Finisare DIY Tehnici de Finisare

Ulei de in – când, unde și cum se folosește. Cum să-ți faci singur vopsele de ulei

Am sfătuit mai mulți cititori în ultima vreme să folosească ulei de in sau vopsea pe baza de ulei pentru a proteja lemnul, atât la interior, cât și la exterior. Reticența cu care unii primeau sfatul, întrebările care urmau după, mi-au dat ideea acestui articol. Cu toate că în trecut uleiul de in era unul dintre materialele cele mai folosite pentru finisarea lemnului, apariția lacurilor și vopselelor sintetice a facut ca încet-încet să fie aproape uitat. Este păcat, pentru că este un material natural care dă un aspect deosebit lemnului. Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Nu spun ca nu mai trebuie folosite lacurile și vopselele sintetice. Ar fi și greu să spun așa ceva după aproape 20 de ani petrecuți printre aceste tipuri de materiale. Sunt anumite caracteristici ale suprafețelor finisate sau anumite efecte care numai folosind lacuri și vopsele sintetice se pot obține. Dar, pentru anumite finisaje, cea mai bună alegere este uleiul. În cele ce urmează am să încerc să susțin, cu argumente, această idee.

ulei de in
sursa foto: qualita.co.uk
Inul – hrană, îmbrăcăminte și protecție din cele mai vechi timpuri

Cu mult inainte ca uleiul de in să fie folosit pentru protejarea lemnului, semințele au fost folosite pentru hrană iar planta pentru obținerea fibrelor din care se făceau haine. Inaintașii nostri au văzut că semințele sunt bune de mâncat și le-au folosit. Acum știm că uleiul de in are cel mai mare conținut de acizi omega 3 dintre toate uleiurile vegetale și de aceea continuă sa fie folosit în alimentație și nu numai.

Uleiul de in folosit pentru protecția lemnului se obține prin presarea semințelor de in maturate și uscate. Uleiul natural a fost sute de ani cel mai folosit material pentru protejarea lemnului folosit la interior, exterior sau pe ape. Mai tarziu, vopselele pe baza de ulei și pigmenți naturali erau folosite pentru vopsi totul – lemn, metal, pereții în baie sau în camere. Odată cu apariția vopselelelor alchidice, cu proprietăți foarte asemănătoare celor pe bază de ulei, acestea din urmă au fost aproape uitate.

În ultima perioadă însă, datorită faptului că este un produs natural, că nu este toxic și nu este periculos pentru mediul ambiant, uleiul de in incepe să revină in finisarea lemnului, atât ca produs singular cât și în amestecuri cu alte uleiuri obținându-se produse cu proprietăți mult îmbunătățite. Danish oil este un astfel de produs.

ulei de in
sursa foto: ardec.ca
Utilizări ale uleiului de in
Finisara lemnului pentru interior.

Ca și uleiul de tung, uleiul de in pune în evidență frumusețea și desenul natural al lemnului dându-i un luciu satinat. Nu formează peliculă de aceea este foarte potrivit pentru finisarea mobilierului în stil rustic, al celui cu aspect natural. Esențe ca nuc, stejar, cireș, paltin sunt puse în valoare cu ajutorul uleiului.

Este foarte potrivit pentru finisarea bolurilor, cutiilor de bijuterii, obiectelor decorative, a mânerelor de cuțit sau de unelte. Pentru că este un produs natural se folosește la finisarea jucăriilor din lemn pentru copii. Când îl cumpărați trebuie însă să vă asigurați că este un produs natural pentru că uleiul este folosit de multe ori în amestecuri cu substanțe care nu sunt tocmai sănătoase pentru organism și mediu. O sursă de uleiuri naturale ce pot fi folosite și pentru jucării este Naturalpaint.

ulei de in
sursa foto: madeheart.com
ulei de in
sursa foto: bladeforums.com
Finisarea la exterior

Este folosit pentru că pătrunde adânc în lemn și-l protejează la umiditate. Apa alunecă pur și simplu pe un lemn protejat cu ulei. Din păcate nu este rezistent la radiația UV de aceea îngălbenște în timp. Pentru că nu formează peliculă lasă lemnul să se “miște” atunci când sunt variații de umiditate în aer, fără riscul să apară fisuri. Este motivul pentru care îl recomand întodeauna atnnci când este vorba despre protejarea gardurilor, a pergolelor și foișoarelor, sageacurilora sau amenajărilor cu lemn la exterior. Precipitațiile spală în timp stratul superficial, dar refacerea finisajului este foarte simplă. Pur și simplu se mai dă un strat de ulei atunci când lemnul își pierde luciul și capătă un aspect uscat.

Liant pentru pigmenti

Uleiul de in este un foarte bun liant pentru pigmenți in cazul vopselelor pe bază de ulei. Puteți sa obțineți și singuri vopsele pe bază de ulei. Modul de lucru este descris mai jos.

Obținerea chiturilor naturale

In amestec cu creta formeaza un chit foarte rezistent care poate fi folosit și pentru repararea pereților. După uscare poate fi colorat fara probleme.

Obținerea linoleumului

Tot din ulei de in se obține și linoleumul. Nu este vorba de cel care se găsește acum în magazine sub această denumire. Acesta este sintetic, pe bază de PVC. Linoleumul se obținea dintr-un amestec format din ulei de in, praf de lemn, granule de plută si umplutori.

Finisarea cu foiță de aur

Este folosit pentru fixarea foiței de aur de către cei care restaurează mobilier vechi sau cei care fabrică mobilă de lux.

Mai are multe alte utilizări – inhibitor de rugină, întreținerea pielii, lubrifiant industrial – dar să le dezbatem pe toate ne-ar lua prea mult timp.

sursa foto: naturalpaint.ro
Care sunt motivele pentru care ar trebui ales uleiul de in

Iată câteva motive care ar trebui sa te facă să gândești uleiul de in ca alternativă pentru protecția și finisarea lemnului:

 • Scoate în evidență desenul lemnului fără să formeze peliculă, lăsându-i aspectul natural;
 • Vezi ultimul nostru video pe Youtube,

  Abonează-te aici și vezi cele mai noi filme.

 • Pătrunde adânc în lemn și-l face foarte rezistent la umiditate și la intemperii;
 • Lasă lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul ambiant. Pentru că nu există peliculă nu apar crăpături. Dacă în cazul finisajelor cu peliculă este nevoie de șlefuirea sau chiar îndepărtarea ei totală, în cazul uleiului se aplică pur și simplu încă un strat;
 • Finisajul are un luciu discret, satinat;
 • Este ușor de folosit și întreținerea este simplă;
 • Este un produs natural care nu afectează mediul și sănătatea;
 • Colorează lemnul într-o frumoasă culoare aurie care în timp virează spre chihlimbar (ambră);
 • Nu este scump;
 • Poate fi folosit în amestecuri cu alte uleiuri sau ceruri pentru obținerea unor produse de finisare cu calități superioare.
ulei de in
sursa foto: traditionalpainter.com
Când nu se recomandă alegerea lui

Sunt și finisaje pentru care nu se recomandă folosirea uleiului.

 • Când se dorește ca pelicula să aibă rezistențe mecanice și fizico-chimice mari. Uleiul nu are rezistență la loviri sau zgâriere, numai finisajele cu ceară fiind mai puțin rezistente. Totuși, folosit în amestec cu alte produse naturale, poate fi folosit și pentru finisarea pardoselilor din lemn. Bine înțeles ca nu veți obține rezistența lacurilor poliuretanice, dar nici nu veți vedea zgârieturi în pelicula așa cum se poate intampla în cazul lacurilor de parchet;
 • Atunci când nu vreți ca finisajul să-și schimbe culoarea în timp. Uleiul de in se inchide la culoare cu timpul, chiar dacă este folosit la interior. Produsele pe bază de ulei de in care se găsesc în comerț au adăugați absorberi UV așa că modificarea nu mai este atât de vizibilă;
 • Atunci când se dorește un finisaj lucios. Cu uleiul de in nu puteți obține luciu înalt;
 • Cand doriți să finisați MDF sau produse similare. Nu este recomandat pentru astfel de plăci compozite. Este îndă foarte bun pentru lemn masiv sau furnir.
Ce tipuri de ulei de in se găsesc. Care este cel mai potrivit pentru protejarea lemnului

Uleiul de in natural este destul de rar folosit pentru că are un timp de uscare foarte mare, pana la 48 de ore. Pentru a-i imbunătății uscarea este supus diferitelor tratamente.

Uleiul de in fiert sau polimerizat este obținut prin fierbere timp de câteva zile, la o temperatură în jur de 280ºC, in absența aerului. Se obține un produs care se usucă mai repede (între 8 și 12 ore) și nu mai îngălbenește atât de mult. Procedeul îndelungat și cu consum mare de energie face ca un astfel de ulei să fie mai scump. Dar este natural și ușor de folosit.

Există însă și variante mult mai ieftine, dar mai puțin naturale. Este vorba de uleiul de in sicativat. Uscarea mai rapidă este obținută prin adăugarea de substanțe chimice (derivați de cobalt sau mangan).

ulei de in
sursa foto: keletproductoil.com
Cum se face finisarea cu ulei de in. Etapele procesului

Pentru a obține un rezultat bun folosind ulei de in trebuie să respectați următoarele etape:

  • Șlefuiți suprafața lemnului cu hârtie abrazivă cu granulația 120. Nu folosiți hârtie prea fină pentru că praful fin împiedică absorbția în profunzime. Desprăfuiți înainte de aplicarea uleiului;
  • Aplicați primul strat de ulei cu cârpa, pensula sau trafaletul. Pentru ca uleiul să pătrundă cât mai adânc diluați-l 5-10% cu white spirit (petrosin). Folosiți un ulei sicativat sau fiert;
  • După 15-20 min, timp necesar pentru a fi absorbit, ștergeți excesul. Dacă nu-l indepărtați riscați să obțineți o suprafață lipicioasă;
  • Lăsați să se usuce între 8 și 12 ore. Pentru a fi siguri aplicați stratul următor a doua zi;
  • Aplicați încă 1-2 straturi de ulei, fără a-l mai dilua. Nu aplicați stratul următor până când cel anterior nu este uscat. Stergeți de fiecare dată excesul;
  • Dacă doriți ca obiectul să aibă un tușeu plăcut puteți face un fel de lustruire a suprafeței cu lână de oțel fină, dar numai după uscarea completă a uleiului. Pentru siguranță lăsați să treacă 2-3 zile de la aplicarea ultimului strat.
  • Întreținerea se face prin aplicarea unui strat de ulei atunci când lemnul își pierde luciul și capătă aspect uscat. Nu lăsați ca lemnul să-și schimbe culoarea spre gri (în cazul lemnului folosit la exterior). Nu veți mai reuși sa reveniți la culoarea inițiala.
  • Mobilierului folosit la interior i se poate aplica un ultim strat de ceară care poate fi lustruit pentru un grad de luciu mai mare. Ceara face ca întreg finisajul sa dureze mai mult.
 • ATENȚIE! După aplicarea fiecărui strat spălați imediat uneltele folosite iar cârpele puneți-le într-un vas cu apă. Uscarea uleiului se face cu degajare de căldură. Dacă cărpa conține și solvent sau este afară, în bătaia soarelui, se poate autoaprinde. Fenomenul se numeste autocombustie. Nu aruncați resturile la întâplare. Cel mai simplu este să le acoperiți cu apă.
ulei de in
sursa foto: dontaskmyeducation.com
Cum puteți obține singuri vopsele pe bază de ulei

Vă spuneam că puteti face singuri vopsele naturale pe bază de ulei. Aveți nevoie de ulei polimerizat și pigmenți naturali. Pigmenții trebuie să fie un praf foarte fin. Dacă au aglomerări (mici bulgări) folosiți un mojar (ca cel pentru usturoi) pentru a-i mărunți.

Amestecați o cantitate mică de ulei cu pigmentul. Amestecarea trebuie făcută foarte bine, să nu rămână nici cel mai mic cocoloș. Pentru asta faceți amestecul pe o suprafață plană (o masa de inox sau de sticla). Întindeți pasta formată cu o spatulă sau un cuțit cu lama lată pe suprafața dreaptă și amestecați foarte bine.

La final diluați pasta formată cu cantitatea de ulei necesară pentru a obține, în funcție de preferințe, vopsea densă sau semitransparentă sau ulei pigmentat (pe care-l folosiți ca lazură pentru exterior).

ulei de in
sursa foto: ardec.ca

Găsiți atât pigmenți minerali cât și diverse uleiuri pe bază de in la Naturalpaint. Puteți alege din o gamă de 24 de pigmenți naturali. De asemenea, puteți face vopseaua amestecând mai mulți pigmenti. În plus, toate produsele din ofertă sunt naturale. Pentru fiecare dintre ele există in site descrierea compoziției.

Succes!

 

32 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Peste lemnul tratat cu ulei de in, se poate aplica un lac? Mă gândesc la creșterea rezistenței la zgârieturi.
  Mulțumesc.

  • Buna ziua.
   Se poate aplica lac alchidic. Ideea este sa fie aceeasi baza pentru a fi compatibile si a exista aderenta la suport.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

   • Buna ziua!
    As avea nevoie de o parere din partea dvs. Eu am inceput sa fac diferite constructii din lemn rotund (deocamdata mese, banci si leagane) si nu prea stiu care ar fi cea mai buna metoda de protejarea a lemnului, pentru ca pe viitor clientii sa nu aiba surprize neplacute cu ce au cumparat de la mine.
    Din ce am citit aici pe pagina, sa inteleg ca uleiul de in este potrivit, doar ca pe mine m-ar interesa sa mai dau si cu un lac pentru diferitele nuante ale lor. Deci una din solutii ar fi sa dau 2-3 straturi de grund si unul de lac, sau sa renunt la grund si sa dau cu ulei de in? Multumesc!

    • Buna seara.
     Rezistenta mai mare in timp are finisajul pentru exterior cu grund si lac. Sunt lacuri care au garantie chiar si peste 10 ani. Rezistenta la exterior depinde insa si de cat de expuse sunt obiectele la soare si intemperii sau cat de corect s-a aplicat corect finisajul.
     In cazul uleiului, fnisajul are aspect mai natural, este rezistent laumiditate, dar nu are rezistenta asa de mare in timp pentru ca este spalat de ploaie. In schimb refacerea este mult mai simpla comparariv cu un finisaj cu lac. Daca lacul se scorojste trebuie indepartat tot finisajul prin slefuire dupa care tot procesul se reia. In cazul uleiului este suficient sa se aplice inca un strat, fara alte pregatiri.
     Eu sunt adepta uleiului, mai ales in cazul unui finisaj rusic, cum inteleg ca faceti dumneavoastra (folositi lemn rotund). Daca clientii isi doresc o rezistenta foarte buna in timp sau acoperire cu lac, puteti folosi, dar nu lac lucios si nu strat gros.
     Succes!

 • Uleiul de in are propria strălucire după ce se aplică pe o suprafaţă tratată mai intâi cu clei de oase (soluţie apoasă). După uscarea soluţiei de clei, se şlefuieşte suprafaţa, care prezintă mici asperităţi (fibrele “culcate” de circular şi alte scule-dălţi etc) şi care se ridică atunci când se aplică soluţia caldă de clei de oase. Uleiul de in işi face după uscare o suprafaţă foarte lucioasă. Ar trebui explicat puţin termenul de “linoxin”. Procedeul este străvechi, utilizat in atelierele de mobilă mai bătrâneşti.

 • Buna seara,
  In primul rand doresc sa va felicit pentru cea ce faceti !
  Am hotarat sa plachez cu scandura o casuta la tara, o sa aplic metoda japoneza de ardere cu flacara, apoi o sa tratez cu ulei de in sicativat (Danke).
  Indiferent de culoarea rezultata o sa-mi placa 🙂 pentru ca vad lemnul si dincolo de el este munca si visul meu !
  Intrebare: In afara de ulei de in (2 straturi) cu “reimprospatarea de cuvinta de la anu’ ” mai trebuie sa dau cu altceva ?
  Multumesc anticipat !

  • Buna seara.
   Multumim pentru aprecieri!
   Nu mai este nevoie de nimic. Alegerea de a arde lemnul este foarte buna. Asa lemnul va fi colorat, dar si protejat. Veti creste astfel rezistenta lemnului la exterior. Doua straturi de ulei sunt suficiente. Verificati ca uleiul sa fie pentru exterior (sa fie usor pigmentat). Uleiul de in total transparent nu are rezistenta la radiatia UV.
   Succes!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua!
  Doresc sa va felicit pentru tot ceea ce faceti, aveam nevoie de o revista care sa ne furnizeze informatii despre pretuirea lemnului. Am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta cu o informatie: am o cabana de lemn la care a inceput procesul de uscare al lemnului( are 10ani) si nu stiu cu ce sa umplu spatiul gol dintre scanduri. Am incercat cu lac+rumegus, aracet+rumegus pentru a pastra culoarea lacului, insa acestea dupa un timp tot se fisureaza. Cabana este din scanduri din lemn de brad, procesul de uscare continua. Am vazut ca la unele cabane din busteni se foloseste un chit alb dar nu am gasit din ce este facut sau de unde se poate achizitiona.
  Va multumesc si va doresc mult succes!

  • Buna ziua.
   Multumim pentru aprecieri.
   Tamplarii folosesc pentru chituire amestecuri de lac nitro cu praf de lemn (nu rumegus) sau aracet cu praf de lemn. Nu pun astfel de chituri pe crapaturi sau gauri mari, pentru ca apar crapaturile. In general chituri scad prin uscare si trebuie pusa intotdeauna o cantitate mai mare, dupa care surplusul se slefuieste.
   In comert exista chit de lemn. Este mai elastic si rezista mai bine. Exista si chituri epoxidice, in 2 componente (A+B), care sunt mai rezistenti si mai elastici.
   Nu-mi dau seama exact cum sunt crapaturile despre care vorbiti, dar am vazut la casele din busteni sau la casele din lemn din Canada sau din nordul Europei ca acopera astfel de crapaturi cu sfoara inmuiata in chit. Sfoara este indesata in crapatura dupa care este acoperita cu chit. Fiind chit mai putin tensiunile sunt mai mici si nu mai crapa.
   Sper sa va fi fost de ajutor.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna,
  Am un dulap din lemn rasinos in stare naturala, nu a fost vopsit sau lacuit. Este nou. As dorii sa folosesc Sadolin pentru protectia lemnului. Intrebarea este in ce ordine trebuie folosite? Trebuie folosit si Sadolin anticarii sau doar grundul si lacul . Dulapul o sa stea in interior. Dintre lacuri se poate folosi sadolin extra sau altceva? As dori dupa finisare sa aiba un aspect lucios.
  Ce sfaturi imi puteti oferi.
  Multumesc

  • Buna ziua.
   Protectie anticari este buna pentru a nu avea probleme in timp cu carii. Daca insa carul este deja in lemn solutia nu ajuta. Daca credeti ca exista riscul infestarii cu astfel de insecte atunci aplicati un prim strat de protectie.
   Dupa protectia anticari aplicati grundul si apoi lacul. Lacul este intotdeauna strat final. Este cel care da luciul si tuseul placut.
   Daca doriti sa aiba luciu atunci folositi un lac pe care este mentionat faptul ca este lucios. Din cate stiu, Sadolin este o firma buna, dar nu stiu daca Sadolin extra este lac lucios.
   Toate cele bune!

 • Buna seara,
  Am si eu o intrebare poate deja a-ti mai raspuns dar eu una nu am gasit nimic de genul.Am achizitionat de curand o casa pe peretii livingului sunt panouri de lemn pe care nu vrem sa le indepartez vreau doar sale vopsesc.Spune-ti va rog care sunt pasii pt o vopsire corecta avand in vedere ca lemnul este natural fara lacuire fara nici un fel de tratament.Am primit mai multe sfaturi dar nu prea ma incred in oameni in care doar isi dau cu parerea am descoperit siteul dvs si chiar as avea incredere intr-o parere de specialist.
  Multumesc frumos anticipat.

  • Buna ziua.
   Daca lemnul nu a fost niciodata tratat cu nimic si este vorba de lambriu sau alt tip de lemn masiv (nu panouri de pal caserat sau infoliat) atunci intai trebuie sa slefuiti acel lemn. Slefuirea o puteti face cu bureti abrazivi medii. Dupa slefuire si desprafuire, daca vreti ca lemnul sa fie colorat, aplicati un strat de bait in culoarea dorita. Va sfatuiesc sa folositi bait pe baza de apa pentru a nu avea probleme de miros puternic de solvent. Dupa bait fibra lemnului se va ridica putin si va trebui sa slefuti din nou dupa primul strat de grund pentru ca suprafata sa redevina fina.
   Lasati baitul sa se usuce 24 de ore. Aplicati apoi 1-2 straturi de grund, cu o ora pauza intre ele pentru ca solventul (solventul organic sau apa) sa se evapore putin. Slefuirea o faceti a doua zi, dupa uscarea completa a straturilor.
   La final aplicati un strat de lac.
   Va recomand produse pe baza de apa, sunt mai usor de suportat. Exista produse care tin loc si de grund si de lac. De obicei se numesc lac universal, dar nu este obligatoriu sa se numeasca asa. Astfel de produse se aplica straturi succesive 2-3, fara sa fie nevoie de grund. Dupa 2 straturi si uscare, faceti slefuirea
   Folositi materiale de la magazinele de bricolaj sau de la magazine de specialitate unde sa puteti intreba pe cineva cum se folosesc . Cele de la magazinele de bricolaj au toate indicatiile pe eticheta.
   Toate cele bune!

 • SFAT!!! pentru cei care doresc sa foloseasca si sa lucreze cu uleiul de in:
  Uleiul de in combinat cu rumegusul sau microparticulele de lemn si cu carpa sau pensula poate deveni in anumite conditii de umiditate sau/si temperatura FOARTE volatil putand duce la combustii spontane.

  De aceea trebuie ca sa fiti atenti cu carpele, manusile (mai ales astea noi gumate) si pensulele cu care lucrati. Carpele trebuie intotdeauna puse intinse si NU mototolite, manusile la fel (si de preferinta sa nu mai fie folosite dupa ce s-au zvantat.
  Iar inainte de a fi aruncate, TREBUIE neaparat sa fie lasate la zvantat in locuri umbrite si foarte bine ventilate si aerisite. Asta in cazul in care nu vreti sa aveti vreun incendiu

 • Buna seara!
  As avea nevoie de o parere de la dvs. Eu am inceput sa fac diferite constructii din lemn rotund (deocamdata mese, banci si leagane) si as vrea sa stiu care e cea mai buna solutie pentru protejarea lemnului, pentru ca pe viitor clienti sa nu aiba surprize neplacute.
  Din ce am citit aici, uleiul de in ar fi cel mai potrivit, dar eu as avea nevoie sa dau si cu lac peste, datorita multimilor de nuante care sunt disponibile. O a doua varianta cred ca ar fi sa dau cu grund si lac, dar nu stiu care din aceste doua variante ar fi mai buna. Ma puteti ajuta? Multumesc!

  • Buna seara.
   Rezistenta mai mare in timp are finisajul pentru exterior cu grund si lac. Sunt lacuri care au garantie chiar si peste 10 ani. Rezistenta la exterior depinde insa si de cat de expuse sunt obiectele la soare si intemperii sau cat de corect s-a aplicat corect finisajul.
   In cazul uleiului, fnisajul are aspect mai natural, este rezistent laumiditate, dar nu are rezistenta asa de mare in timp pentru ca este spalat de ploaie. In schimb refacerea este mult mai simpla comparariv cu un finisaj cu lac. Daca lacul se scorojste trebuie indepartat tot finisajul prin slefuire dupa care tot procesul se reia. In cazul uleiului este suficient sa se aplice inca un strat, fara alte pregatiri.
   Eu sunt adepta uleiului, mai ales in cazul unui finisaj rusic, cum inteleg ca faceti dumneavoastra (folositi lemn rotund). Daca clientii isi doresc o rezistenta foarte buna in timp sau acoperire cu lac, puteti folosi, dar nu lac lucios si nu strat gros.
   Succes!

 • Buna seara! Am o masa de bucatarie din lemn , care este cariata (cred ca de mai mult timp, dar noi acum am descoperit-o). Ar ajuta daca o dam cu ulei de in, sau ne sfatuiti pentru un alt tratament? Multumesc frumos!

  • Buna dimineata!
   Uleiul de in nu este de niciun folos in cazul carilor.
   Cel mai simplu mi se pare sa profitati de iarna care vine si sa tineti masa afara in zilele geroase. Desi pare greu de crezut, multi au scapat cu ajutorul ghindelor. Nu strica sa incercati. Si petrosinul (white spirit) este util, dar mirosul poate fi deranjant.
   In link-ul de mai jos aveti cateva tratamente “domestice” in cazul infestarii cu cari.
   Succes!
   https://www.revistadinlemn.ro/2018/08/23/tratamente-naturale-impotriva-carilor/

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua, Am o casa (cabana) din barne de lemn de brad la exterior si doresc un ajutor din partea dvs. Cabana are o vechime de 10 ani si am folosit pana in prezent pe exterior ulei de in sicativat aplicat cu trafaletul. Deoarece suprafata este patata, prafuita si innegrita pe alocuri vreau sa o vopsesc cu pistolul, cu vopsea (nu lac). -1- Ce vopsea pot folosi ? (in conditiile existente fara slefuire si curatare a suprafetei) -2- Am ulei sicativat acasa, cu ce il pot amesteca si in ce proportii pentru a rezulta o colorare a acestuia ? Va multumesc anticipat, cu stima, V Ionescu.

  • Buna ziua.
   1. Pentru a nu avea probleme cu urmele de ulei ramase ar trebui sa folositi vopsele ce au ca diluant white spirit (petrosin, terebentina). Sunt compatibile vopselele alchidice si cele pe baza de ulei. Problema poate fi lipsa de aderenta din cauza zonelor cu mult praf acumulat si petele negre care pot fi de mucegai si ar trebui curate. Ar fi bine daca ati reusi sa spalati inainte peretii cu un furtun cu presiune (sau sa gasiti o solutie pentru a crea mai multa presiune in jet – ingustarea zonei de iesire a apei). Dupa spalare lasati sa se zvante si apoi aplicati vopseaua. Uleiul si apa nu se inteleg.
   2. Il puteti amesteca cu pigmenti minerali sub forma de praf sau care au fost deja ampastati cu ulei sau rasini sintetice compatibile cu uleiul. Proportia nu trebuie sa depaseasca 20%. O proportie mai mare va face ca vopseaua sa devina sfaramicioasa si “uscata” la suprafata (fara aspect uleios). Procente de pana in 6-10% dau un aspect semitrasparent. Aveti grija la amestecarea pigmentilor praf cu uleiul pentru ca formeaza cocoloase exact ca faina.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din
   domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista
   tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos.
   Va multumim!
   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Buna ziua,

  am un mobilier de interior din stejar, caruia vreau sa-i schimb putin tenta, fara a-i afecta desenul natural. Dupa aplicarea baitului m-ar interesa sa aplic ulei de in. Sunt compatibile cele doua?

  Multumesc!

  • Buna ziua.
   Daca mobilierul este acoperit cu lac nu mai poate fi aplicat ulei. Din ce spuneti, este un mobilier caruia vreti sa-i schimbati tenta. Daca va referiti la culoarea naturala a stejarului si lemnul nu a fost inca acoperit cu nimic, atunci este posibil. Aplicati intai baitul pe baza de apa sau solvent, lasati sa se usuce, dupa care aplicati 2-3 straturi de ulei, cu 24 de ore timp de uscare intre ele si stergerea excesului.
   Toate cele bune!

 • Buna ziua, as dori sfatul dumneavoastra pentru a trata fara lacuri si cu cat mai putine chimicale, un blat de lucru la bucatarie. Blatul e din stejar masiv, este slefuit profesional, si are o grosime de 4cm. Pot folosi orice ulei de in fiert sau sunt doar anumite firme recomandate? Nu doresc sa folosesc produse ce contin metale.

  Va multumesc

  • Buna ziua!
   Cel mai potrivit ulei pentru bucatarie este uleiul mineral. Este folosit si pentru finisarea bolurilor sau altor ustensile care vin in contact direct cu mancarea. Il gasiti si la farmacii.
   Se poate folosi si ulei de in fiert (atentie, nu sicativat! Cel sicativat contine substante chimice care-l fac sa se usuce mai repede) sau ulei de tung (cautati uleiul pur, nu in amestec cu alte uleiuri). Exista si amestecuri de uleiuri naturale produse de firme care garanteaza lipsa chimicalelor (de exemplu, Kreidezeit).
   In articolul de mai jos aveti cateva exemple de uleiuri naturale.
   Toate cele bune!
   https://www.revistadinlemn.ro/2019/07/11/protejarea-vaselor-de-lemn-din-bucatarie-cu-materiale-netoxice/

 • Buna ziua,
  Am dat cu ulei de in la sageac dupa care intentionez sa dau cu lac incolor.
  Cat timp trebuie sa las uleiul sa se usuce , si daca se poate imi puteti recomanda un anume tip de lac ( pe baza de apa sau normal ).. ??

  Multumesc,
  O zi buna.

 • Buna ziua, construiesc un loc de joaca, si din pacate lemnul folosit nu este foarte uscat fiind achizitionat direct din depozit. Este recomandat a fi aplicat ulei de in? Am inteles de la anumiti mesteri ca nu se mai poate aplica lac dupa aceea deoarece se va exfolia. Din postarile dumneavoastra anterioare deduc ca nu este indicat sa aplic grund si lac daca lemnul nu este uscat. Totusi structura fiind puternic expusa, trebuie sa o protejez intr-un fel. V-as ruga sa-mi expuneti etapele de acoperire in acest caz. Multumesc.

  • Buna ziua!
   Peste ulei se poate aplica doar lac alchidic sau vopsea alchidica sau pe baza de ulei.
   Acum puteti aplica ulei pe lemn. Uleiul va permite schimbul de umiditate intre lemn si atmosfera si in timp lemnul se va usca. Pentru a evita craparea la capete acoperiti-le cu parafina, cu grund diluat sau o solutie de aracet.
   Uleiul se va duce in timp, va fi spalat de intemperii. Veti putea dupa aceea sa finisati cu lazuri pe baza de ulei sau cu lacuri alchidice pe baza de solvent.
   Pentru ca lemnul sa nu-si schimbe culoarea folositi un ulei usor colorat cu pigmenti (3-5%) sau lazura colorata. Aplicati 1- straturi. Acum va absorbi mai putin, avand apa multa si va trebui sa reluati aplicarea dupa max. un an.
   Toate cele bune!

   • Va multumesc foarte mult. Sfatul este foarte util, eficace si voi aplica metoda si pe viitor la orice structura de lemn.

 • Am o mobila veche de peste 100 de ani pe care vreau sa o reconditionez. A fost finisata cu ceara. Am citit undeva, nu mai stiu unde, ca e bine ca lemnul sa fie “hidratat”cu ulei. Am inceput sa o curat si am constatat ca usile dulapurilor au fost facute din esente diferite. In acest caz nu imi este clar daca etapele urmatoare sunt corecte pentru a ajunge la aceeasi culoare finala: curatare, aplicare strat de ulei, grund colorat, ceara. Va rog sa ma ajutati cu ordinea corecta si eventual niste recomandari de materiale. Va multumesc anticipat! Feicitari pentru ceea ce faceti si profesionalism!

  • Buna ziua!
   Mobilierul trebuie uleiat atunci cand finisajul initial a fost cu ulei. In timp, acesta a disparut si are nevoie de inca o aplicare. Daca nu vreti sa faceti finisajul cu ulei si ceara nu trebuie sa aplicati ulei pentru ca grundul colorat (pe baza de apa sau de solvent) nu va avea aderenta. Peste ulei puteti aplica tot produse pe baza de ulei (lazura, vopsea) sau produse alchidice.
   Inteleg ca vreti sa aplicati un grund colorat (probabil pentru a uniformiza sau a schimba culoarea). In acest caz trebuie indepartata ceara pentru ca straturile urmatoare sa aiba aderenta. Dupa indepartarea totala aplicati grundul colorat. Daca mobila a stat intr-un mediu uscat, umiditatea de echilibru este scazuta in lemn si el va absorbi mai mult material. De aceea grundul trebuie sa aiba o culoare putin mai deschisa decat cea dorita. Obtineti culoarea aplicand 2-3 straturi subtiri de grund colorat. La final, dupa uscarea grundului, aplicati ceara.
   Puteti reconditiona folosind ulei si ceara. Fiind o mobila veche ar arata foarte bine. Exista si uleiuri colorate daca va doriti uniformizatre sau colorare. Dupa ce ati aplicat 2-3 straturi de ulei (in functie de cat absoarbe lemnul), ati sters surplusul de ulei (foarte important) si ati lasat 24 de ore pentru uscare, puteti aplicxa ceara. Dupa 3-4 are de la aplicare, ceara poate fi lustruita cu o carpa moale de bumbac. Mobila va capata un luciu matasos foarte placut.
   Eu am lucrat cu ceruri si uleiuri de la Kreidezeit si am fost foarte multumita.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter