Finisare DIY

8 cele mai frecvente întrebări despre protejarea lemnului la exterior

Mulți dintre cei care ne urmăresc pun diverse întrebări referitoare la subiectele pe care le abordăm. Întrebările sunt legate de propriile experiențe sau de nevoia de îndrumare atunci când încep un proiect nou. Zilele aceastea răspundeam la o întrebare legată de protejarea lemnului la exterior și am constatat că articolul respectiv a depășit de ceva vreme suta de comentarii. Sunt întrebări legate de alegerea tipurilor de lac sau lazura pentru lemn, protecția de care are nevoie un gard sau o terasa lemn, protejarea sau refinisarea ferestrelor și ușilor exterioare sau a gardurilor. Am constatat că sunt mulți cu aceleași probleme și m-am gândit că cel mai bine ar fi să le adun într-un singur loc pentru a fi de folos și altora. Așadar, iată care sunt cele mai frecvente întrebări legate de protejarea și finisarea lemnului la exterior.

1. Care este cea mai bună alegere pentru protejarea gardului din lemn?

Consider că cele mai bune alegeri pentru un gard sunt lazurile cerate sau pe bază de ulei. Gardul este o construcție care stă continuu sub ploi și soare. Cred ar trebui să aibă un finisaj simplu, discret, cu scopul principal de a proteja lemnul. Uleiul și ceara protejează lemnul de intemperii lăsând lemnul să facă schimbul natural de umiditate cu mediul. Nu fac peliculă, deci nu există riscul ca finisajul să crape dacă lemnul se modifica dimensional.

Lazurile trebuie să conțină o cantitate mică de pigment (de obicei sunt semitransparente). Transparența nu asigură protecție împotriva radiației UV. Pentru a vă face o idee este diferența dintre ochelarii simpli și cei care au și protecție la soare. Pigmenții din lazură stau în calea razelor soarelui și le împiedică să ajungă la lemn.

Aceste lazuri sunt mai puțin rezistente în timp comparativ cu lacurile, dar întreținerea și refacerea finisajului este mult mai simplă. Mișcarea lemnului atunci când umiditatea exterioară se schimbă duce la apariția fisurilor în peliculă și la scorojirea ei în timp. Refinisarea înseamnă îndepărtarea prin șlefuire a resturilor de peliculă și revopsirea.

Lazurile sunt spălate treptat de ploi. În timp lemnul începe să aibă un aspect uscat, nu mai are acel luciu satinat dat de ceară sau ulei. Este momentul care vă spune că trebuie să aplicați încă un strat de lazură. Fără șlefuire sau alte operații pregătitoare.

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: clipgoo.com
2. Dacă gardul este deja vopsit pot să-l mai protejez cu ulei?

Uleiul se dă ca prim strat în așa fel încât să intre cât mai bine în lemn și să-l protejeze la umiditate. Odată vopsit, lemnul este acoperit și nu mai poate absorbi ulei. Uleiul dat peste stratul de vopsea o va proteja o perioadă scurtă, dar va fi “spălat” de ploi destul de repede.

3. Ce rezistă cel mai mult în timp: lazurile, lacurile sau vopselele?

Vopselele pentru exterior asigură cea mai bună protecție în timp. Cantitatea mare de pigmenți din interior protejează foarte bine împotriva radiației UV. Urmează lacurile, care sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt mai mate (mai puțin lucioase). Lacurile lucioase sunt cele mai puțin eficiente din același motiv ca și lazurile transparente. Lacurile devin mate pentru că sunt adăugate substanțe -agenți de mătuire – care sunt sub forma de granule. Aceste granule se așează în calea razelor soarelui la fel ca pigmenții, protejând lemnul. Totuși, lacurile foarte mate, sub 5 gloss, nu sunt eficiente pentru că devin poroase din cauza cantității mari de agent de mătuire conținut.

Lazurile sunt cele mai puțin rezistente. Vorbesc de lazurile simple, nu cele combinate cu lac de tipul 2 în 1 sau 3 în 1. Totuși, pentru construcții simple care stau continuu in bataia soarelui sau a ploilor, cum sunt gardurile, pergolele, foișoarele lazurile pe bază de ulei sau ceară sunt cele mai bune alegeri.

În toate cazurile de mai sus comparația este făcută între produsele aceluiași brand, nu comparând brand-uri diferite (de exemplu, vopseaua de la un brand cu lacul de altul).

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: rajapaints.com
4. Am protejat gardul cu ulei, dar vreau să-l vopsesc. Ce fel de vopsea pot să folosesc?

Dacă uleiul este aplicat de puțin timp se pot aplica vopsele pe bază de ulei sau vopsele alchidice. Dacă uleiul a fost dat de mai multă vreme iar lemnul are un aspect uscat și a început să-și schimbe ușor culoarea se poate folosi orice fel de vopsea cu condiția să fie pentru exterior.

5. Cu ce pot proteja lemnul fără să-i schimb culoarea naturală?

Majoritatea lacurilor pentru exterior au un mic conținut de pigment pentru a-i crește rezistența la radiația UV. Acest lucru face ca nuanța naturală a lemnului să vireze ușor în galben (miere). Este greu de găsit un lac care să nu schimbe deloc culoarea și nici nu este recomandat.

Protejarea cu ulei (ulei de in) schimbă si ea ușor culoarea (aspect de lemn uleiat, ușor gălbui). Uleiul simplu protejează numai împotriva umidității. Pentru protejarea la soare are nevoie de o cantitate mică de pigment.

6. Mi s-au decolorat ferestrele din lemn. Ce trebuie să fac?

Dacă decolorarea a intervenit în timp destul de scurt (1-2 ani) înseamnă ca nu s-a folosit un colorant rezistent la exterior. Există coloranti speciali pentru exterior care sunt rezistenți la acțiunea agresivă a soarelui.

Din păcate, în acest caz singura soluție este refacerea finisajului. Se îndepărtează tot finisajul prin slefuire, după care se reface folosind produse rezistente la exterior.

O altă soluție este vopsirea. În acest caz desenul natural al lemnului nu va mai fi vizibil, dar nu este nevoie ca finisajul să fie total îndepărtat. El trebuie mai întâi curățat de murdăria acumulată în timp. Ramele ferestrei se spală cu apă și detergent, după care se șterge. Apoi se șlefuiesc ușor și se aplică un strat de vopsea. Se verifică înainte, pe un loc mai puțin vizibil, dacă vechiul finisaj este compatibil cu vopseaua. Se aplică vopsea peste stratul vechi si se lasă să se usuce. Dacă nu crapă, nu alunecă sau nu se desprinde atunci vopseaua este bună și poate fi folosită.

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: rozhazelton.com
7. Cum protejez lemnul împotriva insectelor, ciupercilor și mucegaiului?

Există substanțe speciale pentru un astfel de tratament. Ele se aplică ca prim strat pentru a intra cât mai adânc în lemn. În general sunt substanțe solubile în apă și se vând ca substanțe concentrate ce trebuie diluate cu apa în funcție de tipul lemnului. Pentru lemnul dur, care absoarbe mai greu (stejar), se folosesc substanțe mai concentrate. Pentru lemnul mai moale, cum este cel de rașinoase (brad, molid, pin), substanțele sunt mai diluate.

După ce substanța de protecție a fost aplicată pe lemn, se lasă să se usuce și apoi se poate face protejarea cu lazuri, lacuri sau vopsele.

Există și soluții de colorare sau lazuri pentru exterior care conțin și substanțe insectofungicide (3 în 1). Se găsesc însă tot mai rar pentru că sunt produse cu regim special. Verificați ca pe etichetă să fie trecute tipurile de substanțele și ce efect au.

8. Am văzut mai multe tipuri de produse pentru exterior: grund, baiț, lac, lazură. Ce sunt ele și în ce ordine se aplică?

Un ciclu obișnuit de finisare transparentă a lemnului înseamnă baiț (soluția care colorează lemnul), grund (soluție transparentă asemănătoare lacului care asigură aderența la lemn si care se șlefuiește ușor) și lac (transparent și el, cu proprietăți superficiale: rezistență la zgâriere, tușeu plăcut, grad de luciu, etc). Lazura este un fel de lac colorat pentru exterior.

Dacă se dorește ca lemnul să fie colorat în profunzime, se aplică un prim strat de colorant pentru exterior. După uscare se aplică grundul (1-2 straturi) și lacul. Este finisajul care pune cel mai bine în evidență desenul natural al lemnului.

Dacă nu se dorește punerea în evidență a desenului lemnului, poate fi folosită numai lazură sau grund și lazură. Se pot aplica 2-3 straturi succesive de lazură, culoarea închizându-se cu fiecare strat, sau 1-2 straturi de grund incolor și un strat de lazură la final.

Completați lista!

Acestea sunt întrebările adresate cel mai des. Există și altele, dar sunt mult mai legate de proiecte personale. Dacă considerați că sunt și alte întrebări ce pot fi generalizate, vă rog să le adăugați la comentarii. Vă voi răspunde după care ele vor fi adăugate acestei liste.

protejarea lemnului la exterior
sursa foto: kinggeorgehomes.com

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Buna ziua,
  As dori sa stiu cum pot trata un lemn cu carii, in casa veche de la tara, anumit mobilier sau grinzi au carii, nu vreau sa renunt la ele si nici nu mi-as permite sa schimb podina, as vrea sa o tratez cu ceva ca sa o salvez sa nu inainteze la tot lemnul din casa. ma puteti ajuta? Multumesc anticipat.

 • Buna ziua ,

  Pentru protejarea unui gard de brad , nou , se poate folosi ulei industrial ( hydraulic de exemplu , recuperat , curat) ? care ar fi diferenta fata de folosirea uleiului de in sicativat?
  Va multumesc,

  • Buna ziua!
   Uleiul sicativat este ulei de in cu adaos de substante chimice care grabesc uscarea. La uleiul dumneavoastra trebuie sa verificati timpul de uscare. Aplicati cu pensula pe o bucata de lemn si vedeti in cat timp de usuca. Daca ramane lipicios mai multe zile s-at putea sa nu fie ceea ce va trebuie. Daca in 24 de ore suprafata este uscata il piteti folosi. Cu el veti obtine protectie la apa. Pentru a avea si protectie la soare (radiatia UV) ar trebui sa fie colorat (min.5% pigment). Puteti sa adaugati pigment si astfel razele solare vor fi deviate. O cantitate de 5-7% lasa uleiul transparent, colorandu-l usor. Daca nu adaugati pigment, uleiul va proteja fara probleme la umiditate, dar lemnul isi va schimba in timp culoarea mergand incet spre nuante de gri.
   Pentru ca in timp uleiul este spalat de ploaie, trebuie sa reimprospatati finisajul (sa mai aplicati un strat de ulei) la max.2 ani (ineori mai repede). Semnalul este cand lemnul capata un aspect uscat (cu ulei este mai viu, are aspect de ud). Pentru a prelungi cat mai mult acest timp aplicati mai multe straturi de ulei, cu tamp de uscare de 24 de ore intre ele, pentru ca lemnul sa absoarba cat mai mult.
   Toate cele bune!

  • Buna ziua!
   Tratamentele de ignifugare, hidrofugare si aseptizare facute pentru lemnul de structura al casei, cel care nu sta in calea intemperiilor, nu are nevoie de refacere.
   Tratamentele pentru lemnul de la exterior trebuie reluate in momentul in care nu-si mai fac treaba, adica atunci cand pelicula a crapat sau finisajul a fost spalat de ploaie. In acest caz timpul depinde de calitatea materialelor folosite. Poate fi de la 2 ani la 8-10 ani.
   Lemnul care a fost impregnat in etuva, sub presiune sau la temperaturi inalte, are nevoie, eventual, doar de o protectie superficiala impotriva umiditatii si a radiatiei solare.
   Toate cele bune!

Categorii

Abonează-te la newsletter