Finisare DIY

Sfaturi pentru împrospătarea finisajului mobilierului și al pardoselilor din lemn

Este o perioadă în care curățenia este abordată un pic altfel. Curățenie în casă se face permanent, dar de două ori pe an această operațiune devine aproape un eveniment. În perioadele premergătoare Paștelui și Crăciunului curățenia generală devine un „must”. Și tot în aceste perioade se observă parcă mai bine ca oricând că mobila și pardoseala din lemn nu mai au același luciu ca la început. Ce se poate face pentru împrospătarea finisajului, pentru ca mobila să-și recapete frumusețea de la început? Găsiți în continuare o metodă simplă și la îndemâna oricui.

topscabinet.net

Prin magazine sunt multe materiale recomandate pentru întreținerea mobilierului și majoritatea lor au ceară în compoziție. Acest lucru nu este rău, mobila arată chiar bine la început după un astfel de tratament. În timp însă, pe ceara depusă se adună praful și se strânge un strat de murdărie care nu se mai îndepărtează ușor. Următoarea aplicare nu va avea puterea să îndepărteze stratul depus ci numai va depune un nou strat fin de ceară peste cel existent deja.

împrospătarea finisajului
sursa foto: superiorhardwood.wordpress.com

Și atunci ce se poate face? Nimic mai simplu. Mobila sau pardoseala se spală pur și simplu cu apă și detergent sau apă și săpun. Nu trebuie să vă speriați de apă când vine vorba de mobilă din lemn. Într-adevăr există situații când finisajul este atacat de apă. De exemplu, pe mesele finisate cu lac nitrocelulozic pot apărea pete albe de la un pahar ud sau o ceașcă fierbinte, dar numai dacă stau o perioadă mai lungă. Dar dacă veți șterge suprafața cu cârpa îmbibată cu apă și detergent, astfel încât să luați toată murdăria acumulată în timp și veți șterge din nou suprafața cu cârpa uscată, nu se va întâmpla nimic în afara faptului că veți avea o mobilă curată.

împrospătarea finisajului
sursa foto: familyhandyman.com

Puteți curăța astfel orice fel de mobilier cu condiția să nu folosiți detergenți sau alte produse de curățare foarte agresive. Și mai ales, nu folosiți produse abrazive în ideea de a îndepărta mai ușor stratul de murdărie. Veți zgâria astfel și lacul. Cel mai simplu este să folosiți o soluție de săpun. Adunați resturile de săpun care vă rămân, puneți-le într-un borcan de 300 de ml în care ați pus 100 ml apă și după un timp veți obține un gel de săpun pe care-l puteți dilua cu apă și folosi ca detergent. Curăță foarte bine și este mult mai sănătos comparativ cu alți detergenți. Pentru a avea un miros plăcut puteți adăuga câteva picături de ulei de lavandă sau o linguriță de zeamă de lămâie.

împrospătarea finisajului
sursa foto: brenbid.com

După ce ați spălat și ați șters foarte bine mobila lăsați să se usuce bine suprafața și aplicați un strat fin de ceară transparentă pentru lemn. Puteți cumpăra ceara pentru întreținerea pardoselilor sau orice fel de altă ceară transparentă pe care o găsiți în magazinele de bricolaj. Nu trebuie să fie ceva sofisticat și nici o cantitate mare. O cutie mică de ceară poate să vă ajungă luni bune. Puneți o cantitate mică pe o cârpă curată și ștergeți cu ea suprafața mobilei.

împrospătarea finisajului
sursa foto: my.dvdrwinfo.net

Dacă este prea tare, încălziți-o puțin să devină mai moale (nu lichidă). Va fi mult mai ușor de întins. Pentru a controla mai bine cantitatea aplicată (în cazul în care este mai moale) puneți ceara în interiorul unei bucați de cârpă și strângeți bine (ca la aplicarea shellac-ului), obligând ceara să iasă prin cârpă.

împrospătarea finisajului
sursa foto: tomsworkbench.com

După ce ați trecut cu cârpa cu ceară peste toate suprafețele luați o cârpă moale și curată de bumbac sau o bucată de pâslă și lustruiți. Veți obține o mobilă care va avea un luciu mătăsos la fel ca atunci când ați cumpărat-o. Dacă nu vreți să lucească, nu lustruiți ci numai ștergeți surplusul de ceară.

Pentru a proteja mobilierul și a-i reda frumusețea inițială, după ce l-ați curățat cu apă și detergent puteți folosi în loc de ceară o soluție pe care să o faceți singuri. Amestecați 3/4 ceașcă de ulei de măsline cu 1/4 ceașcă de oțet din vin alb și o linguriță de zeamă de lămâie. Puneți totul într-un borcan cu capac și agitați bine. Aplicați soluția pe mobilă cu ajutorul unei cârpe de bumbac, lustruind ușor. Soluția are avantajul că estompează urmele albe sau zgârieturile.

împrospătarea finisajului
sursa foto: mycleaningsolutions.com

Ceea ce aș vrea să rețineți este că apa nu face rău mobilei atât timp cât nu rămâne o perioadă lungă pe ea. Dacă doar spălați suprafața cu cârpa și o ștergeți bine cu o cârpă uscată, cu siguranță lacul nu se va albi. Pentru a avea însă luciul de la început trebuie să aplicați un strat fin de ceară. Altfel, suprafața va ramâne curată, dar fără viață, ternă.

împrospătarea finisajului
sursa foto: wikihow.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

4 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    • Cerurile si uleiurile obisnuite nu reactioneaza intre ele. Ceara chiar se recomanda ca strat final, peste ulei, pentru a proteja suprafata.
      Poate era vorba de produse speciale de sinteza, cu instrucțiuni speciale de folosire.
      In ceea ce priveste produsele obisnuite pentru lemn, incompatibilitatea aceasta nu este valabila.
      Toate cele bune!

  • Buna ziua! Am luat o masa de lemn noua si din greseala am pus o discheta cu acetona pe o carpa, care era pusa pe masa. A ajuns la lacul de pe lemn acetona, l-a topit si a ramas si niste material din carpa prins de lac si de masa. Ce ma sfatuiti sa fac? Acum am o pata pe masa, cu niste fire de material prinse acolo.

    • Bună ziua!
      Încercați să încălziți lacul cu aer cald cu ajutorul uscătorului de păr și să scoateți firele de material textil din peliculă. Autați-vă de o pensetă.
      Ar trebui să se estompeze și pata apărută pe suprafață. După ce scoateți firele, puneți pe suprafață o pătură subțire sau un cearșaf împăturit în 8 (să fie cât de gros și călcați cu fierul de călcat încins. Treceți de 2-3 ori peste suprafață și ridicați pătura să iasă aburul. Apoi ștergeți condensul cu o cârpă moale de bumbac. Pata ar trebui să dispară sau să devină mai mică. Dacă se micșorează, repetați până dispare.
      Dacă nu rezolvași așa, cumpărați din magazinele de bricolaj lac nitro pentru mobilă. Este lacul care a fost aplicat pe masă. Acest lac nu este rezistent la solvenți. Cumpărați și un litru de diluant nitro. Într-un vas (un PET de apă tăiat, practic fundul ”sticlei”), amestecați 2 părți lac cu o parte de diluant. Aplicați acest amestec cu pensula pe toată suprafața mesei, cu atenție pentru a nu se scurge pe margini. Lacul nou îl va înmuia pe cel vechi și suprafața se va egaliza, va dispărea ”groapa” apărută în pelicula de lac și pata. Înainte de aplicarea lacului va trebui să degresați suprafața. Folosiți o cârpă înmuiată în apă cu detergent de vase, stoarsă bine. Curățați bine masa după care ștergeți-o imediat cu o cârpă curată și moale de bumbac (un tricou vechi). Aplicați lacul doar după ce se zvântă bine. Încercați să faceți operația afară, pe terasă sau pe balcon, pentru a nu rămâne în casă miros puternic de solvent. Dacă găsiți, puteți folosi și spray cu lac nitro. Cu acesta este obligatoriu să lucrați afară pentru a nu pulveriza lac în casă.
      Las mai jos un link care vă poate fi de folos.
      Succes!
      https://revistadinlemn.ro/2017/04/05/cum-se-pot-scoate-petele-albe-de-pe-mobila/

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian