Clicky

Tehnici de Finisare

Folosiți lacuri pe bază de apă? Sfaturile următoare v-ar putea fi de folos

Poate pentru că acesta este trendul sau poate pentru că vine iarna, nu știu să vă spun exact, dar în ultima vreme m-am tot gândit la produsele hidrodiluabile pentru lemn, adică cele pe bază de apă cum le spune toată lumea. Sunt produse care se folosesc din ce în ce mai mult în ultimul timp și cu siguranță tendința este de creștere. Asta și pentru că producătorii de materiale de finisare au ca sarcină de la Comunitatea Europeană să crească în fiecare an procentul de produse hidrodiluabile fabricate și să-l scadă pe cel de produse pe bază de solvent. Este o măsură care se datorează faptului că solvenții, pe lângă faptul că sunt inflamabili, fac parte dintre produsele care atacă stratul de ozon, schimbând clima planetei. De aceea, reducerea emisiilor de compuși organici volatili (COV) este o cerință actuală foarte importantă.

hidrodiluabile

A existat și există în continuare o polemică legată de care dintre produsele de finisare sunt mai bune, cele pe bază de solvent sau cele hidrodiluabile. Tabăra celor pentru materialele pe bază de solvent spun că aceste materiale sunt mai frumoase și mai rezistente, scot mai bine în evidență frumusețea lemnului, au un luciu mai frumos și mai elegant, tușeul mai plăcut. Spun că produsele pe bază de apă sunt anoste, asemănătoare plasticului, baițurile ridică fibra lemnului și fac șlefuirea între straturi mai dificilă, transparența lor nu se ridică la nivelul unui produs pe bază de solvent și prețul este mult mai mare.

hidrodiluabile
sursa foto: familyhandyman.com

Pe de altă parte, apărătorii materialelor hidrodiluabile spun că pentru aceste produse se alocă continuu fonduri pentru cercetare așa că cele mai noi produse au ajuns să atingă performanțele produselor pe bază de solvent, nu schimbă culoarea suportului fiind foarte utile în cazul finisării esențelor deschise la culoare, nu iau foc, sculele și echipamentele folosite se curăță ușor fiind suficientă apa caldă și ceea ce este cel mai important, nu poluează.

Dar indiferent de polemică, tendința este clară si trebuie să acceptăm că încet-încet produsele hidrodiluabile vor lua locul celor pe bază de solvent, chiar dacă pentru producătorii de mobilier clasic sau de mobilier antichizat acest lucru este o utopie.

Lacurile hidrodiluabile sunt dispersii acrilice sau acril-uretanice. Cele din urmă sunt cunoscute ca produse poliuretanice pe bază de apă. În cazul lor rășina este dizolvată într-o cantitate mică de solvent, după care este amestecat cu apă rezultând dispersia. Dispersiile sunt diferite de materialele unde rășina se dizolvă în solvent. În dispersii particulele de rășină plutesc fără să se dizolve. În momentul uscării apa se evaporă, particulele se apropie și reacționează între ele formând filmul de lac. Dacă apa nu este indepărtată reacția nu are loc. De aici și problemele care pot apărea o dată cu venirea anotimpului rece.

hidrodiluabile
sursa foto: bobvila.com

Unul din dezavantajele folosirii produselor hidrodiluabile este că necesită un mediu ambiant mult mai bine controlat comparativ cu cele pe solvent, atât din punct de vedere al temperaturii cât și al umidității. Dacă se folosesc linii de fabricație în care uscarea se face în tunele sau cu ajutorul radiației UV atunci modificările exterioare de temperatură și umiditate nu mai sunt o problemă. Și pentru că am fost la Cefla Live săptămâna trecută, nu pot să nu vă amintesc că în cazul uscării UV a produselor hidrodiluabile întâi se face îndepărtarea clasică a apei cu ajutorul tunelelor de uscare convenționale sau cu lămpi IR, după care se face trecerea pe sub lămpile UV. Dacă apa nu este îndepărtată total ea va rămâne în interiorul peliculei ca o ceață, rezultând o peliculă cu transparența scăzută. Așa că, dacă doriți o linie UV nu uitați că aveți nevoie și de un tunel de uscare înainte de lămpi, tunel ai cărui parametrii se calculează în funcție de tipul produselor folosite.

hidrodiluabile
sursa foto: ceflafinishing.com

Daca produsele hidrodiluabile nu se aplică pe instalații sau în medii controlate, atunci trebuie să aveți în vedere următoarele:

  • produsele sunt mai greu de aplicat atunci când umiditatea este ridicată. Apa din atmosferă împiedică evaporarea, iar timpul de uscare se poate mări;
  • uscarea trebuie să se desfășoare în medii ventilate. Vaporii de apă care ies din peliculă rămân deasupra și dacă nu sunt îndepărtați apa rămasă nu mai poate ieși (fenomen care se numește presiune de vapori). Prin ventilație stratul de vapori se îndepărtează permițând ieșirea altuia;
  • la temperaturi scăzute evaporarea are loc mai greu. Dacă temperatura în mediul de lucru scade sub 15 grd.C. procesul de uscare încetinește. Evitați să lucrați cu produse hidrodiluabile dacă nu reusiți să încălziți suficient zona de finisare;
  • produsele hidrodiluabile îngheață atunci când temperatura scade sub 0 grd.C. și acest lucru duce la degradarea lor. Ele nu-și mai revin odată cu creșterea temperaturii și nu mai pot fi folosite. Nu depozitați materialele hidrodiluabile în spații cu temperatura mai mică de 5 grd.C. 

Trebuie să mai știți un lucru legat de umiditatea exterioară. Reacția chimică care întărește filmul de lac se definitivează în zile, chiar săptămâni. În acest timp, dacă umiditatea este ridicată, pelicula poate absorbi apa din mediul ambiant și poate căpăta un aspect cețos. Din fericire, reacția este reversibilă iar atunci când temperatura crește și umiditatea exterioara scade apa iese din nou, filmul de lac redevenind clar. Fenomenul se întâlnește frecvent, mai ales în perioadele ploioase, la ramelor ferestrelor sau la ușile exterioare lăcuite cu produse hidrodiluabile. Când ploaia încetează și iese soarele ceața din peliculă dispare.

hidrodiluabile
sursa foto: flooring-inspections.com

Mai sunt multe de spus despre produsele hidrodiluabile. M-am oprit numai la influența temperaturii și umidității asupra lor pentru că acum este perioada când aceasta influență este vizibilă. Într-un articol viitor am să fac o paralelă între produsele pe solvent și cele hidrodiluabile privind rezistențele peliculelor, aspectul estetic, performanțe și costuri.

hidrodiluabile
sursa foto: 2bhadelinks.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bună, fiind in domeniu rog sa mă informati exact asupra produsului cu care pot face tratament chimic me specia larice urmand sa l folosesc ca si lambriu de exterior.Merci,0742664801

Categorii

Abonează-te la newsletter