Deco&Design

7 trucuri pentru a identifica mobila din lemn de calitate

Mobila din lemn atrage. Este de multe ori opțiunea principală a cumpărătorilor care doresc să aibă în propria casă un mobilier de calitate. Știm că piesele de mobilă din lemn sunt rezistente, au un aspect spectaculos, sunt ușor de întreținut, ceea ce se cunoaște mai puțin este cum poate fi recunoscută mobila din lemn de calitate. Câteva sfaturi te vor ajuta în acest sens:

1. Sursa lemnului

Mobilierul din lemn poate proveni din sursele: lemn de esență moale, lemn de esență tare sau prelucrat. Lemnul de foioase (esență tare) oferă rezistență și durabilitate excelente, însă poate fi foarte scump. În această categorie intră arbori precum stejar, nuc, fag, mahon, frasin, cireș. O alegere ce implică un raport bun calitate – cost este placajul care oferă rezistență și un aspect frumos, în condițiile în care se folosește un furnir bun. Lemnul de esență moale (brad, molid, pin) este folosit mult mai puțin în realizarea pieselor de mobilier de interior.

2. Caracteristicile lemnului

Dacă cunoști sursa de lemn din care provine mobilierul, dacă știi caracteristicile acestui tip de lemn din care a fost facută mobila, atunci poți să analizezi aspectul, culoarea, desenul specifice. Modelele distinctive sunt mai valoroase, implicit mai costisitoare, acesta este în special lemnul provenit din pădurile de foioase. Stejarul are o textura deosebită, culoarea sa fiind galben-roșiatic.

3. Utilitatea

Forma, structura și utilitatea piesei de mobilier sunt caracteristici de bază care trebuie urmărite. Este cert că îți dorești ca mobila casei tale să îndeplinească anumite cerințe și să fie potrivită stilului tău de viață. Ține cont ca se pune un accent foarte mare pe formă, siguranță și confort, astfel ca mobila din lemn natural pentru copii este o alegere mai mult decât inspirată.

4. Finisajul

Finisarea mobilei arte un rol decisiv în privința aspectului peste ani. Dacă nu îți dorești ca mobila achiziționată să își schimbe culoarea în timp, este important să fi fost lăcuită, însă și lacul este important să fie unul adecvat, de calitate, pentru a nu risca afectarea mobilei (îngălbenirea ei). Ușor de observat sunt șlefuirea, suprafața netedă și aspectul vizibil al fibrei lemnului care trebuie sa fie fară cusur.

5. Culoarea

Este foarte important ca mobilierul sa aibă o culoare naturală, asemeni culorii lemnului din care provine. Acest aspect oferă frumusețea mobilei. De regulă, lemnul are o culoare gălbuie-brună, însă în funcție de arborii din care mobila a fost fabricată nuanțele variază. Bradul are o nunța alb-gălbuie, în timp ce tonalitatea brun caracterizeză nucul.

6. Designul

Un design simplu, cu un rezultat perfect și neted al pieselor de mobilier va păstra frumusețea naturală a lemnului. Desigur, designul trebuie să fie pe placul tău și potrivit stilului în care dorești să îți mobilezi casa.

7. Garanția

Mobilierul din lemn este puternic și durabil, însă garanția este un drept al cumpărătorului. Mare grijă la întreținerea mobilierului, curățarea cu produse neadecvate deteriorează, iar garanția nu se acordă în astfel de cazuri. Întreabă despre modul de întreținere al mobiliei pe care o achiziționezi, astfel încât să știi că îi oferi grija de care are nevoie.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian