Diverse

Peste o mie de obiecte într-o singură barcă

Contrar a ceea ce vă așteptați, nu este vorba despre o barcă în care încap foarte multe obiecte ci despre un iaht construit din peste 1200 de obiecte din lemn, fiecare cu povestea și încărcătura sa emoțională. Este o poveste legată de Olimpiada din 2012 iar acest iaht funcțional a fost ideea unor artiști dornici să construiască legături între oameni, între istoria legată de navigație a comunității din sud-estul Angliei și cursele de iahting de la Olimpiadă.

iaht

De fapt iahtul este o operă de artă iar curatorii ei sunt Gregg Whelan și Gary Winters, doi tineri artiști englezi, membri ai companiei Lone Twin. Ideea construirii ambarcațiunii a apătur în anul 2000, pe când erau în Norvegia cu un alt proiect artistic. Acest proiect își propunea să facă oamenii să traverseze poduri pentru a-i aduce împreună. Chiar a avut loc o plimbare dus-întors peste un pod, împreună cu localnicii, când s-a discutat despre traversare, despre apă, despre bărci și modul cum acestea pot crea legături între oameni.

De la aceste discuții a apărut ideea construrii unei bărci care să lege prin ceva oamenii. Timp de câțiva ani proiectul a rămas acolo, undeva în minte, așteptând momentul potrivit. Acesta a venit în 2009, când cei doi artiști au aplicat pentru a primi fonduri de la programul Cultural Olimpiad, un program cultural care a însoțit în 2012 Jocurile Olimpice și Paralimpice din Marea Britanie. Au fost admiși și așa a început aventura.

iaht

Proiectul consta în a aduna obiecte din lemn cu o semnificație specială si a le folosi în construirea unui iaht care să fie lansat la apa în mai 2012. Acesta urma să navigheze de-a lungul coastelor Angliei, timp de 3 luni. De asemenea, povestea fiecărui obiect urma să fie notată iar toate aceste povesti să alcătuiască o carte ce va fi lansată odată cu iahtul.

iaht

În 2011, din februarie până în august, Welan și Winters au călătorit în tot sud-estul Angliei, invitând oamenii să doneze obiecte din lemn cu semnificații speciale. Au reușit astfel să strângă peste 1200 de obiecte cât mai diferite și mai speciale, de la o așchie dintr-o chitară a lui Jimi Hendrix, până la părți din nave vechi renumite.

iaht

Au fost umerașe, jucării, trenulețe cu tot cu șină, chitare și alte instrumente muzicale, unelte. Unul dintre cele mai apreciate a fost un catarg al unei vechi bărci care a navigat pe Tamisa. Din el au fost tăiate 5 cercuri, cercurile olimpice, care au fost montate pe ușa cabinei.

iaht

Pentru construirea iahtului a fost angajat un designer și 4 constructori profesioniști conduși de Mark Covell, un navigator priceput, dar și un fost medaliat cu argint la Jocurile Olimpice. Au lucrat 8 luni, timp în care toate obiectele adunate au fost tăiate, prelucrate, șlefuite, lipite, astfel încât să se transforme într-o ambarcațiune. Acest lucru s-a întâmplat și iahtul de 10 m lungime a fost lansat la apă pe 7 mai 2012, la Chichester. Între 18 mai și 11 august a navigat de-a lungul coastelor, de la insula Hayling până la Weymouth, locul unde s-au desfășurat cursele de iahting în timpul Olimpiadei.

iaht

Proiectul lui Gregg și Gary a reușit să unească o comunitate puternic legată de ambarcațiuni și navigație, într-un loc cu o lungă istorie legată de construcția de nave. Donând acele obiecte încărcate de amintiri s-a creat o emoție a participării la un astfel de proiect și ideea că ele nu vor pieri niciodată, fiind prinse pentru totdeauna într-un simbol al Olimpiadei.

iaht

(sursa: theguardian.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian