Bricolaj Tehnici de Finisare

Shellac – lacul natural folosit de sute de ani pentru protejarea lemnului

Primul material folosit pentru protejarea mobilierului și a instrumentelor muzicale din lemn a fost shellac. Pe lângă protecție el dădea mobilei și acel luciu cald pe care-l mai vedem acum doar la obiecte vechi. Aplicarea era laborioasă și era nevoie de mult timp si multe straturi succesive aplicate, dar se obținea o suprafață frumoasă cu luciu profund. Totuși, în ciuda frumuseții, rezistența peliculei nu era foarte buna, ceea ce a făcut ca în timp să fie înlocuit cu materiale noi, moderne, preferate pentru rezistențele crescute și rapiditatea în lucru. Ca urmare, vechile tehnici de aplicare s-au pierdut, fiind tot mai puțini cei care mai știu cum se proteja lemnul în trecut. Cred însă că shellac-ul reprezintă o parte importanta a finisării lemnului și de aceea vreau să vă spun mai multe despre el.

shellac
sursa foto: jensploesserguitars.com.au

Shellac-ul a fost primul material folosit pentru acoperirea mobilei și a instrumentelor muzicale cu coarde. Se pare că cei care l-au folosit primii au fost venețienii, în secolul 16. În acea vreme a apărut o îndeletnicire nouă, cea de vopsitor de mobilă. Vopsitorul nu era nici pictor, nici fabricant de mobilă. El se ocupa numai de lăcuirea mobilei cu shellac printr-o tehnică cunoscută astăzi sub numele de french polish.

În secolul 18 finisarea cu shellac era mult folosita în Anglia epocii victoriene pentru acoperirea mobilei făcute cu lemnul scump adus din colonii. Perioada de glorie a durat până în secolul 19, când au apărut finisările cu ulei și ceară. Totuși, mobila scumpă continua să fie făcută cu shellac. La începutul secolului 20 (1920-1930) a fost însă aproape total înlocuit cu lacul nitrocelulozic, foarte asemănător ca aspect, care însă putea fi aplicat prin pulverizare și se putea lustrui cu ușurință.

shellac
sursa foto: sutclifferestauration.com

Shellac-ul este o rășină secretată de femela unui gândac numit lac (Keria Lacca) ce traiește pe copacii din pădurile din India și Tailanda. Gândacul se hrănește cu seva copacului și depune pe crengile lui rășina, făcându-și un tunel.

shellac
sursa foto: woodfloorbusiness.com

Culoarea rășinii este diferită în funcție de tipul copacului și de perioada anului în care este secretată. Poate varia de la galben pai la brun închis, trecând prin portocaliu, roșu sau brun deschis. Ca o curiozitate, se spune că este nevoie de 100.000 pana la 300.000 de insecte pentru a face un kg de lac.

shellac
sursa foto: instructables.com

Când rășina este adunată de pe ramuri sunt luate și bucăți de coajă și chiar insecte. Totul este pus într-un tub de pânză asemănător unui ciorap și încălzit. Rășina se topește și se scurge, resturile rămânând în ciorap. Lichidul este apoi turnat în pelicula subțire și lăsat să se întărească. La final stratul subțire se sparge obținându-se fulgii de shellac.

shellac
sursa foto: tradekeyindia.com

Mai există și varianta de „nasturi” de shellac, dar este vorba numai de modul cum a fost turnată rășina.

shellac
sursa foto: antiquesales.com.au

Lacul se obține prin dizolvarea rășinei în alcool industrial (spirt denaturat). Lacul preparat nu rezistă foarte mult timp, de aceea shellac-ul se comercializează sub formă solidă. Daca este preparat este bine să fie ținut la rece pentru că temperatura ridicată îi accelerează deteriorarea. Dacă lacul preparat a stat mai multa vreme este bine să se verifice înainte de a fi folosit. Se toarnă câteva picături și dacă se întăresc imediat lacul este bun. Dacă rămân lipicioase nu mai poate fi folosit.  Când hotărâți să cumpărați lac gata preparat verificați întotdeauna data fabricării și garanția. Acestea trebuie să fie trecute pe etichetă. Dacă nu sunt, nu cumpărați produsul.

shellac
sursa foto: popularwoodworking.com

Lacul conține în mod natural 3-5% ceară provenită de la insectă. Există și varianta fără ceară, purificată (deparafinată), pentru finisările care implică acoperirea shellac-ului cu alt strat de lac de altă natură sau când straturile aplicate sunt mai groase. Dacă finisarea se face numai cu shellac poate fi folosit cel nepurificat. Varianta cu ceară devine albicioasă în momentul în care se dizolvă în alcool, dar la uscare redevine transparentă.

Rașina secretată de Keria Lacca nu este folosită numai la obținerea lacului pentru mobilă. În industria alimentară se folosește pentru a da luciu bomboanelor sau altor alimente, iar în combinație cu ceara, pentru a proteja fructele transportate pe distanțe lungi (citricele). În trecut a fost folosit pentru izolarea firele electrice împotriva umezelii sau pentru obținerea plăcilor de gramofon și patefon, fiind înlocuit o dată cu apariția vinilului.

shellac
sursa foto: afsutir.com

Shellac-ul protejează lemnul, blochează tanini și mirosul în interior, este rezistent la radiația UV și nu se închide la culoare în timp, așa cum fac alte lacuri. Când se usucă are un luciu înalt natural, iar pentru a-l mătui se adaugă silice. Suprafața lăcuita este sensibilă la apa și alcool, devenind albicioasă și este puțin rezistentă la temperaturi ridicate, înmuindu-se dacă este pusă pe ea o cană cu lichid fierbinte. Defectele se repară însă foarte ușor, aplicând pur și simplu lac în zona deteriorată. Lacul adăugat se integrează perfect iar defectul dispare.

Metoda de aplicare a shellac-ului se numește french polish. Ea constă în aplicarea succesivă de straturi multe și subțiri de lac prin mișcări continue și circulare. Cum sunt multe de spus despre metodă voi continua cu descrierea în amănunt a modului cum se obține acel luciu unic.

shellac
sursa foto: jeanmarcfray.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna seara!
    As dori sa cumpar shellac :))), insa nu stiu de unde as putea achizitiona.
    Daca aveti buna vointa sa ma ajutati, din suflet va multumesc.
    O seara minunata!

    • Buna seara.
      Puteti cumpara de pe net, exista mai multe firme care vand. Cautati „fulgi de sellac” sau „fulgi de serlac”.
      Toate cele bune.

  • Buna ziua ! Doresc sa vopsesc o vioară. Dar nu vreau acel luciu intens , cum trebuie procedat ? Inainte de vopsit trebuie facut in tratament la lemn ? Multumeac

    • Buna ziua!
      Daca vopsiti cu shellac, nu trebuie sa-l lustruiti. Daca folositi lac nitrocelulozic sau alte tipuri de lac (cel nitro este mai potrivit pentru viori), folositi lac cu grad de luciu scazut. In functie de gradul de luciu – gloss – sunt lacuri foarte mate (0-10 gloss), mate (15-35 gloss), semimate (40-60 gloss), lucioase (65-90 gloss) si cu luciu inalt sau luciu oglinda (>90 gloss).
      Inainte de lacuire lemnul trebuie slefuit (ultima granulatie 180-220) si baituit (doar daca doriti sa colorati lemnul. Daca lemnul este taninos (mahon) folositi un izolator ca prim strat. Izolatorul trebuie aplicat in strat subtire astfel incat sa nu formeze pelicula. Daca folositi shellac nu mai este nevoie de izolator. Shellac-ul izoleaza destul de bine fiind folosit si pentru blocarea rasinilor in noduri.
      Toate cele bune!

  • Buna seara! Vreau sa ma ajutati si sa imi spuneti ce rasini am nevoie sa obtin lacul cu care se lacuiesc instrumentele muzicale , si cum se prepara . Multumesc!

    • Buna ziua!
      Instrumentele muzicale se finiseaza in diferite moduri. Daca va referiti la finisarea cu shellac, folosita de obicei pentru viori sau chitare clasice, aveti metoda si reteta de fabricare a lacului in link-ul de mai jos. Fulgi de shellac gasiti in magazinele care vand lacuri si vopsele, in cele cu vopsele pentru artisti sau pe net.
      In fabrici, metodele de finisare a instrumentelor sunt mai moderne. Pentru viori se foloseste, in general, lacul nitrocelulozic pentru ca este mai elastic, mai putin rigid. Pentru chitare se folosesc lacuri poliuretanice sau pe baza de apa. Uneori, la chitarele cu luciu inalt, se foloseste lac poliesteric. Insa din cauza noxelor si a riscurilor (se pot produse explozii daca acceleratorul ajunge in contact direct cu catalizatorul) este folosit din ce in ce mai putin.
      Toate cele bune!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/18/french-polish-metoda-clasica-de-aplicare-a-shellac-ului/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian