Bricolaj Tehnici prelucrare lemn

Uscarea lemnului și umiditatea de echilibru

Uneori, pe suprafața lemnului masiv vopsit sau lăcuit, pot apărea crăpături care te pot duce cu gândul la probleme ale materialelor de finisare. Dacă privești însă defectul cu atenție realizezi că toate acele crăpături urmează fibra lemnului. Analizându-le cu o lupă puternică sau șlefuind în dreptul fisurii până se ajunge la lemn, vom regăsi aceleași crăpături și în lemn. Din cauza diferenței mari între umiditatea lemnului și cea a mediului ambiant sau a uscării necorespunzatoare, apar tensiuni în lemn care duc la apariția crăpăturilor. Cum tocmai ce m-am lovit de un astfel de defect m-am gândit că ar fi util să reiau discuția despre uscarea lemnului și atingerea umidității de echilibru.

uscarea-lemnului
sursa foto: philcoradio.com

Uscarea lemnului depinde de mai mulți factori și poate fi făcută natural, în stivă, sau forțat, în uscătoare speciale. Factorii care influențează uscarea sunt:

  • specia și tipul lemnului
  • grosimea scândurii
  • umiditatea inițială
  • umiditatea finală

Dacă vorbim despre uscarea naturală a lemnului ca un proces diy, când omul își taie singur copacul și se ocupă de uscarea lemnului, atunci este bine să aibă în vedere următoarele:

Advertisement
  • cel mai bine este să taie copacul în perioada în care copacul are activitate minimă, adică noiembrie-decembrie. În această perioadă umiditatea lemnului este cea mai scăzută iar uscarea se face mai ușor, fără probleme foarte mari de crăpare.
  • debitarea în scânduri trebuie făcută cât mai repede după tăiere, pentru a evita apariția crăpăturilor;
  • grosimea scândurilor depinde de ceea ce se dorește să se facă cu ele. Nu există o dimensiune standard. Trebuie știut însă că pentru fiecare 2,5 cm grosime este nevoie de aproximativ un an pentru uscare. În general, timpul de uscare, în ani, se calculează cu formula: grosimea scândurii (cm):2,5 cm + 1.
  •  este bine să se păstreze coaja pentru că împiedică ieșirea rapidă a apei și apariția tensiunilor.
uscarea-lemnului
sursa foto: winsolenergy.co.on

Uscarea lemnului pentru folosire în industrie sau pentru a fi vândut celor care-l prelucrează se face însă forțat. Uscarea forțată are multe avantaje, dar și dezavantaje. Cele mai importante avantaje sunt:

  • durata mult redusă a procesului
  • un control foate eficient și exact pe toată perioada uscării
  • obținerea unei umidități uniforme pe toată suprafața scândurii
  • posibilitatea obținerii oricărei umidități finale

Ca dezavantaje se pot menționa:

  • consum energetic ridicat
  • costuri cu investiția – sunt necesare camere speciale pentru uscare
  • personal calificat care să lucreze cu astfel de camere de uscare
uscarea-lemnului
sursa foto: bes-bollmann.com

Uscarea forțată se poate face în mai multe feluri în funcție de modul de transmitere a căldurii. Cele mai folosite sunt:

Advertisement
  • uscarea convențională – este cea mai folosită și are ca principiu de bază scoaterea aerului saturat în umiditate și înlocuirea lui cu un altul cu umiditatea normală. Folosind această metodă este nevoie de 1-7 zile pentru uscarea rășinoaselor și între 10 și 30 zile pentru uscarea speciilor tari. Dacă uscarea rășinoaselor se face fără probleme, la speciile tari metoda nu are un randament foarte bun, procentul de crăpare fiind destul de mare.
  • uscare prin condensare – se bazează pe eliminarea umidității aerului din uscător prin condensare. Este un ciclu mai lung pentru ca necesită încălzirea aerului după ce a fost răcit pentru ca vaporii să condenseze, dar calitatea uscării este mai buna la esențele tari. Principalul dezavantaj este posibilitatea apariției colorațiilor și a mucegaiului din cauza timpului mai lung de staționare în uscător.
  • uscare în vid – uscătoarele în vid sunt de dimensiuni mai mici și pot fi o bună opțiune pentru fabrici mici și mijlocii. Timpul de uscare este redus iar calitatea bună. Este foarte potrivită pentru lemn de esență tare cu porii distribuiți uniform (ex.fag).
  • uscarea la temperatură ridicată – are ca principiu adăugarea de vapori supraîncălziți. Durata unei astfel de uscări se reduce la jumătate față de o uscare convențională. În timpul uscării temperatura ajunge până la 230 grd.C ceea ce duce la schimbarea culorii lemnului (se obține lemn mai închis la culoare). Are însă avantajul stabilității dimensionale mult mai mari și a rezistenței crescute la atacul insectelor. Este preferată pentru uscarea lemnului folosit în construcții.
  • uscarea în curenți de înaltă frecvență CIF – este o metodă scumpă, dar care reduce mult timpii (cu până la 70%). Este combinată cu uscarea în vid și este folosită pentru uscarea speciilor valoroase. Calitatea uscării este foarte bună, atât la rășinoase cât și la foioase, din cauza temperaturilor scăzute și a timpului scurt. Din aceste motive nu apar nici colorațiile sau mucegaiul.
uscarea-lemnului
sursa foto: freewtc.com

Uscarea are ca scop atingerea umidității de echilibru a lemnului, atunci când este cel mai stabil dimensional și probabilitatea apariției crăpăturilor este foarte redusă. Lemnul se consideră “verde” dacă umiditatea lui este mai mare de 35%. Lemnul uscat are umiditatea diferită în funcție de domeniul unde urmează să fie folosit:

  • în construcții 12-20%,
  • la exteri0r 15-17%,
  • pentru ardere 20%,
  • pentru mobilă 8-12%
  • la instrumente muzicale acustice 6-8%
uscarea-lemnului
lonniebird.com

Chiar dacă a ajuns la echilibru lemnul continuă schimbul de umiditate cu mediul înconjurător. De aceea umiditatea finală trebuie aleasă și în funcție de domeniul sau locul unde va fi folosit. Este bine de știut că o schimbare cu 4% a umidității mediului ambiant duce la o modificare dimensionala cu 1% a mobilierului din lemn masiv. De aceea soluțiile constructive trebuie să țină seama de aceste modificări și să lase loc lemnului să se poată “mișca”. Daca este prins foarte rigid pot apărea tensiuni care duc la apariția crăpăturilor.

uscarea-lemnului
sursa foto: thisiscarpentry.com

Între umiditatea mediului ambiant și cea a lemnului legătura este foarte strânsă. Specialiștii au ajuns la următoarea relație între cele doup umidități:

Advertisement
  • 25% mediu – 5% lemn
  • 50% mediu – 9% lemn
  • 75% mediu – 14% lemn
  • 99% mediu – 23-30% lemn

De aceea, atunci când mobila sau obiectele din lemn masiv trebuie să ajungă în alte zone deografice decât cea este produsă este bine să se știe și ce umiditate este acolo pentru a nu avea apoi probleme. Este vorba aici de cei care fac export de lemn prelucrat și finisat sub diverse forme. De exemplu, o mobilă din lemn cu 9% umiditate, dusă într-un mediu cu umiditatea 75% se va modifica dimensional cu mai mult de 1% pentru că lemnul trebuie să ajungă la 14% umiditate.

uscarea-lemnului
sursa foto: core77.com

Despre uscarea lemnului se poate vorbi foarte mult, fiind etapa cea mai importantă în prelucrarea lemnului masiv. Este bine însă să mă opresc, urmând a veni cu completări cu alte ocazii. Pentru mai multe informații privind uscarea naturală puteți citi și articolul despre uscarea naturală a lemnului de nuc.

Advertisement

17 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • am salvat doua buturugi de par 40×40 de la foc. cum sa-l usuc? il las buturuga sau il debitez? revin am gresit adresa de email

    • Buna ziua,
      Trebuie debitate cat mai repede, pentru a nu aparea crapaturile. Taiati-le “felii” si asezati scandurile in stiva acoperita. Nu trebuie sa stea direct in soare. In radacina tensiunile sunt si mai mari decat in trunchi.
      Toate cele bune!

  • “[…] atunci când mobila sau obiectele din lemn masiv trebuie să ajungă în alte zone decât cea de producție […]'” … tot respectul pentru intentie dar sa fim seriosi…. nu toata mobila ajunge in alte zone? :)) SI de cate ori a venit un client care sa stie ce procent de umiditate are camera in care urmeaza sa isi puna mobila? Haideti sa revenim la practica, ca in teorie…

    • Buna ziua,
      Intr-adevar, exprimarea era ambigua. Ma refeream la zone geografice, altele decat cele in care se produce mobila, adica la export. Am avut astfel de experiente cu mobila din lemn masiv facuta pentru SUA.
      Am facut precizarea si in text. Multumesc.
      Toate cele bune!

  • Din punct de vedere al rezistentei pentru instrumentele muzicale de suflat din lemn (fluier) cum ar fi ordonate urmatoarele in functie de rezistenta in timp: alun, soc , frasin, prun, cires ?

    Multumesc.

    • Buna seara.
      Din ce am invatat acum multi-multi ani, ar trebui sa aiba intre 6 si 8% daca urmeaza sa fie incleiat cu adeziv cu continut de apa (pe baza de apa) ai 10-12% (unele date spun 10-15%) daca incleierea este cu film adeziv.

  • Buna ziua

    Pentru a obtine o uscare cu cat mai putin material crapat,cheresteaua trebuie introdusa imediat in uscator sau trebuie lasata putin la ventilatie naturala(afara)?

    Multumesc

    • Buna ziua.
      Cu cat ajunge in uscator mai repede cu atat mai bine. Uscarea naturala nu poate fi controlata asa ca schimbul de umiditate cu mediu se face in functie de umiditatea din acel moment a mediului si nu tine cont de umiditatea lemnului sau de alti factori ce tin de grosime, esenta, etc. In uscatoare sunt programe speciale iar umiditatea aerului si schimbul de umiditate cu lemnul este controlat. Trebuie sa stiti ca exista un anumit procent de lemn crapat si in uscator.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua. Am comandat niste usi de interior in Spania, furniruite cu cerejeira. Ieri le-am primit si am fost socata sa vad ca foile de usa si tocul (12 cm) au o anumita culoare (maro deschis, miere), iar extensiile de toc (grosimea peretilor unde se vor monta usile este de circa 30 cm) au o culoare mult, mult mai deschisa (culoarea scindurii neprelucrate). Fabricantul spune ca in timp se vor inchide la culoare. Ca au fost prelucrate la umed si ca in timp se vor usca si se vor inchide la culoare, ajungind aproximativ la culoarea foilor si tocurilor de usa. Nu stiu ce sa fac, daca sa ii cred si sa pastrez usile sau sa le trimit inapoi. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. pircalab_a@yahoo.com Multumesc.

    • Buna seara.
      Din cate imi spuneti este vorba de usi furniruite cu cires (cel putin asa am inteles din traducere). Ciresul se inchide la culoare in timp, scahimbarea culorii incepand imediat dupa taiere. Totusi, diferenta pare mult prea mare. S-ar putea ca si furnirul de pe usi sa se mai inchida si diferenta sa ramana. Ar trebui sa cereti garantii de la producator in sensul ca daca culoarea nu se apropie intr-o luna sa le puteti returna. Daca nu va plac cum sunt acum nu este bine sa riscati. Eu as vorbi cu producatorul.
      Toate cele bune!

      • Buna ziua. Va multumesc pentru comentariu, am luat legatura cu producatorul si i-am cerut sa imi confirme in scris ca acele extensii de toc se vor inchide in timp (citeva luni a spus producatorul). Si ca in caz contrar trimit marfa inapoi si imi returneaza banii sau inlocuiesc marfa. A zis sa fac un test, mai exact sa expun extensiile luminii naturale (soarelui) citeva zile, dupa ce in prealabil am lipit un sticker pe ele. Dupa citeva zile zice producatorul ca voi observa diferenta. Sint foarte curioasa. Va tin la curent. Inca o data va multumesc pentru ajutor. Numai bine.

  • Ma numesc stefan si am intrebat daca introduc o grinda la uscator ce dimensiune trebuie taiate sa-mi ramana de 15 × 22 ? Va multumesc

  • Ok ! in mare am inteles ce si cum , ce nu am inteles e care e metoda mai buna , mai ,, sanatoasa ,, pentru uscare , cea artificiala sau cea naturala , am cateva bucati de lemn de Osage din care vreau sa fac arcuri si sageti , l-am taiat in luna Decembrie , am despicat lemnul pentru a evita tensiunile , cam cat timp trebuie sa-l las pana ma pot apuca de ,, cioplit ,, momentan e depozitat la o temperatura de 10 grade

    • Buna seara!
      Conteaza grosimea bucatii de lemn si circulatia aerului in spatiul in care este depozitat. Din cate am citit (nu am vazut niciodata un astfel de lemn) am inteles ca este un lemn foarte dur in care pot aparea tensiuni mari la uscare. La astfel de lemne uscarea pana la umiditatea de echilibru (12% in zona in care creste Osange) poate dura multi ani. In teorie este nevoie de 1 an pentru fiecare inch (unele surse spun fiecare centimetru) de grosime al scandurii (bucarii de lemn) + inca 1 an. Dar, cum spuneam, importanta este si circulatie aerului. Cu o ventilatie buna timpul scade. Foarte bine este ca lemnul a fost taiat in Decembrie, cand este cu foarte mic continut de apa la interior (daca este in emisfera nordica).
      Daca bucatile sunt mici, aveti in link-ul de mai jos cateva modalitati de a grabi uscarea si de a-l stabiliza.
      Toate cele bune!
      https://www.revistadinlemn.ro/2018/06/13/stabilizarea-lemnului-verde-pentru-evitarea-craparii/

Casarbor-noua colecție de case de vacanță

Categorii

Abonează-te la newsletter