Tehnici prelucrare lemn

Despre cari: motivul apariției, ciclul de viață, prevenție, tratamente

Scriam zilele trecute despre restaurarea salonului Chippendale, de cât de dificil a fost să se scape de mulțimea de cari ce infestase mobilierul. Văzând cât de afectată era mobila din cauza depozitării îndelungate într-un mediu nepotrivit, cu condiții foarte bune pentru dezvoltarea carilor, am hotărât sa vă spun mai multe despre aceste insecte, despre ciclul lor de dezvoltare, modul de prevenție și tratamentele recomandate în cazul infestării.

cari
sursa foto: permagard.co.uk

“Animăluțul” care se hrănește cu lemn se numește car, cu pluralul cari. Din cauză că face găuri și macină lemnul unii îi spun carie/carii, dar termenul nu este corect. Carul trăiește numai în lemn, hrănindu-se cu lemn, de aceea formularea “car de lemn” este pleonastică.

Denumirea de car este dată mai multor insecte din ordinul coleopterelor care trăiesc în lemn. Cel mai cunoscut și mai des întâlnit în zona temperată, deci și la noi, este Anobium punctatum. Se hrănește cu partea mai moale a lemnului – alburn – ceea ce-l face mai puțin periculos pentru structura de rezistență a clădirilor. Dacă lemnul a fost atacat de ciuperci și mucegai care-l fac vulnerabil atunci carul poate ajunge și în zonele mai dure ale lemnului. Există însă și specii de cari ce se hrănesc cu lemn dur (Xestobium rufovillosum).

cari
sursa foto: desinfestazionitarlidellegno.it

Insecta adultă are aspectul unui gândac dreptunghiular, maro-cenușiu, păros, cu lungimea de 4-6 mm. Când vedem aceste insecte mai mult ca sigur lemnul a fost deja infestat. Gândacul iese din lemn la maturitate, după ce și-a desfașurat toată viața in lemn, hrănindu-se cu el.

Adulții ies din lemn în perioada primăvară-vară, începând din mai până în august-septembrie. Viața lor în afara lemnului este scurtă, practic trăiesc cât să producă urmași, după care mor. Carii nu trăiesc în lemnul viu ci numai în cel tăiat de cel puțin 4-5 ani și fără coajă. Femela depune în crăpăturile lemnului, în vechile găuri sau sub lemn, grupuri de până la 50 de ouă, ce arată ca mici perle albe. Din ouă se dezvoltă larve de culoare crem albicios, care inițial au 1 mm lungime. Timp de 4-5 ani larva stă în lemn și se hrănește cu el, săpând canale la întâmplare.  Ajunge astfel la 6-7 mm lungime și începe transformarea. Trece întâi prin faza de pupă, iar pentru aceasta merge către suprafața lemnului, săpându-și un culcuș foarte aproape de suprafață. Transformarea larvei în pupă durează 6-7 săptămâni. Din pupă apare adultul care sapă găuri rotunde cu diametrul de 1-1,5 mm în stratul subțire de lemn și iese la suprafață pentru a se înmulți, reluând astfel ciclul.

cari
sursa foto: dumpproofingsolutions.co.uk

Carii nu se dezvoltă în orice condiții, ei au nevoie de umiditate. De aceea apar în lemnul depozitat în condiții precare, în casele vechi și umede. Lemnul cu umiditatea peste 16% si peste 64% umiditate relativă a aerului sunt un mediu foarte bun de dezvoltare. Este unul din motivele pentru care se recomandă ca lemnul folosit pentru mobilier să aibă umiditatea sub 12%, prea mică pentru infestare cu cari.

cari
sursa foto: advancedbasements.co.uk

Lemnul preferat de Anobium punctatum este cel de rășinoase, dar poate fi găsit și în fag, mesteacăn, cireș, arin și alte specii de acest tip. Atacă mai puțin stejarul, care este un lemn dur, și speciile exotice. De aceea, piesele vechi de mobilier din stejar se rezistă mult mai bine în timp. Nu este însă o regulă generală. În medii cu umiditate foarte mare, pe lemn se dezvoltă ciuperci si mucegaiuri care îi slăbesc structura, devenind accesibil carilor.

cari
sursa foto: rentokil.co.uk

Insectele atacă orice fel de lemn din casă dacă sunt îndeplinite condițiile necesare. Îl găsim în mobilă, parchet sau dușumele, usi, lambriuri, chiar și în grinzi și structura de rezistență a casei. Este suficient ca umiditatea relativă a aerului să fie peste 60% mai mult de o lună, iar cea a lemnului să treacă de 14-15%. După o lungă perioadă cu umiditate ridicată lemnul poate fi atât de atacat încât piesa de mobilier, parchetul sau lambriul să fie compromise total.

În ceea ce privește structura de rezistență lucrurile nu sunt atât de grave. Hrănindu-se numai cu alburn, adică zona dinpre exterior a trunchiului, stâlpii de rezistență nu sunt traversați de cari și astfel rezistența lor nu este afectată. În unele țări (Anglia, de exemplu) este interzisă folosirea în construcții a lemnului cu peste 25% alburn. Astfel, în urma atacurilor carilor, structura de rezistență nu va fi afectata. Totuși nu trebuie uitat că, în anumite condiții, carii pot ajunge și spre centrul trunchiului, în zona de duramen.

cari
sursa foto: web.foresty.ubc.ca

Cea mai bună metodă de a păzi lemnul de atacul carilor este prevenția. Este recomandat ca, mai ales pentru construcții, parchet, lambriuri și alte amenajări să se folosească lemn tratat. Tratarea lemnului poate fi făcută prin impregnare cu diverse substanțe chimice sau cu ajutorul presiunii, făcându-l astfel mai dur. Din păcate, multe dintre obiectele atacate de cari sunt vechi, din perioada când lemnul nu era tratat înainte de utilizare.

cari
sursa foto: anindo.com

Larva este foarte rezistentă și este nevoie de tratamente agresive și repetate pentru a fi omorâtă. În plus, labirinturile săpate în lemn sunt atât de mici și întortocheate încât substanțele pulverizate nu ajung intotdeauna la ele. De aceea, atunci când sunt tratate, obiectele trebuie lăsate cel puțin 24 de ore în acel mediu. Atunci când aveți zone din casă sau obiecte multe și mari infestate este bine să apelați la specialiști. Pe lângă substante au și condițiile necesare ca tratamentul să reușească.

cari
sursa foto: hyltreat.co.uk

Împotriva carilor se folosesc diferite substanțe. Cel mai bechi este Boraxul (boratul de sodiu – un compus anorganic pe bază de bor). Produse similare sunt Boron sau ProBor. Sunt denumiri comerciale, în funcție de firma care le produce, dar toate au la bază boratul de sodiu. Un alt produs este Permethrinul, o substanță organică pe bază de clor. Este folosit și în tratarea râiei sau împotriva păduchilor. Bromura de metil este o altă substanță chimică folosită mult în trecut, dar la care se renunță treptat din cauza toxicității. Toate aceste produse se folosesc sub formă de soluții concentrate și sunt pulverizate peste lemnul infestat.

cari
sursa foto: savemob.ro

Operația se reia de câteva ori pentru a fi siguri că larvele au fost omorâte. Un indici este lipsa zgomotului specific (se aude foarte bine când este liniște) și a prafului de lemn din jurul găurilor. Uneori, pentru a ajunge la larvă, substanța toxică se introduce pe canale cu seringa.

cari
sursa foto: nttreasurehunt.wordpress.com

Din cauza toxicității produselor sau a imposibilității de a fi folosite în unele medii (muzee, colecții, etc), au fost dezvoltate tratamente care atacă numai carul, fără a afecta mediul. Sunt tratamente ca au la bază variația de temperatură. La temperaturi de peste 50 grd.C sau sub -20 grd C carii nu supraviețuiesc. Totuși ei se adaptează ușor de aceea temperatura trebuie scăzută brusc, după care se revine la temperatura normală. Ciclurile rece-cald se repetă de câteva ori. Tratamentele trebuie făcute cu atenție pentru a nu deteriora obiectele. Exista si tratamente care flosesc ultrasunete sau microunde.

cari
sursa foto: salvarti.com

Un alt tratament este cu azot și bioxid de carbon. Gazele se pulverizează în incintă până când proporția de oxigen ajunge sub 0,2% și se menține așa 2 săptămâni. Carii nu pot trăi fără oxigen. Tratamentele care nu folosesc substante chimice omoară carii, dar nu ofera protecție în timp.

Există și tratamente naturale, atât pentru prevenție cât și pentru tratare. Unele par foarte greu de crezut, dar sunt mulți cei ce spun că sunt eficiente. Găsiți metodele descrise pe larg aici.

De multe ori, pentru a scăpa de cari este nevoie ca părți din lemnul infestat să fie înlocuite. Este bine să nu se ajungă la această fază pentru că se pot pierde lucruri de valoare. Daca vedeti insectele adulte zburând, găuri rotunde în lemn sau auziți zgomotul specific nu mai așteptați. Căutați firme specializate și începeți imediat tratamentul.

cari
sursa foto: handymantips.com

3 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter