Mașini și Scule

Structurarea lemnului cu mașina de structurat Felder

Odată cu folosirea lemnului recuperat mulți au descoperit frumusețea lemnului cu urme lăsate de vreme. Acea imagine a lemnului cu structura evidențiată și imperfecțiuni create de ploi și vânt, a ajuns să fie dorită de tot mai mulți. Tendința este puternică și lemnul recuperat nu este întotdeauna o opțiune sau nu se vrea un rustic atât de extrem. Astfel, pe lângă șlefuire și calibrare, a apărut o nouă operațiune de pregătire a lemnului în alb – structurarea. Producătorii de utilaje au reacționat imediat la acest nou trend și ne propun mașini care reproduc eficient acest efect. Mașina de structurat lemn reușește să „îmbătrânească” lemnul în câteva secunde, fără efort, praf sau echipamente speciale de protecție. O astfel de mașină este Structura 60.02 de la Felder.

mașina de structurat lemn felder

Pe lângă faptul că lucrul cu o mașină se face rapid, simplu și eficient, în cazul structurării lemnului, avantajele folosirii unei mașini sunt:

  • usurință în prelucrare
  • rezultat reproductibil
  • productivitate
  • posibilitatea inserării în linii tehnologice
  • obținerea mai multor structuri în funcție de periile folosite sau de parametrii mașinii

Dacă ceea ce urmăriți sunt aceste avantaje, sau măcar o parte dintre ele, mașina de structurat lemn v-ar ajuta enorm, iar una dintre opțiuni este Structura 60.02 de la Felder. Mașina de structurat este pentru producătorii de mobilă care doresc să redefinească suprafețele de lemn sau care vor să recondiționeze lemnul vechi.

mașina de structurat lemn

Prin folosirea periilor, o parte din lemnul de suprafață este îndepărtat apărând o structură nouă, interesantă, cu șanțuri pronunțate. De ce nu este îndepărtat tot lemnul? Pentru că periile îndepărtează întâi lemnul timpuriu, mai moale și mai afânat. După cum știți, copacii adaugă în fiecare an materia lemnoasă care în secțiune transversală apare sub forma unui inel. Consistența materialul lemnos adăugat nu este aceeași, fiind dependentă de perioada anului. Primăvara, materia depusă este mai afânată, mai moale. Vara și la început de toamnă, creșterea este mult mai lentă, materia depusă fiind densă și dură. Când periile încep să acționeze lemnul timpuriu este îndepărtat, iar cel târziu rămâne și formează desenul de striații în relief.

mașina de structurat
sursa foto: admenter.eu

Structura 60.02 are 2 posturi de prelucrare succesive astfel încât poate asigura o prelucrare perfectă dintr-o singură trecere.

Aceste posturi sunt de fapt 2 arbori pe care se montează periile. Prima perie, o perie de oțel cu diametrul de 200 mm, este cea care face structurarea grosieră, îndepărtând lemnul moale. A doua perie, din material textil (Tynex, granulație 60), este cea care finisează, care îndepărtează fibra scămoșată rămasă de la structurarea grosieră.

Astfel, printr-o singură trecere se face atât profilarea suprafeței, cât și pregătirea lemnului în alb. De aici, lemnul poate merge direct la colorare și lăcuire. Fiecare post de prelucrare este prevăzut cu propria gură de aspirație care preia praful și resturile rezultate la prelucrare. La final lemnul rezultat este curat, la fel și mediul de lucru.

mașina de structurat

Lemnul cu care se lucrează poate avea diferite grosimi și este important ca mașina să fie cât mai versatilă pentru a putea prelucra un număr cât mai mare de dimensiuni și profile. Cu Structura 60.02 acest lucru este posibil, putând fi prelucrat lemn cu lățimea între 30 și 1300 mm și grosimea de la 3 până la 200 mm. Poate fi folosită atât pentru a prelucra o bucată veche de placaj, dar și pentru a structura o grindă sau a recondiționa una veche (poți vedea în filmul de la finalul articolului). Ridicarea periilor în cazul pieselor cu grosimi mari este acționată electric și se face printr-o simplă apăsare de buton.

Banda transportoare a mașinii este cauciucată, de tip fagure, fără îmbinare cap la cap. Lipsa îmbinării face ca rezistența în timp să fie foarte bună reducându-se astfel costurile de întreținere. Viteza de deplasare este variabilă, între 2,5 și 10 m/min, putând fi adaptată în funcție de esența lemnului. În cazul esențelor mai moi, de tipul rășinoaselor, prelucrarea se poate face la viteze mai mari pentru că lemnul se îndepărtează mai ușor. La esențe tari, de tipul stejarului sau frasinului, viteza trebuie redusă. Lemnul mai dur opune rezistență astfel încât periile au nevoie de mai mult timp pentru a-l putea îndepărta.

mașina de structurat

Mașina de structurat lemn Structura 60.02 are un design ergonomic, preluarea pieselor făcându-se la o înălțime de 900 mm de la sol. Acest lucru permite legarea simplă cu alte mașini în cadrul fluxului de producție.

Alte avantaje ale mașinii:

  • durată de viaţă mare şi stabilitate garantată în timpul prelucrării datorită şasiului solid şi a componentelor constructive de calitate
  • capota care acoperă grupurile de perii este închisă şi solidă – asigură economie de timp, permiţând stocarea temporară a pieselor prelucrate pe aceasta
  • schimbare uşoară şi rapidă a periilor de structurat

Structura 60.02 nu este foarte mare așa că se poate adapta foarte bine atât în cadrul unei linii de fabricație dintr-o fabrică, cât și într-un atelier mai mare în care se prelucrează lemnul. Cu o astfel de mașină, lemnul îngălbenit de vreme, lemnul ars, lemnul recuperat poate fi readus la viață. Puteți vedea toate aceste transformări, în filmul de mai jos.

 

Sper ca aceste informații să vă fie utile!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua,

    Urmaresc cu foarte mare interes articolele Dumneavoastra.
    Ele sunt foarte bune pentru niste novici ca mine, dar daca ar cuprinde si o referinta legata de pret, ar fi minunat.

    Toate cele bune,

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian