Izolarea casei

Izolarea caselor cu lâna de oaie

izolare sănătoasă

Atât vara, cu temperaturile ei caniculare, cât și iarna când termometrul arată zile la rând temperaturi sub 0 grade, ne gândim la un mod de a nu resimți în casă impactul acestor temperaturi. Ne dorim ca vara pereții casei să ne apere de dogoarea de afară, radiind căldura și iarna să o păstreze în interior pe cea obținută cu prețul unei facturi deloc de neglijat la energie. Cel mai simplu mod de a “convinge” pereții să facă aceste lucruri este să-i izolăm. Sunt diverse moduri și materiale pentru a izola pereții, pentru fiecare dintre ele existând argumente pro și contra. Un argument întâlnit destul de des este cel legat de faptul că unele materiale pot afecta sănătatea celor din casă. De aceea vă propun în continuare un mod de izolare sănătoasă a casei, care nu numai că nu afectează sănătatea, dar are chiar efecte benefice, contribuind la purificarea aerului.

izolare sănătoasă
sursa foto: nevillong.co.uk

Materialul la care mă refer este lâna de oaie. Folosirea ei la izolarea caselor, inclusiv a celor din lemn, vine cu atâtea beneficii că mi se pare chiar trist că oierii români au ajuns să îngroape lâna pentru a scăpa de ea. Iar aceste beneficii pot fi văzute și numai dacă ne gândim la folosirea “normală” a lânii. Un pulover de lână va ține departe frigul aspru, dar o rochie subțire făcută tot din fir de lână nu ne va încinge vara la fel ca una din “plastic”. Să vedem însă care sunt avantajele folosirii lânii ca izolator, atât termic cât și fonic.

 

izolatie lana
sursa foto: thegreenage.co.uk

Lâna de oaie este unul dintre cele mai bune materiale pentru izolare termică. Izolarea pereților – inclusiv tavane, pardoseli și acoperiș – se face pentru a împiedica transferul de căldură, spre interior în perioadele de vară și spre exterior în cele de iarnă. Acest schimb este exprimat prin coeficientul de transfer termic U (conductivitate termică) sau prin rezistența termică R, care este de fapt inversul coeficientului de transfer termic (U=1/R). Dacă ne referim, de exemplu la lemn, care este socotit un material care izolează destul de bine, conductivitatea termică este de 0,130 W/mK. Conform standardelor europene însă, un material este considerat izolator dacă are coeficientul de transfer termic mai mic de o,o60 W/mK. Un izolator cu care suntem foarte obișnuiți este vata minerală. Aceasta are coeficientul de transfer termic de 0,044 W/mK. Prin comparație, lâna are coeficientul cuprins între 0,035 și 0,04 W/mK. Acum înțelegeți de ce spun că este unul dintre cei mai buni izolatori termici?

izolare sănătoasă
sursa foto: canadiancontractor.ca

Lâna de oaie poate regla umiditatea. Lâna este higroscopică având capacitatea de a absorbi apă între 33 și 40% din propria greutate, fără ca proprietățile de izolare să fie afectate și fără a-și schimba aspectul de fibră uscată. Acest lucru o face foarte potrivită pentru zonele în care se poate forma condens. Este de asemenea, foarte bună pentru izolarea caselor din lemn. După cum vă imaginați, un mare dușman al lemnului este condensul, mai ales dacă se formează în zone ascunse, unde nu este vizibil. Apa care băltește pe lemn duce în timp la putrezirea lui ceea ce poate afecta structura de rezistență. Izolarea cu lâna elimină această problemă, ea având capacitatea să absorbă și să rețină umiditatea.

izolare sănătoasă
sursa foto: homelogic.co.uk

Este un foarte bun izolator fonic. Lâna are proprietăți excelente de izolare fonică, păstrând zgomotul dincolo de pereți, tavan sau podea. Modul în care acționează este foarte simplu. Pentru a ajunge în casă, undele sonore trebuie să traverseze stratul de lână. Milioanele de fibre din care este alcătuită izolația fac ca undele să piardă din energie, reducându-se cu fiecare fibră depășită. Astfel zgomotul din exterior nu mai pătrunde în casă, dar nici cel din casă nu trece în exterior.

Izolația din lână de oaie este rezistentă la foc. Lâna arde foarte greu. Dacă vrem să aprindem o bucată de lână cu un chibrit, în momentul în care se îndepărtează flacăra aceasta se stinge automat. Un lucru bun datorat conținutului crescut de azot care face ca lâna să ardă mocnit, pârlindu-se numai și stingându-se în momentul în care flacăra dispare. Pentru a arde, lâna are nevoie de o temperatură mai mare de 560 grd.C.

izolare sănătoasă
sursa foto: treehugger.com

Lâna de oaie purifică aerul. Cu toate că am lăsat aceasta proprietate la urmă o consider cea mai importantă. Și asta pentru că lâna are capacitatea de a absorbi și a neutraliza substanțe dăunătoare organismului printre care și formaldehida. Pare greu de crezut, dar este adevărat. Fibra de lână este de fapt o proteină naturală alcătuită din 18 aminoacizi diferiți, 60% dintre aceștia având o structură a lanțului chimic ce poate reacționa cu anumite substanțe. Astfel, acea parte reacționează cu substanțe precum bioxidul de sulf sau formaldehida și le fixează printr-un proces ireversibil (chemosorbție). Astfel folosirea lânii devine chiar benefică pentru sănătatea celor din casă. Și este bună și pentru cei care fac montajul pentru că este flexibilă, ușor de manevrat și spre deosebire de vata de sticlă, nu produce mâncărimi atunci când intră în contact cu ea. Practic instalarea devine un proces mult mai rapid și mai eficient.

izolare sănătoasă
sursa foto: greenlivingideas.com

Dezavantajul folosirii lânii vine din faptul că este “apreciată” și de șoareci și molii. De aceea, cei care vând acest tip de izolație, aplică diverse tratamente, care nu afectează omul, pentru a se asigura că izolația nu devine un rai al șoarecilor. De exemplu, Alchimea, firma germană producătoare a izolației de lână distribuită de Naturalpaint, menționează în fișa tehnică faptul că produsul este rezistent la dăunătorii de origine animală, această rezistență determinându-se conform metodelor de control și verificare emise de EOTA (European Organisation for Technical Assessment). Așa că, puteți sta liniștiți, nu-l veți avea pe Jerry prin pereți.

În concluzie, pe lângă a fi un bun izolator termic, lâna de oaie are multe beneficii unice și este unul dintre cele mai folosite materiale naturale pentru izolarea fonică.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ce substanta de tratare a lanii ar putea fi utilizata astfel incat sa fie daunatoare soarecilor si moliilor dar sanatoasa pentru om ???

Categorii

Abonează-te la newsletter