idei legate de alegerea și finisarea MDF-ului să vă ajute să obțineți o mobilă frumoasă și deosebită, dorită de cât mai multă lume.

Advertisement

Advertisement

16 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua,am achizitionat un dormitor de copil cu fronturi MDF vopsit .Ulterior am pus intrebari despre vopseau Mdf -ului si mi s a spus ca este pe baza de plumb.Apoi mai este si problema formaldehidei care am inteles ca se elimina treptat ,pe o perioada de 5,10 ani.Avand in vedere ,ca este un dormitor de copil ,ce ma sfatuiti sa fac?Sa renunt la dormitor?Multumesc

  • Buna ziua,
   Pentru mobilierul pentru copii sunt cerinte speciale. In mod normal emisia de formaldehida trebuie sa fie foarte redusa, iar vopselele folosite nu trebuie sa contina metale grele (inclusiv plumb). De multa vreme in Comunitatea Europeana s-a interzis fabricarea vopselelor care contin metale grele. Acum, depinde de unde ati luat mobilierul si cat de bine respecta producatorul acestui mobilier cerintelele impuse. Daca mirosul de formaldehida este puternic si persistent, eu as gasi alta utilizare acelui mobilier si l-as scoate din camera copilului. Este bine sa cereti mai multe informatii producatorului.
   Toate cele bune.

   • Reprezentantul producatorului a spus ,in momentul in care am cerut un certificat de conformitate ,ca vopselele lor contin plumb,ca sunt pe baza de diluanti si m am panicat destul de rau.Dupa experienta dvs.,cat timp sunt toxice piesele de mobilier in acest caz?

     • Deinde si ce fel de vopsele sunt. De exemplu, vopselele poliuretanice, dupa ce reactia s-a incheiat total (max 2 saptamani) sunt total inerte si nu mai reprezinta o problema. Dar tot ma mir ca inca folosesc vopsele ce contin plumb. Dar trebuie sa stiti ca ani de zile aceste vopsele s-au tot folosit. In ultima vreme vopselele ce contin metale grele au fost cinsiderate periculaose. Si dupa cum vedeti, inca se lucreaza cu ele. Continutul de pumb la aceste vopsele nu este mare si aici nu vorbim de emisie ci de posibilitatea ca vopseaua sa ajunga in gura copilului, sa vina in contact foarte multa vreme cu pielea, probleme de genul acesta. Mult mai periculoasa este formaldehida. Daca emisia de formaldehida este foarte scazuta nu cred sa fie o problema. Mobila este pentru bebelusi sau este ceva de genul mobilier de tineret?

     • O sa solicit certificat de calitate si daca nu va deranjeaza o sa va tin la curent.Seara buna!Va multumesc mult.

   • Foarte interesant articolul, multumesc! Va trebui sa caut si eu un producator de mobila care sa respecte procedurile de fabricatie pentru mobilierul pentru copii. Poate ca o sa gasesc la Expo Top Construct.

    • Buna ziua,
     sper sa nu fie offtopic.
     Pentru mobilier de copil, daca sunteti firma de distributie, puteti lua legatura cu mine.

 • Buna ziua! Am un mic atelier de tamplarie personal si vreau sa ma apuc sa-mi fac mobila de bucatarie din MDF.
  Nu am gasit nicaieri izolatorul pentru MDF. Imi puteti recomanda unde pot gasi? Multumesc !

  • Buna ziua.
   Nu cred ca veti gasi izolator in magazinele obisnuite de bricolaj. Il gasiti la firmele care vand produse profesionale pentru finisarea lemnului si la distribuitorii lor (Sirca, Ica, Renner, Milesi, Sayerlack, etc)

 • Buna seara! Am si eu o intrebare legata de mdf,daca ma poate ajuta cineva.de curand mi s-a propus o colaborare cu diversi fotografi care vor balncuri din mdf pentru sublimare.Stie cineva ce vopseluri,lacuri se folosesc pentru acest procedeu? Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua.
   Nu m-am intalnit cu acest subiect pana acum si de aceea a trebuit sa ma documentez. Se pare ca vopselele sau lacurilepoliesterice sunt potrivite pentru sublimare pentru ca retin pe suprafata vopselele sublimate. De asemenea, am gasit referiri si la vopselele sau lacurile folosite pentru masini.
   Puteti gasi aici mai multe informatii.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

   • Buna ziua,

    Persoana de la care am primit oferta de mobila din MDF mi-a zis ca foloseste vopsele pe baza de apa.
    1 – Aveti idee daca sunt bune sau nu ?
    2 – Mi-ati putea recomanda o marca de vopsea / grund buna / foarte buna care sa nu miroase in timp ?
    3 – Un strat de grund, un strat de vopsea este suficient? sau trebuie aplicate mai multe ?

    Multumesc foarte mult !
    Ovidiu

    • Buna ziua.
     1. Vopsele pe baza de apa sunt bune si se folosesc de ceva vreme pentru vopsirea mdf-ului. Avantajul lor este ca mobila nu va mai mirosi a solvent imediat saptamani dupa vopsire.
     2. Este bine sa folositi produse profesionale, adica cele folosite in fabrici si facute special pentru astfel de aplicari. Cateva astfel de marci: Sirca, ICA (distribuitor Lomilux), Renner, Sayerlack, Milesi. Cum am spus mai sus, vopselele pe baza de apa nu au miros dupa uscare.
     3. Nu este suficient. Minimum 2 straturi de grund, slefuire dupa uscare pentru a obtine o suprafata fina si un strat de vopsea la final.
     Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter