Parchet

Rașchetare parchet – etape și realizare. Întreținerea parchetului

Operațiunea de raschetare parchet este una destul de complexă și este bine să fie făcută de specialiști sau de persoane care nu sunt la primul lor proiect de acest gen. Implică mai multe cunoștințe legate de șlefuirea lemnului masiv, de moduri de reparare a defectelor din lemn, dar și de finisarea lemnului (colorare și lăcuire). De asemenea, pentru a obține rezultate bune se folosesc mașini și trebuie să le puteți manevra. Sfaturile care urmează sunt pentru cei care au acasă pardoseli ce pot fi rașchetate (parchet lemn, parchet stratificat, dușumele) și s-ar încumeta să facă această operațiune singuri.

Ce fel de parchet poate fi rașchetat

Rașchetarea înseamnă îndepărtarea stratului deteriorat de lac aplicat pe parchet, dar și a unei părți din lemnul parchetului. De aceea, pentru a putea fi rașchetat, parchetul trebuie să fie din lemn masiv sau parchet stratificat.

Parchetul din lemn masiv poate suferi de-a lungul timpului mai multe rașchetări, fără să apară probleme. Va pierde din grosime la fiecare operațiune, dar nu într-atât încât să nu mai poată fi folosit.

În cazul parchetului stratificat lucrurile sunt puțin diferite. Numărul de rașchetări pe care le poate suporta depinde de calitatea parchetului. Acest tip de parchet are un furnir gros (un blind) lipit pe placaj sau pe mdf. Blindul poate fi mai gros sau mai subțire. Cel gros va rezista la 2-3 rașchetări pe când cel subțire cel mult o rașchetare. În cazul blindului subțire există riscul ca prin rașchetare să se ajungă la suportul pe care este lipit.

Rașchetarea este o operațiune destul de radicală și trebuie să știm când este necesară

Parchetul este supus zilnic la tot felul de agresiuni în urma cărora rămân semne. Poate fi zgâriat când sunt mutate piese de mobilier sau pot rămâne semne după căderea unui obiect greu. Sunt numai 2 exemple de probleme ce pot apărea. Când zgârieturile și loviturile sunt superficiale nu este nevoie de rașchetare pentru a remedia defectele. Este suficient ca stratul de lac să fie șlefuit până la îndepărtarea defectului. Dacă zgârietura este fină nici nu e necesară lăcuirea suprafeței după intervenție. Poate fi numai ceruită și eventual, lustruită.

Atenție, în acel loc stratul de lac se subțiază și nu mai este la fel de rezistent. În timp aici pot apărea probleme mai mari care vor duce în final la rașchetarea parchetului.

Sunt situații când zgârieturile sau loviturile distrug nu numai stratul de lac ci și lemnul. Sau când prin zgârieturile profunde umiditatea ajunge la lemn și-l pătează. În aceste cazuri este nevoie de rașchetare. Practic, în toate situațiile în care, într-un fel sau altul, s-a ajuns la lemn și a fost afectat este nevoie de rașchetare.

Etapele procesului de rașchetare

Rașchetarea în sine este procedeul prin care se îndepărtează lacul și un strat subțire de lemn. Operațiunea în sine implică mai multe etape, pentru că, întotdeauna, rașchetarea propriu zisă este urmată de repararea defectelor și de refinisarea parchetului. Nimeni nu își propune doar să ajungă la lemnul curat al parchetului fără a-l proteja din nou. Astfel că rașchetarea a devenit sinonimă cu întregul proces care cuprinde îndepărtarea lacului și a stratului superficial al lemnului, chituirea defectelor și refinisarea.

1. Verificarea și identificarea defectelor

În cazul în care nevoia de rașchetare nu este evidentă (podea înnegrită, lipsa lacului pe porțiuni mari, crăpături mari și vizibile în pelicula de lac) se face o verificare a întregii suprafețe pentru a vedea dacă zgârieturile și loviturile sunt profunde. Dacă sunt superficiale se fac reparațiile. Dacă nu, se face rașchetarea.

raschetare parchet
sursa foto: stopchasinginfluencer.blogspot.c om
2. Rașchetarea parchetului

În trecut rașchetarea era o problemă și implica mult deranj și mai ales, foarte mult praf. Se făcea de multe ori manual și asta ducea la un proces de durată.

Acum există mașini de rașchetat cu burduf pentru colectarea prafului astfel încât operațiunea este mult mai ușor de făcut. Mai ales că nu este nevoie să cumpărați o astfel de mașină – există firme care le închiriază.

raschetare parchet
sursa foto: familyhandyman.com

Rașchetarea se face pe toată suprafața parchetului, în mod uniform, până la îndepărtarea petelor și a zgârieturilor superficiale. Nu încercați să îndepărtați găurile mici și adânci pentru că îndepărtați mult lemn inutil. Acestea pot fi reparate. Nu insistați foarte mult într-un loc pentru că se va forma o adâncitură. Încercați să îndepărtați stratul de lemn cât mai uniform.

Înainte de a începe rașchetarea scoateți plintele pentru a putea ajunge și sub ele. Cu o mașină obișnuită nu veți reuși să rașchetați și marginile (pe lângă perete). Există însă mașini speciale pentru așa ceva, chiar și pentru locuri foarte greu accesibile.

Recomandarea generala este ca hârtia de șlefuit a mașinii să aibă granulația 80. Am găsit însă surse care recomandă 36 și chiar 20 atunci când este vorba despre un parchet vechi, foarte deteriorat. Dacă se folosesc astfel de granulații grosiere este bine ca la final să se facă încă o trecere folosind o hârtie de șlefuit mai fină.

raschetare parchet
sursa foto: todayshomeowner.com
3. Repararea defectelor

Când s-a ajuns la lemn curat și fără defecte majore se face o verificare a întregii suprafețe (defectele majore înseamnă parchet putrezit, mâncat de cari sau care se mișcă și pentru care vă sfătuiesc să apelați la un specialist). În cazul în care sunt găuri, ele se repară cu chit de lemn. Când se face reparația se pune o cantitate mai mare de chit deoarece prin uscare chitul scade.

Dacă vreți să colorați (băițuiți) parchetul verificați dacă aveți un chit care se colorează. Dacă nu, colorați întâi lemnul, după care reparați defectele cu chit colorat.

După ce chitul s-a uscat șlefuiți-l până îndepărtați tot surplusul și ajungeți la nivel cu restul pardoselii.

raschetare parchet
sursa foto: addicted2decorating.com
4. Pregătirea suprafeței pentru grunduire și lăcuire

După repararea tuturor defectelor întreaga suprafață se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 150 sau 180. Operația se face la fel ca pregătirea în alb a mobilei. Pentru șlefuire se pot folosi mașini de șlefuit rotative. Este nevoie de această șlefuire pentru a îndepărta fibra ridicată a lemnului apărută după folosirea unei granulații grosiere. Altfel, fibra ridicată se încarcă cu grund și la uscare devine dură și greu de îndepărtat. În final va rezulta un parchet care zgârie, agață și rupe ciorapii.

5. Aspirarea și îndepărtarea prafului

Este o etapă foarte importantă pentru că altfel lacul nu va avea aderență sau va avea aspect urât. În urma șlefuirii chitului și a pregătirii în alb rezultă foarte mult praf fin care “se ascunde” mai ales în colțuri. El trebuie foarte bine aspirat. După aspirare se șterge foarte bine întreaga suprafață cu o cârpă. Dacă folosiți cârpă umedă (nu udă) nu aplicați imediat lacul. Lăsați să se usuce. Nu începeți finisarea până nu sunteți convinși ca ați îndepărtat tot praful, iar lemnul nu este ud.

6.  Grunduirea

Pentru a avea o bună aderență la suport și a șlefui cu ușurință între straturi, aplicați întâi grund si la final lacul de parchet. Există și lacuri care pot fi folosite și ca grund, dar se șlefuiesc mult mai greu.

Aplicați stratul de grund cu trafaletul, cu pensula sau cu racleta, cum vă este mai ușor. Daca folosiți lac pe bază de solvent, verificați ca buretele trafaletului să fie rezistent la solvent. Vă recomand însă să folosiți produse pe bază de apă. Sunt mai scumpe, dar scăpați de problema mirosului în casă. Și nu o să aveți probleme în timp pentru că lacurile hidrodiluabile pentru parchet sunt foarte rezistente.

După aplicare lăsați să se usuce după care șlefuiți toata suprafața cu hârtie abrazivă cu granulația 280 sau 320. Dacă vă doriți un parchet lucios faceți șlefuirea între straturi cu granulație 400 cel putin. Altfel se vor vedea zgârieturile fine de la șlefuire pentru că lacul lucios scoate în evidență toate defectele. Este și destul de greu de întreținut de aceea vă recomand un lac semilucios.

Ștergeți foarte bine cu cârpa praful rezultat înainte de aplicarea stratului următor.

Dacă doriți puteți aplica și al doilea strat de grund urmând aceiași pași ca la primul.

7. Lăcuirea/ceruirea/uleierea

Modul de aplicare a lacului este la fel cu cel al grundului. Sunt specialiști care recomandă aplicarea unui strat de grund și 2-3 de lac. Eu sunt de părere că este mai bine de aplicat 1-3 straturi de grund (cu sau fără șlefuire între ele, dar obligatoriu șlefuire înainte de lac) și un singur strat de lac.

Peste grund poate fi aplicat, în loc de lac, un strat de ceară. Trebuie să știți însă că parchetul este mai greu de întreținut așa și ar trebui receruit cel puțin o dată pe an.

În loc de grund și lac poate fi folosit ulei pentru pardoseli. Dacă parchetul este din lemn de esență tare, cu desen frumos, uleiul îl va pune în evidență si va arăta foarte bine. Uleiurile speciale protejează bine, dar parchetul va trebui refinisat mai des comparativ cu unul lacuit.

raschetare parchet
sursa foto: konopkafloorsanding.com
Întreținerea parchetului. Cum îi prelungim viața

După cum ați văzut rașchetarea parchetului nu este tocmai simplă și implică ceva disconfort. De aceea cel mai bine este să fie amânată cât mai mult. Pentru a reuși acest lucru continuând să aveți un parchet frumos este bine să respectați câteva reguli:

 • Nu călcați pe parchet cu încălțăminte care ar putea zgâria parchetul (cu ținte, crampoane, tocuri foarte ascuțite)
 • Nu lăsați apa să băltească pe el. Dacă din diferite motive a ajuns pe el ștergeți-o imediat.
 • Dacă descoperiți o zgârietură încercați să o remediați local cât mai repede.
 • Ceruiți-l măcar o dată pe an.
 • Dacă au căzut pe parchet mărgele fine, material grunjos sau alte astfel de materiale nu călcați pe ele. Se vor imprima în parchet și acela va deveni un loc vulnerabil.
 • Faceți o șlefuire și o relăcuire a parchetului o dată la 10 ani, chiar dacă pare că nu ar avea nevoie stringentă.
 • Încercați să priviți parchetul ca pe o mobilă. Are nevoie cam de aceleași tratamente.

Repet ceea ce am spus și la început. Rașchetarea este complicată si este bine să fie făcută de specialiști. Dacă totuși sunteți dintre cei foarte pricepuți și îndemânatici și vă încumetați la o astfel de muncă sper ca sfaturile să vă fie de ajutor. Succes!

 

10 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Da, folositi aceleasi etape. Aveti insa grija la spatiile care pot aparea intre elemente. Elementele sunt mai mari in cazul dusumelelor si variantia in timp poate fi destul de mare. Eu am pus in mansarda dusumea mergand pe mana celui care mi-a vandut lemnul, fara sa verific umiditatea. Intr-un an a scazut atat de mult ca puteai baga mana intre elemente.
   Dupa ce curatati lacul si lemnul innegrit, bateti din nou dusumeaua sau, daca e lipita, impanati golurile cu lemn. Aduceti lemnul adaugat la acelasi nivel cu rindeaua. Dupa aceeasi slefuiti intreaga suprafata si finisati.
   Succes!

 • cit material intra pentru procedurile acestea? incerc sa fac un estimat de materiale necesare pentru o suprafata de 70 mp de parchet. Multumesc.

  • Buna ziua.
   Consumul de grund sau lac, la aplicarea cu trafaletul, este 100-120 g/mp/strat. Adaugati 10-20% pierderi. Ceara puteti sa o caculati la 70-80 g/mp.
   Toate cele bune!

 • Buna seara! Am citit cu placere articolele dvs. Referitor la grund si lac pt parchet ati putea sa imi recomandati produse care nu au miros? Am inteles din articol ca sunt cele pe baza de apa,dar care oare? Multumesc pt raspuns.

  • Buna ziua.
   Da, despre produsele pe baza de apa este vorba. Un astfel de lac de parchet pe baza de apa, de la ICA (marca italiana de produse de finisare) gasiti si in magazinul Iscusit.
   Informatii despre produs gasiti aici
   Toate cele bune!

 • Bună ziua, am citit cu mare interes articolul Dvs. care mi s-a părut foarte util. Doresc să-mi recondiționez parchetul din cameră, care a fost pus (nou) în 1975, apoi doar repaluxat de vreo 2 ori [o dată cam pe la sfârșitul anilor ’80 (posibil și cu rașchetare), și apoi încă o dată sigur în 2008 (doar paluxare în 2 straturi cu palux clasic cel mai ieftin)]. Acum s-a cam decojit de palux în anumite locuri, s-a zgâriat și arată foarte urât, astfel că are nevoie de rașchetare. Intenționez să îl rașchetez cu discuri abrazive întâi de 80, apoi de 120 atașate la polizor și apoi să îl paluxez. Aș dori să vă întreb dacă în acest caz, înainte de aplicarea lacului de parchet cerat (de la firma Kober) este absolut obligatorie grunduirea parchetului, sau aceasta este o operațiune suplimentară opțională ce ține doar de estetică? Și apoi, spuneați că ar fi bine (ca o măsură de întreținere a parchetului) ca acesta să fie ceruit cel puțin o dată pe an. Va fi vorba și de parchetul meu după recondiționare (adică rașchetare+paluxare), sau acea ceruire e bine de făcut doar la parchetul mai vechi dacă nu se dorește încă rașchetarea lui? Vă mulțumesc respectuos. Mirela din Timișoara.

  • Buna dimineata!
   Dupa raschetare trebuie sa aplicati min.2 straturi de protectie (lac sau grund si lac). Lacul fiind cerat nu ar trebui sa se poate aplica 2 straturi succesive (doar daca producatorul nu spune altceva). Daca este asa trebuie sa aplicati un strat de grund iar dupa uscare, va trebui sa slefuiti toata suprafata cu disc abraziv de min 240. Daca lacul este lucios slefuirea trebuie facuta cu disc abraziv de min.400. Grundul trebuie sa fie cel recomandat de producator pentru a fi compatibil cu lacul (de obicei este scris pe eticheta cutiei de lac) sau un grund poliuretanic.
   Daca producatorul spune ca se pot aplica straturi succesive din acelasi lac, atunci nu mai este nevoie de grund, dar slefuirea intre straturi este necesara pentru a avea o suprafata neteda, fina si pentru a exista aderenta intre straturi.
   Ceara se aplica pentru a proteja lacul. Nu este obligatorie aplicarea ei, dar asa suprafata lacului va ramane mult mai mult timp fara zgarieturi. Ceara se aplica cel putin o data pe an, cu carpa, pe toata suprafata. Este bine sa o faceti la o curatenie generala, dupa ce parchetul este spalat si sters (trebuie sa fie bine zvantat).
   Succes!

   • Vă mulțumesc foarte frumos ptr. răspuns. Să vă răsplătească Bunul Dumnezeu cumsecădenia și bunul simț! Poate ptr. Dvs. sunt informații de rutină, însă ptr. noi valorează enorm. Cu aleasă considerație ptr. ajutor, Mirela ACHIM.