Deco&Design Diverse Idei de meșterit

Rășini epoxidice: ce sunt, utilizări, sfaturi pentru rezultate perfecte

De când cu articolul despre lemn și rasina epoxidica primesc continuu întrebări legate de aceste rășini. Articolul prietenului nostru Marian despre blatul de bar făcut din frasin, capace de bere și rășini epoxidice a făcut ca interesul pentru astfel de lucrări să crească exponențial. Așa că m-am gândit că un articol care să spună mai multe despre aceste rășini ar fi util. Pentru că sunt rășini pentru lemn, pentru pardoseala epoxidica autonivelantă, pentru fisuri în beton, adezivi și vopsele epoxidice. Să vedem cum ne putem descurca între atâtea tipuri de rășini epoxidice.

Ce sunt rășinile epoxidice

Sub numele de rășini epoxidice se găsește o gamă foarte largă de produse industriale. Se găsesc rășini transparente sau colorate, mono sau bicomponente, lichide sau solide. Pot fi foarte diferite unele de altele, dar au ca parte comună niște grupări reactive numite grupe epoxi care reacționează între ele sau cu alte tipuri de grupări reactive. În funcție de numărul acestora și de grupările cu care pot reacționa (întăritorul folosit) proprietățile materialului rezultat pot fi foarte diferite.

Nu cred ca trebuie să intru în explicatii chimice pentru că mai mult v-ar încurca. La un moment dat am explicat, folosindu-mă de alt fel de simboluri, rolul întăritorului la obținerea unei pelicule de lac cu proprietăți superioare și mulți mi-au spus ca explicația a fost de ajutor. Am sa încerc si acum o astfel deexplicatie. Imaginați-vă un grup de oameni îmbrăcați în alb care stau unul lângă altul. Sunt ușor de separat, nu-i așa? Dacă se prind însă de mâini vor fi mai greu de despărțit, dar imaginea va rămâne monocroma. Se pot prinde însă cu oameni din alt grup, îmbrăcați în verde. Va rezulta o alta formațiune greu de despărțit, dar bicolora, având aspectul diferit de prima.

Așa și cu rășinile. Pot exista mai multe posibilități de legare și mai multe substanțe cu care se pot lega. De la legările gruparilor reactive cu alte grupări vin proprietățile speciale ale rășinilor, iar de la posibilitatea legării cu diverse grupări apare diversitatea lor. De știut că rasina epoxidica nelegată – neîntărită – are proprietăți foarte slabe.

rasina epoxidica
sursa foto: creativita.info
Utilizările rășinilor epoxidice

În urma reacțiilor chimice pe care diversele tipuri de rășini le au cu întăritorii rezultă produse cu proprietăți adezive foarte bune, sau cu rezistențe chimice sau la temperatură mare foarte bune, izolatori electrici deosebiți sau materiale cu proprietăți mecanice deosebite. Cum vă spuneam, rășinile epoxidice nu sunt numai cele care, împreună cu lemnul, formează blaturi de mese unice ca aspect.

Domeniile în care sunt folosite rășinile epoxidice sunt multiple:

 • acoperirea metalelor
 • electronică și electrotehnică
 • fabricarea vopselelor și a adezivilor
 • obținerea unor materiale plastice cu proprietă,i speciale
 • în construcții

Vopselele epoxidice sunt folosite la interior pentru că la exterior sunt sensibile la radiația UV (capătă aspect de cretă). Sunt însă foarte bune ca primer fiind rezistente la coroziune și foarte bun protector împotriva apei și umidității. De aceea se folosesc ca prim strat în industria auto sau la construcția navelor.

Adezivii epoxidici sunt foarte rezistenți și sunt folosiți în foarte multe domenii: construcția avioanelor, automobilelor, bicicletelor.  Pot lipi lemn, metal, sticlă, piatră și unele tipuri de plastic. De aceea atunci când se face cadrul pentru a turna o rășină trebuie ținut cont că sunt puține materialele de care nu se lipește foarte bine.

Cele mai spectaculoase utilizări ale rășinilor epoxidice sunt la obținerea pardoselilor sau în combinație cu lemnul și/sau alte materiale. Și în construcții fac treabă bună așa că, să le luâm pe rând.

rasina epoxidica
sursa foto: epoxycraft.com
Pardoseala epoxidica

Este cea mai cunoscută și mai folosită pardoseală dintre cele pe bază de rășini. Este foarte rezistentă și durabilă putând fi folosită în spații industriale și comerciale cu trafic intens, nu numai pietonal ci și de mașini.

Pentru că este cunoscută ca una dintre cele mai igienice pardoseli (se curăță foarte bine și foarte ușor) a fost o vreme când toate fabricile producătoare de alimente, carmangeriile, depozitele, spitalele, farmaciile erau obligate să aibă astfel de pardoseli. Nu știu dacă această cerință mai este încă valabilă.

Datorita reticulării foarte avansate pardoseala epoxidica este foarte rezistentă și se prinde foarte bine de stratul de beton protejându-l la impact, abraziune sau împotriva acțiunii apei și a agenților chimici.

rasina epoxidica
sursa foto: cobblecrete.com.au

Aplicarea se face prin turnare – se mai numește și pardoseală autonivelantă – rezultând o suprafață foarte dreaptă. Timpul până la întărirea totala este mai lung comparativ cu alte pardoseli pe bază de rășini (7-10 zile față de 5 zile cea poliuretanică), dar este și mult mai rezistentă și cu stabilitate dimensională foarte bună. Poate fi folosită fără probleme în locuri unde circulă frecvent camioane, stivuitoare sau alte astfel de utilaje. Dezavantajul este că, dacă s-a deteriorat, pobilitățile de reparare sunt foarte mici recomandarea fiind înlocuirea totală.

Pardoselile epoxidice pot fi făcute și în spațiile de locuit, efectele obținute fiind dintre cele mai diverse și mai spectaculoase. Se pot obține efecte metalice, de marmură, de adâncime, apă curgătoare, chiar și aspect de ocean. Pentru spațiile de locuit există varianta să fie turnate, rezultând pardoseli cu grosimi mai mari de 2 mm, sau să fie aplicate cu trafaletul, grosimea stratului fiind sub 1 mm. Cele groase sunt mult mai rezistente.

rasina epoxidica
sursa foto: decorunits.com
Folosirea în construcții

Rasina epoxidica este folosită pentru repararea fisurilor sau crăpăturilor apărute în beton. Adera foarte bine iar reparația este foarte rezistentă în timp. Poate fi folosită atât la reparația construcțiilor civile cât și a celor industriale.

Rășina se aplică în crăpături prin turnare sau injecție. Înainte de aplicare fisurile trebuie curățate și degresate pentru ca aderența să fie cât mai bună.

Fiind foarte compatibilă cu betonul poate fi folosită și pentru acoperirea acestuia pentru a-l proteja de infiltrările de apă sau la abraziune. Acoperă foarte bine suprafața betonului umplând în mod natural toate golurile sau imperfecțiunile. După întărire formează corp comun cu betonul, fără riscul de desprindere.

rasina epoxidica
sursa foto: resincoat.co.uk
rasina epoxidica
sursa foto: directwaterproofing.ca
Folosirea rășinii epoxidice în combinație cu lemnul

În articolul “Lemn și rășini epoxidice” am arătat modul cum se poate lucra cu rășinile transparente și o metodă practică pentru eliminarea aerului încorporat. Rășinile folosite pentru lemn sunt transparente, cu întărire. Pot fi colorate cu pigmenți pe bază de oxizi de fier. Aceleași rășini pot fi folosite și la obținerea bijuteriilor.

Este foarte importantă alegerea materialului pentru cadrul pentru turnare, pentru că am văzut că rășina este si un foarte bun adeziv pentru materiale precum metalul, sticla, lemnul sau unele materiale plastice. Un cadru din polipropilena nu va reacționa cu rășina.

Pentru a nu rămâne bule în peliculă rășina trebuie lăsată un timp de dezaerare după amestecare. Turnarea trebuie să se facă cât mai încet pentru a nu îngloba aer. Apoi suprafața se încălzește cu o torță până la eliminarea totală a bulelor. De asemenea, se recomandă aplicarea de straturi succesive subțiri (1 cm). Tot pentru eliminarea bulelor există și o unealtă specială cu țepi folosită de obicei la pardoselile decorative.

Dacă sunt imperfecțiuni ale suprafeței (incluziuni de praf) suprafața poarte fi șlefuită cu burete abraziv foarte fin, după care se aplică cu pensula un strat subțire de rășină. Suprafața își va recăpăta strălucirea.

Se recomanda ca obiectele înglobate în rășină să nu fie ude.

rasina epoxidica
sursa foto: dezeen.com

rasina epoxidica

Unde se găsesc

Se pot spune multe despre rășini așa că voi mai reveni la subiect. Aștept și de la voi întrebări pentru ca articolul să fie cât mai util. Chiar dacă nu știu răspunsul promit că mă interesez astfel încât articolul să-l conțină.

Puteți găsi aceste rășini în magazinele de specialitate, în cele de bricolaj, în magazinele online sau la producători. Sunt multe locuri unde pot fi gasite important este să știți ce să cereți.

Și pentru pardoseli oferta este mare. O simplă căutare pe net cu subiectul “pardoseli epoxidice” vă oferă o mulțime de variante. Pot fi cumpărate din magazinele de bricolaj sau de specialitate, dar este mai bine să apelați la specialiști.

rasina epoxidica
sursa foto: resincoat.co.uk

43 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua
  Noi suntem niste incepatori.Credeti ca am putea folosi rasini epoxidice pe niste scanduri de nuc? Am dori sa facem niste pervaze la geam si o masa .Cred ca provocarea cea mai mare este masa ,deoarece asezand doua scanduri alaturi, ce punem dedesupt ca rasina sa nu curga prin spatiile dintre scanduri.Ne puteti da un sfat ? Unde gasesc rasini tinand cont ca suntem din Sibiu.Care este necesarul de rasina ?Va multumesc.

  • Buna ziua.
   Pot spune ca este destul de curajoasa intreprinderea. Ar trebui sa incepeti cu lucruri mai simple.
   Puteti folosi rasina cu scandurile de nuc. Frumusetea nucului va fi pusa in evidenta de rasina.
   Pervazele nu trebuie folosite la exterior. Rasina nu este rezistenta la radiatia UV.
   Pentru masa trebuie sa faceti o cutie din PAL melaminat lucios si lis (fara pori) pentru ca rasina sa nu adere. Puteti scandurile si turnati rasina foarte incet, in reprize. Dupa fiecare repriza scateti aerul cu ajutorul unui arzator. Dupa intarire, desfaceti lateralele cutiei, scoateti blatul, slefuiti-l si stergeti-l cu o carpa inmuiata in rasina.
   Rasina epoxidica se gaseste in magazinele de bricolaj gen Hornbach, Dedeman, Practiker, etc.
   Pentru a afla necesarul trebuie sa faceti un calcul de volum: volumul cutiei pana la ce inaltime vreti sa fie blatul din care scadeti volumul scandurilor.
   Pentru inspiratie aveti mai jos 2 link-uri.
   Toate cele bune!
   https://www.revistadinlemn.ro/2018/03/16/bar-din-tevi-rasina-epoxidica-frasin-si-343-de-capace-de-bere-diferite/
   https://www.revistadinlemn.ro/2017/06/07/combinarea-lemnului-cu-rasina-epoxidica/

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua. Sunt incepator, nu am lucrat niciodata cu rasina epoxidica, si sunt interesat de cateva detalii daca se poate. In primul rand, care este rasina ce se poate folosi la blaturile de masa si care este raportul dintre rasina si intaritor?
  Sunt din Suceava, unde as putea gasi rasina?
  Am incercat ceva dar s-a intarit foarte repede( 30 min), si au iesit foarte multe bule de aer.
  Daca aveti si alte sfaturi utile, va rog sa ma ajutati daca se poate.
  Va multumesc. Cu respect!

  • Buna ziua.
   1. Trebuie sa folositi rasina pentru lemn sau rasina transparenta. Raportul de amestecare rasina:intariotr difera in functie de producator si de proprietatile finale ale rasinii intarite. Poate de de 1:1, 1:2 sau altele. Sunt producatori care vand rasina impreuna cu catalizatorul ca un singur produs, cantitatile reprezentand raportul de amestecare.
   2. Cel mai simplu este sa cautati pe net. Sunt multe posibilitati de a cumpara online. Puteti gasi si la magazinele de bricolaj de tipul Dedeman, Hornbach, BricoDepo, Praktiker, etc.
   3. Poate a fost pentru alt scop. Exista mai multe tipuri de rasina. Faceti cantitati mai mici si nu turnati toata cantitatea o data. Turnati straturi mai subtiri si asteptati sa iasa bulele. Ajutati iesirea bulelor cu o flacara (o torta din aceea de aprins aragazul). Dupa iesirea bulelor turnati inca un strat subtire si tot asa.
   In link-ul de mai jos gasiti si alte informatii.
   Toate cele bune!
   https://www.revistadinlemn.ro/2017/06/07/combinarea-lemnului-cu-rasina-epoxidica/

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua.
  Am o cabana din lemn iar in incapăerea destinata baii as vrea sa pun rasina peste placa de OSB care acopera grinzile.
  Credeti ca s-ar putea infiltra apa si sa afecteze structura cabanei?
  Va multumesc.

  • Rasina epoxidica izoleaza bine. Asa cum ati vazut si in articol este folosita pentru obtinerea pardoselilor. Depinde insa si de cat de bine este aplicata, de cum este facut amestecul cu intaritorul (pentru ca stratul sa nu crape), tipul de rasina, etc. Inteleg ca peste placa ce acopera grinzile o sa vina finisajele destinate baii (gresie sau alta varianta). Dupa parerea mea este important cum este realizata aceasta lucrare pentru ca apa sa nu ajunga la OSB.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Am o terasa de beton neacoperita as vrea sa o finisez dar nu cu gresie
  As putea pune ceva epoxidic ( sapa, rasina, vopsea ) ?

  • Buna ziua.
   Noi suntem specialisti in lemn si ne este greu sa ne pronuntam in domenii unde nu avem competente. Din documentararile facute pentru rasina epoxidica va pot spune ca cea transparenta nu prea este folosita la exterior pentru ca ingalbeneste sub actiunea razelor soarelui si isi pierde din proprietati. Exista un lac epixidic (aceasta este varianta mai ieftina) care se aplica pe beton pentru a impiedica macinarea lui. Sunt si combinatii de rasina epoxidica si quart (varianta scumpa) care se aplica pe zonele exterioare.
   Sper sa va fi fost de folos.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,

  Mi-ati fost de mare ajutor in alegerea parchetului cu cele mai reduse emisii de formaldehida – va multumesc inca o data si sper ca ma puteti ajuta si in alegerea unui adeziv sigur pentru sanatatea noastra.
  Avem incalzire in pardoseala in intreaga casa si vom monta parchetul prin lipire cu adeziv adecvat.
  Am cautat o varianta de adeziv ecologic, ca varianta la adezivul propus de firma montatoare si am citit Safety Data Sheets de la ambele produse, pentru a intelege ce contin si daca acele materiale sunt sigure pe termen lung pentru sanatate (daca exista riscul de emanatii de substante organice in aer, etc.).

  1. Adezivul ecologic – Slc Eco L34 Plus (Kerakoll) este un adeziv bicomponent, cu partea A: rasina epoxidica (contine si bisphenol-A) si partea B: “quenchant” adica 2,4,6-tris(dimethylaminomethyl)phenol.

  2. Adezivul propus de firma montatoare – Bona R848T este un adeziv monocomponent pe baza de trimethoxyvinylsilane.

  M-am uitat la categoria ‘stabilitate si reactivitate’ pentru a-mi da seama daca, in timp, datorita incalzirii in pardoseala exista riscul ca anumiti compusi din adeziv sa se descompuna si sa ii inhalam:
  – adezivul ecologic – se mentioneaza ‘no dangerous reactions known’ & ‘no dangerous decomposition products known”
  – adezivul Bona R848T – se mentioneaza ‘under normal conditions of storage and use, hazardous reactions will not occur’ & ‘under normal conditions of storage and use, hazardous decomposition products should not be produced’

  Va multumesc inca o data pentru sfatul dv.!

  • Buna ziua.
   Din cate imi spuneti cel mai sigur pare cel ecologic. Un argument in favoarea lui este si faptul ca este bicomponent. In aceste cazuri produsul rezultat dupa definitivarea reactiei dintre cele 2 componente este foarte stabil si inert chimic.
   Dar si adezivii Bona sunt buni si Bona este specializata in parchet si produse pentru finisarea si lipirea parchetului. Daca ei va asigura ca nu veti avea emisii folosind produsele lor (avand in vedere ca incalzirea este in pardoseala) ar trebui sa fie in regula. Este de aflat ce se intampla daca se iese din conditiile normale si care sunt aceste conditii normale. De exemplu, daca temperatura creste mai mult (o defectiune a sistemului) ce se poate intampla? Spun acest lucru ca, in general, este bine sa aveti intreg sistemul de la un singur furnizor. Asa isi va asuma raspunderea pentru lucrare si, in cazul unor probleme, nu va putea spune ca este de vina produsul de la firma concurenta.
   Decizia este tot la dumneavoastra. 🙂
   Toate cele bune!

 • Buna seara,
  Am aplicat pardoseala epoxidica autonivelanta care a iesit superb,peste am lipit un wallpaper 3d iar peste el am dat un strat de lac epoxidic de sigilare.Lacul nu a iesit perfect pe suprafata acestuia sunt anumite puncte daca le pot spune asa.Timpul de intarire al lacului epoxidic de sigilare este de 30 minute.deci trebuie lucrat repede.Am intins cu trafalete de lac conform fisei tehnice,unde am gresit de nu a iesit perfect?

  • Buna ziua.
   Nu cred ca ati gresit cu ceva. Este posibil ca stratul final sa fi prins un fir de praf sau sa fie bule de aer. Ar trebui sa slefuiti suprafata cu un abraziv foarte fin, dupa care sa ungeti cu carpa imbibata in rasina toata suprafata pentru a disparea aspectul albicios Iptafos)ramas in urma slefuiri.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua urmaresc de ceva vreme revista si in multe domenii mi-ati fost de ajutor.
  Pictez cu acril pe placi de lemn si in final in jurul zonei pictate ramane un passe-partout de lemn finisat mat.
  As dori sa folosesc un strat subtire de rasina epoxidica peste zona pictata si sa las zona de passse-partout mata fara rasina, cum sa rezolv separarea?
  Sa folosesc o banda de mascare ? dar rasina s-ar lipii de banda.
  Sa intind doar cu pensula cu atentie ca sa nu depasesc in dreptunghiul picat sau credeti ca fara o margine rasina se va intinde?
  Va multumesc.

  • Buna ziua.
   Ar trebui sa delimitati zona cu o banda de plastic foarte lisa. Polietilena sau polipropilena sunt substante inerte, care nu reactineaza cu rasina epozidica. Nu stiu daca se gasesc astfel de benzi in comert, dar puteti imptoviza taindi-le, de exemplu, din tavitele pentru documente sau alte astfel de produse. Retineti, pentru a nu se prinde, suprafata trebuie sa fie perfect dreapta, fara rizuri sau modele.
   Rasina se poate aplica si cu pensula, dar cel mai bine arata turnata, chiar daca stratul este subtire.
   Daca vreti totusi sa aplicati cu pensula, puneti de jur imprejur banda adeziva de hartie (sa gaseste in magazinele DIY). Se desprinde cu usurinta si nu lasa urme. Ea va impiedica rasina sa se intinda.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  Va multumim pentru articolul interesant!
  Am citit si comentariile si am vazut ca nu recomandati rasina epoxidica pentru uz la exterior. Exista totusi o varianta rezistenta la uv si intemperii? Am dori sa aplicam pe niste usi exterioare, ca o vopsea sau un lac.
  Va multumesc!

  • Buna ziua.
   Multumesc si eu pentru aprecieri.
   Rasina epoxidica nu este rezistenta la exterior. Dar exista alte produse care rezista mai bine si sunt transparente. Exista lacuri pentru exterior pe care le gasiti in magazinele de profil. Trebuie sa stiti insa ca produsele foarte transparente, asemanatoare rasinei epoxi, au rezistente scazute la esterior. Cu cat sunt mai opace cu atat rezista mai bine. Cele mai rezistente sunt vopselele (pentru exterior).
   Toate cele bune!

 • Buna ziua

  Eu nu am nicio dilema si nicio treaba cu lemnul, vreau doar sa va felicit pentru rabdarea si profesionalismul cu care raspundeti intrebarilor cititorilor dumneavoastra. De apreciat.

  Dan

 • Pot amesteca rasina epoxidica incolora de exterior cu rumegus pentru a chitui niste spatii intre rondele de lemn pe un perete tencuit?

 • Buna ziua
  As dori sa-mi fac un blat din rasina in care sa pun capace de la coca cola
  M-ati putea ajuta cum sa procedez
  E pentru mine acasa

 • Buna ziua,

  Felicitari pentru articol si ideile generate. Prietenul meu doreste sa faca un blat de bucatarie din niste scanduri frumos decorate de niste cioturi, acoperite cu frunze de anotimpul toamnei. Am tot citit ca aceasta rasina e rezistenta la multe lucruri, dar daca pun o oala fierbinte pe blatul acoperit de rasina….cand o iau de acolo, pleaca pe fundul oalei si rasina??? E totusi rasina si nu sunt dumirita pana la ce temparatura rezista. Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua!
   Multumim pentru aprecieri!
   Nu pleaca. Dupa ce se intareste (in rasina sa adauga un catalizator) resina este rezistenta, nu este ca un plastic care se inmoaie imediat. Exista mai multe tipuri de rasina care au rezistenta la temperatura intre 150 grd.C si peste 600 grd.C. Pentru a avea insa rezistente superioare la abraziune, zgariere, temperaturi foarte inalte se poate aplica un strat de lac poliuretanic pe blatul de bucatarie obtinut. Inainte de aplicare trebuie sa slefuiti suprafata blatului pentru ca lacul poliuretanic sa aiba aderenta.
   Toate cele bune!

    • Buna seara!
     Din punct de vedere chimic este un produs organic. Este o rasina sintetica care devine solida in urma unei reactii de polimerizare declansata in momentul cand rasina lichida este amestecata cu catalizatorul (intaritorul).
     Toate cele bune!

 • Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Vopseaua epoxidica se poate aplica si pe gresie in interior? Dorim sa renovam putin in casa si nu am vrea sa scoatem gresia pt ca este in stare buna, doar sa schimbam culoarea. Multumesc frumos!

  • Buna ziua!
   Se poate aplica si peste gresie. Se toarna peste ea pentru a o acoperi total. Trebuie sa folositi rasina pentru pardoseli care este mult mai dura. Este diferita de rasinile folosite pentru mobila. Inainte de a turna rasina amestecata cu intaritorul, gresia trebuie sa fie spalata si degresata.
   Toate cele bune!

 • Buna seara
  Vă apreciez foarte mult pentru toată implicarea și munca depusă, faceți un lucru extraordinar! Eu sunt la nivelul de înaintea începătorului în ceea ce constă rășina, n-am mai lucrat cu așa ceva dar am o idee ce îmi doresc să o pun în practică. Îmi doresc să încastrez într-un blat, undeva la 270 de bucățele de metal, ele au dimensiunea 40×40 mm și înalte de 20 mm. Întrebările sunt următoarele:
  1. Pot să le încastrez cu rășină transparentă dar fără să aibă nimic jos, blat de susținere, după decofrare să rămână doar blatul transparent cu bucățile în el?
  2. Pentru a acoperi bucățile este nevoie de o grosime a stratului de minim 20 mm, ținând cont de greutatea metalelor (50-60 kg), la manevrarea blatului nu există riscul să se rupă?
  3. După turnare, decofrare, este nevoie să fie lustruită și dată cu ceva lac suprafața?
  4. Bucățile de metal trebuie să fie curățate, acoperite cu ceva strat?
  5. Pentru realizarea acestui strat ce tip/model de rășină îmi recomandați?
  Vă mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat!

  • Buna ziua!
   Multumesc pentru aprecieri!
   1. Poate ramane blatul fara niciun suport. Exista astfel de blaturi de masa facute doar din rasina si materiale incastrate.
   2. Blaturile din rasina sunt destul de rezistente, dar nu va bazati pe asta. Sustineti-l intotdeauna si la partea centrala atunci cand il manevrati si montati-l cu sustinere centrala. Fiind foarte greu, chiar daca nu se rupe, va flamba.
   3. Pentru a obtine luciu si aspect placut trebuie facuta slefuirea cu hartie fina de slefuit sau cu pasta abraziva. Daca se foloseste hartie se indeparteaza aspectul albicios aplicand rasina cu o carpa moale. Pentru o mai buna rezistenta la temperaturam pe fata superioara, se poate aplica lac poliuretanic.
   4. Trebuie sa le incastrati asa cum vreti sa ramana. Ele vor fi total izolate de aer si nu vor mai ruginii sau sa fie altfel afectate. Nu trebuie sa fie ude sau prafuite.
   5. In articol exista un link catre un producator de rasina care vinde si online.
   Toate cele bune!

   Puteti afla mai multe despre subiectele preferate si din revistele tiparite. Inca va mai puteti abona pentru a primi revistele aparute in 2019 accesand link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/

  • Buna ziua!
   Depinde din ce motive a crescut viscozitatea. Daca a stat la temperatura scazuta, atunci este suficient sa o tineti catva ore la temperaura camerei si rasina revine la strarea iniriala. Daca insa este veche, a fost lasata mult timp descoperita, a intrat in contact cu o cantitate mica de intaritor, s-a produs polimerizarea care este ireversibila. Adica rasina nu mai poate fi folosita.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua,
  ne aflam in fata provocarii de a ne amenaja casa si ne-am gandit sa incepem cu o baie mica, secundara.
  Mi-as dori sa iesim putin din tipare si, in cautarea unor solutii interesante, am descoperit acest minunat articol, urmat de sfaturile din comentarii, pentru care va sunt mai mult decat recunoscatoare.
  Indraznesc si eu sa va cer sfatul legat de ideea mea.
  Baia nu cred ca are mai mult de 4 mp, din care 1.5-2mp va fi rezervat pentru dus+un mic spatiu de depozitare, aici cu siguranta pardoseala va fi gresie (sau travertin, inca nu am decis)
  Pentru restul incaperii m-am gandit ca ar putea fi interesant sa pun in loc de gresie placi osb – in culoare natur sau eventual sa o vopsesc cu alb, pentru mai multa luminozitate – iar peste placa osb sa aplicam rasina epoxidica transparenta, sau sa o lacuim. Nu stiu insa daca placa OSB este potrivita pentru acest rol si daca poate fi combinata cu rasina si daca da, cat este de complicat.
  Daca timpul va permite sa ma ajutati cu un sfat, m-as bucura mult.
  Multumesc!

  • Buna ziua!
   Placa de OSB nu rezista la umiditate. Ar trebui foarte bine izolata si acoperita cu rasina epoxidica pentru a nu avea probleme. Peste placa de OSB poate fi turnata rasina. Trebuie folosita rasina pentru pardoseala iar OSB-ul, asa cum am spus, trebuie foarte bine acoperit.
   Parerea mea este ca, daca nu aveti pe cineva care sa faca foarte bine izolarea si turnarea rasinii, ideea este riscanta.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua.O intrebare va rog..eu fac mărțișoare din răsină…ceva am greșit la ultimele matrițe si nu mi se usucă nici cum rășina.mai am vre-o posibilitate sa le fac să se intărească s-au le pot arunca,sa nu m-ai aștept.mulțumesc

  • Buna ziua!
   Cred ca ati uitat sa puneti intaritor, ati pus prea putin sau a ajuns ulei sau silicon in amestec.
   Daca nu ati pus intaritor, rasina este lichida si poate fi recuperata, atunci puteti relua procesul adaugand intaritor.
   Altfel, nu mai puteti face nimic si le puteti arunca.
   Toate cele bune!

 • Bună ziua, credeți ca as putea face un lavoar din rășină epoxidica? Nu știu dacă suporta uzul intens de apa și dacă se deteriorează din cauza apei, gen matuire

 • Buna ziua.
  Am turnat o masuta de cafea din rasina epoxidica, cu o grosime de 4 cm, cu un procent de 1;2.
  A fost turnata in doua straturi la intervale de 48-36 de ore. urmatorul strat a fost turnat cu un procent de 1;3.
  Problema este ca nu se intareste ultimul strat nici dupa 10 zile de la turnare.
  Exista solutie pentru intarirea acesteia?
  Multumesc.

  • Buna ziua!
   Ceva ati facut totusi gresit pentru ca, daca celelalte 2 straturi sau intarit rezulta ca nu este o problema de calitatea rasinii sau a intaritorului. Daca proportia este o parte de intaritor la 3 de rasina si nu s-a intarit inseamna ca este prea putin intaritor. Ar fi trebuit sa respectati proportie de la inceput (1 parte intaritor si 2 rasina). Din pacate nu puteti da intaritor peste stratul aplicat pentru a-l intari pentru ca va crapa. Singura solutie este sa indepartati stratul moale (diluant, slefuire), sa stergeti bine suprafata cu diluant si sa faceti aplicarea inca o data respectand intarirea de 50%.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter