Business

ABC Building: De la 2 lei la 4 milioane de euro din producție și comercializare de canapele

Ciprian Dumitru, administratorul firmei ABC Building, Sibiu, a avut o viață plină și interesantă. A trecut de la olimpiada de contabilitate la teologie, de la manager în bancă la vânzarea de saltele, de la doi lei la o cifră de afaceri de patru milioane de euro. Ne-a povestit despre călătoria lui până în prezent.

Ciprian Dumitru, administrator ABC Building, lângă mașina de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z
Ciprian Dumitru, administrator ABC Building, lângă mașina de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z
Să o luăm cu începutul. Cum ați ajuns în acest domeniu?

Pe scurt, am terminat Facultatea de Teologie în anul 2004 la insistențele părinților. Însă apoi am lucrat ca manager în bancă. Am făcut liceul economic și am ocupat locul doi pe România la olimpiada de contabilitate. Așa am primit bursă la ASE Sibiu. Însă, dintr-o încăpățânare a părinților am mers și la examenul Facultății de Teologie. M-am dus și cu mare noroc am intrat pe locul 14. Părinții mi-au spus că trebuie să mă apuc de muncă și să mă susțin singur dacă vreau să fac ASE, dar că mă vor susține ei dacă merg la teologie.

Am pornit cu fratele cel mic și soția, de aici și numele de ABC: Alexandru, Bianca și Ciprian. Și am vrut să-i spunem și Building gândindu-ne că ne apucăm de construcții dacă nu merge mobila. Dar uite că a mers deși nu ne dădea nimeni vreo șansă de succes în anul 2010, în criză, când nu se vindea și nu se cumpăra nimic.

Pe vremea aceea fratele meu și soția mea erau studenți. Fratele meu câștigase sesiunea de comunicări la inginerie și plănuia să plece la studii la NASA. Așa că i-am propus să facem firma și un magazin de mobilă, iar dacă funcționează să nu mai plece în America. Şi a funcționat, iar acum este o afacere bună. Anul trecut (2016) am avut o cifră de afaceri netă de aproape patru milioane de euro, iar în acest an (2017) sperăm să ajungem la peste 5,5 milioane de euro. Toată lumea este mulțumită de calitatea pe care o oferim și asta se datorează utilajelor Felder Gruppe.

Fierăstrău circular cu masă mobilă de formatizat Kappa 550 din gama Format-4, în spate, mașină pentru aplicarea cantului Felder G500
Fierăstrău circular cu masă mobilă de formatizat Kappa 550 din gama Format-4, în spate, mașină pentru aplicarea cantului Felder G500
Cum ați ajuns să vindeți mobilă?

În 2006 am fost manager la HBB Bank în departamentul de economii, dar din cauza stresului din bancă și a sedentarismului am ales să plec în vânzări de saltele. Am lucrat trei ani acolo, iar apoi am mers la o fabrică de canapele de la Sighetul Marmației ca director de vânzări. În nouă luni am reușit să vând canapele în valoare de o sută zece miliarde (în lei vechi). Apoi, am ajuns într-o fabrică de mobilă ca recuperator și din 2009 până în 2010 nu am mai lucrat nimic.

După o pauză de șase luni, mai aveam doar doi lei și m-am gândit să-mi fac afacerea mea. Așa că m-am dus la proprietarul unui spațiu din oraș și i-am spus că vreau să-l închiriez ca să-mi fac un magazin de mobilă. M-a întrebat cum se numește compania mea. I-am zis că n-am nici firmă și nici bani. Și atunci m-a întrebat cum vreau să închiriez un spațiu și să fac magazin de mobilă fără nimic. I-am răspuns că m-am gândit că îmi dă gratuit o lună spațiul și că mă ajută cu bani să-mi fac firmă, iar mobila o voi plăti la termen. I-a plăcut ideea așa că am pornit la drum. A fost greu la început, dar după două săptămâni a început să se vândă mobila și am reușit să plătesc chiria și marfa.

Cum ați ajuns să faceți producție?

În anul 2015 am luat decizia să facem și producție. Nu aveam nici cea mai mică și vagă noțiune despre producție. Așa că, împreună cu o colegă, am plecat la București, la recomandarea unui prieten, la Felder Gruppe România. Acolo l-am cunoscut pe Paul (Paul Năstase – Director zonal vânzări utilaje clasice Transilvania și Maramureș) și i-am zis că vreau să cumpăr utilaje să fac mobilă, canapele.

Am mers în showroom ca la piață. Am zis că vreau o mașină de căntuit, un circular, încă un circular mai mic de lemn, un abric. Mi-a făcut un pachet și m-am trezit cu ele aici. Le-am montat și le-am lăsat așa din august 2015 până în februarie 2016. Cumpărasem multe utilaje, cu valoare mare (toate ajunseseră la aproape o sută de mii de euro), așa că trebuia să mă apuc de producție. Dar ce să produc? Canapele. Gata, facem canapele!

Ne-a fost foarte greu până am reglat mașinile, dar până la urmă am reușit. Ne-au susținut, bineînțeles, cei din echipa Felder Gruppe România. Tot timpul ne-au susținut. Efectiv, ne-au învățat să facem mobilă.

Mașină de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z
Mașină de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z

Am căutat furnizor de materie primă și am luat pentru un lot de 50 de canapele. Eu și încă doi băieți am muncit vreo lună, iar după încă trei săptămâni a ieșit prima canapea. Dar nu era completă pentru că nu era nimeni specialist, nu știam să tragem stofă. După două luni am mai angajat cinci persoane și am muncit opt luni continuu. Apoi am tras o linie și am descoperit că eram pe un minus destul de mare, foarte mare. Nu aveam randament în producție. Așa că ne-am oprit, am calculat, am regândit cum producem, cum le punem, de ce mai avem nevoie pentru a obține și randament și productivitate. În urmă cu mai bine de un an lucram o lună la 50 de canapele, iar acum facem 35 pe zi cu doar de două ori mai mulți angajați. Și am ajuns un furnizor bun de canapele pe piața din România. Canapelele noastre sunt normale, numai că le-am făcut altfel și am mers pe calitate.

 Care este piața dumneavoastră?

Producem peste 8.000 de canapele/an în două dimensiuni și cu cinci modele de brațe. Avem 60 de firme în toată țara cu care colaborăm, avem mașini proprii de transport, am angajat șofer și le trimitem în toată România. Utilajele Felder Gruppe ne-au ajutat foarte mult prin faptul că au îmbunătățit calitatea produselor. Cu un utilaj nou și bun obții calitate. Discutăm despre un circular Format-4, mare, pentru debitat lemn, de capacitate mare, nu se încălzește, nu se oprește și are randament. Discutăm despre o freză Felder care merge extraordinar; toate operațiunile sunt perfecte și așa iese calitatea.

Mașină de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z
Mașină de frezat cu ax înclinabil Felder F700 Z
Câți sunteți acum în total în producție și în comercializare?

Am plecat de la două persoane și acum suntem 60. În momentul de față deținem șase magazine în Sibiu și în împrejurimi și îl vom deschide pe al șaptelea în Râmnicu Vâlcea. Ca suprafață de expunere, depășim 7.000 de metri pătrați, iar ca cea de producție am început cu 300 de metri pătrați și am ajuns la 800. Avem un teren de 10.000 de metri pătrați și construcții pe o suprafață totală de 2.600 de metri pătrați.

Care este următorul pas? V-ați gândit să exportați?

Vrem să creștem productivitatea și să achiziționăm modele noi de echipamente și încă o mașină de căntuit. În plus, sperăm să cumpărăm și un CNC.

Am avut solicitări din Ungaria. Nu putem face export însă pentru că nu avem marfă nici măcar să acoperim cererea de pe piața internă. Solicitările sunt foarte mari. La început a fost foarte greu, am făcut produsele, le-am băgat în magazinele proprii, apoi am încercat să găsim parteneri în țară. Oamenii nu aveau încredere în calitatea noastră. A fost foarte greu să-i convingem. Dar acum solicitările sunt mari și nu mai facem față.

 Ce contează cel mai mult pentru dumneavoastră când achiziționați un echipament pentru fabrică?

Puterea lui. Capacitatea lui și să fie un utilaj performant. Poți să cumperi utilaje la mâna a doua, dar nu te ajută cu nimic. Cele noi, bune și cu capacitate mare de producție te ajută foarte mult și nu ai nevoie de mentenanță deoarece un utilaj nou nu se strică.

 Cum ați ajuns la Felder?

Am un prieten care produce mobilier din lemn și a lucrat cu echipamente de la Felder Gruppe, fiind foarte mulțumit de ele. Mi-a recomandat să merg pe Felder și mă bucur că i-am urmat sfatul. Le mulțumesc băieților de la Felder Gruppe România că m-au susținut cu idei și m-au învățat să folosesc echipamentele. Era foarte greu pentru noi atunci, iar ajutorul lor a fost vital.

 Cât de mult contează service-ul la achiziționarea unui echipament?

Excepțional de mult. Contează să fie și rapid. Dacă am o problemă, în 24 de ore trebuie să fie cineva la mine să o rezolve. Dacă stă tot fluxul o zi este o pierdere destul de mare. Într-o seară mașina de căntuit avea o mică problemă, iar operatorul mi-a spus că trebuie să îi chemăm pe cei de la Felder. I-am zis că îi teleportez imediat și că în 15 minute vor fi aici. Băieții de la Felder treceau prin Sibiu și au spus că vin și pe la noi să ne salute. Așa că au reparat-o rapid. Contează foarte mult. Sunt oameni deosebiți, iar service-ul este extraordinar de bun. Sunt profesioniști și știu exact ce au de făcut.

 Am observat că aveți o atmosferă plăcută în producție. Oamenii glumesc, se simt bine, sunt relaxați, se ajută între ei. Cum reușiți?

În primul rând ne ajută echipamentele pentru că, dacă ele merg bine, operatorii nu sunt nervoși. Nu se supără. În al doilea rând, mie nu-mi place scandalul. Ai totul bun, nou, frumos, așa că lucrezi corect, bine și nu te cerți. Ca într-o familie. Eu nu-i presez. Le spun că trebuie să facem 35 de unități într-o zi, așa că ne apucăm de dimineață și plecăm atunci când le terminăm. Simplu. Suntem ca într-o echipă de fotbal. Trebuie să ne susținem.

Echipa ABC Building
Echipa ABC Building

Puteți găsi și citi întreaga poveste a lui Ciprian Dumitru, de la ABC Building și aici.

Acest interviu face parte din seria de povești ale clienților Felder Gruppe România. Descoperiți mai multe povești aici.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian