Clicky

Finisare DIY Tehnici de Finisare

Ulei de in – când, unde și cum se folosește. Cum să-ți faci singur vopsele de ulei

ulei de in

Am sfătuit mai mulți cititori în ultima vreme să folosească ulei de in sau vopsea pe baza de ulei pentru a proteja lemnul, atât la interior, cât și la exterior. Reticența cu care unii primeau sfatul, întrebările care urmau după, mi-au dat ideea acestui articol. Cu toate că în trecut uleiul de in era unul dintre materialele cele mai folosite pentru finisarea lemnului, apariția lacurilor și vopselelor sintetice a facut ca încet-încet să fie aproape uitat. Este păcat, pentru că este un material natural care dă un aspect deosebit lemnului. Nu vreau să mă înțelegeți greșit. Nu spun ca nu mai trebuie folosite lacurile și vopselele sintetice. Ar fi și greu să spun așa ceva după aproape 20 de ani petrecuți printre aceste tipuri de materiale. Sunt anumite caracteristici ale suprafețelor finisate sau anumite efecte care numai folosind lacuri și vopsele sintetice se pot obține. Dar, pentru anumite finisaje, cea mai bună alegere este uleiul. În cele ce urmează am să încerc să susțin, cu argumente, această idee.

ulei de in
sursa foto: qualita.co.uk
Inul – hrană, îmbrăcăminte și protecție din cele mai vechi timpuri

Cu mult inainte ca uleiul de in să fie folosit pentru protejarea lemnului, semințele au fost folosite pentru hrană iar planta pentru obținerea fibrelor din care se făceau haine. Inaintașii nostri au văzut că semințele sunt bune de mâncat și le-au folosit. Acum știm că uleiul de in are cel mai mare conținut de acizi omega 3 dintre toate uleiurile vegetale și de aceea continuă sa fie folosit în alimentație și nu numai.

Uleiul de in folosit pentru protecția lemnului se obține prin presarea semințelor de in maturate și uscate. Uleiul natural a fost sute de ani cel mai folosit material pentru protejarea lemnului folosit la interior, exterior sau pe ape. Mai tarziu, vopselele pe baza de ulei și pigmenți naturali erau folosite pentru vopsi totul – lemn, metal, pereții în baie sau în camere. Odată cu apariția vopselelelor alchidice, cu proprietăți foarte asemănătoare celor pe bază de ulei, acestea din urmă au fost aproape uitate.

În ultima perioadă însă, datorită faptului că este un produs natural, că nu este toxic și nu este periculos pentru mediul ambiant, uleiul de in incepe să revină in finisarea lemnului, atât ca produs singular cât și în amestecuri cu alte uleiuri obținându-se produse cu proprietăți mult îmbunătățite. Danish oil este un astfel de produs.

ulei de in
sursa foto: ardec.ca
Utilizări ale uleiului de in
Finisara lemnului pentru interior.

Ca și uleiul de tung, uleiul de in pune în evidență frumusețea și desenul natural al lemnului dându-i un luciu satinat. Nu formează peliculă de aceea este foarte potrivit pentru finisarea mobilierului în stil rustic, al celui cu aspect natural. Esențe ca nuc, stejar, cireș, paltin sunt puse în valoare cu ajutorul uleiului.

Este foarte potrivit pentru finisarea bolurilor, cutiilor de bijuterii, obiectelor decorative, a mânerelor de cuțit sau de unelte. Pentru că este un produs natural se folosește la finisarea jucăriilor din lemn pentru copii. Când îl cumpărați trebuie însă să vă asigurați că este un produs natural pentru că uleiul este folosit de multe ori în amestecuri cu substanțe care nu sunt tocmai sănătoase pentru organism și mediu. O sursă de uleiuri naturale ce pot fi folosite și pentru jucării este Naturalpaint.

ulei de in
sursa foto: madeheart.com
ulei de in
sursa foto: bladeforums.com
Finisarea la exterior

Este folosit pentru că pătrunde adânc în lemn și-l protejează la umiditate. Apa alunecă pur și simplu pe un lemn protejat cu ulei. Din păcate nu este rezistent la radiația UV de aceea îngălbenște în timp. Pentru că nu formează peliculă lasă lemnul să se “miște” atunci când sunt variații de umiditate în aer, fără riscul să apară fisuri. Este motivul pentru care îl recomand întodeauna atnnci când este vorba despre protejarea gardurilor, a pergolelor și foișoarelor, sageacurilora sau amenajărilor cu lemn la exterior. Precipitațiile spală în timp stratul superficial, dar refacerea finisajului este foarte simplă. Pur și simplu se mai dă un strat de ulei atunci când lemnul își pierde luciul și capătă un aspect uscat.

Liant pentru pigmenti

Uleiul de in este un foarte bun liant pentru pigmenți in cazul vopselelor pe bază de ulei. Puteți sa obțineți și singuri vopsele pe bază de ulei. Modul de lucru este descris mai jos.

Obținerea chiturilor naturale

In amestec cu creta formeaza un chit foarte rezistent care poate fi folosit și pentru repararea pereților. După uscare poate fi colorat fara probleme.

Obținerea linoleumului

Tot din ulei de in se obține și linoleumul. Nu este vorba de cel care se găsește acum în magazine sub această denumire. Acesta este sintetic, pe bază de PVC. Linoleumul se obținea dintr-un amestec format din ulei de in, praf de lemn, granule de plută si umplutori.

Finisarea cu foiță de aur

Este folosit pentru fixarea foiței de aur de către cei care restaurează mobilier vechi sau cei care fabrică mobilă de lux.

Mai are multe alte utilizări – inhibitor de rugină, întreținerea pielii, lubrifiant industrial – dar să le dezbatem pe toate ne-ar lua prea mult timp.

sursa foto: naturalpaint.ro
Care sunt motivele pentru care ar trebui ales uleiul de in

Iată câteva motive care ar trebui sa te facă să gândești uleiul de in ca alternativă pentru protecția și finisarea lemnului:

 • Scoate în evidență desenul lemnului fără să formeze peliculă, lăsându-i aspectul natural;
 • Pătrunde adânc în lemn și-l face foarte rezistent la umiditate și la intemperii;
 • Lasă lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul ambiant. Pentru că nu există peliculă nu apar crăpături. Dacă în cazul finisajelor cu peliculă este nevoie de șlefuirea sau chiar îndepărtarea ei totală, în cazul uleiului se aplică pur și simplu încă un strat;
 • Finisajul are un luciu discret, satinat;
 • Este ușor de folosit și întreținerea este simplă;
 • Este un produs natural care nu afectează mediul și sănătatea;
 • Colorează lemnul într-o frumoasă culoare aurie care în timp virează spre chihlimbar (ambră);
 • Nu este scump;
 • Poate fi folosit în amestecuri cu alte uleiuri sau ceruri pentru obținerea unor produse de finisare cu calități superioare.
ulei de in
sursa foto: traditionalpainter.com
Când nu se recomandă alegerea lui

Sunt și finisaje pentru care nu se recomandă folosirea uleiului.

 • Când se dorește ca pelicula să aibă rezistențe mecanice și fizico-chimice mari. Uleiul nu are rezistență la loviri sau zgâriere, numai finisajele cu ceară fiind mai puțin rezistente. Totuși, folosit în amestec cu alte produse naturale, poate fi folosit și pentru finisarea pardoselilor din lemn. Bine înțeles ca nu veți obține rezistența lacurilor poliuretanice, dar nici nu veți vedea zgârieturi în pelicula așa cum se poate intampla în cazul lacurilor de parchet;
 • Atunci când nu vreți ca finisajul să-și schimbe culoarea în timp. Uleiul de in se inchide la culoare cu timpul, chiar dacă este folosit la interior. Produsele pe bază de ulei de in care se găsesc în comerț au adăugați absorberi UV așa că modificarea nu mai este atât de vizibilă;
 • Atunci când se dorește un finisaj lucios. Cu uleiul de in nu puteți obține luciu înalt;
 • Cand doriți să finisați MDF sau produse similare. Nu este recomandat pentru astfel de plăci compozite. Este îndă foarte bun pentru lemn masiv sau furnir.
Ce tipuri de ulei de in se găsesc. Care este cel mai potrivit pentru protejarea lemnului

Uleiul de in natural este destul de rar folosit pentru că are un timp de uscare foarte mare, pana la 48 de ore. Pentru a-i imbunătății uscarea este supus diferitelor tratamente.

Uleiul de in fiert sau polimerizat este obținut prin fierbere timp de câteva zile, la o temperatură în jur de 280ºC, in absența aerului. Se obține un produs care se usucă mai repede (între 8 și 12 ore) și nu mai îngălbenește atât de mult. Procedeul îndelungat și cu consum mare de energie face ca un astfel de ulei să fie mai scump. Dar este natural și ușor de folosit.

Există însă și variante mult mai ieftine, dar mai puțin naturale. Este vorba de uleiul de in sicativat. Uscarea mai rapidă este obținută prin adăugarea de substanțe chimice (derivați de cobalt sau mangan).

ulei de in
sursa foto: keletproductoil.com
Cum se face finisarea cu ulei de in. Etapele procesului

Pentru a obține un rezultat bun folosind ulei de in trebuie să respectați următoarele etape:

  • Șlefuiți suprafața lemnului cu hârtie abrazivă cu granulația 120. Nu folosiți hârtie prea fină pentru că praful fin împiedică absorbția în profunzime. Desprăfuiți înainte de aplicarea uleiului;
  • Aplicați primul strat de ulei cu cârpa, pensula sau trafaletul. Pentru ca uleiul să pătrundă cât mai adânc diluați-l 5-10% cu white spirit (petrosin). Folosiți un ulei sicativat sau fiert;
  • După 15-20 min, timp necesar pentru a fi absorbit, ștergeți excesul. Dacă nu-l indepărtați riscați să obțineți o suprafață lipicioasă;
  • Lăsați să se usuce între 8 și 12 ore. Pentru a fi siguri aplicați stratul următor a doua zi;
  • Aplicați încă 1-2 straturi de ulei, fără a-l mai dilua. Nu aplicați stratul următor până când cel anterior nu este uscat. Stergeți de fiecare dată excesul;
  • Dacă doriți ca obiectul să aibă un tușeu plăcut puteți face un fel de lustruire a suprafeței cu lână de oțel fină, dar numai după uscarea completă a uleiului. Pentru siguranță lăsați să treacă 2-3 zile de la aplicarea ultimului strat.
  • Întreținerea se face prin aplicarea unui strat de ulei atunci când lemnul își pierde luciul și capătă aspect uscat. Nu lăsați ca lemnul să-și schimbe culoarea spre gri (în cazul lemnului folosit la exterior). Nu veți mai reuși sa reveniți la culoarea inițiala.
  • Mobilierului folosit la interior i se poate aplica un ultim strat de ceară care poate fi lustruit pentru un grad de luciu mai mare. Ceara face ca întreg finisajul sa dureze mai mult.
 • ATENȚIE! După aplicarea fiecărui strat spălați imediat uneltele folosite iar cârpele puneți-le într-un vas cu apă. Uscarea uleiului se face cu degajare de căldură. Dacă cărpa conține și solvent sau este afară, în bătaia soarelui, se poate autoaprinde. Fenomenul se numeste autocombustie. Nu aruncați resturile la întâplare. Cel mai simplu este să le acoperiți cu apă.
ulei de in
sursa foto: dontaskmyeducation.com
Cum puteți obține singuri vopsele pe bază de ulei

Vă spuneam că puteti face singuri vopsele naturale pe bază de ulei. Aveți nevoie de ulei polimerizat și pigmenți naturali. Pigmenții trebuie să fie un praf foarte fin. Dacă au aglomerări (mici bulgări) folosiți un mojar (ca cel pentru usturoi) pentru a-i mărunți.

Amestecați o cantitate mică de ulei cu pigmentul. Amestecarea trebuie făcută foarte bine, să nu rămână nici cel mai mic cocoloș. Pentru asta faceți amestecul pe o suprafață plană (o masa de inox sau de sticla). Întindeți pasta formată cu o spatulă sau un cuțit cu lama lată pe suprafața dreaptă și amestecați foarte bine.

La final diluați pasta formată cu cantitatea de ulei necesară pentru a obține, în funcție de preferințe, vopsea densă sau semitransparentă sau ulei pigmentat (pe care-l folosiți ca lazură pentru exterior).

ulei de in
sursa foto: ardec.ca

Găsiți atât pigmenți minerali cât și diverse uleiuri pe bază de in la Naturalpaint. Puteți alege din o gamă de 24 de pigmenți naturali. De asemenea, puteți face vopseaua amestecând mai mulți pigmenti. În plus, toate produsele din ofertă sunt naturale. Pentru fiecare dintre ele există in site descrierea compoziției.

Succes!

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

5 comentarii

Adaugă un comentariu

 • Peste lemnul tratat cu ulei de in, se poate aplica un lac? Mă gândesc la creșterea rezistenței la zgârieturi.
  Mulțumesc.

  • Buna ziua.
   Se poate aplica lac alchidic. Ideea este sa fie aceeasi baza pentru a fi compatibile si a exista aderenta la suport.
   Toate cele bune!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

 • Uleiul de in are propria strălucire după ce se aplică pe o suprafaţă tratată mai intâi cu clei de oase (soluţie apoasă). După uscarea soluţiei de clei, se şlefuieşte suprafaţa, care prezintă mici asperităţi (fibrele “culcate” de circular şi alte scule-dălţi etc) şi care se ridică atunci când se aplică soluţia caldă de clei de oase. Uleiul de in işi face după uscare o suprafaţă foarte lucioasă. Ar trebui explicat puţin termenul de “linoxin”. Procedeul este străvechi, utilizat in atelierele de mobilă mai bătrâneşti.

 • Buna seara,
  In primul rand doresc sa va felicit pentru cea ce faceti !
  Am hotarat sa plachez cu scandura o casuta la tara, o sa aplic metoda japoneza de ardere cu flacara, apoi o sa tratez cu ulei de in sicativat (Danke).
  Indiferent de culoarea rezultata o sa-mi placa 🙂 pentru ca vad lemnul si dincolo de el este munca si visul meu !
  Intrebare: In afara de ulei de in (2 straturi) cu “reimprospatarea de cuvinta de la anu’ ” mai trebuie sa dau cu altceva ?
  Multumesc anticipat !

  • Buna seara.
   Multumim pentru aprecieri!
   Nu mai este nevoie de nimic. Alegerea de a arde lemnul este foarte buna. Asa lemnul va fi colorat, dar si protejat. Veti creste astfel rezistenta lemnului la exterior. Doua straturi de ulei sunt suficiente. Verificati ca uleiul sa fie pentru exterior (sa fie usor pigmentat). Uleiul de in total transparent nu are rezistenta la radiatia UV.
   Succes!

   Nu uitati sa va abonati la Revista din Lemn tiparita! Cu numai 58 de lei/an puteti afla noutati din domeniu, puteti descoperi idei de mesterit sau secrete ale meseriei. Va reamintim ca in revista tiparita continutul este diferit de cel din site. Detalii in link-ul de mai jos. 

   Va multumim!

   https://www.revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorii

Abonează-te la newsletter