Deco&Design

Culoarea anului 2018 în mobilă și amenajări interioare

Anul trecut, la începutul lunii decembrie, Pantone făcea anunțul privind culoarea anului 2018. Spre deosebire de anii trecuți, când culorile alese sugerau aproprierea de natură (Greenery în 2017) sau delicatețea senină (Rose Quartz & Serenity în 2016), pentru 2018 a fost aleasă o culoare puternică, îndrăzneață, dominantă – Ultra Violet. Căutând să aflu mai multe despre această culoare și mai ales despre părerea designerilor în legătură cu această alegere, am descoperit că sunt mai multe culori ale anului. Mai multe nume importante din lumea vopselelor au ales propria culoare a anului 2018, iar prezentările au fost făcute în imagini cât mai convingătoare.

culoarea anului 2018
sursa foto: sketchuptextureclub.com

Cu aproape 2 luni înainte de anunțul făcut de Pantone, Benjamin Moore își prezenta propria alegere pentru culoarea anului 2018. S-a discutat mult până la anunțul oficial, s-au făcut speculații, iar culoarea aleasă a fost pe masura așteptărilor. O culoare vibrantă, pasională și plină de energie, o întoarcere în forță la viață, cu un nume pe măsură – Callente (fierbinte, în spaniolă, citit caliente).

culoarea anului 2018
sursa foto: alightreflection.com

Lansarea culorii a fost făcută în octombrie 2017 la Muzeul Guggenheim din New York, împreună cu o serie de alte 22 de culori despre care designerii cred că se potrivesc foarte bine cu culoarea anului 2018. Paleta include mai multe nuanțe de roz și roșu alături de culori neutre și alb.

culoarea anului 2018
sursa foto: lestnic.com

La lansarea de la Guggenheim au fost prezentate și o serie de decorațiuni interioare realizate cu Callente și celelalte culori ale seriei, demonstrând astfel că sunt culori care se potrivesc oricărui stil, indiferent dacă este clasic, rustic, modern sau futurist. Callente reușește să creeze o atmosferă vibrantă, plină de energie în fiecare dintre ele.

culoarea anului 2018
sursa foto: delightfull.eu

Tot în octombrie 2017 face și Sherwin-Williams anunțul privind culoarea anului 2018. Este vorba despre Oceanside, un amestec de albastru și verde smarald. A fost prezentată ca o culoare a aventurii, a poveștilor cu sirene și a expedițiilor pe mări și oceane.  Directorul de marketing al firmei a spus la lansare că este culoarea rătăcitorului adusă în casa noastră, o culoare aventuroasă și versatilă ca albastrul din coada păunului.

culoarea anului 2018
sursa foto: mydomain.com

Chiar dacă a fost prezentată ca o aventură în sine, culoarea este plăcută și poate fi adaptată oricărei încăperi. De la dormitor, la baie și bucătărie, Oceanside își găsește locul, atât pe perete, cât și pe mobilă sau decorațiuni interioare.

culoarea anului 2018
sursa foto: mydomain.com

Este o culoare care se potrivește bine cu albul pereților, dar și cu culori puternice, precum galbenul. Poate fi folosită pentru a vopsi toți pereții încăperii sau numai pentru a aduce o pată de culoare. Ușa de la intrare vopsită cu Oceanside va scoate cu siguranță din anonimat întreaga casă.

culoarea anului 2018
sursa foto: popsugar.com

PPG Paint propune o culoare sobră și elegantă în același timp – Black Flame (flacăra neagră). Culoarea este un amestec de negru și indigo, ducând mai mult spre gri antracit decât spre negru. Experții în culoare de la PPG o prezintă ca pe o culoare a intimității, a eleganței, o culoare ce combină sobrietatea unui frac cu eleganța unei rochii negre de seară.

culoarea anului 2018
sursa foto: fashiontrendsetter.com

Directorul de Marketing de la PPG a spus la lansare ca Blake Flame este pânza pe care celelalte elemente de decor pot fi etalate. Este un amestec a două culori clasice și elegante, negru și indigo. Negrul sugerează tăcerea, liniștea, atât de necesară într-o lume plină de informație, iar indigoul, speranța. Rezultatul amestecului este o culoare foarte versatilă ce poate fi folosită pentru a colora pereții sau tavanul, fiind foarte potrivită și pentru scări, uși interioare sau exterioare, dulapuri și chiar pentru vopsirea exterioară a casei. Poate aduce luxul și eleganța în spații cu mult alb, roz, roșu sau culori pastel.

culoarea anului 2018
sursa foto: fashiontrendsetter.com

Înainte de a fi lansată, culoarea a fost supusă analizei unor designeri din întreaga lume, specializați în culorile din industria electronică de consum, aerospațiale, arhitectură sau industria auto. Aceștia analizează preferințele consumatorilor, tendințele în ceea ce privește materialele din care sunt făcute produsele sau a decorațiunilor interioare. Marea bucurie a specialiștilor de la PPG a fost că 20 dintre acești specialiști au ales culoarea considerând-o foarte elegantă și în acord cu cerințele consumatorilor.

culoarea anului 2018
sursa foto: fashiontrendsetter.com

Culoarea anului 2018 propusă de Dulux este Heart Wood (inimă de lemn) și a fost anunțată încă din septembrie 2017. Dulux a prezentat-o ca o culoare rezultată din căldura lemnului, atât de folosit de arhitecți și designeri, cu o ușoară tentă de piele naturală. Lemnul reprezintă confortul și siguranța de care avem nevoie în aceste timpuri incerte. Este o culoare  care îmbină nuanțele naturale de lemn, adică brun, roșu, dar și violet și roz, cu un strop de piele naturală.

culoarea anului 2018
sursa foto: hubstairs.com

Culoarea este ușoară, neutră și complementară. Poate fi folosită cu ușurință pentru vopsirea pereților, dar și a altor obiecte din casă. Specialiștii Dulux spun că este o culoare care va transforma casa într-un loc cald și primitor, în contrast cu lumea plină de incertitudini de afară. Este culoarea liniștei de care avem nevoie într-o lume parcă întoarsă cu susul în jos, o culoare care va fi cu siguranță adorată de designeri.

culoarea anului 2018
sursa foto: goldvibesonly.co.uk

Dar să revenim la Ultra Violet – culoarea anului 2018 lansată de Pantone – pe care am menționat-o la început. Pantone spune că această nuanță adâncă de violet a fost aleasă pentru a aduce în case originalitate, ingeniozitate și o gândire vizionară. Practic este o stare de spirit pe care trebuie să o avem în acest an. Trebuie să avem forța să luptăm cu îndrăzneală și originalitate.

culoarea anului 2018
sursa foto: goodhomemagazine.com

Vicepreședintele Pantone a declarat că trăim vremuri complexe, iar teama oamenilor de a merge mai departe a devenit vizibilă. De aceea este nevoie de culori puternice, aproape mistice, care să dea oamenilor încrederea și forța de a continua. Acest amestec de violet și roșu va reda speranța, dorința de a merge mai departe, dar și o oarecare liniște. Este o culoare care dă bine pe mic mobilier, canapele, dar și pe pereți.

culoarea anului 2018
sursa foto: pantone.com

După cum vedeți preocuparea tuturor celor care produc vopsele este de a ne crea spațiul perfect într-o lume care devine din ce în ce mai imprevizibilă. Culorile au povești și ne inspiră, ne pot influența stările de spirit și este bine să ținem cont de acest lucru atunci când facem alegerile. Indiferent care va fi pentru voi culoarea anului 2018 în mobilă sau în amenajări interioare, eu vă doresc să aveți un an bun și liniștit, plin de bucurii și realizări.

culoarea anului 2018
sursa foto: durasupremecabinetry.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian