Prezentare case din lemn

Refacere casă din lemn părăsită

Mi-au plăcut întotdeauna casele vechi și i-am admirat pe cei care încearcă să le salveze păstrând aspectul, dacă nu identic, măcar cât mai aproape de cel inițial. Știu din experiență că este foarte greu să întreții o casă veche și-mi imaginez cât de greu trebuie să fie să încerci să aduci la viață o casă de lemn părăsită, care  a fost construită în 1820. Este ceea ce a reușit să facă, chiar foarte bine, o familie din Mississippi, SUA.

Casa, reședința unei ferme din Fayette, Mississippi, era cunoscută cu numele de Laurietta. Terre si Mac Thomas s-au îndrăgostit de ea în momentul când au vazut-o și și-au propus să o refacă. A fost o hotărâre foarte îndrăzneață având în vedere că fundația era distrusă total și nici în interior nu arăta foarte bine.

restaurarea Lauriettei
casa inainte

 

Pentru a putea reface fundația, casa cu o suprafață de 260 mp, a fost ridicată cu o macara și pusă pe suporturi temporare pentru un an. În tot acest timp s-a lucrat la fundație, s-a izolat și s-au tras toate firele, conductele și traseele necesare pentru instalația electrică, termică și pentru baie și bucătărie. După ce toate acestea au fost finalizate, casa a fost repusă pe noua fundație si s-a început renovarea. De foarte mare ajutor le-a fost un jurnal, ținut de fiica primilor proprietari, de unde au aflat, pe lângă aspecte ale vieții zilnice de la fermă și detalii legate de casă și amenajarea ei.  Și astfel, la final, casa arăta așa:

restaurarea Lauriettei
dupa restaurare

 

Prezența celor 2 intrări te duce cu gândul la un duplex, dar nu este așa. În perioada în care a fost construită casa exista acest obicei de a face casele cu 2 uși de acces. Nu se știe exact care este motivul, dar se vehiculează mai multe teorii. Simetria, o mai bună ventilație, închirierea unei camere cu intrare separată, intrare pentru oaspeți sunt numai câteva dintre ele.

Și în interior familia Thomas a reușit să facă minuni. Intrarea și scara de acces la etaj arătau astfel:

restaurarea Lauriettei
intrare inainte de restaurare

 

La jumătatea scării exista și o ușă care separa cele două spații, probabil pentru a păstra mai bine căldura. După restaurare intrarea arată minunat, iar decorarea s-a făcut cu mult bun gust și atenție la detalii.

restaurarea Lauriettei
intrarea dupa restaurare

 

La restaurarea livingului au muncit foarte mult, îndepărtând straturi și straturi de vopsea, până au reușit să ajungă la aspectul inițial al casei.

restaurarea Lauriettei
living inainte de renovare

 

Așa au văzut că, pe lângă o plintă de marmură, există o placare făcută până la nivelul scaunelor cu panouri din paltin măzărat. Din fericire, ele au putut fi salvate și repuse în valoare.

restaurarea Lauriettei
livng dupa renovare

 

Din păcate nu avem fotografii ale bucătăriei înainte de restaurare ,dar după pot spune că arată tare bine.

restaurarea Lauriettei
bucataria

 

Terre Thomas a transformat un mic dormitor în „spălătorie” punând acolo mașina de spălat și alte astfel de lucruri necesare. Ceea ce leagă însă locul de trecut sunt cele două plăci pentru frecat rufele, pe care Terre le avea de la bunica ei și care au fost puse pe perete.

restaurarea Lauriettei
spalatoria

 

Spațiul de la etaj, destinat dormitoarelor copiilor, a avut si el nevoie de multă muncă.

restaurarea Lauriettei
dormitor inainte

 

Imediat după refacere dormitoarele au fost identice, dar culoarea mobilei, a lenjeriei, elementele de decor au făcut diferența. Dormitorul fetelor este mai cald, având culori deschise, rozul este și el prezent, un aspect ușor shabby chic.

restaurarea Lauriettei
dormitor fete

 

În cel al băieților mobila are culoarea închisă, iar rozul lenjeriei se transformă în roșu, fără însă a acoperi elementele „băiețești” ale camerei.

restaurarea Lauriettei
dormitor baieti

 

Terre și Mac Thomas au o familie mare – 4 copii și 8 nepoți – și de aceea au hotărât să construiască lângă această proprietate alte 2 case de oaspeți. Și asta pentru că le place tare mult să-și primească copiii în vizită și să petreacă cât mai mult timp împreună. Ceea ce le și doresc, pentru că sunt într-adevar o familie frumoasă.

restaurarea Lauriettei
Frumoasa familie Thomas

 

(sursa: betweennapsontheporch.net)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian