Uși Ferestre

Uși glisante pentru mai mult spațiu

Folosirea ușilor glisante este modul prin care poți rezolva o problemă de spațiu. Am văzut deja cât de bine a rezolvat Marian accesul în debara cu ușa glisantă cu aspect industrial pe care a făcut-o singur. Este adevărat, își dorea tare mult să facă „a barn door” și a folosit din plin ocazia. Dar nu este nevoie ca spațiul să fie strâmt sau să nu știi cum vei deschide ușa de la baie sau bucătărie fără să lovești dulapul sau frigiderul pentru a alege ca soluție usi glisante. Ele reprezintă mai mult decât o soluție de avarie.

Unde pot fi folosite ușile glisante

Limita de folosire a ușilor glisante este dată de posibilitatea montării sistemelor de glisare, de existența spațiului lateral necesar deschiderii (dacă  nu poate fi suprapusă peste o altă ușă) și de dorința noastră. Le putem folosi la un dulap sau un dressing, ca uși de cameră, ca mod de a separa un spațiu, ca soluție când nu există loc pentru uși batante, când se dorește o compartimentare simplă fără a adăuga locuinței pereți grei.

Sunt păreri care spun că folosirea ușilor glisante pentru baie nu este o soluție bună pentru că nu asigură o închidere etanșă. Din acest motiv umezeala sau mirosul din baie pot ajunge în celelalte spații. Există însă soluții constructive foarte ingenioase care rezolvă foarte bine aceste inconveniente.

Dulapurile sau dressingurile sunt locurile unde se folosesc cel mai des uși glisante. Spațiul restrans dintr-un dormitor este mult ajutat de aceste uși. În ceea ce privește dressingul, ușile glisante permit o deschidere mai amplă si acces mai ușor la haine.

usi glisante
sursa foto: slidingdoorco.com

Reducerea lor numai la nivelul de uși de dulap este nedreaptă. Ușile glisante fac o treabă foarte bună în a lărgi sau închide spații, în compartimentarea simplă și facilă, fără mari bătăi de cap, a unor spații deschise mari sau în a ascunde accesul la scări sau locuri folosite pentru depozitare.

Pot fi făcute din lemn masiv, panouri de PAL sau MDF,  sticlă, metal sau plastic. Designul poate fi clasic sau modern, în funcție de spațiul în care sunt folosite sau de dorința fiecăruia.

usi glisante
sursa foto: synergiedeco.com
Sisteme de culisare

Practic diferența între ușa obisnuită și cea glisantă este sistemul pe care alunecă ușa. Pentru a fi posibilă folosirea acestui sistem, în cazul în care ușile nu se suprapun, este nevoie ca în lateral să existe un spațiu cel puțin egal cu lațimea ușii.

În funcție de modul de prindere există două mari tipuri de sisteme de culisare:

  • pentru uși aplicate
  • pentru uși încadrate

Sistemele ușilor glisante aplicate sunt folosite în special pentru ușile dulapurilor. Mecanismul este aplicat pe cutia dulapului de care se prinde. Este un sistem discret, invizibil, fiind acoperit de ușile pe care le susține.

Sistemele ușilor glisante încadrate sunt vizibile și prevăzute cu șină doar în partea superioară, care se prinde de tavan sau pe perete. Ușile încadrate suspendate sunt cele mai potrivite pentru compartimentarea spațiilor pentru că nu au șină inferioară montată pe podea. Restricția de a fi folosite la dulapuri ține numai de aspectul estetic.

Dacă vă doriți un dressing cu usi glisante sau să compatimentați spațiile interioare, găsiți sisteme de glisare la Accesoria. Puteți alege sisteme invizibile pentru uși din lemn sau sticlă, sisteme pentru uși din sticlă cu deschidere/închidere sincronizată, usi glisante coplanare pentru dulapuri, sistem culisant cu o șină la partea superioară și rolă de ghidaj, sistem complet de usi glisante din profile din aluminiu, cu 2 șine, sistem usi glisante din sticlă fără ramă, doar cu șină superioară si multe altele.

Sistemele de glisare oferite de Accesoria au incluse dispozitive de amortizare la închidere și la deschidere, astfel încât folosirea lor să fie foarte silențioasă. Dispozitivele există și separat, așa că pot fi achiziționate ca atare și folosite și la celelalte sisteme.

usi glisante
sursa foto: parraeduards.com
De ce usi glisante?

Și dacă încă nu am reușit să vă conving iată o listă de motive pentru care ar trebui să le alegeți dacă vă propuneți reamenajări sau construirea unui dressing:

  • Raționalizează spațiul și-l face mult mai funcțional
  • Posibilități simple de compartimentare comparativ cu cele clasice
  • Maschează aparatele sau spațiile pe care nu le vreți la vedere
  • Închide spații sau maschează accesul către scări sau holuri
  • Separă repede și ușor un spațiu
  • Dă posibilitatea lărgirii spațiului la nevoie
  • Creează iluzia unui spațiu mult mai mare
  • Îmbunătățește aspectul dulapului și-l face mai accesibil și mai funcțional
  • Permite existența unui dulap în locuri unde nu există spațiul necesar pentru a deschide o ușă batantă
  • Adaugă elemente moderne spațiului
  • Permite accesul simplu în spațiile închise
  • Sunt sisteme versatile ce pot fi adaptate cu usurință diverselor nevoi și dorințe.

După cum vedeți aveți o mulțime de motive pentru care puteti să alegeți ușile glisante.

usi glisante
sursa foto: homedit.com

Anamaria

Anamaria are peste 15 ani de experienta in marketing si comunicare pentru firme din industria si retailul de mobila. Inainte de Ces Brands a coordonat activitatile de marketing la ICLA Romania.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian