Echipamente de Vopsit

Sistem de pulverizare cu dozarea componentelor pentru cei ce folosesc lacuri cu catalizator

Lacurile bicomponente, cum sunt cele poliuretanice de exemplu, sunt recunoscute pentru rezistențele lor fizice, chimice și mecanice crescute. Sunt folosite la protejarea mobilierului de baie și bucătărie, a pardoselilor sau a altor suprafețe din lemn ce au nevoie de performanțe ridicate. Rezistențele crescute apar în  urma reacției chimice dintre cele 2 componente care sunt amestecate înainte de a fi pulverizate. Când aplicarea se face cu pistoale manuale sau pompe obișnuite, componentele se măsoară și se amestecă manual. Asta înseamnă întreruperi în flux, timp consumat și riscul de a greși dozarea. Un sistem de pulverizare cu dozarea componentelor și amestecarea lor elimină aceste probleme. Despre o astfel de pompă pentru lacuri bicomponente va fi vorba în continuare.

 De ce este nevoie de un sistem de amestecare performant? Ce a dus la apariția lui?

În fabrici, când se face trecerea de la lacuri monocomponente la cele bicomponente (de exemplu trecerea de la lacurile nitro la cele poliuretanice), există întotdeauna o reticență a celor care pulverizează lacurile. Și este de înțeles, pentru că uneori este greu să scoți oamenii din zona lor de confort. Folosirea produselor bicomponente presupune amestecarea componentelor, dozarea lor, prepararea unei anumite cantități, și în toate aceste etape se pot face greșeli cu urmări destul de neplăcute. Numai 3 exemple:

  • Dozarea greșită a componentelor lacului poliuretanic poate face ca pelicula să rămână moale (prea puțin catalizator) sau să devină casantă (prea mult catalizator).
  • Amestecarea unei cantități de material mai mare decât cea care poate fi folosită până ca amestecul să se întărească duce la pierderi. Cantitatea întărită nu mai poate fi folosită. Crește astfel consumul/mp și pretul de productie. În plus apar și deșeurile.
  • Daca traseele pistolului sau ale pompelor nu sunt bine spălate după folosire, materialul rămas se întărește făcându-le inutilizabile.

Acestea inconveniente și altele care pot apărea, pot fi rezolvate cu ajutorul unui sistem de amestecare și dozare care apoi duce amestecul spre pistolul de pulverizare. O astfel de pompă pentru lacuri bicomponente este PU 3000 de la Sames Kremlin, distribuită în Romania de Falk Consulting.

pompe pentru lacuri poliuretanice

Pompa PU 3000 este ușor de folosit, în ciuda tehnologiilor performante pe care le înglobează și este foarte sigură în utilizare

Performanța sistemului PU 3000 este dată de mai multe aspecte:

  • Calitatea foarte bună a amestecului celor 2 componente datorită folosirii unei tehnologii avansate – Injectmix – și a unui mixer static de mare performanță.
  • Precizia amestecării este d +/-1% datorită controlului electronic al componentelor.
  • Conceptul Plug&Spray, pe care se bazeaza sistemul PU3000, conține atât elementele de pompare, cât si pe cele electronice necesare dozării și controlului amestecului și a altor parametri.
  • Un sistem electronic dotat cu alarme pentru controlul anumitor parametri de producție: consum, emisii de COV.

Injectmix este tehnologia folosită pentru amestecarea celor 2 componente. Ea presupune injecția unui volum precis și preînregistrat de catalizator (component B) într-un flux continuu de grund sau lac (component A). Acest lucru se întâmplă într-un mixer performant care garantează calitatea amestecului.

pompe cu dozare si amestecare

Amestecul este realizat cu ajutorul sistemului electronic performant – marca Sames Kremlin – PFE (Pulse Free Electronic Control). Sistemul calculează automat dacă cursa pistonului pompei de catalizator este suficientă pentru a introduce în fluxul de lac cantitatea prestabilită de catalizator. Dacă nu este suficientă si ar fi nevoie de catalizator mai mult pentru a respecta rețeta de amestecare (cantitatea prestabilită), un impuls electronic este trimis către pompa de catalizator care inversează automat cursa pistonului, fără oprirea pulverizării.

Sistemul PU3000 are o productivitate foarte bună și o rezistență foarte bună în timp

Productivitatea unui sistem este dată întotdeauna de mai multe elemente care, însumate, conduc spre performanțe resimțite imediat în producție. În cazul sistemului PU3000 ele ar putea fi rezumate astfel:

  • Utilizare intuitiva. Este ușor de înțeles pentru operator cum funcționează sistemul, astfel trecerea se face rapid, fără întreruperi în producție.
  • Eliminarea opririi bruște a sistemului, implicit a producției, datorită eliminării debitmetrelor. Amestecarea prin injecție a celor două componente, precum și controlul electronic al amestecării, a dus la eliminarea debitmetrelor.
  • Debit continuu și constant asigurat de sistemul electronic PFE.

sistem de pulverizare cu dozarea componentelor

PU3000 are și o foarte bună rezistență în timp datorită unei tehnologii performante, brevet Sames Kremlin, folosite la fabricarea  lui. Este vorba de Flowmax, un sistem care asigură o foarte bună etanșeitate pompelor cu piston. Este un sistem recomandat celor care folosesc catalizatori pe bază de izocianat (cum este cazul produselor poliuretanice, acrilice pe solvent, hidrodiluabile cu întărire, poliesterice). Acești catalizatori sunt foarte sensibili la contactul cu apa, întărindu-se imediat. Dacă apar scurgeri, acestea se întăresc de la umiditatea din atmosferă. Asta înseamnă costuri mari de întreținere și opriri dese ale producției. Sistemul Flowmax etanșeizează perfect, scurgerile fiind excluse.

Pe scurt, de ce ati cumpăra o astfel de pompă?

Cu atât de multe informații tehnice e posibil să fi pierdut esențialul: avantajele noului sistem justifică investiția? Atât producătorul cât și distribuitorul spun că PU3000 are un cost relativ mic care se amortizează într-un timp scurt, iar avantajele folosirii sistemului sunt multe:

  • reducerea pierderilor de material si a deșeurilor (amestec întărit);
  • creșterea timpului de producție. Se estimează o creștere medie zilnică a timpului de lucru cu 50 min;
  • curățare rapidă și automată a circuitelor;
  • eliminarea riscului de apariție a defectelor din cauza dozajului greșit. Se elimină factorul uman în ceea ce privește amestecarea componentelor;
  • eliminarea întreruperilor bruște din cauza variațiilor de debit;
  • costuri de întreținere reduse datorită etanșării foarte bune;
  • posibilitatea monitorizării foarte exacte a consumurilor, emisiilor de solvenți, etc;
  • nu necesită cursuri speciale pentru personal fiind un sistem intuitiv, ușor de învățat.

sistem de pulverizare cu dozarea componentelor

Închei tot cu date tehnice, dar sunt importante pentru o imagine generală completă. Sistemul poate fi folosit atât cu pistol normal (presiune 6 barr), cât și cu unul airmix (200 barr), iar raportul de amestecare între cele 2 componente poate fi de la 1/1 până la 20/1.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian