Tehnici de Finisare

MDF vopsit vs. MDF înfoliat

MDF-ul este un produs derivat din lemn și cu toate că nu este lemnul masiv pe care-l iubim cu toții, merită și el atenția noastră.  Mobilierul din MDF vopsit sau furniruit este frumos, stabil și de bună calitate. O alternativă economică la aceste variante este mobila din MDF înfoliat, prezentă și ea mult pe piață și preferată de mulți pentru prețul mic și modelele care imită lemnul. Voi încerca o paralelă între aceste două variante de acoperire a MDF-ului, arătând plusurile și minusurile fiecăruia.

MDF-ul înfoliat este, așa cum rezultă și din denumire, o placă de MDF având diverse forme, peste care se pune o folie de PVC. Lipirea foliei de placă se face cu adezivi speciali, la temperaturi înalte, folosind prese cu membrană. Presa are posibilitatea să urmărească conturul piesei, folia putând fi aplicată și pe MDF profilat. Folia de PVC este mai groasă sau mai subțire, mată sau lucioasă. Poate fi colorată, poate avea modele geometrice sau abstracte, poate reproduce desenul lemnului, acesta putând fi și 3D (se reproduc porii și fibra lemnului).

MDF vopsit
sursa foto: alibaba.com

Avantajele folosirii MDF-ului înfoliat sunt:

 • prețul scăzut
 • varietate mare de finisaje

Dezavantajele:

 • rezistență mai scăzută în medii cu umiditate sau temperaturi ridicate
 • pot apărea probleme de dezlipire a foliei pe muchii și la colțurile panoului
MDF vopsit
sursa foto: community.homedepot.com
 • între folie și MDF pot apărea mici bule de aer
 • dacă folia se zgârie sau se strică, nu mai poate fi reparată
 • modelele care imită lemnul nu reusesc să transmită căldura naturală a lemnului
MDF vopsit
sursa foto: cabinetdoorkitchen.com

MDF-ul vopsit se obține prin aplicarea straturilor de grund și email colorat pe suprafața panourilor prelucrate. Vopsirea se face astfel încât întreaga placă să fie bine acoperită. Se aplică 1-2 straturi de grund, care se șlefuiesc după uscare, pentru a obține o bună suprafață pentru emailul colorat.

MDF vopsit
sursa foto: youtube.com

Stratul final, emailul, poate fi mat sau lucios, colorat într-o multitudine de culori. Pot fi aplicate și efecte speciale, patine sau alte feluri de finisări care să crească valoarea mobilei. Uneori, în cazul finisărilor lucioase, pentru a proteja mai bine culoarea, pentru profunzime și mai multă strălucire, se pot aplica 1-2 straturi de lac transparent cu luciu înalt.

MDF vopsit
sursa foto: maplecraftusa.com

Dintre avantajele mobilei din MDF vopsit sunt de menționat:

 • protejarea mult mai bună împotriva umidității a întregii suprafețe a panoului
 • rezistență mult mai bună la temperaturi înalte
 • eventualele zgârieturi din peliculă pot fi reparate
 • folosind grunduri colorate și patine se pot obține finisaje cu aspect vechi, foarte asemănătoare lemnului vopsit

Dezavantajele sunt:

 • prețul mai ridicat
 • timpul mai lung până se obține produsul finit
 • nu poate fi reprodus desenul natural al lemnului. Mai exact spus, nu poate fi reprodus cu ușurintă, pentru că există șabloane speciale care imită desenul lemnului și pot fi folosite pe vopsea.

Pe lângă avantajele prezentate mai sus MDF-ul vopsit poate fi considerat și o variantă mai prietenoasă cu natura. El poate fi acoperit și cu produse hidrodiluabile, tendință tot mai prezentă în ultima vreme, fără ca acest lucru să diminueze gama de culori sau de finisaje.

Materialele folosite pentru vopsire – poliuretanice, hidrodiluabile, cu întărire în UV – sunt produse care fac ca mobila să reziste mult mai bine umezelii din bucătărie sau baie și sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate, riscul ca pelicula să crape atunci când corpurile sunt lângă o sursă de căldură (plită, aragaz, cuptor) fiind eliminat.

MDF vopsit
sursa foto: kraftmaid.com

Producătorii de mobilă din MDF vopsit pot folosi utilajele sau liniile de finisare și pentru finisarea lemnului nu numai a MDF-ului. Știm că piața este în continuă schimbare, iar existența unor posibilități de finisare mai versatile, care pot fi adaptate rapid cerințelor pieței, este cu adevarat un avantaj.

MDF vopsit
sursa foto: nakedkitchens.com

MDF-ul vopsit oferă posibilitatea obținerii unor finisaje foarte variate. V-am povestit deja despre bucătăria mea din MDF, al cărei finisaj antichizat l-am făcut singură. În cazul foliei ești limitat la modelul existent. Într-adevar, există o mulțime de modele, dar trebuie să ai acele folii și mă-ndoiesc că un producător alege să aibă sute de modele de folie. Cu vopselele te poți juca și poți obține o mulțime de finisaje folosind un grund alb, câteva culori și 2-3 patine.

MDF vopsit
surdsa foto: superiorcabinets.ca

Alegerea mobilei din MDF vopsit oferă unele avantaje care uneori pot depăși diferența de preț. Iar producătorilor, existența utilajelor de finisare le oferă posibilitatea unei adaptări mult mai rapide cererii. Rămânerea numai la posibilitatea de a aplica folie pe MDF în condițiile în care tendințele, cerințele pieței, vremurile sunt într-o continuă și rapidă schimbare este o alegere destul de riscantă.

În completare se poate avea în vedere și acoperirea MDF-ului cu vopsele pulbere care vine cu o serie de beneficii care vor face sistemul de finisare net superior celor deja existente.

12 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua,

  eram convinsa ca MDF infoliat e cel mai bun, asa mi s-a spus, se vede treaba ca m-am inselat, acum nu imi ramane decat sa ma rog ca bucataria mea facuta pe comanda cu fronturi din MDF infoliat sa ma tina cat mai mult si sa nu ajung la situatia ca din MDF infoliat sa obtin MDF vopsit manual. Mi s-a zis ca numai fronturile se fac infoliate din cauza costului ridicat. Pana la urma MDF infoliat nu e asa de bun pentru bucatarie, unde e cald, se fac aburi , umezeala. Multumesc mult pentru informatii, de acum o sa ma uit mai bine la mobila din MDF si poate pentru ce mai am nevoie la bucatarie o sa aleg dulapuri sau etajere din lemn vopsit… O zi frumoasa!

 • Buna ziua, daca imi permiteti as vrea sa adaug un avantaj la MDF vopsit: peliculele de finisare obtinute din materiale peliculogene (lac, vopsea, email, grund) reduc considerabil emisia de formaldehida din MDF, datorita structurii sale (este formata din mai multe straturi). Fiecare strat aplicat ulterior reduce porozitea stratului anterior cu 50 de %.

 • Buna ziua,
  Va multumim pentru acest articol foarte bine pus la punct in care ati detaliat diferentele dintre cele 2 tipuri de finisaje cum nu se putea mai bine. Tocmai ne-ati simplificat si noua procesul de prezentare al acestui material.

  • Depinde de natura vopselei. Daca vreti sa aplicati peste vopsea poliuretanica bicomponenta sau vopsea hidrodiluabila, se poate, dar trebuie sa slefuiti inainte pentru ca lacul sa aiba aderenta. Slefuirea se face in ziua in care se face aplicarea. Nu poate fi aplicat peste vopsea nitro sau alchidica (pe baza de ulei de in si solventi din petrol).

   • Daca s-a dezlipit folia in unele locuri si sa si ondulat in zonele expuse la caldura poate fi lipita si cu ce?
    Daca nu , se poate dezlipi folia si refolosi MDF-ul pentru reinfoliere sau vopsire?
    Multumesc anticipat!

    • Buna ziua.
     Daca folia este tremoplastica puteti sa o lipiti si prin calcare cu fierul de calcat (puneti pe folie un cearsap sau o patura, sa ajunga numai caldura la folie). Puteti folosi adezivi poliuretanici sau termofuzibili pentru ca nu reactioneaza instantaneu si astfel aveti timp pentru a face o treaba buna (despre acesti adezivi, dar si altii ce pot fi folositi in proiecte de bricolaj, gasiti informatii in link-ul de mai jos). Trebuie sa intindeti bine folia si sa scoateti aerul dintre ea si placa de MDF.
     Daca folia s-a desprins in unele locuri poate fi dexlipita de pe toata suprafata. Atunci cand o smulgeti incercati sa incalziti putin cu un uscator de par locul de contact dintre folie si placa. Mdf-ul se slefuieste dupa ce folia a fost indepartata si poate fi reinfoliat (daca exista presa) sau vopsit. Recomandate sunt vopsele poliuretanice pentru ca sunt rezistente.
     Toate cele bune!
     https://www.revistadinlemn.ro/2018/07/17/5-tipuri-de-adezivi-pentru-proiecte-de-bricolaj/

     Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
     Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,

  Am citit articolul si inteleg ca mdf-ul vopsit este mai calitativ pentru mobila de bucatarie.
  Puteti sa-mi spune-ti daca exista o diferenta majora intre mdf vopsit de 18mm grosime si mdf vopsit de 22mm grosime?

  Va multumesc,
  Oana

  • Buna ziua,
   Diferenta este de grosime si greutate. Daca vorbim despre pereti de rezistenta, cel de 22 este mai rezistent decat cel de 18.
   Intre cele 2 categorii de mdf nu exista nicio diferenta in cazul vopsirii.
   Toate cele bune!

   • Buna ziua , dar de unde stiti dvs toate acestea? Mdf infoliat nu se exfoliaza daca are cantitatea necesara de adeziv. Le-ati spus clientilor ce se intampla daca lovesc o usa vopsita in cant ? Sa va spun eu ? Sare vopseaua…Stiti de ce nu este mai bun mdf infoliat ? Pt ca un pistol de vopsit mdf costa 2-3000 lei pe cand o presa de infoliat cateva zeci de mii de euro…De asta sunt acri strugurii…Cand nu poti avea ceva dai cu noroi …

Categorii

Abonează-te la newsletter