Deco&Design

Cabană plutitoare, cu terasă și grădină

Căldura acestor zile mă face să mă gândesc la subiecte cât mai „răcoroase”, în ideea de a suporta mai ușor cele 41 de grade anunțate. Cel mai potrivit pentru o astfel de zi mi s-a părut a fi o cabană plutitoare a unui cuplu de scriitori americani, care s-au hotărât să trăiască la pensie pe apă. Cum au descoperit această plăcere și cum se desfășoară viața lor este ceva ce merită povestit.

Margy și Wayne Lutz, americani din sudul Californiei, au făcut la un moment dat vacanța în British Columbia, Canada. Fiind în plimbare pe Lacul Powell au descoperit ceva unic și interesant – cabane de lemn plutitoare. A fost dragoste la prima vedere și cum se gândeau de ceva vreme la locul unde s-ar putea retrage la pensie, au hotărât că aici este locul ideal.

cabana plutitoare
sursa: perogyandpanda.com

Cabanele plutitoare nu sunt ceva nou pentru coasta de vest a Canadei. În perioada de glorie a exploatării forestiere și a pescuitului, ele erau folosite ca tabere pentru muncitori, putând fi mutate cu ușurință dintr-un loc în altul. Cabanele de pe lacul Pawel erau folosite de muncitorii din fabricile de hârtie din zonă pentru pescuit și vânătoare. Acum sunt folosite ca reședințe de vacanță sau, cum este cazul soților Lutz, ca loc pentru a trăi linistiți în mijlocul naturii.

cabană plutitoare

Au cumpărat cabana plutitoare de la un producător local care i-a și ajutat foarte mult să se adapteze noului mod de viață. Inițial au folosit-o numai pentru vacanță, dar treptat s-au îndrăgostit tot mai mult de locuri și mai ales, de ideea de a avea natura la ușă, încât s-au mutat cu totul, petrecând aproape tot anul în casa de pe lac.

Înainte de a construi cabana a fost construită o platformă plutitoare de 14/14 m, din trunchiuri mari de cedru legate între ele cu cabluri rezistente. Platforma a fost legată de țărm cu ajutorul unei punți.

cabană plutitoare

În ciuda faptului că poate fi considerată mică, 6,5/7 m, casa are absolut tot ceea ce este necesar pentru un trăi normal. La parter sunt 2 dormitoare, o baie și un spațiu central între ele folosit ca bucătărie și living iar la mansardă se află dormitorul principal.

cabană plutitoare

Casa este alimentată cu energie solară, eoliană și termoelectrică, cu un adaos de combustibil lichid pentru soba centrală pentru lunile reci de iarnă. Este folosită apa din lac, care este filtrată, iar toate deșeurile, inclusiv cele de la baie, sunt transformate în compost.

cabană plutitoare

Pe lângă platformele plutitoare pentru casă și punte a mai fost construită una pentru gradina lui Margy. Aici este crescută bună parte din hrana folosită de cei doi. Gradina se află pe scripeti astfel încât ea poate fi îndepărtată de mal pentru a nu fi o tentație pentru animalele din zonă.

cabană plutitoare

Și pentru Wayne există un loc unde se poate retrage. Ancorată lângă platformă se află Gemini, o barcă veche cu motor ce a fost renovată și care reprezintț biroul lui atunci când are nevoie de și mai multă liniște pentru a scrie.

cabană plutitoare

Margy și Wayne nu sunt singuri care au cabană plutitoare. Există mulți alții, dar zona nu este afectată cu nimic, păstrându-și sălbăticia și puritatea. Dacă vreți să vedeți cât de bine se poate conviețui în același spațiu cu ursul urmăriți filmul de mai jos.

(sursa: tinyhouseblog.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian